גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ישראל יושבת על חבית נפץ": הזוג שנפרד מחברת המידע העסקי עם תחזית אחרונה, פסימית במיוחד

תהילה ואייל ינאי, מנכ"לים משותפים ומייסדי חברת המידע העסקי BDI, נפרדים מהחברה שהקימו אחרי כ־35 שנה ● בראיון לגלובס הם מספרים כיצד חינכו את השוק לשתף פעולה, מה למדו בדרך, ולמה הם לא אופטימיים: "שנת 2024 אבודה לחלוטין"

תהילה ואייל ינאי / צילום: גיל כהן
תהילה ואייל ינאי / צילום: גיל כהן

בינואר 1990 נסעו תהילה ואייל ינאי להולנד במטרה להיפגש עם בכירי חברת המידע העסקי ההולנדית גריידון, עם תוכנית עסקית בכיס ומטרה אחת: להקים בישראל חברה מקומית שתתחרה בחברה היחידה ששלטה אז בשוק, דן אנד ברדסטריט.

בלעדי | צה"ל יהפוך למכונת מלחמה? ההסכם הסודי שמסעיר את מערכת הביטחון
"כזה זינוק ברמת הסיכון של עסקים בישראל לא זכור לי. ואני מנכ"לית כבר 34 שנים"

מנכ"ל גריידון הביט בזוג הצעיר ואמר: "זו אחלה תוכנית עסקית, אבל יש בעיה: מה שאתם אומרים מבחינת ההוצאות - יקרה. מבחינת ההכנסות - לא". למרות זאת, הוא החליט להיכנס כשותף, העניק להם הלוואה ראשונית, ו־BDI יצאה לדרך.

כמעט 35 שנים אחרי הפגישה ההיא, ושש שנים לאחר ש־COFACE הבינלאומית רכשה את הבעלות במלואה, בני הזוג ינאי החליטו להיפרד מהחברה שהקימו. בראיון לגלובס הם מספרים על חינוך השוק שהיו צריכים לבצע, מדוע מכרו את BDI ונשארו בה עוד 12 שנים, וגם מה התחזית שלהם לשנה הקרובה.

"הקדמנו בעשור"

"כשחושבים על זה, הקמנו ב־1990 סטארט־אפ", אומרת תהילה. "היינו בלי מימון חיצוני וגיוסי הון, ועשינו הכול. היינו כלכלנים, אספנו מידע מעיתונים, הלכנו פיזית למשרדי רשם החברות. המזכירה, שאיתנו מהיום הראשון ועד היום עובדת ב־BDI, הקלידה את הדוחות במכונת כתיבה.

"היינו זוג עם ילד בן שנה ובלי גב כספי, שמנו את כל הביצים בסל אחד, אז אפשר להסתכל על זה כהחלטה לא אחראית. אם אחד הילדים שלי היום היה שואל אם כדאי ללכת לצעד כזה, הייתי אומרת שזה מסוכן מדי. אבל אנחנו האמנו שנסתדר".

 

"לרגע לא עלתה האפשרות שזה לא יתרומם", מוסיף אייל. "כיוונו גבוה. הלקוחות הראשונים היו החברות הכי גדולות במשק כמו דיסקונט והפועלים, ואז תנובה ושטראוס. אסטרטגית, עשינו שני דברים אחרת: עד אותה נקודה, הפירוש של מידע עסקי היה דוח. אנחנו אמרנו שאת הדוח צריך לפרק למרכיבים. יש כאלה שרק רוצים לדעת אם קיימים אורות אדומים וחלקי מידע. זה היה המותג הראשון שלנו.

"הקונספט השני היה 'מסלקות מידע ענפיות', שיתוף אינפורמציה בין חברות. התחלנו בענף הבנייה, שכלל אז 12 יצרניות בטון וכ־6,000 קבלנים. הצלחנו להביא את היצרניות לפגישה אצלנו, ואמרנו להן שכל הקבלנים בארץ חייבים לקנות מאחת מהן. אם מישהו קונה מאחת, לא משלם ונחסם, הוא פשוט עובר לבאה, וכך הוא יכול לבנות חצי מדינה בלי לשלם.

"ביקשנו שידווחו לנו על כל צ'ק חוזר, שינוי בתנאי סחר או פיגור בתשלום, ואנחנו נבנה פלטפורמת דיווח תחת מגבלות, כך שלא יוכלו לדעת מי דיווח, אבל המידע יהיה".

התגובה הייתה כמובן הסתייגות. "התגובה שלהם הייתה 'אם הקבלן לא משלם לי, אני לא רוצה להזהיר את כולם אלא לגבות את החוב'", נזכרת תהילה. "לקח לנו זמן לחנך את השוק כולו, אבל הצלחנו לשכנע אותם שאתה תורם ונתרם".

"זה קונספט מנוגד לטבע האנושי", מוסיף אייל. "אבל אחרי שנה החובות האבודים ירדו דרמטית, כי הצליחו להימנע מהרבה נפילות. את הקונספט לקחנו לענפי המזון, הדלק, התיירות וכן הלאה, ובסוף היינו עם יותר מ־30 מסלקות ענפיות. היום כבר אין שוק שלא עושה את זה, אבל הקדמנו את העולם בעשור".

"פצצת זמן מתקתקת"

יותר משלושה עשורים של ניסיון הביאו אותם להבין כי המשק, בבסיסו, לא מאוזן. וכעת, חודשים לתוך המלחמה הקשה שידעה המדינה מאז הקמתה, הם מודאגים מעתיד המשק.

"המהירות שבה עסקים נופלים גבוהה יותר ממה שהיה לפני 20 שנה", קובע אייל נחרצות. "היום מיד מקבלים אור אדום, ספקים מקבלים דירוג סיכון חדש, וכל תהליך קבלת ההחלטות הוא סופר־מהיר. עסק שנקלע לסיטואציה כזו ייפול תוך ימים בודדים".

וזה מתקשר למצב היום.
"מ־2022 ועד ה־7 באוקטובר קרו שני דברים מרכזיים: הראשון הוא חוסר הוודאות במשק בגלל המהפכה המשטרית, והאווירה הכללית בעולם של עליות המחירים. הדבר השני הוא עליית הריביות, שהביאה לקשיי הישרדות גדולים יותר.

"למה נושא הריבית השפיע עלינו יותר בהשוואה לעולם? התשובה קשורה לימי האשראי הארוכים - כ־100 ימים בארץ לעומת 30-45 באירופה, מה שהופך את החברות הישראליות להרבה יותר מסוכנות ורגישות לתנודות, בעיקר בזמינות ומחיר האשראי. הגענו ל־7 באוקטובר במצב קטסטרופלי עם הלשון בחוץ, גם מבחינת החברות וגם מבחינת משקי הבית.

"מסוף 2022 התחילה נפילה מאסיבית של חברות, בעוד שבמשקי הבית הייתה עד לאחרונה יציבות. אבל זו תופעה מרמה. אנחנו יושבים על חבית חומר נפץ. ההחזר החודשי של המשכנתה עלה בכ־40% מסוף הקורונה. החזר ההלוואות ביותר מ־20%, והשכר הממוצע במשק רק בכ־15%. הנטל על הפרטיים עלה באופן ניכר, מה שיביא לגידול בחוסר היכולת להחזיר הלוואות, משכנתאות ומסגרות אשראי.

"נראה שתהליך ההתאוששות של המשק יימשך זמן רב. אנחנו בנקודה הכי גבוהה של מדד הסיכון במשק מאז שהתחלנו למדוד אותו, ב־1990. כרגע המשק יושב על פצצת זמן מתקתקת. אנחנו בפתחו של משבר חזק מאוד שהתחיל עוד לפני המלחמה.

"תנובה, שטראוס ושופרסל ישרדו, אבל המשק בנוי על עסקים קטנים. אנחנו רואים מצבים קורעי לב של אנשים שהשקיעו את חייהם בעסק, ואנחנו לא יכולים לעזור ולתת להם דירוג טוב, והם נופלים. כ־45 אלף חברות חדשות נפתחות כל שנה, וכ־40 אלף נופלות. בחודשים האחרונים נפלו 57 אלף".

קשה לתת תחזיות לשנתיים הקרובות כשלא ידוע מתי תסתיים המלחמה ומה יהיו השלכותיה. ברור שכאשר תיגמר המלחמה, תהיה התאוששות. אלא שהפעם, אומרים בני הזוג ינאי, היא תיקח זמן. "העלויות הגבוהות והגירעונות שהמדינה תצבור יובילו להתאוששות איטית. שנת 2024 אבודה לחלוטין".

"לפתח משהו חדש"

לאחר שחברת COFACE השתלטה על גריידון, BDI התחילו לספק לה מידע על חברות ישראליות, ובהמשך היא נכנסה כשותפה ב־BDI. לאחר כמה שנים, מנכ"ל COFACE גילה עניין ברכישה, ב־2005 בני הזוג ינאי נענו להצעה והחלו במכירת החברה במלואה במספר פעימות. "לקחנו החלטה מחושבת שבנינו נכס משמעותי, אבל לא חייבים להחזיק בו לעד", מספר אייל. "בדרך־כלל כשמוכרים שליטה, עוזבים אחרי שנתיים־שלוש. אנחנו נשארנו 12 שנה אחרי הרכישה המלאה".

אז למה עכשיו?
תהילה: "גילנו הוא לא סוד. אייל בן 67, אני בת 66. חברה, בטח בינלאומית, לא מעסיקה בני 80. אבל אנחנו מחזיקים מעצמנו חדי־מחשבה ומלאי מרץ, וזה הזמן לפתח משהו חדש. הכיוון שלנו הוא עולמות הפינטק, ניתוח מקצועי בהיבט של עולם אשראי הסיכונים הפיננסיים. מעבר לכך, להיות פעילים בהשקעות בתחומים שמעניינים אותנו, אבל לא רק כהשקעה פיננסית, אלא עם המעורבות ויכולת התרומה שלנו".

אייל: "לא יצאנו מ־BDI בריב, ואנחנו לא רוצים להתחרות בחברה. יצרנו מערכת של מוצרים שהפכו למותג שגור בפי כל, עד כדי כך שצצו לפחות 20 חברות שהייעוד שלהן הוא לשפר את ה־BDI".

עוד כתבות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?