גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבירוקרט שמכווין את 'ציר ההתנגדות' של איראן

מפקד כוח קודס האיראני, אסמעיל קעני, נמצא תחת לחץ ומשתדל להימנע מעימות ישיר מול ארה"ב

איסמעיל קעני, מפקד כוח קודס / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl
איסמעיל קעני, מפקד כוח קודס / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

לפני ארבע שנים, ביצעה ארה"ב תקיפה באמצעות כטב"מ במטרה להתנקש באיש שעמד בראש המבצעים החשאיים של איראן, קאסם סולימאני. כמפקד הצבאי אולי המוכר ביותר מזרח התיכון, זכה סולימאני למעמד של מנהיג כת כמעט. הוא הציב את כוח קודס עליו פיקד במרכז רשת המיליציות האזוריות שבמשך 20 שנה הרחיבו את השפעתה הצבאית של איראן בעולם הערבי. הלוויתו הייתה אירוע כה גדול, שיותר מ־50 נהרגו כשנמחצו בצפיפות. 

מצרים במלכוד כלכלי: תלויה בגז הישראלי אך מושיטה יד לחות'ים 
פרשנות | המערכת הפוליטית בארה"ב מתמקדת בעניין אחד בלבד, והסיוע לישראל בסכנה 

איסמעיל קעני, האיש שירש את סולימאני, שונה ממנו בתכלית. הוא מתמחה בעסקים מאחורי הקלעים, והמשימה מולה הוא ניצב חדשה וקשה - שימוש בארגונים החמושים כדי להגדיל את טביעת הרגל של איראן - מבלי לעורר תגובה קטלנית מצד ארה"ב.

מאז שקיבל את הפיקוד על כוח קודס, הגנרל איסמעיל קעני פועל בשקט כדי לגבש את שלל המיליציות העובדות בהוראת איראן מבגדד עד ים סוף, שם יצרו מה שממשלת ארה"ב מגדירה כמצב הנפיץ ביותר במזרח התיכון בעשורים האחרונים.

מהמורדים החות'ים בתימן ועד המיליציות השיעיות בסוריה ובעיראק, למיליציות השונות יש יכולת לעורר סדרת התלקחויות אזוריות, שתמשיך את מתקפת החמאס ב-7 באוקטובר, ותגרור את ארה"ב יותר ויותר לעימות על ידי פגיעה בבסיסים אמריקאים, כמו תקיפת הכטב"מ בירדן, בה נהרגו שלושה חיילים אמריקאים לפני יותר משבוע. כשארה"ב הגיבה בתקיפות נגד מיליציות בתמיכת איראן ברחבי סוריה ועיראק בסוף השבוע, המסר ששלחה היה מכוון ישירות לקעני: תרגע. 

הצעד הבא של קעני והשאלה אם המיליציות שנתמכות על ידי איראן יישמעו לו - הם אולי מקורות אי הוודאות הגדולים ביותר באזור כיום. 

השליטה של איראן בזרועות נחלשה - ומדובר בבעיה

ההתנקשות האמריקאית בסולימאני הייתה ניסיון לערער את שרשרת הפיקוד, שמתחילה בטהרן ומגיעה לבנות בריתה החמושות בסוריה, עיראק, תימן, לבנון, ולפלסטינים. אבל היא במקום לערער את יכולתם לגרום להסלמה אזורית; היא רק הפכה את הנסיונות ליותר פרועים, בחזית לפגיעה במסחר בים סוף, בתקיפות נגד ישראל ובאיום הגובר שהם מציבים לכוחות אמריקאים. 

"אם המטרה הייתה לצמצם את השליטה של איראן בארגונים האלה, ארה"ב השיגה זאת. מכאן מתחילה הבעיה", אמר חמידרזה עזיזי, מומחה במדיניות האזורית של איראן במכון הגרמני לעניינים ביטחוניים ובינלאומיים, SWP. 

במקום זה, בילה מפקד כוח קודס את השבועות שמאז המתקפה של חמאס נגד ישראל בביקורים בין המיליציות כדי לוודא שהתקיפות נגד בסיסים ישראליים ואמריקאים אינן כה חמורות שהן יגרמו למלחמה אזורית נרחבת יותר, כך אמרו גורם ביטחוני גרמני, גורם ממשל לבנוני בכיר ויועץ למשמרות המהפכה של איראן. 

מזכיר מחלקת המדינה של ארה"ב אנתוני בלינקן הזהיר בשבוע שעבר ש"המצב איתו אנו המתמודדים באזור, חמור ברמה שלא נצפתה לפחות מאז 1973, ואולי גם לפני זה", בדבריו התייחס בלינקן לשנה בה פרצה מלחמת יום כיפור. 

קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס שחוסל על ידי ארה''ב / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

קאסם סולימאני היה גורם מרכזי בחימוש והכשרת בני הברית המפורזים של איראן. הוא נחשב למפקד המוכר ביותר באזור, והייתה לו הילה כמעט מיתולוגית בין עוקביו ודימוי ציבורי שהנהגת איראן דאגה לטפח כעדות להשפעתה הגוברת במזרח התיכון.

"סולימאני נתפס כדמות של פעם בחיים, דמות של פעם בדור. לא נולדים כאלה כל יום", אמר ריי טקיי, מומחה למשמרות המהפכה של איראן במכון מחקר אמריקאי. "קעני הוא דמות יותר צנועה". 

חברות עמוקה עם סולימאני

קעני נולד בסוף שנות ה־50 ומעט מהפרטים ביוגרפיים שלו חשופים לציבור. כבירוקרט, הוא בילה חלק ניכר מהקריירה בפיקוח על האינטרס האיראני באפגניסטן, והוא דיבר מעט ערבית או אולי אפילו לא ידע ערבית כלל. שלא בדומה לדמויות בכירות אחרות בטהרן, לא נראה ששיחק תפקיד במהפכה האיראנית ב־1979, והצטרף למשמרות המהפכה, שהוקמו כדי להגן על המשטר החדש, שנה שלמה אחר כך, ב־1980. 

הוא התחבר עם סולימאני בשנות ה־80 המוקדמות כשלחמו יחד בחזית הדרומית של מלחמת איראן־עיראק, לאחר מכן אמר כי הלחימה יחד יצרה ביניהם חברות עמוקה. 

בריאיון מ־2015, שצוטט על ידי עלי אלפונה, מומחה למשמרות המהפכה, אמר קעני ש"כולנו ילדי מלחמה". באותו ראיון הוסיף קעני כי "חברויות שנוצרו בזמנים של קושי הן חזקון ומתמשכות יותר מחברויות שנוצרו בגלל שאנשים גדלו באותה השכונה". 

בשנות ה־90, לאחר המלחמה, קעני טיפס בסולם הדרגות וכסגן מפקד כוחות הקרקע של משמרות המהפכה פעל באפגניסטן, שם נלחם במבריחי סמים ולאחר מכן תמך ב"ברית הצפונית" נגד הטליבאן. הברית פעלה בשיתוף פעולה עם ארה"ב כדי להפיל את הארגון ב־2001. כשסולימאני שלח עשרות אלפי לוחמים כדי להגן על הממשלה הסורית נגד כוחות דאעש במלחמת האזרחים, קעני עזר לגייס אפגנים שיעים לשורותיהם. 

רשת המיליציות הפכו לשחקנים פוליטיים

כשהמלחמות בעיראק וסוריה דעכו, השתנה גם התפקיד של רשת המיליציות של איראן. רבות הפכו לחלק מהמרקם הפוליטי המסורתי - בלבנון, שם חיזבאללה היא גם מפלגה פוליטית וגם נתפסת ככוח הפועל נגד ישראל, ובתימן, שם החות'ים לכדו את הבירה והם משמשים כממשלה בפועל. 

בעיראק, המיליציות מוטמעות עמוק במערכת הפוליטית והביטחונית של המדינה, וצברו כוח המאפשר להן להשפיע על הפוליטיקה הלאומית, בזמן שהן נשארוןת מחוץ לטווח השליטה של הממשלה העיראקית. 

ארגוני המליציה מקבלים מימון ותחמושת מאיראן, והם פועלים בתוך המסגרת שהקימה איראן, אך יש להם גם חופש לקדם אג'נדות מקומיות. העצמאות הגוברת של הארגונים הסירה מטהרן חלק מהעול הכלכלי של מימונם, אבל מצד שני הפחיתה את יכולתה לרסן אותם. 

מבחינת איראן, מדובר בבעיה. 

בעוד שסולימאני הסתמך על הכריזמה שלו כדי להפעיל את מה שכינה "ציר ההתנגדות", קעני מבקש לקשור יחד את בני הברית הנפרדים של איראן ברמה מבצעית, אמר טקיי.  הוא מוסיף כי שיטת פעולה זו "מצריכה יותר שיחות בחדרים סגורים מאשר פולחן אישיות כמו סולימאני".

עראש עזיזי, היסטוריון באוניברסיטת קלמסון בדרום קרולינה ומחבר ביוגרפיה של סולימאני, אמר שהדבר נכון במיוחד לגבי המיליציות בעיראק, כי הן חתיכות הפאזל הכי פחות צפויות ברשת כוחות קודס. 

"סולימאני בנה איתם מערכת יחסים במשך שנים וזכה לכבוד עצום מהם", אמר. "לקעני אין את הכריזמה וההיסטוריה של היחסים עם הארגונים העיראקיים והערביים האלה... כתוצאה מזה, קעני מתקשה הרבה יותר לרסן את הארגונים העיראקיים שלא יחרגו מהגבולות שמציב הציר. אותה בעיה קיימת מול החות'ים, שגם להם חשיבה עצמאית". 

כשהמזרח התיכון נמצא על סף מלחמה רחבה יותר, קעני ובכירי ממשל איראניים נוספים פועלים לוודא שהמיליציות לא מושכות אש.

אחרי מתקפת הכטב"מ בירדן, פקידים איראניים נסעו לעיראק לומר לבני בריתם שהמתקפה, שהרגה חיילים אמריקאים, חצתה את הגבול. כך אמר יועץ בכיר לממשלה האיראנית שהשתתף בפגישות. 

גורמים אמריקאים אמרו שאין עדות לכך שאיראן הזמינה את ההתקפה, והמדינה לא תרוויח דבר מהרג של חיילים אמריקאים, אמר עזיזי ממכון SWP. 

"המטרה מאז ה־7 באוקטובר היא ברורה. לשמור את החזיתות מחוץ לישראל פעילות כדי לאפשר לחמאס מרווח נשימה, אבל מבלי להסלים את הסכסוך, או לעורר התקפה מצד ארה"ב", אמר. "הרג חיילים אמריקאים לא תואם את דפוס ההסלמה האיראני, ולא ישרת את המטרות האסטרטגיות של איראן". 

השאלה היא האם המיליציות יקשיבו. 

קוסטס פריס השתתף בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל