גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוק המניות ששבר שיא של 34 שנה ותפס את תשומת הלב של וורן באפט

בסוף השבוע נרשמה היסטוריה ביפן: מדד המניות המוביל תיקן סוף סוף את השפל שאפיין אותו מאז שנות ה־90 ● בדרך לשם הכלכלה השלישית בגודלה נאבקה במיתון מתמשך ושורה של מהפכות כלכליות ● מה הביא לתפנית ואיך אפשר להיחשף לשוק שבאפט מגדיל השקעה בו?

שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko
שר האוצר של יפן פותח את המסחר בבורסת טוקיו / צילום: ap, Eugene Hoshiko

בשבוע שעבר נשבר שיא חדש בשוק המניות באסיה: מדד ניקיי היפני, העוקב אחר ביצועי 225 החברות הגדולות ביפן, עלה ביותר מ-6.5% בתוך שבוע אחד, וחזר לרמות שלא נראו בבורסה של טוקיו מאז שנות ה-90.

המניה הביטחונית המאכזבת של קרן פימי פתחה מבערים בשנה האחרונה
עם הפסדים ושווי אפסי: בית ההשקעות שצפוי להיכנס לבורסה בדלת האחורית

זו הייתה תוצאה של עלייה עקבית במדד המוביל בארץ השמש העולה. ב-12 החודשים האחרונים הוא הציג תשואה מרשימה של כ-35%, שיעור דומה לזה של מדד נאסד"ק וגבוה משמעותית מהמדד האמריקאי המוביל S&P 500, שהניב "רק" 20% באותה תקופה.

מי שהבחין בפוטנציאל שטומן השוק היפני עוד לפני ששבר שיאים היסטוריים, הוא המשקיע האגדי וורן באפט. ברקשייר הת'אוויי, קונצרן ההשקעות בראשותו, הרחיב את ההשקעה ביפן בעקביות בשנים האחרונות, וביוני 2023 הגדיל את השקעתו בחמש חברות המסחר הגדולות ביפן ב-6 מיליארד דולר, ועשוי עוד להרחיב השקעה במניות הסחר הללו (Itochu ,Mrubeni ,Mitsubushi ,Mitsui ו-Sumitomo, חברות העוסקות בעיקר ביבוא של אנרגיה, מינרלים ומזון ליפן ואחראיות ליצוא מוצרים סופיים. רובן נסחרות במדד הניקיי).

בעקבות זאת, הפכה יפן למדינה השנייה בגודלה בתיק ההחזקות של באפט, אחרי ארה"ב.

מה הוביל את הניקיי לרמות שיא שטוקיו לא חוותה עשורים רבים, האם מסתתרות בשוק זה הזדמנויות גם עבור המשקיעים הישראלים, ומה כדאי לדעת לפני שנחשפים לכלכלה השלישית בגודלה בעולם - ננסה לענות בטור זה.

הפעם האחרונה שמדד הדגל של הכלכלה השלישית בגודלה בעולם נסחר ברמות שראינו בשבועות האחרונים, הייתה אי שם בשנת 1990, קצת לאחר שמדד הניקיי החל לקרוס בעקבות משבר פיננסי-נדל"ני חמור ביותר שפקד את יפן. אותו משבר הוביל את המדינה למיתון של עשרות שנים, המכונה "העשור האבוד" של יפן.

 

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בחטיבת שווקים פיננסיים בדיסקונט, מסבירה כי "המשבר הזה מתחילת שנות ה-90 הוביל את יפן למאבק של שנים בדפלציה ובשיעורי צמיחה נמוכים שנבעו בין היתר מבעיות מבניות שלא טופלו כהלכה. בעקבות כך, הבנק המרכזי נקט בשלל צעדים מוניטריים בניסיון להרים את ראשה של כלכלת יפן מעל המים, אך ללא הצלחה".

מאיר מסבירה שאחת הסיבות המרכזיות לכך היא הזדקנות האוכולוסייה במדינה. "בעוד שתוחלת החיים ביפן היא מהגבוהות בעולם, שיעור הילודה הוא בין הנמוכים בעולם, והדבר הביא לגידול משמעותי בהוצאות הממשלה לצד צמצום כוח העבודה". סיבה נוספת למחסור בעובדים היא "ההסתייגות של יפן מהעסקה של עובדים זרים".

עינת מאיר, אנליסטית מאקרו ושווקים בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

רק ביפן ניסו לעודד אינפלציה

במשך עשרות שנים הבנק המרכזי ניסה לשקם את כלכלת המדינה על ידי הזרמת כספים רבים במטרה לעודד צריכה והשקעות. גם בימים אלה המאמץ נמשך כשהממשלה עובדת במרץ על שינוי תרבותי עמוק שיכלול רפורמות בתחום ההגירה, שילוב נשים בתעסוקה, וקידום ייצור מקומי בדגש על פיתוחים טכנולוגים בענף ההייטק.

ליפן יש עוד דרך ארוכה עד ליציאה מהמשבר המתמשך, אך מאיר מסבירה כי לאחרונה נשמעות תקוות בנוגע לכלכלת יפן. "אחרי מעט יותר מ-30 שנה נראים סימנים ראשונים להתאוששות במדינה. מאמצע שנת 2022 הצמיחה ביפן החלה להגביר קצב וברבעון השני של 2023 התמ"ג עמד על 3.6%". גם האינפלציה במדינה החלה לטפס בשנתיים האחרונות, ובחודש נובמבר האחרון עמדה על שיעור של 2.8%, לצד השכר הממוצע במדינה שהחל סוף סוף לעלות אחרי שנים של קיפאון.

הבנק המרכזי ביפן מתמודד עם מציאות מאקרו כלכלית לא פשוטה, אחרי שנים של שיעורי צמיחה ואינפלציה אפסיים. זו גרמה לו להוריד את הריבית במדינה לרמה שלילית של 0.1% בשנת 2016, תוך שהוא שולט בעקום תשואות האג"ח במדינה. גם לאחר שהאינפלציה החלה להרים ראש בשנתיים האחרונות, הבנק לא העלה ריבית.

מאיר מסבירה כי המדיניות המוניטרית יוצאת הדופן של הבנק המרכזי יצרה בסופו של דבר פערי ריביות מהותיים בין יפן לארה"ב ואירופה, כשבמדינות אלו "הספיקו לבצע שני מחזורי העלאות ריבית בזמן שהבנק ביפן שמר על מדיניות מרחיבה". זה יצר לדבריה "עיוותים בכלכלת יפן והוביל בין היתר להיחלשות חדה של ה-ין מול הדולר בכ-11% בשנת 2023".

הרפורמה שעשתה את ההבדל

היחלשות הין היפני תרמה רבות לזינוק המרשים של מדד הניקיי, לאור העובדה שיפן היא מדינה מוטת יצוא, כשהפיחות במטבע הגביר את הצפי לביצועים חזקים בקרב חברות יצואניות יפניות. לצד הסיפור של המטבע, אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו"ל בלידר שוקי הון, מסבירה כי הסיפור הגדול מאחורי הזינוק בניקיי הוא רפורמת הממשל התאגידי בבורסת יפן. "רפורמת ה-TSE הוצגה בתחילת השנה הקודמת במטרה להתוות שינוי באלוקציה של ההון בקרב החברות". גימן מסבירה כי "למעשה, חלק ניכר מהחברות בבורסת יפן נסחרות במכפיל הון שנמוך מ-1, ומטרת הרפורמה הייתה לקדם מנגנונים שיעזרו להן לשפר את התשואה על ההון, על מנת להציף ערך למשקיעים". הרפורמה הזו מאלצת את הנהלות החברות לשפר את מכפילי ההון שלהן כתנאי להמשך היסחרות בבורסה.

ואכן, רפורמת ה-TSE החלה לתת את אותותיה והובילה לנהירה של משקיעים זרים אל יפן, שאחד מהם הוא כאמור באפט.

אניה גימן, מנהלת דסק מניות חו''ל בלידר שוקי הון / צילום: איה בן עזרי

"יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית"

גם האנליסטים ב-Global X חיוביים לגבי יפן. סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת המחקר מסביר כי: "יפן עשויה להיות שחקנית חשובה בתנופת הבינה המלאכותית והאוטומציה. אנו מאמינים בחשיבותה של טכנולוגיה זו וליפן יש מושב בשורה הראשונה בתחום. אוטומציה וחדשנות טכנולוגית היא קריטית לטיפול בדמוגרפיה המזדקנת בכלכלות מפותחות רבות. יפן מנווטת את האתגרים הללו ומשלבת טכנולוגיות חדשות בתעשיות הייצור והשירותים כבר שנים. זה עודד בהתחלה על ידי תעשיית הרכב, וכעת יפן נחשבת למובילה עולמית ברובוטיקה, ציוד חשמלי ומוליכים למחצה. בשנת 2022, 45% מהרובוטים התעשייתיים העולמיים יוצרו על ידי חברות יפניות. התעשייה היא המגזר הגדול ביותר ביפן המייצג 24% והמכירות צמחו ב-12% בשנה שעברה. טכנולוגיית המידע, שגם סיפקה צמיחה של 12% במכירות, היא המגזר השלישי בגודלו במדינה (13%). יפן יכולה למלא תפקיד גדול במערכות הייצור, הלוגיסטיקה ומערכות שירות. 

סקוט הלפשטיין מנהל מחלקת מחקר Global X

מה כדאי לדעת לפני שנחשפים למדד

גימן מדגישה שגם בלידר מאוד אופטימיים לגבי ביצועי שוק המניות היפני בשנה הקרובה, אך "למרות הבעת האמון מצד המשקיעים הזרים, המשקיעים המקומיים עדיין סקפטיים לגביו, וחסכונות הציבור ביפן מוטים דווקא לשוק החוב במדינה". אם יצליחו צעדי הבורסה לשיפור הממשל התאגידי באופן שישכנע את המשקיעים המקומיים, ונראה שינוי באלוקציה מאג"ח למניות, הדבר צפוי להעניק רוח גבית נוספת לשוק המניות היפני. מנגד, תרחיש שבו הבנק המרכזי יעלה את הריבית ביפן בזמן שבארה"ב הריבית תתחיל לרדת, מצננת גימן, עלול להוביל להתחזקות הין מול הדולר, ולספק רוח נגדית לביצועי חברות היצוא במדינה.

גימן מזכירה גם את מדד הטופיקס היפני שהציג ביצועים מרשימים בשנת 2023, עם תשואה של כ-28%. ההבדל המהותי בינו לבין הניקיי הוא שהאחרון מוטה מניות צמיחה והוא מרוכז יותר, בהשוואה לטופיקס שהוא מפוזר יותר. בכל הנוגע לחשיפה לשוק המניות היפני היא אומרת כי משקיעים ישראלים רבים מעדיפים להיחשף ליפן דרך קרנות סל שעוקבות אחר המדדים, על פני חשיפה למניות ספציפיות, לאור העובדה שמדובר בשוק פחות מוכר. כן היא מחדדת כי משקיע שרוצה להיחשף ליפן חייב להביא בחשבון את החשיפה למטבע. "לנוכח תנודות המטבע", אומרת גימן, "אם קיים חשש מהיחלשות הין, עדיף להיחשף לקרנות סל מגודרות שמקבעות את תזוזות המטבע, כמו קרן הסל DXJ".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות