גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תרחיש האימים הימי: מה יקרה אם איראן תחליט להשתמש בנשק יום הדין

יותר מחמישית מתצרוכת הנפט העולמית עוברת בנתיב שמחבר בין המפרץ הפרסי ובין מפרץ עומאן, ונתון כולו בסמכות איראנית ● חסימה שלו תגרור שורת השלכות כלכליות וגיאופוליטיות שישפיעו על העולם כולו ● בינתיים ממשיכה איראן להסתפק בשיבוש השיט העולמי באמצעות הפעילות החות'ית בים האדום

סירות חיל הים של משמרות המהפכה בתרגיל איגוף ספינה אמריקאית במצר הורמוז / צילום: ap, Sepahnews
סירות חיל הים של משמרות המהפכה בתרגיל איגוף ספינה אמריקאית במצר הורמוז / צילום: ap, Sepahnews

את תנועת השיט העולמית שיבשה איראן עד היום בעיקר על בסיס שליחיה בתימן, המורדים החות'ים, וידידותיה מאל־קאעידה בסומליה. אבל בעולם יודעים שאיראן עדיין לא הפעילה את "נשק יום הדין" הימי שבו היא אוחזת: חסימת מצר הורמוז, שמחבר בין המפרץ הפרסי ובין מפרץ עומאן והים הערבי. בעולם הנפט זהו נתיב השיט המשמעותי ביותר, שבו עוברת כ־21% מתצרוכת הזהב השחור העולמי, והמעבר בו נתון לסמכות איראנית מלאה.

שלוש ספינות, רק להגנה: כך תיראה הקואליציה האירופית בים האדום 
פרשנות | לתקוף את איראן בחזרה או לא: הנשיא ג'ו ביידן ו"המלחמה הארורה הזו" 

מצב שבו איראן תחליט לחסום את מצר הורמוז ייאלץ את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן להגיב צבאית ישירות מולה, כי הוא יאבד כל שליטה על מחירי האנרגיה העולמיים - ועוד בשנת בחירות. מי שכלכלתה צפויה להיפגע קשות באופן מיידי היא ערב הסעודית, שהנפט מהווה כרבע מהתמ"ג שלה ורובו יוצא דרך מצר הורמוז.

הנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן כבר איבד בשנה שעברה את המקום הראשון בטבלת היצוא לסין, יבואנית הנפט הבכירה בעולם. לפי נתונים שבייג'ין פרסמה, מי שתפסה את המקום הראשון היא רוסיה, עם כ־107 מיליון טונות.

הסעודים סיימו את 2023 במקום השני עם כ־86 מיליון טונות, ועיראק שלישית עם כ־59 מיליון טונות. חמור מכך, התמ"ג הסעודי הצטמצם ב־2023 בשל מדיניות ההפקה, הנמוכה ב־1.1%.

 

סיטואציה שבה מצר הורמוז ייחסם תגביר את התלות הסינית ברוסיה, וכן במלזיה, שמהווה את מקור יבוא הנפט הרביעי בהיקפו. בכל הנוגע לאירופה, היקף הנפט המזרח תיכוני המיובא צנח במחצית כמעט - מ־1.07 מיליון חביות ביום באוקטובר לכ־570 אלף בדצמבר. כך לפי נתוני חברת המידע "קפלר".

לא רק שוק הנפט חשוף מאוד להשפעת חסימת מצר הורמוז, אלא גם הגז הטבעי, שלא פחות מחמישית מסחר הגז הטבעי המונזל (LNG) עובר דרכו. קטאר, ששוכנת במפרץ הפרסי, היא אחת משלוש השחקניות הגדולות בעולם ה-LNG. חסימת מצר הורמוז תמנע מ־80 מיליון טונות LNG קטארי בשנה לצאת אל השוק העולמי.

החשיפה העולמית עוד הייתה עלולה להיות חמורה פי כמה, לולא ארה"ב הייתה מזנקת למקום הראשון בעולם ביצוא LNG, עם 91 מיליון טונות ב־2023 - פי 6.5 מב-2017.

אבל בינתיים, איראן לא חסמה את מצרי הורמוז, והטלטלה בתנועת השיט העולמית ממשיכה להיגרם כתוצאה מפעילות המורדים החות'ים, בשל השפעתם על הים האדום, שבו עובר כ-12% מהסחר העולמי.

הטלטלה הזו משפיעה על תחומים שונים: החל מהתארכות שרשראות אספקה, דרך הימנעות חברות ספנות וענקיות נפט וגז טבעי, BP, של וקטאר אנרג'י לעבור בנתיב ועד התייקרות מוצרים.

עם זאת, שליחיה של איראן נכשלו באופן מוחלט בהשפעה על מחירי האנרגיה, שמאז תחילת מתקפות החות'ים בכלל ירדו.

נסיך הכתר הסעודי מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Sergei Savostyanov

השפעה על הנפט: "חריגה בקנה מידה היסטורי"

תימן היא אמנם מדינה עם פוטנציאל בתחום הנפט, אך מלחמת האזרחים שמתחוללת במדינה כבר כשמונה שנים היוותה קטליזטור לתהליך מתמשך של התרסקות בהפקה, מקצב של כ־450 אלף חביות ביום ב־2001 לכ־51 אלף ביום.

על כן, עיקר החשש הוא מפגיעה בשרשראות האספקה - מה שמוביל לתנודתיות ניכרת במחירים בתקופה האחרונה.

עם זאת, השורה התחתונה היא שמאז חטיפת אוניית הגלנוע (Ro-Ro) "גלקסי לידר" שבבעלות חברת ריי של רמי אונגר, ב-19 בנובמבר, מחיר חבית נפט ברנט, שעמד אז על 82.3 דולר, חצה רק לפני ימים ספורים את המחיר הזה, וכבר צנח בחזרה לכ־81 דולר לחבית. אגב, בסוף ספטמבר מחיר הנפט עלה עד לכדי כ־96.5 דולר לחבית ברנט.

 

"ב-6 באוקטובר מחיר הנפט היה 84 דולר לחבית. אנחנו באירוע גיאו-פוליטי מטלטל, שבו מחירי הנפט נמוכים, וזה חריג בקנה מידה היסטורי", אומר לגלובס חן הרצוג, הכלכלן הראשי של BDO. "במלחמת יום הכיפורים, במלחמת איראן־עיראק, במלחמת רוסיה־אוקראינה ובאירועים נוספים ראינו עליות, אך כעת בשורה התחתונה המחירים ירדו".

הרצוג מנמק את הסיטואציה בכך שאומנם כ-12% מכלל הנפט עובר בבאב אל־מנדב, אבל פעילות הטרור של החות'ים לא מובילה להקטנת היצע הנפט בשוק. "נניח שיש חסימה מלאה בבאב אל־מנדב, אז אותם 12% מתנועת הנפט יעקפו סביב אפריקה", הוא מציין.

"מעבר לכך, אנחנו בסיטואציה שלא דומה לתקופת החרם הערבי, שבה אופ"ק שלטו על כ־60%-70% מהפקת הנפט. שיווי המשקל העולמי מונע צוואר בקבוק שגורם לעליית מחירים".

על אף עובדות אלו, קרטל אופ"ק בהנהגת ערב הסעודית, הזהיר לאחרונה כי קיים צפי לזינוק במחירי הנפט בשל המתרחש בים האדום. אל האזהרה הזו הוסיפו סיטי גרופ הודעה כי מחירי הנפט עשויים לחצות את רף ה־90 דולר אם המצב במזרח התיכון יחמיר.

אולם לפי הערכות דלויט, מחיר הנפט צפוי להישאר נמוך בשנים הקרובות. הגורמים לכך מגוונים: ראשית, קרטל אופ"ק פלוס אומנם החליט על קיצוץ של 2.2 מיליון חביות ביום ברבעון הראשון של השנה, אך הוא עשה זאת ללא חזית אחידה. התהליך שבו ערב הסעודית ורוסיה אילצו לקצץ בהיקף שלא הוסכם על ידי כל החברות, הוביל להחלטת אחת מבכירות המפיקות באפריקה, אנגולה, לעזוב את הקרטל.

המטרה הסעודית־רוסית היא לאזן את ההשפעות על השוק מצד ארה"ב, שקצב ההפקה שלה עומד כיום על רמות שיא של כ־13.2-13.3 מיליון חביות ביום. קרטל אופ"ק פלוס צפוי להתכנס השבוע, ולאחר הפארסה של המפגש הקודם - קיים ספק גדול אם ייקבעו חיתוכי הפקה.

הספינה שנחטפה ע''י החותים ה-GALAXY LEADER / צילום: marinetraffic.com

מן הצד של הביקוש, ההאטה כבר החלה. המגמה לא החלה רק בגלל מדיניות הריבית הגבוהה בעולם, שממתנת את הביקושים, אלא גם בעקבות הצמיחה בשימוש באנרגיות מתחדשות. לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA), הספק ייצור החשמל מאנרגיות מתחדשות באוקטובר צמח ב־7% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, בהובלת אנרגיית הרוח (11.5%) והסולאר (15.8%).

מנגד, ייצור החשמל מדלקים פוסיליים ירד ב־2.8% ביחס לאוקטובר אשתקד, בהובלת הפחם (ירידה של 8.4%). בסוכנות מעריכים כי עד 2030 צפוי ההספק המותקן לצמוח פי 2.5, אך מצננים את ההתלהבות. להערכתם, עבור עמידה ביעדי האקלים, קצב הצמיחה נדרש להיות פי שלושה מהיר יותר.

הובלה: המסלול מתארך, המחירים עולים

תחום שמשפיע על מחירי האנרגיה הסופיים לצרכן הוא מחירי המכליות. משמעות ההימנעות של ענקיות ספנות ואנרגיה ממעבר בנתיב שכולל את באב אל־מנדב, שדרכו עוברות בימות שגרה כ־50 ספינות ביום, בים האדום ובתעלת סואץ, היא התארכות משמעותית של המסע לאירופה, למזרח התיכון ולצפון אפריקה.

במקום הים האדום, המכליות פונות לכף התקווה הטובה, ולדוגמה במקרה של שיט מסינגפור לרוטרדם, הנמל הגדול ביותר במרכז ובצפון אירופה - זוהי התארכות מכ־8,500 מייל ימי לכ־11,800 מייל ימי.

בזווית של הזהב השחור, השפעה משמעותית מתקבלת מהנפט העיראקי שמיועד לאירופה. מאזור שט אל־ערב שבצפון המפרץ הפרסי המכליות יוצאת ממצר הורמוז, אך במקום לשוט מערבה לכיוון באב אל־מנדב הן ממשיכות דרומה. המסעות הארוכים הללו הופכים כל משימה של מכלית לארוכה יותר, ומפחיתים את הזמינות.

הביקוש, שנותר בעינו אל מול הירידה בהיצע, מביא לזינוק במחירי ההובלה לכל רחבי העולם. בנתיב הובלת הנפט שבין נמלי ארה"ב במפרץ מקסיקו לבין סין, למשל, חברת סינוקור העלתה לאחרונה את התעריף לכ־9.86 מיליון דולר - זינוק של קרוב ל־2 מיליון דולר תוך שבוע.

בעלי המכליות, שרואים כי הרווחיות שלהן נשחקת, פונים לפתרונות יצירתיים. יותר מכליות מובילות דלקים לאסיה, במקום לאירופה - וכך הרווחים מהמכליות הגדולות מזנקים מכ־35 אלף דולר ליום בקו לאירופה לכ־60 אלף דולר בקו לאסיה.

גז טבעי מונזל: המתקפות לא משפיעות על המחיר

החשיפה של שוק הגז הטבעי למתרחש בים נובעת מהובלת LNG, גז טבעי מונזל. היתרון המרכזי של LNG, שמהווה כ־15% מכלל אספקת הגז העולמי, הוא שבניגוד לגז טבעי שאותו מובילים בצינורות, ניתן להובילו למרחקים בלתי מוגבלים. עם זאת, החיסרון הוא חשיפתו לאירועים כמו השפעת המורדים החות'ים על התנועה בים האדום.

באופן מפתיע למדי, רצף המתקפות החות'יות לא משפיע על מחירי ה־LNG אף שפורום האנרגיה הבינלאומי (IEF) צופה צמיחה של השוק בעוד 25% ל־500 מיליון טונות בשנה תוך חמש שנים.

אם מתמקדים באירופה, שמחירי האנרגיה בה זינקו ב־2022 בשל השפעות מלחמת רוסיה־אוקראינה, אזי כשליש מתוך כלל שוק ה־LNG העולמי בשנה זו הגיע אליה.

ב־2023 כבר למדו מדינות היבשת כיצד להיערך לחורף היטב, מבחינת אחסון, הפיכת ארה"ב למקור יבוא משמעותי זו השנה השנייה ברציפות והפחתת צריכה מדודה.

לצד זאת, ההתחממות הגלובלית מקטינה את הצורך בחימום בשלבים רבים בחורף. כך, נוצר מצב חיובי שבו לפי דיווח בבלומברג, היבשת צפויה לסיים את החורף הנוכחי במרץ עם 54% אחסון גז טבעי. כלומר, אין סבירות למחסור - מה שמוביל למחירי הגז הטבעי ביבשת לעמוד כעת על 29 אירו למגוואט שעה לעומת כ־60 אירו בתקופה המקבילה אשתקד.

בה בעת, מדינת ישראל אינה חשופה לתנודות במחירי הגז הטבעי ככלל ולטלטלות משמעותיות כמו זו שנגרמה עם פרוץ מלחמת רוסיה־אוקראינה, בפרט בזכות העצמאות האנרגטית.

חן הרצוג רואה בעובדה זו סיבה שבגינה החות'ים לא נקטו אמברגו. "בניגוד לרוסים, שעם פרוץ המלחמה באוקראינה איימו על אירופה בנקודת התורפה שלה, האנרגיה היא נקודת חוזקה של ישראל, ולא חולשה", מסביר הכלכלן הראשי של BDO.

"הייתה השבתה של קידוח תמר בתחילת המלחמה ופגיעה בהובלות לנמל אילת, אבל האנרגיה המקומית שמרה על יציבות. ישראל מייצרת כ־80% מהחשמל מאמצעים עצמאיים, וזאת כאשר מייצאים גז טבעי לירדן ולמצרים".

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני