גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צה"ל יהפוך למכונת מלחמה? משקיע העל וההסכם הסודי שמסעיר את מערכת הביטחון

פלנטיר האמריקאית, מובילה עולמית בתחום ה–AI, תמכור לישראל טכנולוגיה מבוססת מודיעין שמסייעת בשדה הקרב ● העסקה מעוררת שאלות, כמו הבחירה למסור חומרי מודיעין לחברה זרה במקום לישראלית, וכן העובדה שפלנטיר כבר נדחתה בעבר על ידי גופי ביטחון ישראליים

אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר באוניברסיטת תל אביב / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב
אלכס קארפ, מנכ״ל פלנטיר באוניברסיטת תל אביב / צילום: שחר שחר, דוברות אונ' תל אביב

לפני כשבועיים נחת בישראל אלכס קארפ, מנכ"ל אחת מחברות הבינה המלאכותית הגדולות בעולם, פלנטיר - חברה שנישאה על גלי הטרנד הצומח של הביג-דאטה עוד שנים רבות לפני בואם לעולם של OpenAI ודומותיה.

שיחת המשקיעים כונתה "תאונת רכבת": טסלה לא עומדת בקצב של שבע המופלאות
חלוצת הפסיכדליה מסתערת על השוק עם שם חדש וגיוס של 100 מיליון דולר

קארפ, יהודי תושב עמק הסיליקון, הגיע לאירוע פומבי באוניברסיטת ת"א, ובאולם מלא בסטודנטים, עיתונאים, ועובדי הייטק, השמיע בעיקר רעיונות על יזמות וטכנולוגיה וגם הרעיף שבחים על ישראל.

פלנטיר (Palantir), החברה בניהולו, הפכה בשנים האחרונות לאחד הקבלנים המסקרנים ביותר של מערכת הביטחון הישראלית. עצם שיתוף הפעולה ביניהם איננו סודי: מיד לאחר ההופעה באוניברסיטה, נסע קארפ לקריה בתל אביב, שם חתם על הסכם משודרג עם משרד הביטחון ואף הצטלם עם דני גולד, ראש מפא"ת, שהתפרסם כמי שניהל את פיתוח מערכת כיפת ברזל.

הצילום לא הגיע לתקשורת הישראלית, אלא דווקא לידיה של סוכנות בלומברג, שלפיה ישראל עשויה לרכוש מידיה של פלנטיר מערכת מבוססת בינה מלאכותית בשם AIP, שמסייעת בקבלת החלטות מבוססת מודיעין ומסוגלת לנתח מטרות אויב ולהציע מהלכים קרביים. פלנטיר מצפה להכנסות של עשרות מיליוני דולרים מההסכם עם ישראל.

מה בעצם עושה פלנטיר במערכת הביטחון הישראלית? כל הצדדים בעסקה נמנעים מלפרט. עם זאת, החברה נתנה בקיץ שעבר לכתב המגזין טיים הצצה למשרדיה בלונדון, משם ממלאת החברה תפקיד משמעותי במלחמה באוקראינה. אחד המוצרים המסקרנים שהיא מציעה, על פי טיים, הוא "מטה-קונסטליישן" (MetaConstellation) - מערכת לניהול תצלומי אוויר מרשת עצומה של לוויינים. פלנטיר מאפשרת לאוקראינים לא רק לאסוף מודיעין רב דרך צילומי הלווין ולעקוב אחר מטרות מודיעיניות אלא גם להגיב אליהן במהירות, במה שמכונה סגירת מעגלים מהירה מאוד בין מודיעין ואש.

 

שיתוף במידע מסווג

מדוע, אם כך, אוקראינה רושמת הישגים מועטים בשדה הקרב מול רוסיה? בטיים מציינים, כי אוקראינה לא מאפשרת לפלנטיר גישה למודיעין המסווג ביותר שלה, לזרוע האוויר שלה וליחידות הטילים ארוכי-הטווח.

וזו בדיוק הדילמה של צבאות וארגוני אכיפת חוק כשהם עובדים עם חברה פרטית, קל וחומר חברה זרה: מה מידת הסיווג של המידע המודיעיני שאפשר לשתף עם חברה כמו פלנטיר, כמה מידע כזה ניתן לשתף והיכן המידע הזה יישמר. על פי ההערכה, מאפשרת פלנטיר באמצעות ענן המידע שלה שמירה ועיבוד נתונים באתרים מקומיים - פלנטיר משתפת פעולה עם הענן של מיקרוסופט שהשיק רק לאחרונה אזור שירות ענן על בסיס חוות שרתים ישראלית. אלא שגם אז, המידע שנוגע בסופו של דבר בקוד של חברה אמריקאית.

לפי ההערכה, גם אם פלנטיר מקבלת מידע מודיעיני, הרי שצבאות מערביים יודעים כיצד להוציא מידע מסווג מחוץ לארגון על ידי הפיכתו לאות בלתי מסווג. האותות מועברים לחברות הפרטיות, עוברים ניתוח, ורק כאשר נמצאות תובנות או אנמוליות, הן חוזרות בחזרה ליחידת המודיעין.

על פי ההערכה, פלנטיר עדיין מתקשה להיכנס בדלתות מערכת הביטחון הישראליות ובוודאי שאיננה בליבת מערך המבצעים הישראלי, כפי שהיא באוקראינה. מוערך כי היא שותפה להיבטים לוגיסטיים והיבטי כוח אדם במערכת הביטחון, ואיננה עובדת עם אמ"ן: לאחר בחינה של המערכת החליטו 8200 והשב"כ שלא לשכור את שירותיה.

על מנת לעבוד עם פלנטיר נדרשים גופי הביטחון להשלים עם מודל השירות הייחודי שלה: נוסף על תוכנה, פלנטיר מספקת לגופי הביטחון אנליסטים - מומחי בינה מלאכותית שמסייעים להפיק תובנות מהמערכת. העובדה שצבאות אינם יכולים לעבוד עם המערכת לבדם מייצרת מספר דילמות: ראשית, אותו ארגון ביטחון נדרש לשוחח על מידע מסווג לכאורה עם עובד של חברה לא ישראלית. שנית, הדבר מייצר עבור המערכת תלות באנליסטים.

"עדיף חברה ישראלית"

"אין בישראל חברות שלא מסוגלות לפתח מערכות שעושות את מה שעושה פלנטיר", טוען בכיר בשוק הביטחוני שסירב להזדהות. "מצער שמערכת הביטחון עושה שימוש בכספי הסיוע במה שאפשר היה להשקיע מזמן באחת מהחברות הביטחוניות האחרות בישראל. קל יותר לסמוך על חברה ישראלית ולהכניס אותה עמוק יותר למערכות הביטחון.

ד"ר לירן ענתבי, מנהלת תוכנית הטכנולוגיות המתקדמות במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS, סבורה שיש למערכת הביטחון הישראלית הרבה ממה להרוויח בעבודה עם חברה כמו פלנטיר. "בקצב שבו בינה מלאכותית מתפתחת בעולם, לא בטוח שנוכל לספק את הכל בעצמנו - יש מרוץ חימוש עולמי בתחום, אבל לישראל אין אסטרטגיית בינה מלאכותית ולכן מעמדה בתחום נשחק.

"לכן יש חשיבות להכניס לשימוש מערכות כמו פלנטיר, ללמוד את יכולותיה ולו כדי שנוכל להבין מה יהיה נגיש בעוד זמן קצר גם לאויבינו".

אם ישראל הייתה לקוחה של פלנטיר ב-7 באוקטובר, האם היה האסון יכול להימנע? כאמור, בישראל ובאוקראינה קיים קושי רב לשתף את מלוא המידע המודיעיני הקיים עם חברה חיצונית אזרחית, פרו-מערבית ככל שתהיה. אבל גם אם הדבר היה מתקיים, הפתעה כמו זו של 7 באוקטובר לא הייתה נמנעת, וזאת מכיוון שפלנטיר ניזונה מהמידע הקיים, ולא ממידע שאיננו קיים במערכת.

לדברי שי מישל, שותף בקרן ההון סיכון מרלין (Merlin), שמקורה בתעשיית הביטחון האמריקאית, "בסוף, כפי שראינו ב-7 באוקטובר, הבעיה איננה נמצאת בבינה המלאכותית - ולא משנה כמה ממנה יהיה לנו, תמיד קבלת ההחלטות תצטרך להיעשות על ידי אדם", ממשיך מישל. "גם בלי פלנטיר יש לנו היום מערכות מצוינות - השאלה היא מה מידת היהירות וחוסר הרצינות שיש בדרג האנושי, ושם חשוב שיהיה מי שיידע לקבל החלטות בצורה רגישה יותר".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל