גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לתקוף את איראן בחזרה או לא: הנשיא ג'ו ביידן ו"המלחמה הארורה הזו"

הנשיא המסיים את נאומיו ב"יברך אלוהים את חיילינו" בטוח יעניש את איראן על התקפת הכטב"ם שהרגה את שלושת החיילים האמריקאים בבסיס על גבול ירדן-סוריה ● אבל אין דבר שנוא עליו יותר מאשר הסתבכות במלחמה אזורית

ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Jacquelyn Martin
ג'ו ביידן, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Jacquelyn Martin

התקפת הכטב"ם של שליחי איראן על בסיס הביון של צבא ארה"ב במשולש הגבולות ירדן-סוריה-עיראק הייתה כנראה ירייה באוויר. גם אם יוריה רצו לפגוע, ספק אם הם חשבו שיצליחו להרוג שלושה חיילים אמריקאים ולפצוע 40. 

טראמפ משתלט על וושינגטון ומשתק את מדיניות הפנים והחוץ של ממשל ביידן
התוכניות של ארה"ב למזרח התיכון ביום שאחרי המלחמה בעזה לא מצליחות לתפוס תאוצה 

הם הניחו, או לפחות היו רשאים להניח, שמערכת ההגנה הבליסטית של הבסיס לא תתקשה ליירט את הכטב"ם. אבל בלבול בצד האמריקאי עורר את הרושם אצל מגיני הבסיס שהכטב"ם התוקף הוא אמריקאי, החוזר ממשימה בסוריה. הם לא יירטו. התוצאה? מי ישורנה. קן הצרעות של המזרח התיכון חזר ונפתח במלוא חינניותו.

האין זה סיפורן של מלחמות? לפעמים הן פורצות בגלל קליע תועה, בגלל שומר ראש ששכח לשמור על הראש, בגלל מזל רע או מזל טוב, בגלל תאונה בנאלית. התאונות האלה מציתות ניצוץ, שאולי היה ניצת ממילא, אבל בנסיבות אחרות ובזמן אחר.

קול חריקת השיניים מוושינגטון נשמע היטב ברחבי המזרח התיכון השבוע. התגובה האמריקאית התמהמהה, ולאסטרטגים בטהראן ניתן זמן להרהר במהלך הבא. מאחר שהם אינם נוטים לפי שעה להתחיל את המצעד הסופי על ירושלים, הם ניסו לאותת לארה"ב שהם באמת לא התכוונו. שלוחיהם בעיראק, מבית "כתאיב חזבאללה", אפילו הבטיחו במוצאי יום ג' שלא יפגעו עוד בכוחות אמריקאים, "כדי שלא להביך את ממשלת עיראק". אבל זה היה מאוחר מדי ומעט מדי. האמריקאים יגיבו. אולי הם כבר הגיבו.

התגובה תבוא בהמשכים

הנשיא ביידן הודיע שהוא כבר החליט מה לעשות, והאדמירל ג'ון קרבי, מן המועצה לביטחון לאומי, רמז שהתגובה לא תבוא במכה אחת אלא בהמשכים. אבל הנשיא, אף כי השתדל להפגין נחישות, גם אמר שהוא אינו רוצה להצית מלחמה אזורית. אין כל מקום לפקפק בכנותו. הוא מלומד ניסיון.

ב-2002, בהיותו סנאטור, הוא הצביע לטובת החלטה שהסמיכה לכאורה את הנשיא ג'ורג' בוש הבן לפתוח במלחמה כדי לבער את "נשק ההשמדה ההמונית" של סדאם חוסיין. ביידן טען אחר כך, בחצי-שכנוע, שלא זה מה שההחלטה אמרה.

אבל הנשיא ורוב המשקיפים חשבו אחרת. חמישה חודשים אחר כך התחילה המלחמה, שמוטטה את הסדר הקיים במזרח התיכון, והקלה על איראן לממש חלום בן 1,500 שנה של רצף טריטוריאלי בינה לים התיכון. ביידן חזר והתנצל בפומבי על הצבעתו.

הרקורד של ביידן בפתיחת מלחמות אינו חד-משמעי. ב-1991 הוא הצביע נגד המלחמה לשחרור כוויית מידי סדאם חוסיין. ב-1993 הוא קרא לפעולה צבאית גדולת-ממדים נגד סרביה, כדי להציל את חיי המוסלמים בבוסניה.

"ג'ו, עיראק שלך"

ב-2009, חודשים אחדים לאחר שנכנס לבית הלבן, הנשיא ברק אובמה פנה אל סגנו ביידן בפגישה של המועצה לביטחון לאומי, ואמר לו, "ג'ו, עיראק שלך". וכך, סגן הנשיא נעשה הממונה על מוקד התבערה המסוכן ביותר של המזרח התיכון. הוא טיפח ידידים ובעלי ברית בעיראק. הקרוב שבהם, ראש הממשלה מאליקי, הערים עליו, והורה לאמריקאים ב-2011 להסיג את הכוח הצבאי הניכר שהחזיקו שם. ביידן לא הצטער. הוא הודה לאובמה ש"הענקת לי את ההזדמנות לסיים את המלחמה הארורה הזו".

שלוש שנים אחר כך, דאע"ש השתלטה על צפון עיראק ועל מזרח סוריה, והצבא האמריקאי חזר. "מה היה קורה אילו"? שאלו אז את ביידן. הוא הודה ללא חשק שאולי כל זה היה יכול להימנע אילמלא הנסיגה (הפרטים מופיעים בביוגרפיה של ביידן מאת אוואן אוסנוס, Evan Osnos).

"אילו" במשוואה הזו כלל גם את סוריה. ב-2013 העולם כולו המתין בנשימה עצורה להתקפה אמריקאית מסיבית על משטר אסד, לאחר שהשתמש בגז רעיל נגד נתיניו. אבל אובמה וביידן הגיעו לבסוף להסדר מפוקפק, בחסות רוסיה, שחייב את אסד לוותר על הנשק הכימי.

זה היה אקורד הפתיחה של המטרייה הרוסית-איראנית, אשר נפרסה על ראשו של אסד מני אז, והפכה את סוריה לתחנת מעבר למשמרות המהפכה ולשדה אימונים בשביל החזבאללה. שאר המזרח התיכון התבונן באי-אמון בהתקפלותו של ממשל אובמה, הניד בראשו והסיק את המסקנות.

הימים הראשונים של נשיאות ביידן, ב-2021, עמדו בסימן החלטתו לסיים את "המלחמה הארורה הזו" גם באפגניסטן, ויהי מה. ה"מה" התפתח לאחת ההשפלות הגדולות ביותר בתולדות מדיניות החוץ של ארה"ב. הנשיא נשך את שפתיו. כששאלו אותו על ה"תוהו-ובוהו" של יציאת אפגניסטן הוא השיב ש"אין מנוס מתוהו-ובוהו". 

שער עיתון בדלאוור, 30.8.21: ביידן ממתין לארונות החיילים מאפגניסטן

הוא היה בהלם, כאשר 13 חיילים אמריקאים נהרגו בהתקפת התאבדות של דאע"ש על נמל התעופה של כאבול. הוא הופיע בשדה תעופה צבאי לא הרחק מוושינגטון, שאליו הוטסו ארונות האבץ של חללי כאבול. קרובי ההרוגים לא שמחו לראותו. אחד מהם, שדיבר אחר כך בגנותו, סיפר שהנשיא הוציא מארנקו את רשימת ההרוגים, ואמר: "זה כדי להזכיר לי את שמותיהם".

הוא הורה על הענשת המבצעים. כטב"ם אמריקאי נעץ טיל ברכב שהאמריקאים האמינו כי הוא נושא את המפגעים. התברר אחר כך, שהטיל חיסל משפחה אפגאנית שלמה, על ילדיה הקטנים.

בלי "מלחמות נצחיות"

הנשיא הזה, המסיים את נאומיו הפומביים במילים "יברך אלוהים את חיילינו", אינו רוצה לסיים את תקופת כהונתו (הראשונה, או האחרונה) בהצתת מלחמה במזרח התיכון. זה עניין אישי ופסיכולוגי, וזה כמובן גם עניין פוליטי בשנת בחירות.

אמריקאים מעולם לא אהבו מלחמות מעבר לים, תוצאת מורשת של בדלנות אינסטינקטיבית, שכיוונה את מדיניות החוץ של ארה"ב ב-150 השנה הראשונות של קיומה. עכשיו, ההסתייגות מ"מלחמות נצחיות" (כך הן מכונות) היא נחלת ימין ושמאל. העייפות מהן הייתה אחת הסיבות לעלייתו של דונלד טראמפ.

כנראה אין זה מקרה שטראמפ נמנע בימים האחרונים מלקרוא להענשת איראן. הוא חוזר ומזהיר בעצרות הבחירות שלו שג'ו ביידן מוביל את אמריקה אל "מלחמת עולם שלישית". טראמפ הוא אומנם האיש שהורה על חיסול הגנרל האיראני קאסם סוליימאני לפני ארבע שנים, אבל הוא גם האיש שביטל ברגע האחרון התקפת-גמול על הפלת כטב"ם אמריקאי באמצע 2019, לאחר ששמע כי 150 איראנים עומדים להיהרג בה.

החשק האמריקאי להילחם מעבר לים ידע עליות ומורדות מאז סוף מלחמת העולם השנייה. ארה"ב לחמה מאז חמש מלחמות גדולות, ומספר ניכר של מלחמות קטנות או מוגבלות.

ברירת המחדל של הציבור האמריקאי היא לשמור מרחק. משקלם של הניצים בפוליטיקה, דמוקרטים או רפובליקאים, פוחת והולך. סביר להניח שרוב האמריקאים יתמכו בהענשת איראן, כפי שהם תומכים בהענשת החות'ים (בסקר בשבוע שעבר). אבל ספק אם הם ירצו לראות צבא אמריקאי צועד ולוחם במזרח התיכון. 

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

"הרופאים אמרו שאאבד את המוח, את התודעה, שזה וירוס שלא שורדים"

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי