גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוא הזהיר מפני אסון גרעיני באוקראינה. ואז הוא הושלך לכלא רוסי ועונה.

כעת, כשהוא חי בגלות בבוסטון ועובד עבור MIT, אנדריי טוז תוהה אם אי פעם יוכל לחזור הביתה

אנדריי טוז / צילום: Reuters, Denis Balibouse
אנדריי טוז / צילום: Reuters, Denis Balibouse

כאשר בשנה שעברה חיילים רוסים פתחו בהתקפה חמושה ראשונה אי פעם על מתקן גרעיני, אנדריי טוז הפך לקול במערב למה שנראה כאסון מתקרב.

"משלוחי הנשק לא מספיקים": אוקראינה נלחמת על הפוקוס של ארה"ב
מהמלחמה בעזה ועד הבחירות בארה"ב: הזעזועים הגיאופוליטיים בראש סדר היום בדאבוס
WSJ | מאמצי המלחמה של אוקראינה תקועים. הכישלון ההירואי הזה בשדה הקרב מראה למה

כדובר של תחנת הכוח הגרעינית של אוקראינה, זפוריז'יה, בן ה-33 הופיע בטלוויזיה המקומית, בתקשורת המערבית ובעדכונים חגיגיים באינטרנט כדי לתאר סצנות כאוטיות של נפילת פגזים ויריות שזעזעו מומחי בטיחות גרעינית וממשלות ברחבי העולם.

"הירי נמשך, מהאוויר ומהטנקים", אמר טוז לאנדרסון קופר מ-CNN. "בכל רגע זה עלול להיגמר בתאונות גרעיניות".

חייל רוסי מוצב בתחנת הכח זפוריז'יה / צילום: ap

בחודשים שלאחר מכן, מאז שזפוריז'יה נכבשה, סיפר טוז שהוא עונה על ידי הרוסים ושאיימו על חיי אמו. ואז כדי לצאת מהכלא, הוא הסכים ליצור סרטון שבו הוא מתנער מהצהרותיו הקודמות על כך שהמתקן אינו בטוח. הוא אמר שהוא לא מאמין בזה עכשיו, ולא האמין בזה גם אז. הוא חושש שהסיכון לטרור גרעיני בזפוריז'יה, נותר גבוה.

הוא לא חשב שמישהו ייקח את הסרטון ברצינות.

אך הוא התבדה. "אני לא אדם חשוב", אמר.

לאחר ששוחרר על ידי הרוסים וברח עם אמו, נודע לטוז מעמיתיו שנאמר להם שהוא בוגד ושאסור להם לדבר איתו, והוא פוטר.

הוא גר כעת בגלות בבוסטון, שם קיבל עבודה מהמכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס, ואמר שהוא בר מזל להיות במקום בטוח ועם עבודה שהוא אוהב. יותר מכל, הוא רוצה שאוקראינה תנצח כדי שהוא ואחרים יוכלו לשוב הביתה, אם כי הוא לא יודע אם זה אי פעם יהיה מהלך בטוח עבורו לאחר שהואשם בשיתוף פעולה עם הרוסים.

נציגי שירות הביטחון האוקראיני, SBU, לא נענו לבקשות להגיב לגבי האם טוז עדיין חשוד בשיתוף פעולה עם הרוסים.

על ה-SBU מוטלת המשימה לחקור אלפי האשמות על שיתוף פעולה עם הרוסים, אבל לא תמיד קל להבחין בין אלה שאיחדו כוחות עם הרוסים למען רווח אישי, לבין אלה שרק מבקשים לשרוד. בכירים ב-SBU אמרו שהמשימה קשה במיוחד כשהאירועים התרחשו בשטח שעדיין כבוש.

אימונים של צוות עובדים אוקראיני בתחנת הכח זפוריז'יה / צילום: ap, Andriy Andriyenko

יותר מחמישה מיליון בני אדם עקורים בתוך אוקראינה ו-17 מיליון זקוקים לסיוע הומניטרי, לפי האו"ם. לפי הערכות, ישנם כ-6.3 מיליון פליטים אוקראינים ברחבי העולם.

כ-480 אלף אוקראינים כמו טוז הגיעו לארה"ב, על פי המחלקה לביטחון המולדת של ארה"ב. טוז אסיר תודה לבעלות הברית של ארה"ב ואירופה על התמיכה באוקראינה, אבל מעולם לא שאף לחלום האמריקאי - הוא היה מאושר באוקראינה. כילד, אמו האכילה אותו כל כך טוב שהוא אפילו לא הכיר את תחושת הרעב עד שהלך לקולג'.

מהילדות הבטוחה באוקראינה, לעינוים וגלות

טוז סיים שלושה תארי מאסטר והתגורר באנרהודאר, עיר שבה מתגוררים אלפי עובדי זפוריז'יה ומשמעות שמה הוא "מתנת אנרגיה". היה לו בית משלו, לא רחוק מאמו, והוא סיפק את אהבתו למהירות בנסיעות במזראטי ג'יבלי משנת 2015 שלו, אחד מאלפי כלי רכב שנחשבים בלתי ניתנים לתיקון לאחר תאונה בארה"ב, אך ניתן לקנות אותם בזול בחו"ל.

מפעל זפוריז'יה נמצא במרחק של 300 מייל בלבד מצ'רנוביל, המקום בו אירעה התאונה הגרעינית הקשה ביותר בעולם, בשנת 1986. כשרוסיה פלשה, טוז חשב שזה יהיה אחד המקומות הבטוחים יותר של אוקראינה.

עכשיו אנרהודאר כבושה. הכורים בזפוריז'יה, שבהם עבד טוז במשך עשור, מושבתים. לפעמים כשהוא מתקשר לחברים ברחבי אוקראינה, הוא שומע פצצות ברקע.

"המלחמה הרסה חיים רבים באוקראינה", אמר טוז.

קשה להסביר את המציאות של חיים תחת כיבוש רוסי. "אתה לא יכול להגיד מה אתה חושב. אתה לא יכול לעשות מה שאתה רוצה", אמר. "זה כמו להיות ארנב בחווה. אתה יכול לאכול גזר, אתה יכול להסתובב, אבל ברגע שהחקלאי רוצה להרוג אותך, הוא יכול להרוג אותך".

כוחות רוסיים משתלטים על הדרך לתחנת הכח זפוריז'יה, מאי 22' / צילום: ap

הרוסים עצרו ובמקרים רבים עינו מאות עובדי מפעלים. כאשר התבקש לראשונה ליצור את סרטון התעמולה עבור הרוסים, טוז סירב, אך הוא ידע שלא יוכל להימנע מכך לנצח.

טוז ואמו ברחו יחד, נסעו מזרחה ודרומה, בתקווה להקיף את הים השחור דרך מדינות כולל רוסיה, גאורגיה וטורקיה כדי להגיע למערב אוקראינה.

אלפי אוקראינים נסעו באותו מסלול, אך טוז נעצר במחסום ונלקח למעצר. לדבריו, הוא הוכה, ראשו כוסה בברדס, ידיו נאזקו והוא הובל לכלא בסוצ'י, רוסיה, שם הוחזק במשך יומיים. טוז אמר שידיו נשרפו ושהשומרים צחקו כשהם הכו בחלקו האחורי של ראשו, ואמרו שהם עוזרים לו על ידי הריגת יתוש.

"לא יכולתי לחשוב. לא יכולתי לנשום," אמר טוז. "באותו זמן, חשבתי שאמות בוודאות. פשוט לא ידעתי כמה זמן זה ייקח".

טוז סיפר שהוא הוחזק בתא חשוך, בגדול של 2 מטר על 2 מטר, יחד עם אדם נוסף שהשתגע מהתנאים ודפק בדלת ללא הפסקה. הרצפה היתה מכוסה בפסולת אנושית.

טוז סיפר שנאמר לו שאם הוא יצלם סרטון, הוא אולי יזכה לראות את אמא שלו שוב. בסרטון הוא סיפר שהוא בחופשה בסוצ'י, עיירת נופש על הים השחור, ושהכל בסדר במפעל הגרעיני.

"רק אדם שהיה במצב הזה יכול להבין", אמר טוז על החוויה.

לאחר מכן, הרוסים החזירו לו את דרכונו אך הזהירו אותו שלא לדבר יותר על מצב המפעל. "איזושהי תאונה יכולה לקרות לך. אנחנו יכולים לעשות משהו לך ולאמא שלך בכל מקום", נאמר לו. "בכל מקום באירופה, בארצות הברית, אין לך מקום בטוח".

כשהם מבועתים להיתפס שוב, הוא ואמו יצאו למסע של 10,000 מייל, ולעתים קרובות ירדו מהכביש כדי להימנע ממחסומים צבאיים. הם ישנו במכונית או על האדמה ביער, מפוחדים לדבר עם עוברי אורח אחרים או להתעכב במדינות עם אוהדי רוסים. הוא ואמו עשו בסופו של דבר את דרכם לשוויץ.

MIT העניקו לו משרה וחיים חדשים

לג'אקופו בונג'יאורנו, פרופסור להנדסה גרעינית ומנהל המדע והטכנולוגיה בכור ה-MIT, הייתה משרה פתוחה והוא רצה למצוא עובד לשעבר של זפוריז'יה.

"ידענו שיש שם כישרון ותהינו אם נוכל לעשות משהו טוב לאדם אחד לפחות", אמר בונג'יאורנו.

פרופ' ג'אקופו בונג'יאורנו, MIT / צילום: יוטיוב

איש הקשר של בונג'יאורנו באגודת הגרעין האוקראינית המליץ ​​על טוז ואישר את סיפורו. בונג'יאורנו וטוז התכתבו במייל ונפגשו לארוחת צהריים בזמן שבונג'יאורנו הרצה באוניברסיטת ציריך בפברואר.

הרושם הראשון של בונג'יאורנו היה שטוז היה רציני, רגוע ו"ניכר שחווה הרבה כאב ואתגרים".

MIT הביאה את טוז לבוסטון באמצעות תוכנית "מתאחדים עבור אוקראינה" של ממשלת ארה"ב, המספקת לאזרחים אוקראינים, שנעקרו בעקבות המלחמה, דרך להישאר באופן זמני בארה"ב. כ-174 אלף אנשים הגיעו לארה"ב דרך התוכנית החל מה-3 בינואר, אחרי שסידרו את הנסיעות שלהם בכוחות עצמם.

גם טוז, כמו כל העובדים בכורים גרעיניים בארה"ב, נאלץ לעבור בדיקת רקע.

ביולי הצטרף טוז לצוות מעבדת הכור הגרעיני של MIT, שם הוא עובד כמהנדס מתקני הקרנה, ועוזר לתכנן, לבנות ולהפעיל ניסויים בכור המחקר. הקרנה חושפת חומרים או מכשירים לקרינה מייננת, שהיא חזקה מספיק כדי להפיק אלקטרונים מאטומים (תהליך שנקרא יינון, ע"ט), ויכולה לסייע בייצור רדיונוקלידים (סוג של אטומים) לטיפול בסרטן, בין היתר.

המכון הטכנולוגי MIT באוני' קיימברידג' / צילום: ap, Charles Krupa

טוז גר בדירה קטנה, צועד ברגל לעבודה ולא מחזיק ברכב. הוא אימץ היבט אחד של החיים האמריקאים - ימיו סובבים סביב העבודה. "אני הולך לעבודה, חוזר הביתה, הולך לעבודה, חוזר הביתה", כך תיאר את ימיו, אך הוסיף, "אני בהחלט אוהב את העבודה שלי".

לטוז יש 3,700 אנשי קשר טלפוניים אבל ביום-יום הוא נותר די בודד. אין קהילה גדולה בבוסטון שאיתה הוא יכול לדבר אוקראינית.

הוא נותר מבולבל מהמזונות הקפואים והפירות שלא בעונה בחנות המכולת וההרגל האמריקאי לאכול כריכים לארוחת צהריים. "זה לא אוכל", אמר טוז, שהיה רגיל למינימום שלוש מנות לארוחת צהריים, לעתים קרובות בורשט עם סלו, שומן החזיר הרפוי הפופולרי באוקראינה, לצד תוספת של תפוחי אדמה עם סטייק וקינוח, לרוב סירניקי (מין פנקייקים קטנים ועבים), עם דבש.

טוז לא יודע אם הוא יוכל להישאר בארה"ב לאחר שתפוג הוויזה שלו לשנתיים. אמו נשארת באירופה. הוא נשאר בקשר עם חברים באנרהודאר, אם כי תמיד תחת חשש שמישהו מקשיב. "בליבם הם תומכים באוקראינה", אמר טוז, "אבל הם לא יכולים לומר את האמת".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי