גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בפירמת עורכי דין התגרש. הסכסוך הוליד פסיקה חדשנית

הליך גירושים של שותף בכיר בפירמת עו"ד מהגדולות בישראל הוביל לשאלות מיסוי בעת חלוקת מניות בחברות שהיו בבעלות הבעל. מה קבע ביהמ"ש? ● בדרך נחשף טפח מהכנסותיהם של שותפים בכירים בפירמות עורכי הדין הגדולות

בית המשפט קבע כי העברת מניות בין בני זוג בגירושים אינה נחשבת אירוע מס / צילום: Shutterstock
בית המשפט קבע כי העברת מניות בין בני זוג בגירושים אינה נחשבת אירוע מס / צילום: Shutterstock

האם העברת זכויות בחברת סטארט-אפ ותשלום שווי מחצית מ"חברת ארנק", אגב גירושים בין בני זוג כחלק מאיזון המשאבים, מהווה אירוע מס? בית המשפט לענייני משפחה בתל אביב קבע לאחרונה כי העברת מניות בין בני זוג כתוצאה מגירושים אינה נחשבת אירוע מס, בדיוק כמו בהעברת מקרקעין ביניהם בשל גירושים. זאת, לאחר שחייב בעל לרשום את מחצית המניות שהיו בבעלותו בחברות סטארט-אפ גם על שם האישה, כחלק מחלוקת הרכוש ביניהם בעת הגירושים. עוד נקבע כי ככל שישולם מס בגין מימוש הזכויות בחברות הללו, הצדדים יישאו במס בחלקים שווים בגין הרווחים שנצברו בשנים שהיו נשואים. 

עובדת לאומי הציגה אישורי מחלה, אז למה הבנק לא חויב לשלם לה? 
האם ניתן לשנות צוואה הדדית לאחר שבן הזוג הפך לחסוי?

באשר ל"חברת ארנק" שבאמצעותה קיבל הבעל את הרווחים מפירמת עורכי הדין בה היה שותף - נקבע כי אין אפשרות לחלק את החברה, והאישה זכאית לקבל רק את שווי מחצית החברה במועד הקרע. 

לקריאת פסק הדין

פסק הדין ניתן בסכסוך שפרץ בין שותף בכיר באחת מפירמות עורכי הדין המובילות בארץ לבין אשתו. השניים נישאו לפני למעלה מ-20 שנה, ונולדו להם שלושה ילדים. הבעל הוא עורך דין. במהלך שנות הנישואים התקבל הבעל כשותף בפירמת עורכי הדין שנמנית עם עשר הפירמות הגדולות בארץ, ואף הייתה חלק ממיזוג משמעותי בענף בשנים האחרונות. הכנסותיו של הבעל התקבלו באמצעות "חברת ארנק" שהקים, שאליה מועברת משכורתו החודשית מפירמת עורכי הדין וחלקו ברווחיה השנתיים. בנוסף מחזיק הבעל במניות של חברות סטארט-אפ שבהן השקיע. 

המושג "חברות ארנק" מתייחס לשכירים המפסיקים את עבודתם בחברה, אך ממשיכים להעניק לה את אותם שירותים במסגרת חברה הנמצאת בשליטתם.

האם העברת הזכויות מהווה אירוע מס? 

האישה לא עבדה לאורך שנות הנישואים, אך היא בעלת הכנסות פסיביות מהשכרת שלוש דירות שבבעלותה ברחוב שטריימן בתל אביב, ששווין כ-13.6 מיליון שקל, וכן בעלת זכויות במגרש בגוש הגדול בתל אביב, שעדיין אינן מניבות הכנסה. 

המשפחה התגוררה בבית בהרצליה פיתוח, הרשום על שם שני הצדדים בחלקים שווים, וחיה ברמת מחייה גבוהה. בשלהי 2017 פרץ משבר בחיי הנישואים, על רקע גילוי האישה כי הבעל ניהל רומן מחוץ לנישואים. בעקבות זאת נפתחו שורה של הליכים משפטיים בין הצדדים, בהן תביעת מזונות ותביעה לאיזון משאבים, מוניטין ונכסי קריירה של הבעל.

תביעות אלה העלו שאלות עובדתיות בנוגע להיקף ההכנסות והנכסים של הצדדים, אך גם סוגיית מיסוי חברות מהותיות ובהן: האם העברת זכויות בחברת ההזנק ותשלום שווי מחצית מ"חברת הארנק" אגב גירושים בין בני זוג כחלק מאיזון המשאבים - מהווה אירוע מס? האם איזון הזכויות בחברות בעת איזון המשאבים יהיה לפי ערכי ברוטו או על-פי ערכי נטו (בניכוי מסים שיחולו בעת מימוש השווי הכלכלי של החברה)? במצב שבו האיזון בחברת הארנק יהיה על-פי ערכי ברוטו, עד לאיזו תקופה יהיו הצדדים "כבולים זה בזה" - האם "עד בכלל" או שמא עד למועד שבו האיש יחלק דיבידנדים או ימכור את מניותיו בגין ערכים כלכליים שצברה "חברת הארנק" במהלך תקופת השיתוף? 

בפסק דין, שנפרס על פני 112 עמודים, דנה השופטת איריס אילוטוביץ' סגל בכל השאלות הללו, ובתוך כך נחשף טפח מאחורי הקלעים של הרווחים של השותפים בעשרת משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל.

מפסק הדין עולה כי הבעל הרוויח בממוצע כ-100 אלף שקל ברוטו בחודש ממשכורת אותה משך מ"חברת הארנק" ומדיבידנדים שחילק המשרד לשותפים. בנוסף, הבעל משקיע ומחזיק במניות של למעלה מ-10 חברות סטארט-אפ, והכנסתו החודשית מהן עומדת על כ-75 אלף שקל בחודש (כולל הדיבידנד השנתי). השופטת אימצה חוות-דעת מומחה מטעם בית המשפט, שקבע כי בשורה התחתונה הבעל מכניס כ-76 אלף שקל נטו בחודש, והאישה מכניסה כ-19 אלף שקל נטו מהשכרת נכסיה.

בתביעתה עתרה האישה לסך של כ-60 אלף שקל בחודש עבור מזונות הילדים, רטרואקטיבית (בינתיים הילדים בגרו ואינם קטינים עוד), אך על רקע העובדה שהילדים עברו להתגורר עם האב בשלב מסוים ולאור ממצאים עובדתיים נוספים, נקבע כי הבעל ישלם מזונות בסך 8,200 שקל בלבד עבור התקופה הרלוונטית לתביעה.

שווי זכויות הבעל בפירמת עורכי הדין

עיקר המחלוקת בין הצדדים סבבה סביב שווי זכויות הבעל בפירמת עורכי הדין. מומחה שמינה בית המשפט בחן את הסכם השותפות בפירמה וקבע כי המוניטין העסקי של "חברת הארנק" הוא "נכס לא סחיר", אשר שוויו אפס, ומשכך אינו נכס בר-איזון. השופטת קיבלה עמדה זו וקבעה כי בהתאם לחוזה השותפות במשרד, זכויותיו של הבעל אינן ניתנות להעברה, וכשם ששכיר לא יכול למכור את חוזה העבודה שלו - כך גם הבעל במקרה זה לא יכול למכור את זכויותיו במשרד, ולכן הן אינן סחירות.

עם זאת, נקבע כי האישה זכאית למחצית משווי "חברת הארנק", אשר על-פי הערכת השמאי עמדה על סך של 1,220,543 שקל במועד הקרע בין הצדדים. סכום זה, נקבע, יקוזז מחלקו של הבעל במכירת בית המגורים בהרצליה פיתוח.

עם זאת, נקבע כי ככל שבעתיד ישולם מס בגין מימוש השווי הכלכלי של הזכויות בחברה, הצדדים יישאו בחלקים שווים ביניהם את המס הנגזר כתוצאה מאירוע המס בגין ערכים כלכלים שנצברו במהלך תקופת השיתוף בלבד. 

השופטת אף עשתה סדר בסוגיית המיסוי על הדיבידנדים שמשך הבעל או מכירת המניות העתידית של הפירמה לה הוא שותף, וקבעה כי המס ישולם בדיוק כמו מס על חלוקת מקרקעין בעת גירושים - כלומר בזמן המכירה בפועל. 

באשר לחברות ההזנק, השופטת הורתה על חלוקתן בעין, בחלקים שווים, בין הצדדים, כך שמחצית מזכויות הרשומות על שם הבעל בכל אחת מחברות ההזנק יירשמו על שם האישה. באשר למס, נקבע כי הצדדים שותפים לכלל המס שיושת עליהם בעתיד. 

עוד נקבע כי על הבעל לפצות את האישה בגין פערי ההשתכרות ביניהן, לרבות המוניטין האישי שלו כעורך דין בכיר, בסכום חד-פעמי בסך של 529,776 שקל, גם הוא באמצעות קיזוז חלקו של האיש מבית המגורים.

את הבעל ייצגה עו"ד רות דיין-וולפנר; את האישה ייצג עו"ד ציון סמוחה. 

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

"לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל": ראש הממשלה שצפוי ללכת בדרכו של ארדואן

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות מסחריות על מדינת ישראל בשל הפעילות שלה בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית