גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרפת מעמידה את עצמה בחזית המאמץ לשחרור החטופים. זו הסיבה

חלקה בהעברת התרופות לחטופים והעובדה שאירחה בפריז את השיחות על הסכם אפשרי להשבתם, חיזקו את מעמדה של צרפת כמתווכת בעלת עוצמה ● לדברי מומחים, לצד הרצון לסיוע הומניטרי, מעורבותה המוגברת קשורה לניסיון להחיות את כוחה מימי דה גול במזרח התיכון

נשיא צרפת מקרון לצד בכירים קטארים, דוחא / צילום: ap, Ludovic Marin
נשיא צרפת מקרון לצד בכירים קטארים, דוחא / צילום: ap, Ludovic Marin

בשבועות האחרונים מגבירה צרפת את המעורבות שלה בניסיונות הבינלאומיים לסייע לשחרר את החטופים הישראלים ברצועת עזה במסגרת פתרון מוסכם בין הצדדים. לפני כשבועיים היתה זו צרפת שהעבירה את התרופות המיועדות לעשרות מבין החטופים הישראלים, שנמנעו מהם עד כה אחרי יותר מ־114 ימים בשבי, ובעקבות עסקה שתווכה ביחד עם קטר. בימים אלו מארחת פריז את פסגת ראשי המודיעין של ישראל, ארה"ב, מצרים ואת ראש ממשלת קטר, לשיחות על הסכם אפשרי לשחרור כל החטופים בשלבים תמורת הפסקת הלחימה.

כותרות העיתונים בעולם | האם איראן הוציאה להורג 4 סוכני מוסד ולמה סקוטלנד לא לצד ישראל
בגלל החשש לחטופים הישראלים: נשיא פורטוגל דחה הקשחת התנאים להענקת אזרחות
האתגר הבא של ישראל בהאג והאם צריך לחשוש מסנקציות כלכליות

המעורבות של המדינה, לדברי מומחים, משקפת את הניסיון שלה להחיות את הכוח הדיפלומטי שהיה לה במזרח התיכון בעבר, וגם ניצול אד־הוק של הקשרים הטובים שלה עם קטר ורצון כן לסייע לחטופים הישראלים, כדי לנסות ולתרום לרגיעה באזור. נשיא צרפת עמנואל מקרון הזהיר בעבר את איראן ו"גורמים" בלבנון מפני הסלמה של המצב, והבטיח את מחויבותו לשחרור החטופים מעזה. לפחות שני חטופים בעזה הם בעלי אזרחות צרפתית, לפי הנתונים האחרונים.

המדיניות המבולבלת של הנשיא מקרון

"יש רצון כן בצד הצרפתי לנסות ולסייע למשפחות ולישראל בנושא החטופים, כבר מהיום הראשון", אומר דניאל שק, לשעבר שגריר ישראל בצרפת, וחבר בצוות הדיפלומטי של מטה משפחות החטופים, שנמצא בקשר עם גורמים צרפתים בכירים בחודשים האחרונים. "הם מגלים עניין אנושי ומעורבות רבה כבר מההתחלה", הוא אומר. לדבריו, העובדה כי 42 בעלי אזרחות צרפתית נרצחו ב־7 באוקטובר - "יותר מבכל מדינה אחרת" - וכי חלקם נחשבו בתחילה כחטופים, הגבירה את המוטיבציה הצרפתית לסייע בתחילה, אך זו נותרה גבוהה גם כשהתברר גורלם.

הרצון הזה התבטא במדיניות מעט־מבולבלת מצד הנשיא מקרון בשבועות הראשונים למלחמה. בתחילה מיהר הנשיא הצרפתי להגיע לישראל ואף הציע להרחיב את הקואליציה הבינלאומית שנלחמת בדאעש בסוריה ובעיראק לכזו שתשים על הכוונת גם את חמאס. כמה ימים לאחר מכן כבר ביקר את ההתקפות הישראליות והיה הראשון מבין מנהיגי אירופה הבולטים לקרוא להפסקת אש והפציר בישראל "להפסיק להרוג נשים וילדים". "אין לזה שום הצדקה", אמר, לפני שניסה להבהיר את הדברים. לאחר מכן, תמכה צרפת בהחלטות מליאת האו"ם בנוגע לצורך בהפסקת אש ארוכת־טווח, להן התנגדו ישראל וארה"ב וחלק ממדינות אירופה.

שיקולים גיאו־פוליטיים מילאו תפקיד ברצון הצרפתי לתפקיד בולט במזרח התיכון. "מקרון מנסה להציג את צרפת כפי שהיתה בימי דה־גול - כמתווכת הוגנת, כצד בעל עוצמה, שמסוגל להביא את הצדדים לשבת למשא ומתן", אמר ארדוואן אמיר־אסלני, מומחה ביטחון צרפתי, לרדיו הצרפתי (RFI), שעסק במדיניות במזרח התיכון. דה־גול היה זה שהוציא בשנות ה־60' את צרפת מנאט"ו וניסה לבסס מדיניות ביטחון עצמאית. הנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי השיב אותה לברית ב־2009, אולם צרפת עדיין מנסה להציג דרך עצמאית, ביטחונית ודיפלומטית.

מבחינה זו, ההתבטאויות של מקרון בתחילת המלחמה, כולל זו שבה הזהיר את ישראל כי עליה להגדיר את מטרות המבצע, או "להילחם במשך עשור בחמאס", יכולים להיחשב כ"מס שפתיים" שיש לשלם כדי להציב את המדינה במקום אחר על ציר התמיכה בישראל, לעומת ארה"ב, גרמניה או האיחוד האירופי.

הנשיא יצחק הרצוג בפגישתו עם נשיא צרפת עמנואל מקרון / צילום: Reuters, Christophe Ena

המדיניות העצמאית הזו מתבטאת גם בסירוב להצטרף לכוח המשימה האמריקאי שנועד להגן על התחבורה הימית בים האדום (מבצע "שומר השגשוג"), או להשתתף בתקיפות האמריקאיות־בריטיות נגד החות'ים, הפועלים בשם סולידריות עם הפלסטינים. צרפת הבהירה כי "תגן רק על ספינות בעלות אינטרסים צרפתיים".

במקרה של העברת התרופות, חושף שק, היה זה מטה משפחות החטופים שעירב את צרפת ופנה לפריז בבקשת עזרה, שנענתה בלב מלא ומתוך רצון אמתי לסייע. "הצרפתים הם אלו שניהלו את הקשר מול קטר, לבקשתנו. לא היה צריך שום שכנוע בצד שלהם", אמר. המעורבות הזו התגלגלה בסופו של דבר גם לעובדה כי התרופות עצמן נרכשו בצרפת והועברו ממנה ודרך מצרים לרצועת עזה, ביחד עם כמות התרופות הגדולה שהוסכמה עם חמאס כ"פיצוי" לתושבי רצועת עזה. לא ידוע עדיין אם הגיעו ליעדן.

"הקטרים מאוד מעורבים בכלכלה הצרפתית"

הקשרים הוותיקים בין קטר לצרפת, שנחשבת אולי למדינה האירופית המקורבת ביותר לאמירות המפרצית, משחקים כעת תפקיד משמעותי. יחסים טובים אלו עשויים להיות גם מה שהפך את פריז למקום כינוס הפסגה הבינלאומית בין ראשי המודיעין שהתקיימה ביום ראשון, ולמקום שבו צפויות להתקיים פגישות ההמשך.

"היחסים בין צרפת לקטר הדוקים כבר עשורים רבים, כולל ביקורים הדדיים ועסקאות נשק", אומר אריאל אדמוני, דוקטורנט החוקר את קטר מאוניברסיטת בר־אילן. "הקטרים מעורבים עמוקות בכלכלה הצרפתית, כולל בעלות על עסקים רבים, השקעות בנדל"ן, מועדוני כדורגל וקשרים בממשל", אומר שק. לדבריו, סרקוזי הזמין את האמיר הקודם של קטר למצעד הצבאי השנתי המתקיים בפריז ב־14 ביולי, יום העצמאות הצרפתי, "אחד מאותות הכבוד הגדולים ביותר של הרפובליקה למנהיגים זרים".

איזה מנופי לחץ נשארו לצרפת?

אך למעשה, לצרפת לא נותרו מנופי לחץ רבים במזרח התיכון. הקשרים הטובים עם קטר הם בין האחרונים שבם, לצד הקשרים וההשקעות הרבות בלבנון. "צרפת יכולה אולי לנסות ולקדם 'דיפלומטיה של רצון טוב' במזרח התיכון, אבל היא חסרה לחלוטין את הכוח הצבאי שנדרש כדי להפוך למתווך בעל משמעות באזור", אמר אמיר־אסלני בראיון ל־RFI.

בנוסף, המצב במזרח התיכון ומדיניות החוץ הצרפתית באזור מתחילים להשפיע גם על הפוליטיקה הפנימית והמצב החברתי במדינה. בצרפת חיות הקהילה המוסלמית הגדולה ביותר באירופה לצד הקהילה היהודית הגדולה ביותר באירופה. בתחילת המלחמה, החשש מגלישת העימות בעזה לרחובות הביא את הממשלה לאסור בחוק הפגנות פרו־פלסטיניות. הכוננות מחשש לפיגועי טרור איסלאמי עדיין גבוהה. מספר מקרי האנטישמיות זינקו פי ארבעה בשנה החולפת, לפי נתוני המועצה העליונה של היהודים בצרפת (קריף) שפורסמו בשבוע שעבר, כשלמעשה רובם התרחשו בשלושת החודשים האחרונים של השנה.

מבחינה זו, אומר שק, ממשלת צרפת דווקא הוכיחה כי היא עומדת לצד הקהילה היהודית. ב־7 בפברואר יתקיים יום זיכרון רשמי לקורבנות התקפת הטרור של חמאס. "הממשלה הצרפתית מאוד ידידותית כלפי ישראל כעת", אומר שק, "וגם התקשורת במדינה פחות ביקורתית ממה שהיה אפשר לצפות. דווקא במשבר הנוכחי אפשר להגדיר את צרפת כבעלת־ברית של ישראל". הניסיון למנף את השפעתה בימים אלה, אומר שק, הוא עדות לכך.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון