גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הספק, האחים והאמריקאי: זה עומד להיות אחד מקרבות השליטה המעניינים ביותר בבורסה

שופרסל, רשת הקמעונאות הגדולה בישראל, הפכה השבוע למוצר החם בשוק ההון. על הקווים מתחממים שלושה גורמים: האחים יוסי ושלומי אמיר, צביקה ויליגר וקבוצת משקיעי נדל"ן אמריקאים ● אלא שכל אחד מהשלושה ייאלץ להתמודד עם אתגר גדול משלו ● וגם: מי בשופרסל חושש מבעל שליטה?

שלומי ויוסי אמיר, מייקל אלפרט, צביקה ויליגר / איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי
שלומי ויוסי אמיר, מייקל אלפרט, צביקה ויליגר / איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נראה שאין פעיל בשוק ההון שלא מתסתקרן משאלה אחת בימים אלה: האם שופרסל בדרך להשתלטות. השבוע הוגשו שתי הצעות לרכישת השליטה בקמעונאית הגדולה בישראל שמנסות לפתות את המוסדיים למכור חלק ממניותהן. הללו מצטרפות למגעים שמנהלת קבוצת נדל"ן אמריקאית על רשת המזון.

המנכ"ל הוחלף 24 שעות אחרי הראיון בגלובס: "היה ברור שהוא לא יכול להישאר בחברה"
1,200 דולר אש"ל ליום: חבילת השכר של בעלי רב-בריח והפינוקים
המניה הישראלית שקיבלה המלצת קנייה שצופה לה זינוק של 70%

ראשונים להגיש הצעת רכישה היו האחים יוסי ושלומי אמיר. השניים, מייסדי ומוכרי רשת פרשמרקט, הגישו ביום שלישי הצעה לרכוש את המניות של המוסדיים - מנורה מבטחים, כלל ביטוח, הראל, מגדל, אלטשולר שחם והפניקס - בשופרסל לפי שווי של 6 מיליארד שקל. ביום רביעי בצהריים, במפתיע, הגיש צביקה ויליגר, האיש שמאחורי יבואנית המזון ויליפוד, הצעה חדשה ויקרה יותר: רכישת אותו נתח מניות מהמוסדיים (כ־25% בסך־הכול) לפי שווי של 6.5 מיליארד שקל. ברקע נמצאת קבוצת משקיעים אמריקאית בראשותו של איש הנדל"ן האמריקאי־יהודי מייקל אלפרט, שעומלת על הצעה באמצעות פירמת בנקאות ההשקעות האמריקאית ג'פריס.

אלא שלכל אחד מהצדדים המבקשים להחזיק בעמדת מפתח בשופרסל יש מכשול אחד מרכזי שעומד בדרכו. מי יזכה בשופרסל? ומה יעשו הרוכשים המאושרים, אם וכאשר יקבלו לידיהם את המושכות? 

האחים אמיר: ההסכם עם פז עומד בדרך

כדי לרכוש את השליטה בשופרסל, האחים אמיר יידרשו לעבור דרך קבוצת האנרגיה פז. השניים מכרו לפז בשנת 2021 את רשת פרשמרקט לפי שווי של מעל ל־2 מיליארד שקל. במסגרת העסקה הם חתמו על הסכם אי־תחרות מול פז עד תחילת שנת 2025.

זו כנראה הסיבה שבפז זעמו כשגילו על הצעת הרכש שהגיש בשם האחים אמיר החתם הוותיק צחי סולטן. הקבוצה דרשה בדיווח לבורסה כי השניים יסירו לאלתר את הצעת ההשתלטות שלהם ויפעלו לפי הסכם אי־התחרות.

לפני כשנתיים היה מהלך דומה בו הציעו האחים אמיר להשתלט על שופרסל, ודרישה דומה של פז הובילה אותם להסיר מיידית את ההצעה. אלא שהפעם האחים לא מוותרים. סולטן נשלח מטעמם להיפגש עם יו"ר פז, הראל לוקר, ובפגישה הציע לשלם 100 מיליון שקל לקיצור הסכם אי־התחרות, כך שהאחים יוכלו להתקדם עם הצעתם. לוקר ציין כי אישור כזה צריך להתקבל על דירטוקריון פז. ההצעה של האחים אמיר במקרה זה גם קצובה בזמן ותקפה עד יום ראשון הקרוב. האחים הזדרזו לשלוח גם מכתב ישיר לדירקטורים של פז, כך שיהיו מיודעים להצעה ויוכלו בתקווה להפעיל לחץ לקבלתה.

האחים אמיר נראו בימים האחרונים כמחזיקי ההצעה הבשלה והנוחה ליישום, בעיקר בשל הנזילות העצומה שלהם. אבל נראה שבפז ממש זועמים על המהלך. פעילים בשוק מעריכים כי דם רע עבר בין הצדדים. יש להזכיר שהאחים אמיר למעשה הציעו להשתלט על פז בעצמם בשנת 2021, וחודשיים לאחר מכן התהפכה ההצעה שהציעו, ופז רכשה את פרשמרקט מידם.

צביקה ויליגר: רשות התחרות תתערב?

הרוכש הפוטנציאלי השני הוא צביקה ויליגר. ויש לו תוכנית משלו להגיע לשליטה בשופרסל. מעבר להצעת מחיר גבוהה יותר (שמגלמת שווי של 6.5 מיליארד שקל, לעומת 6 מיליארד בהצעת האחים אמיר), ויליגר מתכוון להכניס איתו שותף נוסף לצורך העסקה עם שופרסל, המתמחה בענייני נדל"ן, והוא נמצא כעת במשא־ומתן מתקדם עם שלושה שחקנים בתחום.

אין זו הפעם הראשונה שויליגר מנסה לרכוש את השליטה בשופרסל. כבר ב־2020 הוא ניסה לגבש קבוצת משקיעים כדי לרכוש את המניות של אדוארדו אדלשטיין, לפני שהפכה הרשת לחברה ללא גרעין שליטה. שנתיים לאחר מכן פורסם כי ויליגר ניסה לגבש קבוצת משקיעים שתרכוש אחוזים נוספים מהרשת, אולם הוא הכחיש זאת. בראיון שהעניק לגלובס בנובמבר של אותה שנה, אמר ויליגר: "לי נראה שבסוף שופרסל תעשה מיזוג, או שיהיה משהו אחר בנושא של הבעלות. כרגע היא בבעלות המוסדיים, ואני לא מאמין שהיא תישאר ללא בעלים. אני בעל מניות לא קטן בה עכשיו, הפרטי הכי גדול, וזו עסקה אסטרטגית בשבילי".

אבל לא רק ויליגר יודע שמדובר במהלך אסטרטגי במיוחד, אולי אפילו אסטרטגי מדי. השתלטות של ספק מזון מוביל על רשת קמעונאות עלולה להיתקל בלא מעט קשיים רגולטוריים מול רשות התחרות. גם אם הדרך עוד ארוכה, וסוגיות פיננסיות למימון העסקה ייפתרו, עדיין ייתכן שמדובר יהיה בצעד לא פשוט גם לטייקון מזון מנוסה כמו ויליגר.

הקבוצה האמריקאית: תסתדר בשוק הישראלי?

הגורם השלישי שסימן את שופרסל עוד מתחמם על הקווים. קבוצת נדל"ן אמריקאית, שמחזיקה בכמה מהנכסים היוקרתיים בארה"ב. הקבוצה בראשות מייקל אלפרט טרם שיגרה הצעה רשמית למוסדיים, אבל גם אם תגיש, עולים סימני שאלה סביב סיכויי ההצלחה שלה.

בינתיים לא ברורה הזיקה שלה לתחום הקמעונאות בישראל. פעיל ותיק בשוק ההון העריך כי חוסר ניסיון כזה עלול להטות את הכף נגדה מול המוסדיים: "הם עשויים להעדיף גורמים מקומיים שמכירים את הטעם הישראלי ואת הקמעונאות כאן, מאשר אנשי עסקים זרים". עם זאת, ייתכן שהשורה התחתונה לבדה, כלומר סכום ההצעה, היא שתכריע את הכף.

המודאגים והמרוצים: בעלי המניות מול הדירקטורים

הקרבות על רכישת מניות שופרסל שימחו בינתיים את המשקיעים. מניית שופרסל  זינקה בכ־14% בתוך יומיים, שווי השוק הנוכחי שלה - 6 מיליארד שקל. המניה עדיין נמוכה בכמעט רבע מהשיא בפברואר לפני שנתיים, לאחר רגעי התהילה של הקמעונאות המקומית עם מסעות הצטיידות הציבור בסופרים במהלך הקורונה.

באותה שנה רשת הקמעונאות התאפיינה בזעזועים בצמרת. המנכ"ל הוותיק איציק אברכהן עזב בטריקת דלת, כאשר היו"ר דאז, יקי ודמני, הוביל למינוי של מנכ"ל חלופי - עופר בלוך (מנכ"ל חברת החשמל בעבר). אלא שבמהרה ודמני עצמו מה את עצמו מחוץ לדירקטוריון, ואילו בלוך הודח בתוך חודשיים. כך, אברכהן חזר לעמדת מפתח מובילה בשופרסל - הפעם בתור היו"ר, והביא איתו את המנכ"ל החדש (שמכהן בתפקיד גם היום), אורי וטרמן.

נראה שהדבר שהכי חוששים ממנו בשופרסל זה עוד זעזועים בצמרת נוסח ריב מתוקשר נוסף או ניסיון הדחה עם היו"ר המכהן אברכהן. גם כך אנליסטים צופים שחורות לענף הקמעונאות בצל החשש ממיתון, המלחמה וגל ההתייקרויות במשק, ובשופרסל ככל הנראה רוצים בעיקר להימנע מטלטלות נוספות.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד