גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלי ניר הוא המשקיע בקרן הון סיכון הנאשם בביצוע עבירות מין

3 שנים לאחר שנעצר, הותר לפרסום כי אלי ניר הוא המשקיע בקרן הון סיכון שנאשם בעבירות מין ● ניר, שותף בכיר בקרן OurCrowd עד לאוקטובר האחרון, מואשם בשתי עבירות אינוס ושתי עבירות של מעשי סדום ● הוא מכחיש את הפרטים

אלי ניר / צילום: מתוך הרשתות (עיבוד תמונה)
אלי ניר / צילום: מתוך הרשתות (עיבוד תמונה)

אלי ניר הוא המשקיע בקרן הון סיכון שנאשם בביצוע עבירות מין - כך הותר היום (ד') לפרסום. כתב האישום שהוגש נגד ניר מייחס לו שתי עבירות אינוס ושתי עבירות של מעשי סדום שבוצעו במהלך השנים 2017, 2019 ו-2020. על-פי הנטען, הוא פגע בנשים שפגש באמצעות שימוש באפליקציית "טינדר". 

היועמ"ש לשעבר וינשטיין: נתניהו מעולם לא פנה אליי בעניין המתנות
כך מתארגנים במשרדי עורכי הדין לקיצור ההתמחות

עד אוקטובר היה שותף בכיר ב-OurCrowd

ניר איננו מהבולטים או הידועים שבין אנשי ההון סיכון, אך הספיק לעבוד בלפחות בשתי קרנות הון סיכון ישראליות: בין השנים 2012 ועד 2016 הוא שימש לטענתו כשותף בקרן אמיתי (Amiti Ventures), קרן הון סיכון קטנה המובלת כיום על-ידי השותף בן רבינוביץ'. באותה שנה פרץ סכסוך משפטי בין ניר לבין רבינוביץ' על רקע חילוקי דעות, וניר עזב את הקרן. ב-2017 מונה לאחד השותפים הבכירים בקרן ההשקעות אוורקראוד (OurCrowd), מועדון ההשקעות הירושלמי של ג'ון מדבד, שם כיהן ממש עד לפני מספר שבועות. קודם לכן שימש כסגן נשיא למחקר ופיתוח בחברת אודיוקודס.

על-פי הודעה שהוציאה אוורקראוד עם כניסתו של ניר לתפקיד, היא ציינה כי בעת עבודתו בקרן אמיתי ונצ'רס, ניר היה שותף בהובלת השקעות בחברות כגון אוטוטוקס, קורפוטוניקס, ארבה רובוטיקס וסקיפיו, וכן ישב בדירקטוריון של חלקן. על-פי דיווחים של ארבה רובוטיקס לבורסה, ניר שימש דירקטור של החברה עד מיזוגה. בשנים האחרונות הוא הוביל השקעה בשורה של חברות קטנות יותר במסגרת אוורקראוד, רובן חברות קטנות שלא זכו לתשומת-לב ציבורית, חלקן הגדול בתחומי מדעי החיים, רכב ושבבים.

בתחילת אוקטובר 2023 ביקש ניר לפרוש מתפקידו בקרן אוורקראוד מסיבות אישיות. באותו הרגע החלו בקרן להוביל תהליך של החלפתו בשותפים אחרים, ללא ידיעת שותפיו כי הסיבה לבקשתו קשורה בנושא חקירת מקרי האונס בהם היה מעורב. למעשה, איש בקרן לא היה מודע לכתב האישום החמור עד 30 בינואר, המועד בו פרסם השופט חאלד כבוב את פסיקתו, וממנו ניתן היה להתרשם בזהות מקום עבודתו של ניר.

בקרן כעסו על כך שניר הסתיר מהם את דבר קיומו של המשפט, שלא הזכיר בפניהם שנעצר במשטרה בשנת 2020, ושהשתמש בשמה של הקרן על לטובתו. באותו היום הוסר ניר מכל הדירקטוריונים שבהם ישב מטעם אוורקראוד.

צו איסור הפרסום הוסר אחרי 3 שנים

בסוף שנת 2020 נעצר ניר בחשד לביצוע עבירות מין חמורות, ובאוקטובר האחרון הוגש נגדו כתב אישום. על הפרשה הוטל צו איסור פרסום, שהוסר בהחלטה שניתנה על-ידי בית המשפט המחוזי מרכז בלוד ב-31 בדצמבר 2023 ואושררה בבית המשפט העליון.

יצוין כי לאורך הדרך, בינואר 2021 וביוני 2023 הגישה תוכנית "הצינור" בקשות להסרת הצו, בטענה כי ארבע נשים פנו אליה ודיווחו על עבירות מין שביצע בהן ניר לכאורה. ניר טען, באמצעות עורכי דינו אביגדור פלדמן, יגאל דותן וחיים יצחקי, בין היתר כי פרט לנזק שהפרסום יגרום לו ולשמו, ייגרם נזק חמור לצדדים שלישיים, בהם הקרן, משקיעיה והכלכלה הישראלית כולה.

שופט העליון חאלד כבוב, שדחה כאמור את הערעור והורה על הפרסום, שלל את קו הטיעון הזה וקבע כי אין בסיס לטענה כי הקרן ומשקיעיה ייפגעו, ואף להפך - ציין כי הסתרת מידע ממשקיעים בהכרח אינה בטובתם. "קיומו של שוק תקין מושתת על עיקרון הגילוי הנאות", כתב כבוב, והוסיף כי "זרימת מידע שוטפת היא שמבטיחה שקיפות, שבתורה מאפשרת למשקיע סביר לקבל החלוטות מבוססות אודות השקעת ממונו ולכלכל צעדיו בתבונה".

כן נקבע בהחלטה כי משקיעים מעוניינים להתוודע לחשדות ואישומים חמורים נגד נושאי משרה בכירים, וכי "הכול שווים בפני החוק, ובית משפט זה לא ייתן לעניינם של אנשים 'רמי-מעלה' עדיפות על פני עניינו של כל אדם אחר".

העיתונאי בר שם אור, שעבד על התחקיר בעניינו של ניר במסגרת התוכנית "הצינור" והוביל את המאבק מצד התוכנית בהסרת הפרסום, ציין כי "הטענה שטענו עורכי הדין של ניר, ולפיה פרסום השם יוביל לפגיעה במשק הישראלי ובמשקיעים, היא טענה הזויה בלשון המעטה. הוא בן אדם חזק עם כסף ומעמד בקהילת ההייטק, אבל זה לא מישהו שכל הכלכלה הישראלית על כתפיו. הוא לא ימוטט את הכלכלה או את המשק הישראלי, זה רחוק מכך", אמר. "תודה לאל ששופט עליון נתן החלטה מעודדת שמדברת על שקיפות ועל כך שאף אחד לא נמצא מעל החוק".

סנגורו של ניר: "כתב אישום מופרך"

בא-כוחו של ניר, עו"ד אביגדור פלדמן מסר בתגובה: "כתב האישום שהוגש נגד מרשי מופרך כל-כך, עד שלדוגמה, אחת המתלוננות שלחה לאלי יום לאחר המפגש נשוא תלונתה סמס שתוכנו המדויק הוא: 'היה מואי מפתיע וכיף', וכן קבעה להיפגש עמו פעם נוספת.

"יתרה מכך, אותה מתלוננת טענה בפני חוקריה כי 'הייתי פשוט מהופנטת - פשוט הקשבתי לו,' ותירצה את אי-התנגדותה בכך שניתן לה סם אונס - אלא שהמשטרה הפריכה טענה זו באמצעות מעבדה טוקסיקולוגית.

"מתלוננת נוספת אמרה לחוקריה כי אלי 'היה מעין גבר חלומות, אביר על סוס לבן', וכי לפני המפגש נשוא התלונה היא כתבה לו: 'אם אני מגיעה היום, זה יהיה חד-פעמי', כאשר ברי מהשיחה כולה כי מדובר בהקשר של מפגש מיני. במהלך המפגש עצמו ביקשה אותה מתלוננת שישתמש באמצעי הגנה, דבר שאף הוא מעיד על רצונה בקיום האקט המיני. יתר על כן, הפרקליטות עצמה סגרה תיק זה כשהוגש לפני מספר שנים, ואילו כעת פתחה אותו מחדש ללא שום ראיה חדשה.

"המתלוננת האחרונה טענה בתחילה כי נעשה בה מעשה של אונס ברוטלי, ורק לאחר מכן חזרה בה מרוב טענותיה, באומרה כי 'נמשכתי לבחור ורציתי אותו', וכי יחסי המין ביניהם החלו בהסכמה מלאה ונמשכו שעה ארוכה. גם דוח רפואי שנערך בעניינה ולבקשתה ומצוי בחומר הראיות מלמד כי אין שום ממצא המעיד על מעשה ברוטלי.

"ראוי גם להעיר כי המתלוננות קשורות אחת לרעותה, ותלונת האחת הוגשה בעקבות תלונת השנייה.

"במהלך שנות החקירה, ביקשו ב'הצינור' כמה פעמים להתיר את פרסום שמו ולבטל את צו איסור הפרסום, ובית המשפט דחה פעם אחרי פעם, שופט אחרי שופט, את הבקשה לבטל את איסור הפרסום, בראש ובראשונה לאור חולשת הראיות.

"לאחר הגשת כתב האישום, משתנה המצב המשפטי, וצווי איסור פרסום שניתנו במהלך החקירה מתבטלים מעצמם. כדי למנוע פרסום יש צורך בבקשה מיוחדת לבית המשפט, ואכן הפסיקה בעניין זה כמעט אחידה לטובת פרסום שמו של נאשם, וכך אכן פסק השופט כבוב בעליון.

"'הצינור' היה צד לבקשה לפרסום שם הנאשם בשלב החקירה המשטרתית, כי החוק נותן לכלי תקשורת מעמד באשר לפרסום שמו של חשוד, אך אין להם מעמד לאחר הגשת כתב אישום, כך של'צינור' אין תרומה לפרסום שמו.

"ביחס למעמדו הכלכלי של מרשי, נושא שאני לא כל-כך בקיא בו, אך הבנתי שהוא מנהל קרן השקעות מצליחה שבה מושקע הרבה כסף של הרבה אנשים". 

OurCrowd: "ניר לא שיתף" 

מחברת OurCrowd נמסר בתגובה: "נדהמנו לשמוע על האישומים החמורים נגד אלי ניר מדיווחי התקשורת על החלטת בית המשפט העליון ב-30 בינואר. ניר לא שיתף אף גורם בקרן על כך שהוא נחקר על-ידי משטרת ישראל, ולא דיווח על הגשת כתב האישום נגדו ומעצרו לפני מספר שנים כחלק מחקירה זו. ניר ביקש לפרוש מתפקידיו בקרן בתחילת אוקטובר 2023 מטעמים אישיים, ולא עלה בדעתנו שנסיבות בקשתו כרוכות בחשדות המדוברים, שבאותו מועד כלל לא היו ידועים לנו.

"ב-30 לינואר 2024 ניר הודיע על סיום כל תפקידיו, ובהתאם הוא כבר לא מייצג את החברה באף תפקיד. הנהלת הקרן נוקטת גישה של אפס סובלנות כלפי כל התנהגות בלתי ראויה, ובוודאי כשמדובר בעבירות מין. אנו מעריכים את המאמצים הנמרצים והעקביים של אמצעי התקשורת לחשוף פשעים לכאורה מסוג זה. אנו עושים מאמצים גדולים להבטיח שהנשים שעובדות בחברה תהיינה בטוחות ותחושנה בטוחות בכל הזמנים והנסיבות".

מ"הצינור" נמסר בתגובה: "עו"ד אביגדור פלדמן, שבחר לייצג נאשם בשני מקרי אונס ולהילחם איתו נגד חופש הביטוי וזכות הציבור לדעת, הוא האחרון שנקבל ממנו הטפות מוסר".

*** חזקת החפות: אלי ניר לא הורשע בביצוע עבירה, ועומדת לו חזקת החפות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון