גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצרים רוכשת מל"טים מטורקיה, ופוטין שולח מהנדסי טילים למעצר

צבא איראן חשף טיל נ"ט חדש שניתן לשגר מפלטפורמה אווירית, קרקעית וימית, והטווח שלו מגיע עד 20 ק"מ ● הנורמליזציה בין טורקיה ומצרים הניבה הסכם מכירת מל"טים בין השתיים ● מדענים רוסים מתוכנית פיתוח הטילים ההיפרסוניים נעצרו בחשד שהדליפו מידע סודי ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נשיא מצרים א־סיסי ונשיא טורקיה ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu Agency
נשיא מצרים א־סיסי ונשיא טורקיה ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu Agency

בזמן שמדינת ישראל מרוכזת במלחמת חרבות ברזל, מדינות אויב כמו איראן ומדינות ידידותיות במרחב כדוגמת מצרים הולכות ומתחמשות. מנגד, חברות ישראליות כמו TSG מנצלות את המערכות המתקדמות שלהן, לטובת מכירות בתחום המודיעיני במרחב הימי. בד בבד, טורקיה משתמשת במרוץ החימוש לטובת קידום אינטרסים דיפלומטיים, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין סוגר חשבונות עם מהנדסים, וכיצד התעשייה הביטחונית היא זו שתחזיר את הכלכלה הצפון קוריאנית לצמיחה? על כל אלו בפינת התעשיות הביטחוניות השבועית.

זה הולך להיות אחד הטנקים המתקדמים בעולם. כך הוא יעבוד
טנק עם בינה מלאכותית ומערכת ליירוט טילים: האקס פקטור החדש של צה"ל בעזה
בצל מתקפות החות'ים בים האדום: איראן, רוסיה וסין יקיימו תרגיל ימי משותף

מערכת מודיעין ימית ישראלית בדרך לאפריקה

חברת TSG , שבבעלות קבוצת פורמולה (50%) והתעשייה האווירית (50%), מכרה מערכת מודיעין מבצעית ימית משולבת בינה מלאכותית לחיל ים של מדינה באפריקה. כך נודע לראשונה לגלובס. העסקה התבצעה בעת שגוברת המודעות לאיסוף המודיעין במרחב הימי ככלל ובאפריקה בפרט שהופכת להיות מאוימת במיוחד: בין אם, למשל, בשל מתקפות החות'ים בים האדום, ובין אם בקרן אפריקה בשל תקיפות של פיראטים סומלים במפרץ עדן והים הערבי.

TSG פיתחה מערכת לזיהוי פעילות חשודה ואיומים במרחב הימי כגון השתלטות עוינת על ספינות או מתקנים ימיים, שינויים חשודים במסלולי ספינות, הברחות ודיג בלתי חוקי. המערכת של החברה כוללת מנגנון זיהוי מצבים אוטומטי מבוסס אלגוריתמים של למידת שגרה וניתוח חיזוי בשילוב בינה מלאכותית, ובאמצעות כך מזהה במהירות פעילויות ימיות חריגות או חשודות - ומתריעה עליהן בזמן אמת. בדרך זו מאפשרת המערכת להגיב במהירות לסיכונים אפשריים, ולהפעיל כוחות שיטור או משמר חופים. 

החברה הוקמה ב־1975, ועוסקת במערכות מבוססות תוכנה וספקית עולמית של שירותי טכנולוגיית מידע (IT) וסייבר. בינואר 2016 רכשו אותה פורמולה והתעשייה האווירית באופן שווה תמורת 50 מיליון דולר, ומאז רכישתה יו"ר החברה הוא מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי. בד בבד, המנכ"ל הוא אריק קילמן. בין לקוחותיה נמנים צה"ל, משטרת ישראל, חברות ביטחוניות, רשות שדות התעופה, וכפי שהומחש בעסקה החדשה - צבאות זרים.

טיל הנ"ט החדש של איראן

צבא איראן חשף את טיל הנ"ט החדש "שאפאק", שאותו ניתן לשגר מפלטפורמה אווירית, קרקעית וימית. לפי טענות טהרן, את הטיל עיצבו ופיתחו מומחים - והוא בעל טווח של 20 ק"מ.

הטיל מותאם למסוקים שמשמשים את צבא איראן, והוא בעל טכנולוגיית "שגר ושכח". כלומר, לאחר השיגור יכול הטיל לפעול באופן עצמאי. לפי האיראנים הוא בעל ראש נפץ משודרג ויכולת מעקב אינפרא־אדום שיציבה יותר במתארים שונים.

בד בבד, הציגו האיראנים אמצעי ראיית לילה מתוצרת מקומית בשם "יוסף", סימולטורי לחימה, מערכות הגנה מוטסות, טילי שיוט שונים שמשוגרים מפלטפורמות אוויריות, וטילי נ"ט. לצידם הוצגה מערכת הטילים "קאדר־29", חימושים משוטטים ומל"טים למשימות מודיעין, וכן מובילי טנקים.

נורמליזציית המל"טים הטורקית־מצרית

נשיא מצרים עבד אל־פתאח א־סיסי נתפס במשך העשור הראשון לכהונתו, שהחלה ב־2014, ליריב גדול של נשיא טורקיה רג'פ טאייפ ארדואן. זאת בעקבות הפלתו של איש האחים המוסלמים מוחמד מורסי מהשלטון בקהיר. אולם, מאז מים רבים זרמו בנילוס - וכעת הצדדים הגיעו להסכם למכירת מל"טים מתוצרת טורקית למצרים.

בראיון לרשת A Haber, שר החוץ הטורקי הקאן פידאן סיפר כי אנקרה הסכימה למכור לקהיר מל"טים. תוך כדי שפידאן, אשר כיהן קודם לכן כראש סוכנות המודיעין (MİT), חזר על הביקורת השגרתית על ישראל - הוא סיפר כי זו דוגמה לאופן שמדינתו מעוניינת להדק את הקשר עם מצרים בתחומי הביטחון, המסחר והאנרגיה.

"הנורמליזציה ביחסים שלנו חשובה עבור מצרים כדי להשיג טכנולוגיות מסוימות", סיפר פידאן. "יש לנו הסכם לספק (למצרים) כלי טיס בלתי מאוישים וטכנולוגיות נוספות".

העסקה הזו ממחישה כיצד טורקיה מוכנה למכור את תוצרתה הצבאית לכל דורש, שהרי בין המשתמשות במל"טים מדגם בייראקטר TB2 נמנית אתיופיה, שנמצאת במתיחות רבה עם קהיר - בשל סכר הרנסנס שהקימה על הנילוס הכחול ועלול להשפיע קשות על זמינות המים של מצרים. 

פוטין שלח מהנדסי טילים היפרסוניים למעצר

לפחות 12 מדענים רוסים מתוכנית פיתוח הטילים ההיפרסוניים נעצרו, ככל הנראה בהוראת הנשיא ולדימיר פוטין, בחשד שהם הדליפו מידע סודי. עורך דינם של העצוריםסיפר ל־BBC כי המטרה של המעצרים "היא להציג את הטילים הרוסיים כהטובים ביותר, וכי יש מי שמנסים לגנוב אותם".

העצורים עבדו במכון המרכזי לחקר הנדסת מכונות והמכון המרכזי לאווירודינמיקה, שנמצאים במחוז מוסקבה, וכן במכון חריסטיאנוביץ' למכניקה בנובוסיבירסק. להגנתם, טוענים המדענים כי הם כלל לא היו מעורבים בפיתוח טילים, אלא אמונים על מגע עם שותפים זרים על סוגיות מדעיות בסיסיות שנוגעות לאמצעים.

בניגוד לטענות רוסיה, מיטב המומחים המערביים טוענים כי האיום ההיפרסוני הוא מעבר לפינה, אך לא כזה שנמצא בזמינות במלוא מובן המילה. טיל היפרסוני מהווה חיבור יכולות בין טיל בליסטי, שנודע בשל המהירות הגבוהה שלו אך אינו יודע לתמרן, לבין טיל שיוט - שנחשב איטי יותר, אך יכול לתמרן. אחת הדוגמאות הוא טיל "קינז'ל" שבו צבא רוסיה משתמש במלחמה באוקראינה, אך הוא כנראה טיל בליסטי עם יכולות תמרון קלות.

המלחמה באוקראינה תביא לצמיחה בכלכלת צפון קוריאה

מגפת הקורונה פגעה קשות בכלכלת צפון קוריאה. עם זאת, הקשרים המתהדקים בין פיונגיאנג לבין מוסקבה, במיוחד מאז ביקורו של המנהיג העליון קים ג'ונג־און, והתלות הגוברת של רוסיה בתוצרת הצבאית הצפון־קוריאנית - מביאה להערכות כי המלחמה באוקראינה תביא לצמיחה של הכלכלה הצפון קוריאנית. 

עד עתה, קים סיפק לפוטין, לפי הערכות, מיליוני פגזים וגם טילים. ההספקות הללו התבססו על מאגרים קיימים, חלקם ישנים מאוד, שלא תרמו לתוצר. אולם, הסבירות הגבוהה שלפיה המלחמה באוקראינה תימשך עוד תקופה, ממחישה כי גם הביקושים להמשך ההספקות הצבאיות יישארו בעינם. 

צפון קוריאה אינה מפרסמת בעצמה נתונים כלכליים מאז שנות ה־90, ועל כן העולם מתבסס על נתונים שמגיעים מהבנק המרכזי של דרום קוריאה. לפ נתוני סיאול, התוצר הצפון קוריאני הצטמצם ב־0.2% ב־2022, ב־0.1% ב־2021 וב־4.5% ב־2020 - הצניחה המשמעותית ביותר מאז 1997. 

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מיטב, הראל, מור, כלל ומנורה מבטחים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, רמי זרנגר, סיון פרג', יעל צור, ענבל מרמרי, טל שחר

אלטשולר שחם מביע אי אמון בשוק המניות הישראלי. מה האסטרטגיה של המתחרים?

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"הבורסה בת"א אטרקטיבית": מנהל ההשקעות שבעד קמעונאות וביטחון

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פלסטינים עוזבים את מזרח רפיח לאחר קריאות צה''ל להתפנות מהאזור, הבוקר / צילום: Reuters, Hatem Khaled

דיווחים בעזה: כוחות קרקעיים של צה"ל מתקדמים לצד הפלסטיני של מעבר רפיח

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים