גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבירוקרט שמעכב את תוכנית המערב לעזה

מחמוד עבאס, שבעבר נחשב למנהיג המדינה פלסטינית, כעת נתפס בעיני מדינות המערב ובעלות בריתן כמכשול להתקדמות עתידה

יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן / צילום: Associated Press, Jade Gao
יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן / צילום: Associated Press, Jade Gao

בכל פעם שמחמוד עבאס, המוכר יותר בכינויו אבו מאזן נשאל את מי הוא רוצה כיורשו, נשיא הרשות הפלסטינית בן ה-88 משיב את תשובתו הקבועה: בינתיים, אף אחד.

אביו חי יותר מ-100, אז למה לדאוג עכשיו למחליף, גורם מצרי נזכר כיצד עבאס הגיב לשאלה החוזרת על הירושה שלו. "הוא משוכנע שיש לו עוד 20 שנה", אמר איש שעבד עימו בעבר.

שאלות ותשובות | משפחות החטופים בדרך להגיש תלונה בהאג: כל מה שצריך לדעת 
גפני רוצה לבטל את העלאת המע"מ ובאוצר חוששים מתגובת סוכנויות הדירוג 

עבאס שולט ברשות הפלסטינית כמנהיג הפת"ח, המפלגה הגדולה ביותר שלה, כבר כמעט שני עשורים ולא התמודד בבחירות כלליות מאז 2006. דירוג הסקרים שלו נמצא ברצפה, כאשר 90% מהפלסטינים קוראים להתפטרותו והרשות שהוא מוביל נתפסת כבלתי יעילה ומושחתת.

יו''ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ושר החוץ האמריקאי אנתוני בלינקן במפגש בינואר השנה / צילום: Associated Press, Jaafar Ashtiyeh/Pool Photo

ההתעקשות שלו להישאר בשלטון מציבה מכשול עבור התוכניות של ארה"ב ובעלות בריתה הערביות לעזה. אלה רוצות שהרשות הפלסטינית, השולטת בחלקים מהגדה המערבית, תשלוט ברצועה במקום חמאס לאחר המלחמה.

בחודשים שלפני התקפת חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר והתגובה שהיא עוררה, ניהלה הרשות הפלסטינית מאבק על חייה, תוך דיכוי, לעתים באלימות, של יריבים פוליטיים וחמושים מקבוצות כמו חמאס והג'יהאד האיסלאמי, אשר קראו תיגר על אחיזתה החלשה בכוח.

ובעוד שהרשות היא המועמד היחיד שיש לגורמים מערביים וערבים לביצוע המשימות הקשות של שיקום עזה והחלפת חמאס, עולות השאלות האם עבאס והנהגת הגדה אכן מתאימים למשימה.

ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, התבטא נגד תפקידה של הרשות בעזה לאחר המלחמה, אך לא הציע חלופה.

ארה"ב הצהירה בפומבי שרשות פלסטינית מתחדשת צריכה לשלוט הן בגדה המערבית והן בעזה, וכי למשרדו של עבאס יש רעיונות לשינויים שהם "צעד בכיוון הנכון". אך מאחורי הקלעים נאמר על ידי גורמים מערביים וערבים שה"התחדשות" פירושה הסרת עבאס מהשלטון או לפחות לרוקן אותו מסמכויותיו.

השיחות בין הפלגים הפלסטיניים, מדינות ערב וארה"ב בנושא כללו דיונים על יורשים פוטנציאליים, על פי אנשים המעורבים בדיונים. בין המוזכרים ראש הממשלה לשעבר של הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד; ראש הביטחון לשעבר של עזה הגולה מוחמד דחלאן; ומרואן ברגותי, מנהיג פלסטיני פופולרי הכלוא מאז 2002 ומרצה מאסרי עולם מרובים על מעורבותו ברצח ישראלים.

מוחמד דחלאן / צילום: באובאו

פיאד אמר שלא פנו אליו בנוגע למינוי לתפקיד מנהיגותי פלסטיני.

דחלאן, שתואר על ידי גורמים אמריקאים כשחקן מפתח בעתידה של עזה, אמר שהוא לא רוצה להוביל את עזה אבל יתמוך במפלגה שהקים כדי להתמודד בבחירות הפלסטיניות הבאות. "אני לא מחפש עבודה", אמר דחלאן בראיון.

ברגותי סירב להכיר בבית המשפט הישראלי שדן אותו ולא הגיש הגנה. לא ניתן היה להשיגו לתגובה.

הפך מבעל ברית לנטל עבור מדינות המערב 

עבאס, בינתיים, מסרב לקדם רפורמות שיפחיתו את כוחו ויהפכו את השתלטות הרשות הפלסטינית למקובלת הן על הישראלים והן על העזתים, לדברי גורמים ערבים. דובר עבאס הכחיש כי הנשיא מהווה חסם להתקדמות והאשים את הכיבוש הישראלי ואת תמיכת ארה"ב בישראל בחוסר היציבות בשטחים הפלסטיניים.

עבאס הוא דיפלומט, אבל לא כריזמטי, אומר יוסי ביילין, סגן שר החוץ הישראלי לשעבר שעבד עמו על בניית הסכמי אוסלו בשנות ה-90, הסכם השלום הגדול שנחתם האחרון בין מנהיגים ישראלים ופלסטינים.

יצחק רבין ויאסר ערפאת / צילום: לע''מ

אבו מאזן, ביורוקרט, עמד לצד יאסר ערפאת, מנהיג הארגון לשחרור פלסטין, בחתימת ההסכמים הללו. "עבאס היה האנטיתזה לערפאת במובנים רבים", אומר ביילין. הוא לבש חליפה, ערפאת לבש מדי צבא; עבאס דגל במחויבות חזקה לנתיבים לא אלימים להקמת מדינה, ערפאת תמך בשימוש בכוח אם השיחות ייכשלו.

אבל ההבדלים האלה היו מכריעים להשלמת ההסכמים, אומר ביילין. "הם איזנו אחד את השני".

כיום, עבאס, שלא נענה לבקשה להתראיין לכתבה זו, נחשב יותר לנטל עבור מדינות המערב ובעלות בריתם. ארגון החמאס, שהוגדר על ידי ארה"ב כארגון טרור ושמתנגד באלימות למאמצים שלו להשיג מדינה פלסטינית באמצעות דיאלוג עם המערב ולעיתים גם עם ישראל, חותר תחת סמכותו של אבו מאזן באופן קבוע.

במשך שנים, הדינמיקה בין חמאס ואבו מאזן היוותה אתגר עבור מדינות המערב, כולל ארה"ב: האם לתמוך בבחירות ברשות הפלסטינית, עם הסיכון שהחמאס ינצח, או להמשיך לתמוך בשליט לא פופולרי שלא עמד בפני בחירות כלליות כבר 18 שנים.

ה-7 באוקטובר והעלייה בתמיכת חמאס לאחר לאחריה שינו את החישוב הזה, אומרים אנליסטים במזרח התיכון, והעלו את הצורך ברפורמה של הרשות הפלסטינית לראש סדר העדיפויות.

אחת הדרכים לעקיפת הבעיה, בה דנו מנהלי משא ומתן מארה"ב וממדינות ערב, היא לדחוף את עבאס למנות ראש ממשלה חדש עם כוח ביצועי גדול יותר, לפי גורמים מצריים. אבל הנשיא מבין את האסטרטגיה הזו, אומרים הגורמים הרשמיים. הוא הפך לראש הממשלה הראשון של הרשות הפלסטינית ב-2003, מהלך שהובילה ארה"ב, שחיפשה שותף קרוב יותר מזה שהיה לה בתקופת ערפאת.

לאחר מותו של ערפאת, כשעבאס הפך לנשיא ב-2005, לאחר שחמאס החרים את הבחירות, הוא צמצם את הכח של משרד ראש הממשלה - משרד שמילאו חמישה אנשים במהלך כהונתו עד כה.

מחמוד עבאס וקונדוליסה רייס ב-2005 / צילום: עומאר ראשידי

"הוא תמיד הסתכל על עמדת ראש הממשלה במידה רבה של חשדנות", אמרה דיאנה בוטו, לשעבר מנהלת משא ומתן לשלום פלסטינית שעבדה תחת אבו מאזן.

למרות שאבו מאזן אמר שהוא לא יוחלף בבחירות, הוא אמר לבכירים ערבים וארה"ב שהוא יהיה פתוח להקים ממשלה חדשה עם מוחמד מוסטפא, שר הכלכלה הפלסטיני לשעבר ובכיר בבנק העולמי, שאינו נתפס כמי שמהווה איום על הנשיא, לפי גורמים בעולם הערבי. ביום ראשון הוא מינה שני גורמי ביטחון חדשים כחלק מרפורמה בממשלתו וגורמים אומרים שהוא צפוי לנסוע השבוע לדוחא, קטאר כדי להציג תוכנית לשיקום עזה לאחר המלחמה.

נולד בצפת, ולא אוהב את אור הזרקורים

אבו מאזן נולד ב-1935 בצפת, וברח עם משפחתו לסוריה במהלך הקמתה של ישראל בסוף שנות ה-40, אחד מיותר מ-720 אלף פלסטינים שנעקרו עקב הקמת מדינת הלאום החדשה שהוכרזה. מאוחר יותר עבר לקטאר, שם השתלב בארגון פוליטי.

עבאס לא אוהב את אור הזרקורים, אומר מי שמכיר אותו. לעתים קרובות הוא חמק מאולמות הישיבות דרך יציאות יצירתיות - כולל דרך חלון - כדי להמנע משיחה במסדרונות צפופים, אמר ביילין.

בתקרית אחת, בזמן שהתרחק מהקהל, אצבעו נקטעה לאחר שנתפסה בדלת מכונית, סיפר הדיפלומט הישראלי לשעבר. "הוא בחור ביישן, זו השורה התחתונה", אמר ביילין.

עלייתו כחבר בכיר בפתח הפכה אותו למקורב של ערפאת. אבל, בהיעדר קרבה של מנהיג אש"ף עם פלסטינים רגילים, עבאס מעולם לא השיג את אותו מעמד ונאבק להתנער מהמוניטין שלו כמינוי נתמך על ידי ארה"ב, אומרים אנליסטים.

חלק גדול מהמוניטין הזה נבע מהתעקשותו של עבאס שאם התנועה הפלסטינית תמנע מאלימות, ארה"ב תלחץ על ישראל בנושאים כולל ההתנחלויות הישראליות והדרך למדינה פלסטינית, לפי אנליסטים ואנשי צוות לשעבר.

"עבאס שם את כל הביצים שלו בסל האמריקני, מתוך מחשבה שארה"ב תציל אותו ותוביל תהליך שלום שיביא לפתרון שתי המדינות", אמר חאלד אלגינדי, עמית בכיר במכון המזרח התיכון, צוות חשיבה מוושינגטון. "אבל ארה"ב הסתכלה היסטורית על הפוליטיקה הפלסטינית דרך האינטרס האישי שלה, ודרך עדשה ישראלית מובהקת, כך שהאסטרטגיה של עבאס הייתה וממשיכה להיות כישלון".

לאחר ה-7 באוקטובר, התמיכה הפלסטינית העממית בחמאס גברה בגדה המערבית, בין השאר משום שההתקפות החיו את הרצון להקמת מדינה שדעך תחת עבאס, אמר חליל שיקקי, מנהל המרכז הפלסטיני לחקר מדיניות וסקרים.

אבל כשנתניהו פוסל את התמיכה במדינה פלסטינית, "הקהילה הבינלאומית חוזרת לחישוב מסלול מחדש, אך ללא רעיונות חדשים", אמר שיקקי.

הרבה עשוי להיות תלוי כעת בשאלה האם ניתן לשכנע את עבאס לזוז הצידה או לפחות לוותר על חלק מסמכותו - ומי עשוי להחליף אותו.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה, ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם, ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על "התרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד