גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע דרום אפריקה גוררת את ישראל להאג? טינה, שנאה ומרירות בנות 50 שנה

רגשי הסולידריות עם הפלסטינים ניזונים מן הזיכרון של קשרי ישראל עם משטר המיעוט הלבן ● במקביל, מפלגת השלטון הכושלת עומדת ערב בחירות קשות ● הנשיא רמפוזה, עם מטען כבד של חשדות שחיתות, מקיף את עצמו בכוהני דת מוסלמיים

סיריל רמפוזה, נשיא דרום אפריקה / צילום: ap, Gianluigi Guercia
סיריל רמפוזה, נשיא דרום אפריקה / צילום: ap, Gianluigi Guercia

ביום ה' מתחיל הניסיון הבולט השני מאז 1947 לשמוט את בסיס הלגיטימיות של מדינת ישראל. זה יקרה בבית הדין הבין לאומי בהאג, ביוזמת דרום אפריקה. היא מאשימה את ישראל בהפרת האמנה הבין לאומית נגד ג'נוסייד מ־1948, שגם היא וגם ישראל חתומות עליה.

דירוג צבאות העולם ל-2024: באיזה מקום מדורגת ישראל? 
הדירוג השנתי: אלו הדרכונים החזקים ביותר בעולם, ואיפה ממוקם הישראלי 

גם לניסיון הקודם היה קשר דרום אפריקאי: החלטת העצרת הכללית של האו"ם ב־1975 לכרוך בנשימה אחת את גינויי הציונות והאפרטהייד. אז, 'אפרטהייד' לא הייתה סתם מילת גנאי שהוטחה ללא אבחנה. בימים ההם היא ציינה שיטת ממשל ספציפית, זו שכוננו האפריקנרים הלבנים בדרום אפריקה בקיץ 1948. ההצבעה ההיא נתפסה אז כהשלמת בידודה הבין לאומי של ישראל בעקבות מלחמת יום הכיפורים. חודשים אחדים אחריה, ישראל כוננה ברית צבאית סודית עם משטר המיעוט הלבן של דרום אפריקה.

שער העיתון Cape Argus הדרום אפריקאי מציג המונים בהפגנה פרו־פלסטינית בקייפטאון, נובמבר האחרון

להיסטוריה הזו יש קשר ברור עם מה שיתרחש בשעות הבאות בהאג. משטר הרוב השחור שהחליף את האפרטהייד לפני 30 שנה, מקבל עליו את המשימה של הוצאת ישראל מחברת העמים. לוותיקי 'הקונגרס האפריקאי הלאומי' (ANC), מפלגת השלטון של דרום אפריקה, יש חשבון רב שנים עם ישראל, עוד מזמן שהם היו במחתרת, וחלקם ישבו בבתי הסוהר של האפרטהייד.

ב־15 השנה שלפני שחרור נלסון מנדלה וחבריו מהכלא, ישראל הייתה בעלת הברית הצבאית הקרובה ביותר של האפרטהייד. מסמכים סודיים של ממשלת דרום אפריקה גילו כי היא סייעה לתכנית הגרעין של המיעוט הלבן.

שעת הפיוס הוחמצה

טינתם של ותיקי ANC לישראל לבשה הרבה צורות. הזר הראשון שנלסון מנדלה פגש לאחר שחרורו מן הכלא, בתחילת 1990, היה יאסר ערפאת. היחסים בין ישראל לדרום אפריקה החדשה היו מסובכים ועתירי קשיים מן היום הראשון. דיפלומטים מצוינים של משרד החוץ, כמו השגריר אלון ליאל, ניסו לאחות קרעים וליצור מסלולי הידברות בשנות ה־90.

לא הייתה זו אשמתם ששעת הפיוס הוחמצה. מנדלה השרה אז מצב רוח סלחני על דרום אפריקה. במקום להעמיד את מאפשרי האפרטהייד לדין על פשעיהם הוא העדיף להעמיד אותם בפני 'ועדת אמת ופיוס', ולפטור אותם מעונש תמורת מלוא האמת. ישראל ויתרה על ההזדמנות להתוודות ולהתנצל.

אבל ממשלת דרום אפריקה לא כללה רק אנשי סליחה ורחמים. חצי חברי ההנהלה של מפלגת השלטון היו לפנים חברים "סודיים" במפלגה הקומוניסטית הפרו־סובייטית.

אחדים מהם, כולל מנהיג המפלגה, היו יהודים. אחד מהם, שנעשה לימים ראש שירותי הביון בממשלה, התחנך בבית ספר של הקג"ב בברית המועצות. שמו רוני קסרילס. שנאתו העמוקה לישראל הייתה שם דבר. הוא חשב אותה ליורשת הנאצים. ב־1999 הזמין אותו חמאס לבקר בעזה.

הוא התפעל ממארחו, ראש הממשלה אסמאעיל הנייה. בשובו הביתה הוא התחלק ברשמיו עם התאחדות האיגודים המקצועיים של דרום אפריקה (COSATU). היא התרשמה מאוד, וקראה לממשלה להטיל חרם על ישראל.

הטייקון השחור הראשון

הנשיא הנוכחי של דרום אפריקה, סיריל רמפוזה, עלה משורות COSATU. הוא ייסד לפני 40 שנה את איגוד הכורים, ופילס משם דרך אל השורה הראשונה של ANC. רמפוזה היה רשאי לקוות שהוא יקבל כהונה בכירה בממשלה החדשה, ויהיה מן המתחרים על ירושת מנדלה. האב המייסד החליט להטיל עליו משימה שונה בהחלט: להיכנס לעולם התאגידים, שבו לא הייתה לשחורים דריסת רגל. רמפוזה מונה בעצם להיות הטייקון השחור הראשון של דרום אפריקה. לא זה המקום לתאר את הקריירה העסקית שלו, אבל די לציין שהוא נעשה בזמן קצר להפליא אחד מעשירי הארץ.

לפני כמעט 25 שנה הוא פיתח תיאבון להשכנת שלום בארצות רחוקות. הוא היה אחד המפקחים על פירוק הנשק בצפון אירלנד, לאחר סיום המלחמה בין פרוטסטנטים לקתולים. אחר כך הוא עזר להסיר את הסכנה של מלחמת אזרחים בקניה. לימים הוא נשלח לדרום סודאן, לסייע בסיום מלחמת האזרחים שלה.

מקץ 15 שנה בעסקים הוא נקרא לשוב לפוליטיקה, תחילה כסגנו של ג'ייקוב זומה, נשיא מושחת להחריד, החבוש עכשיו בכלא על תפקידו במסירה סיטונית של נכסים לאומיים לידי אנשי עסקים מושחתים.

כאשר ANC החליטה לבסוף להיפטר מזומה, רמפוזה תפס את מקומו, לפני כמעט שש שנים. לרוע המזל כשרונותיו בענייני פנים לקו בחסר. המיליארדר של מנדלה נכשל כישלון חרוץ בניהול כלכלתה של דרום אפריקה. אבטלת המונים של צעירים לצד שחיתות, הפסקות תדירות של אספקת חשמל ועלייה בלתי פוסקת בפשיעה הניבו משבר אמון עמוק, המאיים על מונופול השלטון של ANC. הבחירות הממשמשות ובאות בעוד שלושה שבועות עשויות לגזול מן המפלגה את הרוב המוחלט שלה, בפעם הראשונה מאז כינון הדמוקרטיה.

האימאמים של קייפטאון

האכזבה הגדולה ביותר שרמפוזה הנחיל היא אישית. הוא נחשף בשערורייה כספית מבעיתה, כאשר כמות עצומה של מזומנים נגנבה מחוותו. היו ידיעות שהסכום עמד על ארבעה מיליון דולר. הוא נמנע תחילה מלדווח על הגניבה, ולא הצליח להסביר מדוע החזיק את הסכום הזה. ועדת בדיקה משפטית רמת דרג מצאה כי התמלאו התנאים להעמדתו למשפט הדחה בפרלמנט. אבל מפלגתו העדיפה לפטור אותו ממשפט, וחזרה ומינתה אותו למועמדה לנשיאות.

קשה לדעת את הקשר המדויק בין פניית דרום אפריקה לבית המשפט בהאג לבין צרכיו האלקטורליים של רמפוזה. ענייני חוץ אינם מעסיקים את הרוב הגדול של הדרום אפריקאים, הנאבקים על קיום בסיסי. אבל את ההודעה על גרירת ישראל להאג הוא ביכר להשמיע כשהוא מוקף בכוהני דת מוסלמיים. האימאמים של איזור קייפטאון, רובם ממוצא הודי־פקיסטני, הם מן הקולניים והארסיים ביותר בהתנגדותם לישראל.

אבל אין מקום להניח שהיוזמה הזו היא מוסלמית בלבדית. הקול האנטי־ישראלי ביותר החוזר ובוקע בדרום אפריקה הוא זה של כוהן דת פרוטסטנטי, אלאן בוסאק (Boesak), שהיה מן הדמויות הבולטות ביותר של ההתנגדות לאפרטהייד בשנות ה־80.

פניית דרום אפריקה אל האג משופעת באירוניה. היא עמדה ב־2015 על סף פרישה מבית המשפט מפני שסירבה לעצור את נשיא סודאן דאז, עומר אל בשיר, המבוקש על ג'נוסייד. בשנה שעברה דרום אפריקה ביקשה מבית המשפט לפטור אותה מן הצורך להוציא אל הפועל צו מעצר נגד ולדימיר פוטין בגין חטיפת ילדים אוקראיניים.

מניעי דרום אפריקה חשודים, שיטותיה מעוררות תהיות, כנותה מעוררת פקפוקים, אבל מוטב להתהלך איתה בזהירות. מהלכיה ראויים להתנגדות נמרצת, אבל התנגדות חכמה, מבלי לאבד את העשתונות. היא יריבה דיפלומטית קשה במיוחד, וצל העבר יוסיף להכביד על היחסים איתה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה