גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבנקים, עידן עופר ותשובה בראש: אלו החברות הכי "נדיבות" לבעלי מניות בבורסה

למרות ביצועי החסר של שוק המניות המקומי, היקף הדיבידנדים שחילקו החברות התקרב לשיא ועמד על כ-27 מיליארד שקל ● הצטיינו הבנקים, שמאכלסים מחצית מהעשירייה המובילה, ואחריהם מגזר הנפט והגז ● וגם: מדוע גדל חלקו של הציבור ברווחי החברות ב-2023

צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
צילום: שלומי יוסף, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שנת 2023 היתה מאכזבת מבחינת המשקיעים בבורסה בתל אביב, כשבסיומה רשם מדד ת"א 35 עלייה מינורית של כ-4% - הרחק מאחורי המדדים המובילים בוול סטריט ובורסות נוספות בעולם שהניבו תשואות של עשרות אחוזים. עם זאת, בכל הקשור לחלוקת רווחים, הצליחו החברות הנסחרות בבורסה המקומית להמתיק את גלולת הביצועים החלשים של שוק המניות.

מס רווחי היתר: הבנקים טוענים שהאוצר ירה חץ וסימן מטרה ושולחים איום לגבי שיקום המשק 
מה עשתה מניית פז מאז הפיצול ואיזה מענק יקבלו שלושת מנהליה הבכירים 

ניתוח שערך יובל צוק, מיחידת המחקר של הבורסה בתל אביב, מלמד כי 206 חברות הנסחרות בה חילקו אשתקד דיבידנדים בסכום כולל של כ-27.2 מיליארד שקל -ירידה לא משמעותית לעומת שנת 2022 שבה נרשם שיא כל הזמנים (28.6 מיליארד שקל שחולקו ע"י 233 חברות).

כך, על אף שבשנת 2023 חלו אירועים משמעותיים בישראל שטלטלו את שוק ההון והגבירו את אי-הודאות במשק, מהרפורמה המשפטית, דרך המשך העלאות הריבית ע"י בנק ישראל שהכבידו על הוצאות המימון של החברות, ועד מלחמת "חרבות ברזל" שפרצה ב-7 באוקטובר, המשיכו כ-40% מהחברות הנסחרות בבורסה לחלק את רווחיהן לבעלי המניות.

בד בבד, שיעור החזקות הציבור במניות הנסחרות בבורסה בתל אביב שהמשיך לעלות בהדרגה במהלך השנים האחרונות תרם לכך שחלקו של הציבור מתוך תקבולי הדיבידנד גדל. בשנת 2023 נרשם שיא בסך הדיבידנדים שחולקו לבעלי מניות מהציבור - כ-62% מהסכום שחולק (16.8 מיליארד שקל), לעומת כ-55% מהדיבידנדים (15.8 מיליארד שקל) בשנת 2022, כשהיתרה שולמה לבעלי העניין.

שיאניות החלוקה מקרב חברות במדד ת"א 35 מספרות את סיפור השנה שחלפה. בקרב עשר החברות שחילקו את הדיבידנד הנדיב ביותר, נמצאים חמשת הבנקים הגדולים, שנהנו מרווחיות גבוהה לנוכח עליית הריבית בארץ ובעולם. סך הדיבידנד שחולק ע"י הבנקים בשנת 2023 (8.2 מיליארד שקל) מהווה כ-30% מרווחיהם בארבעת הרבעונים האחרונים שדווחו.

הפועלים  ולאומי  היו השיאנים בגודל הדיבידנדים שחילקו בשנת 2023 לאחר שחילקו 2.4 ו-2.1 מיליארד שקל בשנה בהתאמה לבעלי המניות שלהם. עבור בנק הפועלים מדובר בחלוקה הגבוהה בתולדות הבנק, אשר רשם תשואת דיבידנד של 5.8%. בבנק לאומי מדובר בחלוקה הגבוהה מאז שנת 2007, כאשר הבנק רשם אשתקד תשואת דיבידנד של 4.7%.

אחרי שני הבנקים, ממוקמת איי.סי.אל  (לשעבר: כיל) ענקית המחצבים שבשליטת עידן עופר שחילקה כ-1.8 מיליארד שקל דיבידנד, סכום נמוך יותר מזה שחילקה בשנת 2022 (3.9 מיליארד שקל). הירידה בסכום החלוקה מושפעת מהנפילה במחירי האשלג במהלך השנה שעברה שהקטינה את רווח איי.סי.אל והפילה את מניית החברה.

במקום הרביעי נמצא בנק מזרחי טפחות  שחילק דיבידנד בגובה של 1.4 מיליארד שקל בשנה שחלפה. אחריו, חברה שחזרה לחלק דיבידנד לאחר תקופה של שנים  - קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה. בימי תחילת הקורונה של שנת 2020, כשמחיר הנפט צנח, נקלעה החברה למצוקת נזילות ונדרשה לממש נכסים כדי לעמוד בהתחייבויותיה. עם ההתאוששות החדה במחיר הנפט ובעסקי הקבוצה, חילקה החברה שמפיקה גז בים התיכון ונפט בים הצפוני 1.1 מיליארד שקל כדיבידנד.

 

שתי מחלקות מצטיינות נוספות המגיעות מסקטור הגז והנפט הן השותפות ניו-מד אנרג'י  (לשעבר  דלק קידוחים) שמוחזקת ע"י קבוצת דלק , וחילקה 947 מיליון שקל וחברת אנרג'יאן  שחילקה 782 מיליון שקל אשתקד . 

בבורסה מוסיפים כי תשואת הדיבידנד הענפית הגבוהה ביותר בשנה שעברה שייכת לענף אנרגיה נפט וגז (7.6%), בזכות שלוש החברות שהוזכרו ובנוסף בזן  (בית הזיקוק בחיפה) שחילקה 900 מיליון שקל. תשואת הדיבידנד השנייה בגובהה שייכת לענף הבנקים (5%) בזכות הדיבידנדים הגבוהים שחילקו חמשת הבנקים הגדולים.

נתון מעניין נוסף מלמד שתשואת הדיבידנד הממוצעת של כלל החברות הבורסאיות ב-2023 הסתכמה בכ-2.9%, בהשוואה לכ-2.8% בשנה שקדמה לה. אבל נתון זה אינו בהכרח חיובי, והוא נובע גם מהירידה בשווי השוק הממוצע של החברות עצמן, מה שהעלה כתוצאה מכך את נתון תשואת הדיבידנד. על כל פנים מדובר בתשואת הדיבידנד הממוצעת הגבוהה מאז שנת 2017.

קבוצת דלק חילקה את תשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר

כשני שליש מהחברות הכלולות במדד ת"א 35 (23 חברות) חילקו דיבידנדים בסך של כ-16.5 מיליארד שקל, שהם כ-61% מסך הדיבידנד הכולל, כאשר תשואת הדיבידנד של חברות המדד הסתכמה ב-3%, בדומה לתשואה אשתקד. תשואות הדיבידנד הגבוהות ביותר שייכות לקבוצת דלק (14.1%), ניו-מד אנרג'י שבשליטתה (8.0%), ואנרג'יאן (8.4%). 

באשר לנתוני החלוקה של הדיבידנדים במדד ת"א 90, שכולל את מניות החברות שבאות אחרי אלה של מדד ת"א 35 (במונחי שווי שוק) הרי ששם חילקו 62 חברות סכום של 7.6 מיליארד שקל. במונחי תשואת דיבידנד המצטיינות הן בזן (23.4%), חברת נפטא  (19.8%) ושותפות ישראמקו  (8.8%) שמחזיקות בשרשור נתח משדה הגז "תמר". אחריהן נמצאות יבואניות הרכב קרסו מוטורס  (13.9%) ודלק רכב  (11%).

ומי היו הענפים הגרועים במונחי תשואת דיבידנד? בעיקר חברות שממוקדות בצמיחה מהירה בתחומי הטכנולוגיה. ענף הביומד שכולל 48 חברות, חילק 0 שקלים כדיבידנד. אחריו נמצא ענף הטכנולוגיה שכולל 150 חברות. 30 מהן חילקו דיבידנד בסכום של 1.9 מיליארד שקל, אך תשואת הדיבידנד עמדה על 0.9% בלבד .

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל