גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתונים נחשפים: מי רוכש רכב חשמלי בישראל?

שוק הרכב החשמלי בישראל פורח, אולם על פי נתוני האוצר רוב כלי הרכב בפלח נרכשים על ידי העשירונים העליונים, ובכך מוחמצת הבשורה "החברתית" שיכלו להביא הרכבים האלה ● למה זה קורה, ומה עושים בעולם כדי לקרב את כלי הרכב החשמליים לכיס של השכבות החלשות

מכוניות חשמליות לעשירים בלבד / צילום: Shutterstock
מכוניות חשמליות לעשירים בלבד / צילום: Shutterstock

בחודש ינואר תפסו כלי הרכב החשמליים כ-23% מכלל מסירות הרכב החדש בישראל, יחס של כמעט אחת מכל ארבע מסירות. ב-2024 צפויים להימכר לפחות עוד 55-65 אלף כלי רכב חשמליים, ולהביא את מספרם לסביבות 150 אלף.

מבחן דרכים | מכונית עירונית "כמו פעם" במחיר של 90 אלף שקל בלבד
השבוע בענף הרכב | שוקלים לקנות רכב סיני חשמלי? ההחלטה שכדאי לכם להכיר

מבחינה סביבתית זו בשורה חיובית בהחלט, אבל לפחות בתיאוריה זו הייתה אמורה להיות גם בשורה מצוינת מבחינה חברתית, בשל התרומה החיובית שיכולים כלי רכב חשמליים לתרום להורדת יוקר המחיה של שכבות מעוטות הכנסה.

עלות הנסיעה לקילומטר ברכב חשמלי היא (עדיין) כחמישית מזו של העלות ברכב בנזין, ואם מוסיפים למשוואה גם אגרה שנתית נמוכה משמעותית (בינתיים), ועלויות תחזוקה מזעריות בהשוואה לרכב בנזין, מדובר בהגדלת ההכנסה הפנויה של משקי בית באלפי שקלים בשנה, במיוחד עבור תושבי הפריפריה, שמתאפיינים בנסועה גדולה מהממוצע.

אבל זה לא קרה. כלי הרכב החשמליים הפכו בישראל למוצר בלתי נגיש לשכבות אוכלוסייה רחבות, ואת זה לא אנחנו אומרים אלא האוצר. בדיון שנערך במהלך ינואר בוועדה לביקורת המדינה, אמר נציג האוצר כי "עיקר רוכשי המכוניות החשמליות בישראל משתייכים לעשירון התשיעי והעשירי - כלומר לשכבות העשירות בישראל". אז איך קרה שדווקא מי שזקוקים יותר מכל לרכב החשמלי מודרים ממנו?

המחירים בשמיים

הסיבה המרכזית היא עלות הרכישה הגבוהה של כלי הרכב החשמליים ומדיניות האוצר בנושא. בעיקרון כלי רכב חשמליים הם עדיין יקרים יותר לייצור מרכבי בנזין, בשל עלות הסוללות, והמחירים ממשיכים לעלות ככל שעולה מס הקנייה עליהם. בשנת 2023, שבה הוכפל מס הקנייה על רכב חשמלי ל-20%, המחיר הממוצע לעסקת רכישה של רכב חשמלי חדש נע סביב כ-175 אלף שקל במחירי מחירון. במהלך 2024, אחרי עליית מס הקנייה ל-35%, וכאשר יסתיימו המלאים ששוחררו במס נמוך, אפשר לצפות לעלייה משמעותית נוספת במחיר הרכישה הממוצע. ואילו בתחילת 2025, בהעדר הודעה ודאית אחרת, מס הקנייה על רכב חשמלי צפוי לזנק בינואר ל-83%.

גם אם ברגע האחרון מתווה העלאת מס הקנייה יתמתן, כפי שהוצע לאחרונה בתקציב, ומס הקנייה יעלה בינואר 2025 ל-45% "בלבד", זו תהיה קפיצת מחיר נוספת. ואם נוסיף לכך עלויות הובלה יקרות, שערי מטבע וכו', לא נופתע אם בתחילת השנה הבאה המחיר הממוצע לרכב חשמלי "עממי" ינוע סביב 200 אלף שקל. האוצר אומנם טוען, שמחירי הדגמים החשמליים החדשים "דומים לאלה של דגמי בנזין מקבילים", אבל זה רק בגלל שמחירי הבנזין נסקו בשנים האחרונות בעשרות אחוזים, ולא להיפך.

למרבה הצער גם אין כרגע באופק דגמים חשמליים "עממיים", במחיר שווה לכל נפש. מחירי רוב הדגמים החדשים שהושקו בישראל ברבעון האחרון הם בטווח של 180-300 אלף שקל. בשורה התחתונה, מי שבאמת צריך היה ליהנות מחיסכון של רכב חשמלי, לא יכול להרשות אותו לעצמו - וזה עוד לפני שהזכרנו את הקושי של דיירי בתים משותפים להתקין עמדות טעינה בחשמל זול.

באירופה וארה"ב מסייעים

ניתן לטעון, שזה אינו מצב ייחודי לישראל. בהרבה מדינות מפותחות במערב המחירים של רכב חשמלי עדיין אינם נגישים לבעלי הכנסות נמוכות, וגם שם סובסידיות ו/או הטבות המס הממשלתיות "מתבזבזות" לעיתים על לקוחות מבוססים.

אבל מה ששונה הוא הגישה הממשלתית. בעוד, שבישראל הלוגיקה היא "כלי רכב חשמליים נרכשים על ידי העשירונים העליונים ולכן צריך להכביד עוד יותר את המיסוי עליהם", במדינות המפותחות מנסים למצוא פתרונות להנגיש אותם ללקוחות שזקוקים להם באמת.

"פתרונות ההנגשה" שמיושמים כיום במערב מתחלקים לשתי קטגוריות: "הענקת הטבות סלקטיביות לשכבות החלשות" ו"סינון הטבות מהשכבות החזקות". הדוגמה הבולטת ביותר למיסוי "חברתי" מתקדם על רכב חשמלי היא זו של צרפת, שבה כמעט 18% מכלי הרכב שנמכרו בשנה החולפת היו חשמליים. על פי הרגולציה בצרפת, בעלי הכנסה שנתית של עד כ-14 אלף אירו מקבלים סובסידיה בגובה עד 7,000 אירו לרכישת רכב חשמלי חדש, עם תקרה של עד 25% ממחיר הרכב. בעלי הכנסה מעל הרף הזה מקבלים סובסידיה ממשלתית של רק עד 5,000 אירו.

צרפת מעניקה גם סבסוד של עד 1,000 אירו לרכישת רכב חשמלי משומש, שגילו שנתיים לפחות. זאת כדי לסייע לבעלי הכנסות נמוכות, שאינם יכולים להשלים את הסכום לרכב חשמלי חדש גם עם הסובסידיה.

צרפת בוחנת כיום גם הנהגת תוכנית "ליסינג חברתי לרכב חשמל" תחת הכותרת "סיוע להשגת רכב חשמלי לאלה שצריכים אותו יותר מכולם". התוכנית הזו תאפשר לקבל רכב חשמלי בליסינג בתשלום חודשי של עד 100 אירו.

גם גרמניה, השוק הגדול באירופה לרכב בכלל ולרכב חשמלי בפרט, מעניקה כיום סובסידיות לרכישת רכב חשמלי משומש שגילו עד שנה, נוסף על תמריצים ממשלתיים לליסינג לרכב חשמלי. ואלה רק כמה דוגמאות.

לקטגוריה השנייה, "מניעת הטבות מלקוחות שאינם זקוקים להן", שייכת בין היתר הרגולציה האמריקאית החדשה שהנהיג ממשל ביידן לפני כשנתיים. על פי הרגולציה הזו ניתן סבסוד לרכישת רכב חשמלי בגובה עד כ-7,500 דולר באמצעות זיכוי במס הכנסה. אולם הסבסוד לא מוענק לבתי אב עם הכנסה שנתית משותפת של מעל 150 אלף דולר, או ליחידים עם הכנסה שנתית של מעל 75 אלף דולר. נוסף על כך ניתן זיכוי מס בגובה עד 4,000 דולר גם לרכישת רכב חשמלי משומש בן שנתיים לפחות, שנרכש בשנת 2023 ואילך, ובלבד שמחירו מתחת ל-25 אלף דולר.

כמעט כל המדינות המפותחות מציבות גם "תקרת מחיר" לרכב חשמלי חדש שזכאי לסבסוד, כדי לשלול סבסוד מרכבי פאר חשמליים. באירופה התקרה הזו נע בין כ-45 ל-60 אלף אירו, בהתאם למדינה, ואילו בארה"ב התקרה נעה סביב 60 אלף דולר. בכך מושגות שתי מטרות: גם הפעלת לחץ על משווקי הרכב החדש להוריד את מחיריו מתחת לסף האמור, וגם כאמור מניעת הטבות מס מכלי רכב חשמליים יוקרתיים.

הזדמנות פז לשנות

בשורה התחתונה כלי הרכב החשמליים מתרחקים מכיסן של שכבות ההכנסה הנמוכות בישראל, והמגמה רק צפויה להקצין. אומנם בישראל פועלים בימים אלה צוותים באוצר ובמשרדים הסביבתיים כדי לגבש נוסחת "מס ירוק" חדשה, אולם ככל הידוע המוקד העיקרי שלה הוא שימור האיזון בין רכישות רכב החשמלי ובין הכנסות המדינה ממסי רכב. אלא שבלי הכנסת אלמנט "חברתי" לתוכנית המיסוי החדש, וללא תמריצים למעבר לחשמל לשכבות החלשות, ספק אם ישראל אפילו תתקרב ליעד המוצהר של 95% מכירות רכב חשמלי עד סוף העשור. שני העשירונים העליונים לא יספיקו לשם כך.

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"