גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה לא תשיב תמלוגי גז. המשקיעים גילו זאת באיחור של שנה

בית המשפט פרסם לאחרונה כי חברות הגז לא יקבלו את 100 מיליון השקלים שתבעו מהמדינה בטענה לתמלוגי יתר ששילמו ● לבקשתן נוהל ההליך בדלתיים סגורות, מחשש שייפגעו מחשיפת סודות מסחריים ● כעת מתברר כי איסור הפרסום נמשך גם לאחר פסק הדין בנובמבר 2022

מאגר הגז תמר / צילום: יח''צ
מאגר הגז תמר / צילום: יח''צ

השאלה כמה כסף תרוויח ישראל מגילוי הגז הטבעי בשטחה עמדה במרכז דיון ציבורי סוער. התמלוגים היו אומנם רק חלק אחד בסיפור, אבל תג המחיר של החלק הזה לא מבוטל: ב-2022 הרוויחה המדינה 1.7 מיליארד שקל מתמלוגים בגין גז טבעי. הסכום שנצבר מאז גילוי המאגרים עומד על 20 מיליארד שקל. הכסף הזה, מטבע הדברים, הוא כסף ציבורי. 

המדינה לא תשיב 100 מיליון שקל תמלוגים שגבתה משותפויות הגז
בלעדי | סמוטריץ' קיבל אישור משפטי: אלה הכספים הקואליציוניים שייכנסו לתקציב
ה-EIB יזרים דרך לאומי מיליארד שקל לפרויקטים ירוקים בישראל

ובכל זאת, חרף חשיבות הדברים, הליך משפטי בעניין גובהם של התמלוגים המדוברים ומנגנון החישוב שלהם נוהל כולו תחת איסור פרסום גורף. גם פסק הדין נחסה - והותר לפרסום רק כעבור שנה וחודשיים מהיום שניתן. למה זה קרה?

הכול פתוח חוץ ממה שלא

העיקרון הנוהג בישראל הוא של פומביות הדיון, כלומר: הכול פתוח, אלא אם יש טעם טוב לחרוג מכך. בפועל, רב המרחק בין ההצהרה למציאות, והרבה הליכים מתנהלים בדלתיים סגורות. דוח מבקר המדינה מחודש מרץ 2022 הצביע על כך שבשליש מהתיקים שנפתחו בשנים 2017-2019 הוטל איסור פרסום גורף, לרבות ביחס לעצם ניהולם. רק בשליש מהתיקים שנחסו, עלה מהדוח, החיסיון ניתן בהתאם לחובה שמטיל הדין. היתר נחסו לא פעם במלואם בשל פרט קונקרטי שנדרש היה להסתיר.

כשתיק חסוי, לא ניתן לצפות בו כלל. חיפוש שלו במערכת "נט המשפט" מעלה את התוצאה "שגגה", כלומר לא ניתן אפילו לדעת שמדובר בתיק שקיים אך נחסה. גם ההחלטה על איסור הפרסום חסויה. התיק גם לא מופיע בלוח הדיונים. אם מוגש ערעור לבית המשפט העליון בתיק שיש בו חיסיון, הוא הופך אוטומטית לחסוי גם שם, והצדדים מסומנים "פלונים".

הטעם לכך דווקא נועד לאפשר פומביות: בניגוד לערכאות הדיוניות, פסקי הדין בעליון מפורסמים גם בסוגיות חסויות, אז ההעדפה פעמים רבות היא לא להסתכן בחשיפת פרטים אישיים. הבעיה כמובן היא שלא מופעל שיקול דעת עם פתיחת התיק, וכך קורה שגם תאגידים, בסכסוכים מסחריים לגמרי, הופכים לפלונים. כדי שזה ישתנה - מישהו צריך לעורר את זה. ברוב המקרים זה לא קורה.

כדי שתיק יהיה חסוי, עליו להימנות עם החריגים לעיקרון פומביות הדיון שמופיעים בחוק, ובמרביתם של המקרים לבית המשפט נתון שיקול הדעת להכריע אם לחסות - וכמה. עם החריגים נמנים למשל ביטחון המדינה, יחסי חוץ, עבירות מין וגם "הגנה על סוד מסחרי", כמו במקרה שלפנינו.

 

ביקשו דלתיים סגורות

בשנת 2015 הגישו חברות הגז תביעה נגד משרד האנרגיה בבקשה להשבת תמלוגים שלטענתן שילמו ביתר בגין השנים 2013-2015. במהלך ההליכים המקדמיים בתיק הגישו שברון מדיטירניאן לימיטד, ניו-מד אנרג'י ואבנר חיפושי נפט בקשה לנהל את ההליך בדלתיים סגורות, בטענה שאחרת ייחשפו סודות מסחריים שלהן.

פרקליטות מחוז ירושלים, שייצגה את המדינה באמצעות עורכי הדיון שרון אבני ומני מנחם, התנגדה. בין נימוקיה הין גם טיעונים עקרוניים: נטען כי מדובר בנושא בעל חשיבות ציבורית מובהקת, וכי ניהול הדיון באופן חסוי ימנע מהציבור חשיפה אליו.

השופט בתיק, רפאל יעקובי, הלך עם החברות. הוא קבע כי התיק יתנהל תחת איסור פרסום, כאשר בסוף ההליך ניתן יהיה לפנות בבקשה להסרתו. הפרקליטות לא אמרה נואש והגישה בקשת רשות ערעור לבית המשפט העליון - אך זו נחתה אצל השופט מינץ, שלא הבין על מה המהומה - ודחה את הבקשה.

יחד עם זאת, הוא הבהיר כי "אף אם הדיון כולו יתקיים בדלתיים סגורות, אין משמעות הדבר בהכרח כי איסור הפרסום יימשך גם לאחר מתן פסק הדין". בהמשך הוסיף: "אין ספק כי בבוא העת יידרש בית המשפט לתת דעתו גם לעניין הזה".

ההחלטה הזו ניתנה בדצמבר 2017. עד מתן פסק הדין, בנובמבר 2022, שבע שנים אחרי שההליך החל - הוא נותר חסוי. אולם, כפי שהתברר בשבוע שעבר, הוא המשיך להיות חסוי גם למעלה משנה לאחר מכן.

השופט יעקובי פרש מהכס זמן קצר לאחר מתן פסק הדין. בדצמבר הגישה הפרקליטות בקשה להסיר את החיסיון, אך זו הגיעה לידיו של שופט אחר, השופט נמרוד פלקס, שלא הכיר את התיק, וקבע רק בפברואר שפסק הדין יפורסם, ואפשר לצדדים להסכים על נוסח, ואלה התקשו להסכים.

החברות רצו לחסות הרבה; הפרקליטות, שביקשה בתחילה להתיר את צו איסור הפרסום על ההליך במלואו, אך הסכימה להצטמצם לפרסום הפסיקה בלבד, רצתה מעט.

כאשר התיק נקבע סוף סוף לדיון - פרצה המלחמה, ובסוף הגיעו הצדדים לנוסח מוסכם ביניהם, שהוא זה שפורסם לציבור. ההליך עצמו וההחלטות שניתנו בו - נותרו חסויות.

עורכי דין שאינם נוגעים לעניין סיפרו לגלובס כי גם ביחס לתיקים שנחסים לגמרי ושבהם הצדדים נאבקים על הנוסח, פרק זמן של למעלה משנה שאיש אינו יודע שניתן פסק דין הוא חריג ביותר, גם בנסיבות שבהן התחלף השופט שדן בתיק.

בינתיים, ערעור על פסק הדין תלוי ועומד בבית המשפט העליון מאז פברואר שעבר - חסוי כמובן. החברות מכונות בו "פלוניות", באותה אוטומציה של האופן שבו נקלטים תיקים בערכאה הגבוהה בישראל. איזה סוד מסחרי יתגלה מעצם הידיעה על כך שישנו ויכוח על תמלוגים? למערכת המשפט הפתרונים.

שותפויות הגז, באמצעות עורכי דינן, העדיפו שלא להתייחס לדברים.

"פרסום גדול ככל הניתן"

מטעם הנהלת בתי המשפט נמסר: "הנהלת בתי המשפט רואה ברצינות רבה את דוח מבקר המדינה לעניין אי-פרסומם של תיקי בית המשפט בשל פרט חסוי שמשפיע על חיסיון התיק כולו, ופועלת במספר דרכים לטייב את המערכת ולהביא לפרסום גדול ככל הניתן של פסקי דין והחלטות על ידי התממה מראש של הפרטים החסויים.

"מדובר בתיק מורכב ורחב-היקף שבו נדונה תביעה לסעד כספי והצהרתי שהגישו מספר חברות גז נגד המדינה להשבת תמלוגים להפקת גז טבעי. ההליך התנהל תחת חיסיון כשמונה שנים, שבמהלכן נדונה סוגיית איסור הפרסום הן על ידי בית המשפט המחוזי והן על ידי בית המשפט העליון.

"בקשת המדינה לפרסום פסק הדין הוגשה לאחר שהסתיים ההליך השיפוטי, והשופט שדן בתיק פרש. הבקשה נותבה לשופט חדש אשר בחלוף כחודשיים נתן החלטה שלפיה יש לפרסם עותק של פסק הדין בהשמטת פרטים חסויים, הכוללים סודות מסחריים, וכן הורה כי יוגש לבית המשפט נוסח מתאים בתוך 20 ימים. בהעדר הסכמה בין הצדדים נקבע מועד לדיון, אשר בוטל מחמת המלחמה, ובטרם נקבע מחדש הודיעו הצדדים כי הגיעו לנוסח מוסכם. כאמור, העיכוב בפרסום נוסח מותר לפרסום של פסק הדין נבע בעיקרו מהעדר הסכמה בין הצדדים.

"אשר לערעור המתנהל בבית המשפט העליון: במועד פתיחת ההליך בבית המשפט העליון (ביום 6.2.2023) התיק סווג בבית המשפט המחוזי כ'חסוי לציבור ופתוח לצדדים'. בהתאם לכך הותאם סיווג התיק גם בבית המשפט העליון. חרף זאת, וכפי שקורה על פי רוב, החלטות ופסקי דין של בית המשפט העליון הנוגעים לתיקים המתנהלים תחת חסיון בערכאות הדיוניות מתפרסמים באתר בית המשפט העליון תוך חיסיון שמות הצדדים, וזאת משיקולים של פומביות ושקיפות. כך נעשה גם במקרה הנוכחי".

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה