גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר שמכר נכסים ואת המטוס הפרטי, חיים כצמן יוצא מהמשבר: "זה לא היה נעים אבל לרגע לא הייתי לחוץ"

הקריסה במניה ובאג"ח, מתווה המימושים שהרגיע את המשקיעים והתוכניות לעתיד: מייסד ומנכ"ל חברת הנדל"ן ג'י סיטי מספר על התקופה הסוערת: "עשינו בדיוק את מה שאמרנו שנעשה. פשוט השוק לא הקשיב לנו" ● ואיך מהפכת ה־AI שינתה את קו המחשבה שלו?

חיים כצמן, בעל השליטה ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן
חיים כצמן, בעל השליטה ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

לפני כשנה וחצי נקלעה חברת הנדל"ן המסחרי הגלובלית ג'י סיטי  (לשעבר גזית גלוב) למשבר. זה קרה בעקבות עליית הריבית בשווקים, שייקרה את עלויות המימון והכבידה על חברות נכסים ממונפות כמותה - עם חובות שעמדו באותו זמן על כ-15 מיליארד שקל בחברה.

"שוק הדיור לא נמצא בירידה": מנכ"לית G city ישראל בראיון ראשון
חנן שטיינהרט, פרשנות | זה היה אחד הסקטורים הפופולריים ביותר להשקעה בארה"ב. עכשיו הוא בסכנת קריסה
טור סופ"ש | מס הנדל"ן הכי דרמטי חוזר. האם לממשלה יהיה אומץ ללכת עד הסוף?

רגע לפני כן עוד עמדה ג'י סיטי במוקד ניסיון השתלטות מצד יזמית הנדל"ן ישראל קנדה, שבעקבותיו נסק שווייה לשיא של יותר מ-5 מיליארד שקל. אלא ששוק ההון הפך את עורו באחת, הביע חוסר אמון בשווי הנכסים כפי שהם רשומים בספרי חברה וביכולתם לייצר תזרים מזומנים שישרת את התחייבויות הענק.

 

התוצאה: מניית ג'י סיטי קרסה בין החודשים אפריל לנובמבר 2022 בשיעור של קרוב ל-70%, ואיגרות החוב שלה (חוב לציבור של כ-8 מיליארד שקל) צנחו למחיר ששיקף להן תשואות זבל של 15% ויותר. בהמשך גם חברות הדירוג המקומיות "התעוררו" והורידו את דירוג החוב של החברה, תוך הצבת תחזית שלילית להמשך.

אין זו הפעם הראשונה שבה חיים כצמן, המייסד, בעל השליטה ומנכ"ל ג'י סיטי, מתמודד עם משבר בשווקים עקב שינוי בתנאי הכלכלה העולמית (הקודם התרחש בתקופת הקורונה). וגם הפעם, כך נראה, הוא בדרך להוביל את החברה לחוף מבטחים, לאחר שהצליח להרגיע את השוק, לפחות כמשתקף מתשואות האג"ח של ג'י סיטי - שחזרו למחוזות הנתון החד ספרתי.

הוא עשה זאת באמצעות תוכנית אגרסיבית של מימוש נכסים עליה הכריזה ג'י סיטי בעיצומו של המשבר, שהיקפה הלך וגדל עם הזמן עד לכ-7 מיליארד שקל (כפול מהתכנון המקורי). נכון להיום כבר נמכרו נכסים במזרח אירופה (בעיקר צ'כיה ורוסיה), ברזיל, ארה"ב וישראל, בהיקף מצטבר של יותר מ-4 מיליארד שקל.

כעת טוען כצמן בראיון לגלובס, כי "עשינו בדיוק את מה שאמרנו שנעשה. פשוט השוק לא הקשיב לנו".

לאחר אותם מימושים עומד היקף ההתחייבויות של החברה על כ-12.5 מיליארד שקל, עדיין סכום משמעותי, כאשר בשלוש השנים הקרובות היא תצטרך לפרוע כ-6.4 מיליארד שקל מתוכו לבנקים ולמחזיקי האג"ח.

מדובר במשימה לא פשוטה, אך לדברי אנליסט בשוק ההון "השוק ראה פעם אחר פעם שכצמן מצליח לממש את הנכסים לפי השווי בספרים. כלומר החשש שג'י סיטי רשמה אותם בשווי גבוה מדי - התבדה לפי שעה".

בכל זאת, איך הרגשת בימים שבהם השוק איבד אמון?
כצמן: "זה לא היה נעים, אבל לרגע לא חששתי למצבה של החברה, ובאופן אישי לא הייתי לחוץ. אם היו מקשיבים לי היו מבינים שנעשה בדיוק את מה שאמרנו. תמיד היינו חברה של מספרים גדולים וצריך להבין שכדי להגיע להיקף נכסים כמו שיש לנו - כ-20 מיליארד שקל - אי אפשר להיות חברה עם חובות של 1 מיליארד שקל.

"בהתחלה לא הבנתי למה לא מאמינים לנו. בדיעבד הבנתי שבארץ לא ביצענו עד היום מימושים כאלה גדולים, ושוק ההון לא הכיר את זה. אבל בחו"ל כבר מימשנו בעבר את ההחזקה בחברת הנכסים אקוויטי וואן (שפעלה בדרום מזרח ארה"ב, נ"א) ב-6 מיליארד דולר, ואת זו בחברה קנדית בכ-2 מיליארד דולר".

זו הצלחה מבחינתך לממש נכסים לפי השווי שלהם בספרים?
"השוק לא האמין לשוויים שלנו, אבל הוכחנו פעם ועוד פעם שהשוויים של הנכסים באירופה נכונים, כי מכרנו בשווי מלא. בברזיל הוכחנו זאת בצורה המובהקת ביותר: מכרנו חלק מהפעילות שם לברזילאים, למשקיעים מוסדיים הכי מתוחכמים. אין ולידציה יותר טובה לשווי מאשר מכירה לשוק המקומי".

מהלך המימושים וההתייעלות בקבוצה עבר גם דרך מכירת סמל סטטוס - המטוס הפרטי של ג'י סיטי שבאמצעותו התנייד בעבר כצמן בין מאות המרכזים המסחריים שהחזיקה הקבוצה ברחבי העולם. לדבריו "מכרנו את המטוס בסוף 2023 אחרי שלא השתמשנו בו 3 שנים. בעבר היינו צריכים אותו בארה"ב ובאירופה, וזה היה בתקופה שהחברה הייתה יכולה להרשות לעצמה. היום היא לא".

הוא לא חושף תמורת כמה כסף נמכר המטוס שנקנה בשנת 2016 ב-8.8 מיליון דולר, ורק מציין כי מדובר על סכום "לא משמעותי. זה נחמד אבל לא מעבר".

"אם המינוף יירד, יכולה להיות קפיצה במניה"

חיים כצמן, 74, הוא מוותיקי שוק ההון, וחלוץ ההשקעות בנדל"ן מניב מעבר לים, עוד מתחילת שנות ה-90 של המאה הקודמת. במהלך השנים הוא כבר ראה הכול: משברים כלכליים, מאבקי שליטה, מהלכי אקזיט מוצלחים של חברות ענק שהקים בצפון אמריקה, וגם השקעות שנחלו כישלון חרוץ (במניות אורמת ובקבוצת א. דורי). מאז ומתמיד היה מרואיין מרתק ורהוט, שאינו חושש להתבטא בנחרצות ובגילוי לב.

 

לצד פעילותו העסקית, כצמן עוסק גם בפילנתרופיה, ובמסגרת זו הוא מקים מרכז ראשון לטיפול בסרטן בצפון הארץ - "בית שלומית" ע"ש אשתו הראשונה שהלכה לעולמה, ומשמש כנשיא של כבוד בעמותת גדולים מהחיים, שאותה הקימו יחד.

למרות התיקון החיובי במחירי האג"ח של ג'י סיטי, כצמן עדיין לא מצליח לשכנע את השוק באטרקטיביות של מניית החברה, המתקשה להתרומם מהמכה שספגה ומשקפת לה כיום שווי שוק של 2.1 מיליארד שקל.

כשהוא נשאל על כך שמחיר המניה "תקוע" זה כשנה וחצי, הוא אומר כי "עד כה עיני המשקיעים היו נשואות לאיגרות החוב שלנו, ואני חושב שזה הולך ומשתנה. האג"ח חזרו את רוב הדרך, ולאט לאט תשומת הלב עוברת למניה. כל בעל חברה יגיד לך שהמניה שלו נסחרת נמוך, אבל אני רק אגיד שאנחנו עובדים במשנה מרץ, ועושים את הפעולות שחושבים שנכונות לחברה. מבצעים מיקוד עסקי והורדת מינוף, ואני מאוד מקווה שהשוק יפנים זאת וייתן לנו את הערך האמיתי".

 

רז דומב, אנליסט הנדל"ן של לידר שוקי הון, מסכים כי ג'י סיטי נמצאת בכיוון חיובי. "ברמה התפעולית ג'י סיטי מציגה ביצועים טובים, עלייה במספר המבקרים וצמיחה בפדיונות במרבית הפורטפוליו, לצד המשך קידום התוכנית האסטרטגית לחיזוק המבנה הפיננסי", הוא אומר.

בכמה המניה יכולה לטפס להערכתך?
דומב: "אני מניח שאם נראה את המימושים הנוספים של החברה, בהיקף של עוד כ-3 מיליארד שקל, גם המניה תעשה מהלך משמעותי, וכמובן שגם ירידת הריבית תעזור. אם המינוף של החברה ימשיך לרדת, יכולה להיות פה קפיצה משמעותית במניה, ברמה של עשרות אחוזים. יש בה פוטנציאל מאוד משמעותי לעלייה בהשוואה לחברות אחרות".

מניית ג'י סיטי נסחרת במכפיל הון של 0.4, כלומר בשווי שוק שהוא 40% בלבד מההון העצמי החשבונאי שלה, וזאת בשעה שחברות נדל"ן מניב אחרות בשוק, הפועלות בעיקר בישראל, כמו עזריאלי ומליסרון, נסחרות במכפילי הון של יותר מ-1.

אנליסט עמו דיברנו, טוען כי אחת הסיבות לכך היא ש"נכסיה של ג'י סיטי נמצאים במקומות פחות אטרקטיביים מאלה של עזריאלי או מליסרון". כצמן רואה את הדברים אחרת: "אנחנו יוצאים ממקומות שהם פחות הליבה ומתרכזים באזורים אורבניים חזקים", הוא מדגיש. "אפשר לראות למשל את הצמיחה החזקה שלנו בפולין, ובעיקר בוורשה".

"נדירות כלכלית" - המפתח לבחירת מיקומים

ג'י סיטי עוסקת ברכישה, השבחה וניהול של נדל"ן מניב, בעיקר מסחרי (אך לא רק) בארה"ב, צפון ומרכז אירופה, ישראל וברזיל, תוך התמקדות באזורים אורבניים צפופי אוכלוסין בערים מרכזיות (בוסטון, מיאמי, ניו יורק, סאו פאולו, הלסינקי, שטוקהולם, ורשה, פראג תל אביב ועוד). בסך הכול היא חולשת כיום על קרוב ל-90 נכסים.

בשיחה עמו, כצמן חוזר שוב ושוב על מילות המפתח מבחינתו בבחירת מיקום לנכסי החברה: "נדירות כלכלית", כלומר האם יש יתרון ספציפי במקום שרוצים לפעול בו: "צריך להשקיע במקום שיצמח, וזה מקום שהוא נדיר מבחינה כלכלית".

במהלך מימושי הנכסים שביצעה החברה לאחרונה, נמכרו בין היתר מרכז מסחרי בפראג תמורת מיליארד שקל, בברזיל נמכרו שני נכסים בכחצי מיליארד שקל, וגם בארה"ב ובישראל (שמהווה 17% מנכסי הקבוצה כיום) נמכרו נכסים.

כעת מתכננת ג'י סיטי למכור עוד שלושה נכסים באירופה (בהם נכס נוסף בפראג תמורת כמיליארד שקל) ואחד בברזיל, כאשר לאחר השלמת המימושים בכוונתו של כצמן להתמקד בהשבחת הנכסים הקיימים: "לא מתוכננות כרגע רכישות חדשות".

 

מתי תשלימו את תוכנית המימושים?
"אנחנו מתכוונים להשלים את המהלך בין תחילת עד אמצע השנה הבאה (2025). השבועות האחרונים הביאו לידי ביטוי מאמצים ארוכי טווח. הצעת מכר מוצלחת שביצענו לאחרונה בברזיל (במניות חברה בת המחזיקה במרכזי מסחר של ג'י סיטי בסאו פאולו, נ"א), עולה בקנה אחד עם התוכנית האסטרטגית להנפיק אותה, להקטין את החשיפה שלנו ולהגדיל את דמי הניהול. במקביל אנחנו ממקדים את הפעילות במרכזי הערים, ממשיכים בהשבחת הנכסים והורדת עלויות, מאחדים פעילויות ומטות ועושים סינרגיות".

לא פוסל חוות שרתים, והחזרת הדיבידנד

בשלהי 2022, עמוק בתוך המשבר בו הייתה נתונה ולאחר העלייה במפלס חששות המשקיעים, ניסה כצמן לשדר עסקים כרגיל. ג'י סיטי הודיעה על חלוקת דיבידנד בהיקף 53 מיליון שקל לבעלי המניות, והביקורת בשוק לא איחרה להגיע. בחברה הפנימו את המסר, ביטלו את החלוקה ומאז היא טרם חזרה לחלק רווחים.

כשאנו שואלים את כצמן מתי החברה תחזור לחלק דיבידנד, הוא אומר כי "בעיקרון חברת נדל"ן מניב צריכה לחלק דיבידנדים; היינו צריכים להפחית מינוף ובעלי המניות קיבלו את זה בהבנה. כעת אני מתלבט ואין לי החלטה סדורה. הייתי מאוד רוצה להמשיך לחזק את החברה ולהוריד את המינוף, אבל ברור שבשלב מסוים נצטרך להחזיר את חלוקת הדיבידנד, איני יודע אם זה יקרה עכשיו או בעוד שנה".

תחום אחד שכצמן לא חשב שיתקרב אליו אבל היום הוא כבר לא פוסל אותו - הוא זה של חוות השרתים ("דאטה סנטרס"), כפי שהוא מגלה כעת לגלובס. לדבריו "אין מספיק 'נדירות כלכלית' בתחומי הלוגיסטיקה ובדאטה סנטרס, אך מה ששינה לי את התפיסה זו מהפכת הבינה המלאכותית, ה-AI.

"כוח המחשוב וכמויות אגירת המידע שיידרשו הם במספרים משוגעים. אבל אם אפשר לשלב את זה ליד הנכסים הקיימים שלנו, במקומות שיש להם סיכוי פיתוח, זה דבר שאני מסתכל עליו ואפילו הייתה לי פגישה בנושא".

עוד כתבות

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

"מקווה להגיע בשנה הבאה": האמירות, התחזיות והמחליף. כך נראתה האסיפה השנתית של משקיע העל

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר ה'תאוויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע