גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"נערכים לזה יותר מעשור": הבכירה באנבידיה שגויסה כדי להכניס את החברה לשוק חדש

מנהלת תחום הבריאות בענקית הטכנולוגיה מפרטת בראיון לגלובס את החזון הרפואי של החברה לשנים הבאות - מדרכים חדשות לפתח תרופות ועד מזעור מכשירי הדמיה וניצול המידע שזורם בבתי חולים לשיפור הטיפול

אנבידיה מסתערת על שוק הבריאות / צילומים: shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אנבידיה מסתערת על שוק הבריאות / צילומים: shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

שוק הביומד המקומי ראה בשבוע שעבר מה קורה כששמה של חברה נקשר בשמה של אנבידיה: המניה של חברת ההדמיה ננוקס קפצה ב־80% אחרי שהתברר כי אנבידיה מחזיקה בה מניות בשברי אחוזים. החברה אמנם הבהירה שלא מדובר ברכישת מניות חדשה, אלא בהחזקה שנובעת משותפות ותיקה עם חברת זברה ויז'ן, שמוזגה ב־2021 לננוקס, אבל הנסיקה לא תוקנה לגמרי גם אחרי ההסברים. זה מדגים עד כמה שוק ההון וסקטור הבריאות בתוכו נעשו רגישים לכל תנועה של ענקית הטכנולוגיה, הנסחרת כיום לפי שווי של 1.72 טריליון דולר.

לפני הדוחות: הכוכבת של וול סטריט מחקה 78 מיליארד דולר והשוק בלחץ
הישראליות שאכזבו: סולאראדג' ופאלו אלטו צללו בחדות לאחר הדוחות
אבק הכוכבים של אנבידיה: לחברת השבבים הספיק דיווח אחד כדי להקפיץ שורת מניות 

היום (ד') צפויים להתפרסם הדוחות השנתיים של החברה, שכבר הוכרזו על ידי כמה אנליסטים כדוחות החשובים ביותר בסקטור הטכנולוגיה. בריאות היא אחד התחומים החמים שהחברה מסמנת כמנוע צמיחה בעתיד. הסקטור הזה עדיין לא תופס את נפח הפעילות הגדול ביותר שלה, אבל היא מדגישה אותו מאוד בדיווחיה לשוק.

בכנס הבריאות של בנק ההשקעות JP Morgan, שנערך בתחילת ינואר בסן פרנסיסקו, סומנה הרצאתה של קימברלי פאוול, ראשת תחום הבריאות באנבידיה, כאחת המעניינות ביותר. לפי דוח של בנק ההשקעות, הפעילות הזאת כבר מניבה לחברה הכנסות של יותר ממיליארד דולר (מתוך סך הכנסות של 59 מיליארד דולר) - יעד שלפי תחזיות קודמות הייתה אמורה להגיע אליו רק בעוד כשנתיים-שלוש. מחברי הדוח העריכו שסקטור הבריאות הוא השלישי בגודלו בתחום הדאטה של החברה, שהוא כיום התחום המוביל שלה.

 

המחשב ייתן לנו רעיונות חדשים

"אנחנו נערכים לרגע הזה כבר יותר מעשור", אומרת פאוול בראיון ל"גלובס". "אני נמצאת בחברה כבר 16 שנה, ואני חושבת שהייתי העובדת הראשונה שגויסה ספציפית כדי לבחון את התרומה האפשרית של אנבידיה לעולם הרפואה".

פאוול מחלקת את התפתחות החברה בתחום זה לשלושה שלבים. הראשון היה ההבנה שבשוק מצטברות כמויות אדירות של מידע, שדורשות יכולות חישוב חדשות. "זה שינוי שאפיין את העשור שבין 2010 ל־2020. למכשירים נוספו חיישנים שהזרימו כמויות מידע, סריקות ההדמיה נעשו דיגיטליות ונצברו אינסוף תמונות. המיקרוסקופים הפכו אלקטרוניים. גנומים רוצפו. נדרש סוג חדש של מחשוב כדי להתמודד עם כל המידע הזה.

"כמויות המידע, בשילוב מחשבי העל, אפשרו לראשונה לעשות סימולציות של תהליכי חיים שונים, כמו קיפול חלבון וקשר בין חלבונים וביניהם לחומרים אחרים. זו אחת הסוגיות החשובות ביותר בעולם פיתוח התרופות, והפתרון שלה מחייב יכולות חישוב עצומות מרוכזות בפרקי זמן קצרים. אלה היו סוגי המחשבים וסוגי היישומים שהתחלנו לפתח".

דמיה מתוך מערכת המחשוב bionemo המיועדת לגילוי תרופות / צילום: NVIDIA

השלב השני בהתפתחות היה ב־2015, אומרת פאוול, אז הבינה החברה שכדאי לה לבנות מחשבים ייעודיים לעולם הרפואי. מחשבים הללו כבר כללו יכולות בינה מלאכותית, והאלגוריתמים שלהם נועדו להתמודד עם עולמות של מידע בתלת־ממד. מערכות המחשוב החדשות הללו נבנו תחת המותג NVIDIA Clara.

השלב השלישי, שמתרחש בשנים האחרונות, החל עם התפתחות הבינה המלאכותית הגנרטיבית. "זה הגל הבא. כעת אנחנו יכולים לא רק לעשות סימולציה של תהליכים בגוף, אלא גם להמציא כל מיני דרכים להתערב בהם, ואז לבחון כל אפשרות כזאת של התערבות.

"לראשונה אנחנו יכולים לשים את כל המידע - מרשומות רפואיות, דימות, גנומיקה, חלבונים - על מחשב אחד ולשלב ביניהם, באופן שעשוי להניב רעיונות וכיוונים חדשים לטיפול רפואי".

אילו סוגי תובנות אתם מפיקים מהמידע הזה?
"אחד הכיוונים שאנחנו פועלים בהם הוא גילוי תרופות. אנחנו משלבים בין מידע גנטי, חלבוני וכימי, והמחשב יכול לבדוק כל מיני שילובים ביניהם בקצבים שלא ראינו בעבר".

ההסכם שעזר לדחוף את המניה למעלה

בינואר השנה פרסמה החברה כמה הודעות חשובות בתחום הזה, שדחפו חלק מהזינוק במנייתה. אחת מהן הייתה על הסכם עם חברת התרופות אמג'ן, שבמסגרתו פיתחה אנבידיה מערכת מחשוב בשם Freyja, על שם אלה נורדית שיוחסה לה היכולת לחזות את העתיד. המערכת תעבד מידע ממאגר deCode שאמג'ן אוספת משנת 1996, מ־3 מיליון בני אדם.

"השיטה של אמג'ן לתכנן נוגדנים היא קודם כול לחשוב על נוגדן אפשרי חדש, לייצר אותו פיזית במעבדה, לבחון אותו מול המטרות ולנתח את התוצאות. כל שלב כזה כרוך בהמון עבודה של בני אדם. הטכנולוגיה שלנו לוקחת את כל המידע ומשתמשת ב־AI גנרטיבי כדי להציע נוגדנים שאולי בני אדם לא היו חושבים עליהם. אם הרעיון נראה הגיוני, עוברים לשלב הבא - שיפור ההצעה באמצעות מודלים שנועדו לנבא את פעילות הנוגדן בגוף, ולוודא שהוא לא רעיל, נוח, לא יקר לייצור ועוד.

"בשלב הבא מייצרים את הנוגדן ומכניסים אותו לניסוי, והתוצאות מעובדות גם הן על ידי מודלים ממוחשבים. באמג'ן אומרים שהטכנולוגיה יכולה לשפר את התוצאות מ־50% סיכוי לפתח נוגדן שייכנס לניסויים קליניים בתוך שנתיים, ל־90% סיכוי ב־9 חודשים".

עדיין צריך לעשות ניסויים קליניים, וזה החלק הכי יקר וממושך בפיתוח תרופות, בפער גדול. התקווה היא שבעתיד AI תשפר גם את זה.

לצד פיתוח תרופות, אנבידיה מכוונת את יכולותיה לתחום המכשור הרפואי. "זה תחום שישראל מאוד חזקה בו", מזכירה פאוול, ואכן אנבידיה משתפת פעולה עם כמה חברות מקומיות. לדבריה, בינה מלאכותית יכולה לשפר את הפעילות של מכשור רפואי חדשני. "לדוגמה, אם בינה מלאכותית משלימה לבדה חלק מהמידע בתמונת דימות, אפשר להפוך מכשירי אולטרסאונד ו־MRI ליעילים יותר, וכך למזער אותם, להוזיל אותם ולהפוך אותם לניידים. הבינה המלאכותית יכולה גם לכוון אותי בתהליך האבחון, כך שגם אני יכולה לתפקד כטכנאית אולטרסאונד".

קימברלי פאוול, ראש תחום הבריאות באנבידיה / צילום: NVIDIA

בשיתוף הפעולה של החברה עם הסטארט־אפ הישראלי Scopio Labs, אנבידיה משתמשת ביכולות הבינה המלאכותית למזעור של מיקרוסקופ המיועד לבדיקה פתולוגית של רקמות. כך, לדוגמה, במקום תהליך של ביופסיה, אפשר להביא את המיקרוסקופ לגוף המטופל בזמן ניתוח".

איך מאתרים מכשיר ברחבי בית החולים

היישום השלישי הוא ניטור המידע שזורם בבתי חולים. "בתי החולים מלאים במידע", אומרת פאוול, "אפילו אם מטופל אינו מחובר למכשיר מסוים, יש מצלמות, מכשירי ניטור בחדר, ואפשר להשתמש במידע הזה לשיפור הטיפול - ממניעת נפילות של חולים ועד איתור מכשיר ברחבי בית החולים כדי להביאו למטופל, או דיווח על השלב שבו נמצא ניתוח, כדי לנהל טוב יותר את מערך חדרי הניתוחים".

לאנבידיה שיתוף פעולה ישראלי גם בתחום הזה, עם חברת Theator, שעוסקת בצילום ניתוחים והפקת מידע מהם בערת AI. "המערכת הזאת חוסכת לרופאים אינסוף זמן בתיעוד הניתוח ומאפשרת להשיג תובנות משמעותיות לגבי שיפורים אפשריים לטיפול", אומרת פאוול. הטכנולוגיה בבסיס המערכת היא של החברה הישראלית, אך הפיתוח נעשה בשיתוף פעולה עם אנבידיה כך שירוץ בצורה הטובה ביותר על המערכות הרפואיות הייעודיות שלה.

שיתוף פעולה אחרון שמזכירה פאוול הוא עם חברת Viz.AI, שמפתחת מערכת לאבחון שבץ מתמונות הדמיה וניהול מסע המטופל. "עזרנו באימון האלגוריתם, באופן שהוריד את עלות המשימה ממאות מיליוני דולרים לכמה מיליונים", היא אומרת. החברה הייתה חלק מפרויקט Inception שבמסגרתו משתפת אנבידיה פעולה עם כ־1,800 סטארט־אפים בתחום הבריאות לבדו.

כשפאוול נשאלת על המשמעות הפוליטית של עבודה מול חברות ישראליות, היא מעדיפה לא להגיב ישירות, אך בינתיים נראה שהעסקים כרגיל. "ישראל פרצה את הדרך ל-AI בבריאות והיא האורים והתומים של התחום. נהיה שם בשביל כל חברה בכל דבר שנוכל", היא אומרת.

את הצעד הבא שלה בתחום הבריאות, צפויה פאוול להציג בכנס הבינה המלאכותית NVIDIA GTC 2024, שיתקיים בחודש מרץ בסן־חוזה.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"