גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ESG: מילת הגנאי החדשה בתאגידים אמריקאיים

חברות שמעוניינות להמשיך לקדם יוזמות בתחומי סביבה, חברה וממשל תאגידי, מחפשות לפעילות הזו שם מכובס

מה שנשאר אחרי שטפונות בבנגלדש / צילום: Reuters, Kazi Salahuddin Razu
מה שנשאר אחרי שטפונות בבנגלדש / צילום: Reuters, Kazi Salahuddin Razu

הרבה חברות כבר לא מעלות על דל שפתיהן את שלוש האותיות: E-S-G.

ראשי התיבות המסמנים את העיסוק בנושאים הקשורים לסביבה (E), חברה (S) וממשל תאגידי (G), שהיו כל כך נפוצים בשיח עד לפני שנה לערך, היום מוצנעים על ידי עסקים גדולים באופן מודע, לאחר שנים של תגובות-נגד ערות מהמשקיעים, לחץ פוליטי ואף איומים משפטיים כלפי יוזמות והשקעות הקשורות ברעיון הזה.

WSJ | ענקיות הטכנולוגיה שוחות במזומנים, אז למה הן מפטרות?
ניתוח גלובס | הטרנד שהפך את מיקרוסופט לחברה המובילה בוול סטריט
מעל 1,500 מנכ"לים מעריכים: מצב הכלכלה העולמית ישתפר ב־2024

זה ניכר בשיחות הוועידה שעורכות כיום חברות בעת פרסום דוחות. כך למשל קוקה קולה ונוספות ממתגות מחדש דוחות ושמות של ועדות כך שראשי התיבות הללו יירדו מהכותרת. סמנכ"לים נעזרים ביועצים למציאת דרכים אלטרנטיביות לתיאור המאמצים שלהם בתחומים אלו, עם הגדרות כמו "עסק אחראי". ולא מעט חברות בוול סטריט סוגרות קרנות ESG שפעם היו פופולריות, לאחר שההתעניינות דעכה.

המציאות היא ש"ESG זה מורכב", מסביר דאריל ברוסטר, סמנכ"ל לשעבר בחברות Kraft Foods ו־Nabisco וכיום מוביל את Chief Executives for Corporate Purpose, עמותה של יותר מ־200 חברות הממוקדת בהשפעה חברתית.

הרעיון לכלול את סוגיית האחריות החברתית בהחלטות עסקיות קיים כבר מאות שנים; המונח ESG קיבל מומנטום לאחר שהאו"ם השתמש בו לפני כ־20 שנה. במשך הזמן, המאמץ הזה נעשה מקטב - חלק מפקידי המדינה מגדירים אותו בזלזול כ"קפיטליזם מתחסד", ואחרים מבקרים אותו על כך שהוא עוסק יותר מדי בדוחות הערכה וגילויים נאותים.

מנכ"לים רבים הדגישו שהם ממשיכים לדבוק במחויבויות קיימות שהבטיחו לפני שנים - אפילו אם הם לא מדברים עליהן באופן פומבי. סקר מדצמבר של חברת הייעוץ Teneo גילה שכ־8% מהמנכ"לים מצמצמים את תוכניות ה־ESG שלהם; וגם מי שממשיכים לעתים קרובות משנים את האופן שבו הם מטפלים בתוכניות אלה.

מובילי חברות רבים בודקים יותר מקרוב גילויים בתחומים אלו בניסיון להימנע מפיקוח רגולטורי או מביקורת פוליטית. כך, במקום הצהרות שאפתניות, מנכ"לים מיועצים להיות יותר מדויקים ולקבוע יעדים בני השגה. ובאופן כללי "לומר מעט ככל האפשר".

"ראינו המון מסגור מחדש ושינויים שמנכ"לים עשו בזירת ה־ESG - לא רק לגבי מה שהם אומרים, אלא גם איפה הם אומרים ואיך הם מאפיינים את זה", אמר בראד קארפ, מנהל משרד עורכי דין המייעץ לכמה מנכ"לים.

מושל פלורידה פתח את הסכר לסחף המתלהם

כשתומאס בוברל, מנכ"ל חברת הביטוח AXA שמושבה בפריז, נפגש בשנה שעברה בארה"ב עם בכירים של חברת ניהול נכסים, יצרנית דשן וחברת טכנולוגיה, אלו הציעו להיות ער לזהירות החדשה. "השתמשתי בקיצור ESG, והמליצו לי בחום לא לומר את הביטוי הזו", חשף בוברל. כששאל "איך אתם רוצים שאקרא לזה?", למעטים מבני שיחו הייתה תשובה מוכנה. בוברל מאמין דווקא שהחשיבות של מאמצים סביבתיים ויעדים אחרים לא צריכה להיות מבוטאת באופן חלש מדי, וכי "אנחנו צריכים לעבור מכוונות למעשים".

המונח ESG הפך אפילו יותר פוליטי לאחר סכסוך ב־2022 בין מושל פלורידה רון דסנטיס ובין חברת דיסני, סביב הצעת חוק שעסקה בעיסוק בזהות ונטייה מינית במוסדות החינוך. המקרה הזה פתח את הדלת לביקורת חריפה על מהלכי ESG באופן כללי בידי יותר מתריסר גורמי ממשל במדינות שונות, ולהתרחקות של כמה מנהלי נכסים. על פי חברת Morningstar, משקיעים משכו יותר מ־14 מיליארד דולר מקרנות ESG בתשעת החודשים הראשונים של 2023.

לארי פינק מענקית ההשקעות בלקרוק שלח למשקיעים ב־2023 מכתב שהצניע התייחסות מפורשת ל־ESG, לאחר שחלק מהמדינות בארה"ב משכו כסף מהחברה שלו ב־2022 בעקבות הדגש ששמה על נושאי ESG.

בחברת State Street הכריזו בנובמבר על מדיניות הצבעה חדשה למשקיעים שאולי לא רוצים לקדם ESG באופן כה בולט. ב־Fidelity הסירו מזימוני האסיפה של החברה ניסוחים בנוגע להשפעות ESG.

בשיחות של פרסום דוחות אזכור המושג ESG עלה בעקביות עד 2021, וירד בעקביות מאז, על פי ניתוח של FactSet. ברבעון הרביעי של 2021, הזכירו 155 חברות במדד S&P 500 יוזמות ESG; ועד הרבעון השני של 2023 כמות האזכורים ירדה ל־61 חברות.

 

מה שמוסיף לאתגרים מבחינת חברות הוא שחלק מעקרונות ה־ESG, בייחוד מטרות חברתיות, נוטים להיות קשים לכימות. תוכניות גיוון בגיוס עובדים, שהן לעתים קרובות חלק מאג'נדה של ESG, עומדות בפני פיקוח חדש לאחר החלטה של בית המשפט העליון בנושא אפליה מתקנת, לצד אתגור משפטי מצד קבוצות שמרניות בעיקר.

אבל לשינויי האקלים כולם רגישים

מנהלים אומרים שחברות שלהם נותרו יותר מחויבות לאלמנט ה־E - סביבה, עם התייחסות לשינויי האקלים. יש חברות שהנושא הזה קריטי לעסק שלהן, וזו אחת הסיבות שרבים נסעו לוועידת האקלים של האו"ם בדובאי לאחרונה. ונושא זה צפוי להיות במרכז גם בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שבשווייץ בשבוע הבא.

רבאתי אדבאיתי, מנכ"לית יצרנית הרכיבים Flex, ציינה שלחברה 130 מפעלים ברחבי העולם, כך שאין בכלל שאלה אם הם צריכים לפעול באופן בר קיימא. "זה לא שנהרו אלינו המון משקיעים חדשים בגלל שהוצאנו דוח קיימות או היינו ממוקדים ב־ESG", אמרה בציניות. "זו לא המטרה... רצינו להתמקד בחיסכון במים, בחשמל, כל הדברים האלה. מבחינתנו זה לא איזה טרנד שהגיע היום והולך להיעלם מחר".

חלק מהשינויים שעושות חברות הם בניואנסים. קוקה קולה שב־2022 פרסמה דוח "עסקים ו־ESG", בחרה ב־2023 לפרסם דוח "עסקים וקיימות", כולל החלפת שמות לוועדות שהקים דירקטוריון החברה.

המבקרים החריפים ביותר של ESG אומרים שהיו מעדיפים פחות דיונים בנושא. "השיח הפוחת מראה שמנכ"לים כנראה הבינו שזה מכניס אותם לסכנה משפטית גוברת ועולה להם בלקוחות", טען פרקליט מדינת טקסס, קן פקסטון, שמתנגד למדיניות ESG.

כעת נותרת השאלה איך לקרוא למהלכים האלה בימינו. העמותה של ברוסטר מייעצת למנהיגים לאמץ שפה נקייה יותר וחפה מסיסמאות, ולהסביר מאמצים לצמצם שימוש במים, או להשתמש במונחים כמו "העם שלנו" או "משאבי הטבע שלנו". ברוסטר מקווה שיותר מנהלים יאמצו את הביטוי "עסק אחראי", שכן "אפשר להיות נגד ESG - קשה להיות נגד אחריות".

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק