גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי גל של חגיגות פיננסיות, הטכנולוגיות האלה בעלות של מיליארדי דולרים צריכות הפסקה

לאחר ששובחו יתר על המידה ושחו בים של הבטחות, תחומי ההשקעה העיקריים הללו בטכנולוגיה מתמודדים סוף סוף עם המציאות ● ייתכן שהצמצום ומשיכות ההשקעות רק מתחילים

אוזניות VR של מטא־ורס מוצגות בתערוכת הטכנולוגיה בלאס וגאס / צילום: ap, John Locher
אוזניות VR של מטא־ורס מוצגות בתערוכת הטכנולוגיה בלאס וגאס / צילום: ap, John Locher

העשור האחרון היה גדוש ברעיונות שקל להציג בהדמיה, אבל שלא הצליחו להפוך לעסק אמיתי.

ניתוח | המשקיעים מאבדים סבלנות: גוגל צוללת בוול סטריט. זו הסיבה 
בצל המלחמה: חברת הסייבר הישראלית שגייסה 40 מיליון דולר 

עם סיומו של עידן הריביות הנמוכות הסתיימה גם זרימת הכסף הבלתי נגמר לתמיכה במיזמים כאלה. כישלון החברות וצמצום ההשקעות של נותני החסות הארגוניים מבארים את התמונה - אלו הטכנולוגיות שיקחו צעד אחורה: המטא-וורס, הבלוקצ'יין, וכלי הרכב האוטונומיים.

העובדה שהטכנולוגיות הללו לא עומדות בהייפ לא אומרת שנחרץ גורלן. אבל זה כן אומר שתקופה של צמצום וחוסר השקעה בהן היא אולי רק ההתחלה.

אמנם הימורים הם חלק מהטבע של תעשיית ההון הסיכון, אבל הטכנולוגיות הללו קיבלו מיליארדי דולרים בהשקעה ועדיין לא הראו פרצית דרך. מספר משקיעים הזהירו מאז 2015, לפחות, שתעשיית ההון סיכון והחברות בהן היא תמכה מראות התלהבות לא רציונלית - והתחזיות האלה סוף סוף מתממשות.

המטא-וורס

עברו קצת יותר משנתיים מאז שהחברה שנודעה בעבר כפייסבוק שינתה את שמה למטא, בין השאר כדי לאותת על מחויבותה למטא-וורס. ואיזו מחויבות זו הייתה: בשנתיים האחרונות מטא הפסידה בין 3 ל-4 מיליארד דולר ברבעון בהימור שלה על המטא-וורס.

המטא-וורס היה אמור להיות עולם וירטואלי תלת מימדי, אלטרנטיבה לעולם האמיתי, בו אנו מבצעים כל מיני פעילויות שאחרת היינו צריכים לצאת מהבית כדי לבצע, כמו מפגשים חברתיים וקניות. זה היה נשמע מפתה תקופת הקורונה, בה אנשים נטו להישאר בבית, אבל עכשיו כשכולנו נזכרנו כמה נחמד להיות בחוץ? לא כל כך.

מארק צוקרברג של 2021 יהיה מופתע מההצלחות הבולטות ביותר של מטא ב-18 החודשים האחרונים. הראשונה היא רילז (Reels) באינסטגרם, שמחקים את הטיקטוק, והשנייה היא שיבוט טוויטר בשם Threads.

שתי ההצלחות יכולות לעזור להבהיר מדוע, לאחרונה, מטא שינתה את המסלול ומתמקדת פחות בדרך שבה האוזניות שלה סוחפות אותך לעולם וירטואלי. במקום זאת, היא מדגישה את הפוטנציאל של המכשירים לכסות אלמנטים וירטואליים על העולם האמיתי - ולהציג מציאות רבודה.

בספין ארגוני, מטא מצאה דרך לעקוף את ההודאה שבין שפל המכירות של האוזניות שלה לבין נטישת הטכנולוגיה על ידי יוצרי תוכן, הדחיפה שלה ל-VR הייתה טעות. לפני כשנה, מטא מיתגה מחדש את המציאות רבודה באוזניות שלה כ"מטא ריאליטי". זה קצת כמו למצוא בן זוג חדש שיש לו שם זהה לזה האחרון שלך, אז אתה לא צריך להסיר את הקעקוע.

סמנכ"ל הטכנולוגיה של מטא, אנדרו בוסוורת', כתב בסוף 2022 כי "השנה הזו הייתה יותר קשה ממה שציפינו", והלחץ על עסקי הליבה של פייסבוק "יצר סערה מושלמת של ספקות לגבי ההשקעות שאנו מבצעים". ביוני 2023 הוא נשמע אופטימי יותר, כשהכריז שהחברה תתמקד במציאות רבודה, אותה כינה "אבן דרך מוקדמת באחד השינויים הגדולים ביותר שצפויים להגיע למחשוב בימי חיינו". עד דצמבר הוא דיבר על הדרך שבה משקפי ריי באן החכמים של החברה מצביעים על הדרך לעתיד בו אוזניות מציאות רבודה הופכות לדרך העיקרית שבה אנשים משתמשים בבינה מלאכותית לצורך אינטראקציה עם העולם.

המעבר של מטא להתרכז במציאות רבודה (או "מעורבת"), בתוספת קצת AI, עשוי עוד להצדיק את ההשקעה של מטא במחשבים מבוססי פנים. זה, אחרי הכל, אותו מסלול שאפל בחרה בו עם אוזניות ה-Vision Pro שלה.

אבל ברור שלמשקפי VR ו-AR כבדים וחובקי פנים יש דרך ארוכה לעבור לפני שאנשים ירגישו בנוח להשתמש בהם כמכשיר ראשי, ושהמשקפיים החכמים של היום עדיין לא מספיק חזקים כדי לממש את החזון הזה.

בלוקצ'יין

ביטקוין זכה לרגע של תהילה כשהרשות לניירות ערך בארה"ב אישרה קרנות סל עוקבות למטבע הביטקוין, אבל אישור זה בקושי מאמת את הטכנולוגיה מאחורי המטבע - הבלוקצ'יין. אם כבר, אימוץ תעודות סל לביטקוין על ידי שוק ההשקעות המסורתי מצביע בבירור על הכישלונות האחרים של הבלוקצ'יין לייצר משהו ערך אמיתי - עד כה.

קל לשכוח שרק לפני כמה שנים, מהפכני הבלוקצ'יין רצו לאתחל את האינטרנט כולו על ידי בנייתו על גבי טכנולוגיות המכונה "Web3". הרעיון הגדול היה להפוך כל דבר שתרצה להחזיק או לסחור בו - מיצירות אמנות ומטבעות במשחק ועד לזיכויי פחמן הידועים כ"goddess nature tokens" - ליחידות נתונים שאינן ניתנות לשכפול שנמצאות ומאובטחות בבלוקצ'יין. ביחידות הנתונים, או ה"אסימונים" היה ניתן לסחור, והם היו חשופוים לכל אדם או חברה שרוצים לאתר אותם.

"יש אנשים שעדיין בונים ב-Web3, אבל זה לא כמו פעם", אומרת מולי ווייט, מפתחת תוכנה החוקרת Web3 ופרויקטים של מטבעות קריפטוגרפיים. "הרבה מההייפ והמימון שהגיעו רק בזכות איזכור המילה בלוקצ'יין עברו כעת לבינה מלאכותית או מה שהם חושבים שהיא הפרה החולבת הבאה", היא מוסיפה. (ווייט כלל אינה היחידה שמציינת את המעבר המהיר של הון והייפ מקריפטו לבינה מלאכותית).

אחרים טוענים שההייפ וההונאה שהגיעו משימוש נרחב ומעט רגולציה על הקריפטו האפילו על התועלת האמיתית בבסיס טכנולוגיית הבלוקצ'יין. לפחות בתיאוריה, שימוש בבלוקצ'יין מאפשר להפוך את הבעלות על נכסים לשקופה וניתנת להעברה באופן נגיש יותר.

קומץ חברות הון סיכון מעמק הסיליקון הניבו תשואות עצומות באמצעות השקעות קריפטו עד להתרסקות FTX, בורסת הקריפטו של סם בנקמן-פריד. כעת, הבאר מתייבשת, אם כי בחברות ההון סיכון עוד יש מאמינים אמיתיים הטוענים שייקח זמן שההימורים שלהם ישאו פרי. הם ממליצים להתאזר בסבלנות ומחפשים מקומות חדשים להשקיע בהם במגזר.

סקוט קומינרס, שותף למחקר קריפטו של 'אנדריסן הורוביץ' ופרופסור בבית הספר לעסקים באוניברסיטת הרווארד, מציין כרטיסים להופעות - הנמכרים כאסימונים שאינם ניתנים לתחליף, ויכולים להתקיים בבלוקצ'יין - כדוגמה אחת.

עם זאת, הדוגמאות של יישום מעשי זה מועטות עד כה. במרץ של השנה שעברה, אתר שיווק הכרטיסים "טיקטמאסטר" ערך ניסוי בהנפקת כרטיסים מחוברים ל-NFTs, לבקשת להקה, ותערוכה עסקית באינדיאנה הפכה מכירת כרטיסים מבוססי NFT לגימיק מרכזי בוועידה. 'אנדריסן הורוביץ' השקיעו במספר סטארטאפים אחרים של Web3, שאף אחד מהם לא זכה לפופולריות במיינסטרים.

רכבים אוטונומיים

כבר היום בכמה ערים בודדות, בתנאים הנכונים, באזור גיאוגרפי מוגדר, ניתן לנסוע במכונית שנוהגות לבד.

אבל לומר ששימוש נרחב ברכבים אוטונומיים נמצא ממש מעבר לפינה זה כמו שהיו אומרים ב-1897 שכלי רכב חשמליים עומדים להשתלט על השוק, בגלל שלעיר ניו יורק יש צי מוניות חשמלי (מה שאכן היה לה, בזמנו). בדומה לכלי רכב חשמליים - שגם עכשיו האימוץ שלהם חוום אתגרים - כלי רכב אוטונומיים הם אחת מאותן טכנולוגיות שהצלחתן אורכת הרבה יותר זמן ממה שההדגמות וההבטחות הראשוניות שלהן רצו שנאמין.

קיימים אינספור חסמים בפני השקת רכבים אוטונומיים, או AVs. לדוגמה, הם מעבירים אחריות מהנהג ליצרן הרכב, או למפעיל שירות רובוטקסי. זו רק סיבה אחת לכך שלא מספיק שהם יהיו טובים כמו נהגים אנושיים - AVs למעשה מוכרחים להיות בטוחים בהרבה מנהגים.

"כשאתה משנע אנשים, אתה לא יכול להרשות לעצמך להרוג אותם - זה עניין מכריע", אומרת היידי וויל, מנכ"לית חברת הרכב האוטונומי Venti Technologies.

מכשול נוסף הוא העלות. החיסכון שהיה אמור להגיע מרכבים אוטונומיים בוטל במידה רבה על ידי מערכות החיישנים - מצלמות, מכ"ם ולידאר - והמחשבים הכבדים שהם צריכים כדי לעבד את כל הנתונים האלה. בנוסף, קיימת עלות המיפוי החוזר ונשנה של האזורים בהם נוסעות המכוניות אלה.

ארלינגטון, טקסס, היא דוגמה מצוינת לכוחות כלכליים המעכבים אימוץ AV. לעיר אין מערכת תחבורה ציבורית קונבנציונלית - אין אוטובוס או רכבת - אלא חוזים עם חברה בשם Via Transportation להפעלת צי של מכוניות. האזרחים יכולים להזמין נסיעות בעיר, מה שהופך את השירות למעין אובר או ליפט מסובסדים.

ארלינגטון גם מציעה נסיעות דרך חברת הרכבים האוטונומיים May Mobility, אבל אין דחיפות כרגע לעבור ל-AVs, אומרת מנהלת התחבורה של ארלינגטון, אן פוס. העיר אינה מתקשה להעסיק נהגים עבור הצי, היא מוסיפה.

המשותף לכל שלוש הטכנולוגיות הללו - המטאוורס, הבלוקצ'יין והרכבים האוטונומיים, אומר קומינרס מאנדריסן הורוביץ, הוא שהן טכנולוגיות של "מטרות כלליות" שצריכות להשתלב יחד עם כל מיני דברים אחרים, כולל חוקים, תשתיות, וציפיות של אנשים.

וכמו כל תהליך שינוי בחברה האנושית - כגון מסגרות רגולטוריות למטבעות קריפטוגרפיים, רמות הנוחות בעבודה במציאות מדומה וחוקים הקשורים לאחריות במקרה של תאונת רכב אוטונומי - הם עשויים לקחת יותר זמן משיוכלו להחזיק המיליארדים שכבר הושקעו בטכנולוגיות האלה.

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"