גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה הישראלית שמפתחת טיפולים מבוססי תאי גזע והולכת לנאסד"ק

ניסוי ראש בראש שהסתיים בהצלחה לחברה ישראלית ● החברה שעוזבת את הבורסה בתל אביב לטובת נאסד"ק ● והחברה שסיימה את השנה עם חריקות ● השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: shutterstock

קדימהסטם הולכת לנאסד"ק

חברת תאי הגזע קדימהסטם הנסחרת בבורסה בתל אביב ב-27 מיליון שקל, הודיעה על כוונתה להתמזג עם חברה קנדית הנסחרת בנאסד"ק ולהימחק מן המסחר בתל אביב. שמה של החברה הרוכשת לא פורסם. לאחר ביצוע העסקה, בעלי המניות של קדימהסטם יחזיקו 88% מהחברה ופעילות קדימהסטם תהיה פעילות החברה הממוזגת. בעקבות ההודעה עלתה מניית קדימהסטם 30% ביום חמישי שעבר.

המוצר הישראלי שהקפיץ את מניית חברת התרופות האמריקאית ב-42% 
החברה הישראלית שעשויה לפרוץ דרך לדור חדש של טיפולי אלצהיימר 
חלוצת הפסיכדליה מסתערת על השוק עם שם חדש וגיוס של 100 מיליון דולר 

קדימהסטם, שהוקמה ב-2009 על בסיס מחקריו של פרופ' מישל רבל ממכון ויצמן, הונפקה בבורסה בתל אביב ב-2014 ומאז איבדה מנייתה כ-98% מערכה. החברה מפתחת טיפולים מבוססי תאי גזע למחלות כמו ALS וסוכרת. המוצר ל- ALS החל ניסוי קליני רב מרכזי בארה"ב במרץ 2023, והמוצר לסוכרת נמצא לפני ניסויים קליניים. בקופתה היו 4.2 מיליון שקל נכון לסוף המחצית השניה של 2023, ובדו"חותיה נכללה הערת עסק חי.

בעבר ידעה החברה מתחים ואף מאבק שליטה בעיקר סביב מעורבותו הגבוהה של רבל - המייסד, סמנכ"ל הטכנולוגיה ומי שהיה אז בעל השליטה בחברה - בקביעת האסטרטגיה של החברה. היום החברה מנוהלת על ידי אסף שילוני (מנכ"ל) ורונן טוויטו (יו"ר). לאחר ירידה באחזקתו של רבל (27% היום), בעלי המניות העיקריים הנוספים של החברה הם כעת ג'וליאן רוג'רי (16.6%), אלפא קפיטל של מרטין שלאף (10.9%), קרן קלובר וולף של עדי וולף (10.6%) וחברת אילקס מדיקל (5.6%).

הרישום תחילה בבורסה בתל אביב ואחר כך בנאסד"ק הוא מסלול הגיוני עבור חברות ביומד, הזקוקות בדרך כלל לגיוסי הון משמעותיים לפני שהן מתחילות לראות הכנסות. נאסד"ק מאשפרת גישה לכמויות הון גדולות.

אך הרישום בנאסד"ק לא מחייב מחיקה מתל אביב. למעשה, החברות שנרשמו בנאסד"ק ועדיין המשיכו להיסחר גם בתל אביב, הן בדרך כלל אלה שהצליחו במהלך, וביניהן מזור ואיתמר מדיקל שנמכרו בסופו של דבר באקזיטים גדולים, וכן קמהדע, בריינסוויי וביוליין שהצליחו לנצל את הפלטפורמה הנאסד"קית לגיוס כספים משמעותיים וביסוס פעילותן.

החברות שהצמידו לרישום לנאסד"ק מחיקה מן הפעילות בארץ, לעיתים עשו זאת כדי לפתוח דף חדש, לאחר שהנפיקו בתל אביב בשלב מוקדם יחסית, והמשקיעים בארץ ליוו את החברות מהשלבים המאוד מוקדמים של פעילותן, החלומות הגדולים, האכזבות הכמעט בלתי נמנעות בתחום, גיוסי ההון בדיסקאונט, שחיקה במחיר המניה וחילופי ההנהלה.

אך רוב חברות הביומד שבחרו בנאסד"ק במקום ולא בנוסף לתל אביב, לא שגשגו גם מעבר לים. דוגמאות כאלה הן למשל סלקט וביונדווקס, שהצליחו להמציא את עצמן מחדש בנאסד"ק לזמן מסויים, אך כיום כבר לא מתקיימת בהן הפעילות המקורית איתה נרשמו לבורסה האמריקאית.

הצלחה למדיוונד בניסוי ראש בראש

חברת הביומד מדיוונד לקחה סיכון כאשר החליטה לבחון בניסוי קליני את התרופה שלה לטיפול בפצעים EscharX, מול התרופה סנטיל, המובילה בשוק לאותה מטרה של סילוק רקמות מתות מן הפצע ("הטריית" הפצע). תוצאות הניסוי שערכה מעידות שההימור הצליח. המוצר של מדיוונד השיג תוצאות עדיפות בסילוק הרקמות המתות, יצירת רקמות חדשות והזמן הנדרש עד לסגירת הפצעים.

סנטיל נמכרת כבר היום בארה"ב בכ-360 מיליון דולר בשנה. מדיוונד מאמינה שבזכות מוצר עם תוצאות עדיפות, היא יכולה גם לקחת נתח שוק משמעותי מהמתחרה וגם להרחיב את השוק לסוג הפתרון הזה, לעומת הפתרונות של ניתוח או טיפול שמרני בפצע.

יש לציין כי מדובר בניסוי קטן, 46 מטופלים במוצר של מדיוונד ורק 8 במתחרה, אולם התוצאות היו ברורות גם בכמות מטופלים קטנה זו. ניסוי שלב III במוצר של מדיוונד יחל במחצית השנייה של 2024.

מדיוונד, המנוהלת על ידי עופר גונן, נסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 120 מיליון דולר. מנייתה עלתה ב-2.9% מאז פרסום ההודעה על תוצאות הניסוי. לחברה מוצר שנמכר באירופה והושק בשנה שעברה גם בארה"ב, להטריית פצעי כוויות. דו"חות הרבעון הרביעי של 2023 שיתפרסמו בקרוב, יאפשרו לאמוד את הצלחת ההשקה.

חריקות בסיפור ההצלחה של אינמוד

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד דיווחה בשבוע שעבר על רבעון רביעי חלש יחסית, עם ירידה של כ-5% בהכנסות החברה לעומת הרבעון המקביל, ל-126.8 מיליון דולר. זו הפעם הראשונה מאז הרבעון השני של 2020, סגר הקורונה, שבו החברה מדווחת על חולשה בהכנסות.

הרווח שלה במונחי GAAP ברבעון צמח ל-55 מיליון דולר, לעומת 37 מיליון ברבעון המקביל. הרווחיות הגולמית שלה נותרה יציבה, כ-84%, אם כי הרווחיות התפעולית שלה נשחקה מעט, מ-45% ל-40%, בעקבות הוספת צוותי מכירות.

בתחילת דצמבר כבר פרסמה החברה אזהרת הכנסות (שבה עמדה) כך שההודעה הזו אינה מגיעה כהפתעה, ובכל זאת ירדה מניית החברה ב-14% מאז פרסום הדו"חות בשבוע שעבר, למחיר המגלם לחברה שווי של 1.9 מיליארד דולר. מחיר המניה נמוך ב-77% ממחירה בשיא שנרשם ב-2021. אינמוד עדיין נחשבת לאחת ההצלחות הישראליות הגדולות בתחום המכשור הרפואי.

במבט על השנה כולה רשמה החברה הכנסות של 492 מיליון דולר, גידול של 8%, ורווח GAAP של 221.5 מיליון דולר, לעומת 207.5 בתקופה המקבילה. התחזיות המקוריות שלה ל-2023 לפני התיקון היו להכנסות של 500-510 מיליון דולר, אך כרגע היא צופה הכנסות נמוכות מאלה גם עבור 2024. היא חוזה הכנסות של 495-505 מיליון דולר לעומת 492 בשנת 2023, ורווח של 2.42-2.57 דולר למניה, לעומת 2.57 השנה, כלומר לוקחת בחשבון ירידה ברווחיות.

מנכ"ל החברה משה מזרחי, הסביר את הירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי בחולשה בשוק האסתטי. סביבה של ריבית גבוהה מקשה על הקליניקות האסתטיות לממן רכישה של מכשירים חדשים. ירידה בריבית יכולה לעזור לחברה לשוב ולצמוח, אך מזרחי מדגיש בהודעת החברה על הדו"חות, כי הוא תולה את עתידה של החברה בשתי מערכות חדשות שהשיקה, אחת מערכת קלאסית לחברה בתחום טיפולי הפנים, ואחת מערכת יותר אמביציוזית, לטיפול בתסמונת העין היבשה.

מזרחי ציין בעבר כי האסטרטגיה שלו היא להרחיב את פעילות החברה לתחומים שהם לא רק אסתטיים אלא גם רפואיים, אבל אלקטיביים, ועשה זאת לראשונה עם מוצר גניקולוגי למיצוק רצפת האגן, שתרם להכנסות בשנים האחרונות. אולם, שווקים חדשים כאלה מהווים גם סיכון לחברה, כי לכל אחד מהם דינמיקה משלו.

נכס מאוד משמעותי של החברה הוא מזומן בהיקף של 742 מיליון דולר, בשוק שבו מזומן הוא המלך. החברה הזכירה בשיחת הוועידה של הרבעון בפעם הראשונה על אפשרות כי תרכוש חברה אסתטית נוספת, עם טכנולוגיה שאינה מבוססת לייזר. רכישה כזו תהיה אתגר מעניין עבור החברה שעד היום התבססה לחלוטין על חדשנות מבפנים, ועל תרבות ארגונית מאוד ממוקדת ברוחו של המנכ"ל.

החברה עשויה להשתמש במזומן שבידיה כדי לתת לרופאים תנאי ליסינג טובים יותר של המוצר שלה, בעיקר אם תנאי הריב יישארו מאתגרים, אך היא לא צפויה לממן את הרכישות עבור הרופאים באופן מלא. היא הביעה נכונות מסויימת לעשות זאת בשיחת הוועידה שלה, ולא דיווחה על כוונה לבצע רכישה חוזרת של מניות, למרות לחץ מצד חלק מן המשקיעים.

עוד כתבות

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

למה הצבאות של מדינות ערב כל כך לא יעילים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם