גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצוותים הרפואיים על הקצה: "מתקשים לעמוד במראות של הפצועים"

המלחמה שמה את הצוותים הרפואיים במצבי קיצון, סובלים מחרדות אך נאלצים לתפקד ● היחידות שהוקמו בבתי החולים לתת מענה למצוקותיהם מתמודדות עם מבול של פניות, והצפי הוא שהעומס יגבר כשיגיע תורם של החוזרים משירות מילואים מטלטל: "גם המטפל וגם המטופל מתמודדים עם אותה אימה"

פינוי פצועים לבית החולים ברזילי באשקלון / צילום: Reuters, Amir Cohen
פינוי פצועים לבית החולים ברזילי באשקלון / צילום: Reuters, Amir Cohen

"צוות הפסיכולוגים של בית החולים התחיל לעשות סדנאות, ופתאום, הרגע הזה שנותנים לך לחשוב על כל מה שקורה, ראיתי אנשים סביבי נשברים, גם אני נשברתי ובכיתי. אף אחד לא הכין אותנו לסיטאוציה ולזה שתהיה מלחמה". כך מספרת לגלובס ד"ר נאנא מקלדה, מומחית לרפואה דחופה ומנהלת חדר הלם במחלקה לרפואה דחופה באיכילוב. מקלדה חזרה לארץ בראשון באוקטובר, אחרי שנתיים בקנדה, לשם נשלחה מטעם משרד הבריאות לטובת התמחות במסגרת תוכנית לקידום רפואת המיון בארץ.

טיסה לבית חולים במהירות של עד 100 קמ"ש: פיילוט הרחפנים שמגיע לישראל
השבוע בביומד | חברת הביומד שגייסה 75 מיליון דולר והבוט שיודע אם כדאי לבטח אתכם

ב-7 באוקטובר, שבוע לאחר חזרתה לארץ, התעוררה בשעות הבוקר המוקדמות לקול האזעקות. "בדיוק נגמר שבוע הסתגלות אינטנסיבי עבורי, אז שמחתי על יום החופש". באותו היום כבר התייצבה בחזרה במיון, ומאז היא והצוותים הרפואים שם, במשמרות מסביב לשעון. ד"ר מקלדה מספרת כי "כשעובדים במיון, קשה לעצור ולקחת רגע לעצמנו, לחשוב איך אנחנו מרגישים. גם אם אנחנו בדיכאון, עצובים או דואגים, שמים את הרגש בצד כי חייבים לתת את המקסימום בסיטואציה. יש הרבה פצועים וחולים והחייאות שצריך לעשות, וחייבים להיות הכי בפוקוס, בלי לבכות ובלי להתרגש".

ד"ר מקלדה היא אחת מיני רבים שעובדים לילות כימים בצוותים הרפואיים בבתי החולים ברחבי הארץ, ונאלצים שבוע אחרי שבוע, חודש אחרי חודש, להמשיך לטפל באלפי פצועי מלחמה, החיילים והאזרחים, כשקץ המלחמה עוד לא נראה באופק.

ד''ר נאנא מקלדה / צילום: תמונה פרטית

"אוכלוסייה שחיה את הכאב בעוצמות"

"מי שעובד במערכת הרפואית קצת פחות יכול להשתמש במנגנוני הגנה. בעוד שלאזרחים יש בחירה, כמה לצפות בחדשות, כמה להתעמק וכמה להיות במגע עם הכאב, מי שעובד בבתי החולים, במרכזי חוסן או בכל מקום שמטפלים בו בקו ראשון - פחות יכול שלא להיות במגע", אומרת לגלובס ד"ר רונית לחמנוביץ, מנהלת השירות הפסיכולוגי בביה"ח הכללי והשיקומי במרכז הרפואי שיבא.

"כבר בשנת 2020 פתחנו מרפאה ייעודית לצוותים הרפואיים שלנו", היא מספרת. "במהלך הקורונה, ככל שהגל התארך, קיבלנו יותר ויותר פניות מצוקה מהצוותים הרפואיים, והבנו שאנחנו צריכים לתת מענה נפשי מוסדר. בימי שגרה, המרפאה שלנו מחולקת לשני ענפים, הראשון, טיפול פרטני שכל עובד בבית החולים זכאי לקבל כולל סבסוד, עם השתתפות אישית שלו. השני הוא טיפול לצוותים". לדבריה, "ככל שהצוותים איתנים יותר ובעלי חוסן, גם המוסד עצמו איתן ואנחנו מעניקים טיפול טוב יותר".

עכשיו הימים קשים מאוד לעובדים הללו. "חלק מהעבודה שלנו עם הצוותים הרפואים היא לייצר מעין 'איים' של ביטחון או הפוגה, כי הימים עצמם מציפים מאוד. אנחנו אוכלוסייה שחיה את הכאב בעוצמות גבוהות וברמות חשיפה ממושכות, ולכן יש חשיבות לתת מענה בדיוק במקומות האלה".

לדברי לחמנוביץ, מספר הפניות למרפאה הייעודית המשיך לעלות ככל שהלחימה נמשכת, והגיע כבר למאות פניות. "התכנים שאפיינו את הפניות לעזרה מצד הצוותים הרפואיים היו בתחילה סביב תחושת הלם ובלבול מאוד גדול, בעיקר שאלות על זהות ושייכות למדינה, כמו גם איזשהו צורך להחזיר ביטחון בסיסי. היום אנחנו מקבלים הרבה יותר פניות סביב היבטים של כאב ושחיקה לאורך זמן בתוך הסיטואציה".

במרפאה הטיפולית פוגשים יותר ויותר אנשי צוות הורים לחיילים ולמילואימניקים. "לאחר שלושה חודשי לחימה, אנשי המילואים חזרו לעבוד בבית החולים, ויש ביקוש מאוד גדול מצדם ורשימת המתנה. להערכתנו זה יגבר".

הגעת פצועים לבית החולים איכילוב בתל אביב / צילום: ap, Petros Giannakouris

"רמת המצוקה מתחילה מדרגה 5 ולא מאפס"

"יחידת הצוותים הוקמה עוד לפני הקורונה, ממש רגע לפני שפרצה המגפה, במטרה לתת מענה לצוותים רפואיים וסיעודיים בכל בית החולים", מספרת לגלובס קרן מיפנו, פסיכולוגית רפואית מומחית באיכילוב ומטפלת ביחידה. "מהרגע שפרצה המלחמה, זה היה עניין של ימים עד שהבנו שאנחנו באירוע בסדר גודל אחר. קיבלנו פניות מאנשי צוות בחרדה שמתקשים לצאת מהבית, כאלה שמתקשים לעמוד במראות של הפצועים, כמו גם נפח העבודה שגדל. התחלנו לתת מענה קבוצתי ואישי למי שצריך, ובעיקר לעבוד על עיבוד טראומה והתקפי חרדה".

יעל שרון, גם היא פסיכולוגית רפואית, מדריכה ומנהלת יחידת הצוותים של השירות הפסיכולוגי באיכילוב, מוסיפה: "מתחילת המלחמה יזמנו פנייה אקטיבית ויותר אינטנסיבית למנהלי מחלקות ומערכים בבית החולים, והצענו התערבויות קבוצתיות". היא מספרת כי "פסיכולוגים נוספים מתוך המערך הפסיכולוגי התגייסו לטובת הפעילות. החרדות בקרב עובדי בית החולים זינקו מיידית. כולנו בעצם מצאנו את עצמנו בחזית, יחד עם ההבנה שפנינו לאירוע ארוך. לצוות הרפואי אין את הפריוויליגה לשבת בתוך הכאב והאימה והזוועה, ובנוסף, לכל אחד יש נגיעה במה שקרה".

יעל שרון / צילום: תמונה פרטית

קרין סמוטריאז, פסיכולוגית קלינית מומחית והאחראית על ענף הטיפול הפרטני ביחידת הצוותים, מתארת כי "בהתחלה נתקלנו בהרבה מאוד חרדה והלם, אנשי צוות שלא היו מסוגלים להגיע לעבודה. התקשרתי לעובד שהיה בבארי, לעובדים שהילדים שלהם נפלו בעזה, או להורים שהילדים שלהם מוצבים כעת בצפון".

ככל שמתארכת המלחמה, היא מוסיפה, נערמות עוד ועוד תמות לפניות. "עולות שאלות לגבי התמודדות עם ילדים ואיך להסביר להם את המצב. הורים רבים עובדים בעומס מוגבר. כמו כן, עולה תמה של אשמת הניצול. אנשים מגיעים לעבודה אבל מרגישים לא בנוח לשבת בבית קפה. בנוסף, חלק מעובדי בית החולים מרגישים שהם לא מספיק משמעותיים בתקופה הנוכחית, אם הם לא בצוותים שמטפלים באופן ישיר בפצועים. אנחנו מתחילים את רמת החרדה והמצוקה מדרגה 5 ולא מאפס".

סמוטריאז מדגישה כי "משהו בקיר הטיפולי נשבר. גם המטפל וגם המטופל מתמודדים עם אותה אימה, אותה הסיטואציה. האלמנט של החרדה הרבה יותר חזק, וגם פריצת הגבולות".

חברי הצוותים הערבים מפחדים להגיע לעבודה

הפסיכולוגיות באיכילוב מספרות כי מצוקה נוספת הגיעה מקרב העובדים הערבים, שבשבועות הראשונים אף פחדו להגיע לעבודה. "זה עולה בפגישות הקבוצתיות של הצוותים שלנו, כששני המגזרים יושבים יחדיו, וזה נושא רגיש. העובדים מהמגזר הערבי ממשיכים לטפל בחולים יהודים, והם מקבלים לפעמים תגובות קשות". עובדים אלה הביעו פחד לדבר בשפה הערבית.

"זה מרגיש שאם את דוברת ערבית אז את מחבלת, או שפתאום אנשים מפחדים ממך. מרגיש גם כאילו אנשים התחילו לחפש אותי, שאני צריכה להוכיח שאני נאמנה למדינה וזה לא קרה לי לפני כן", מספרת ד"ר מקלדה. והיא גם חוותה אירועים קשים על רקע זה."חולה נזקקה לייצוב ולאחר שייצבתי אותה, היינו צריכים להעביר אותה למחלקה אחרת, על מנת להמשיך לייצב מטופלים נוספים. היא כעסה על ההעברה וחווינו אלימות מילולית קשה, היא כינתה אותי וחברי צוות דוברי ערבית רוצחים ושורפי ילדים". ד"ר מקלדה מגיעה ממשפחה דרוזית ומספרת שקרובי משפחה רבים שלה משרתים בתפקידים בכירים בצבא. "אני לא אבוא ואסתובב עם שלט שאני דרוזית כדי לקבל יחס שונה, צריך לקבל כל אדם".

מקלדה, שמציינת שהנהלת בית החולים מגבה אותה בצורה מלאה, מוסיפה: "במקום שהמלחמה תביא אותנו למצב בו אנחנו יותר מאוחדים וסבלניים, גם לאור המצב הרגיש בבית החולים, אני לא מרגישה את התמיכה מהחולים. עדיין יש מקרים של צעקות ואלימות, כאילו אין מלחמה".

ד''ר יעל לבאות / צילום: תמונה פרטית

"הרבה מהעובדים ביקשו עוד משמרות"

"התמודדות שלנו בבית החולים היא ייחודית כי אנחנו תושבי הדרום, וחלקנו גם גרים בנגב המערבי, וב-7 באוקטובר התעוררנו למציאות שפגשה אותנו גם בבית ואצל השכנים שלנו ובכיתות של הילדים שלנו. כבר באותו היום, בשעות מאוד מוקדמות, הגיעו עובדים רבים לבית החולים מבלי שהתבקשו, לתגבר", מספרת לגלובס ד"ר יעל לבאות, אחראית יחידת החוסן במרכז הרפואי האוניברסיטאי סורוקה. "הרבה מהעובדים בחרו להישאר בבית החולים וביקשו עוד משמרות. בבית החולים יש חוויה של שליטה ושל מסוגלות מקצועית, ויש משמעות, כי אנחנו מצילים חיים, וההיבטים האלה מאוד מחזקים, במיוחד כשבחוץ יש חוויה של חוסר אונים. זה לא אומר שאין כאב ואין עצב, אבל לצדם יש גם חוויה של משמעות".

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"