גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מכת רטיבות ועובש": כך הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף

גשמי החורף הנוכחי חשפו ליקויי בנייה ותחזוקה, שיצרו בעיות רטיבות בבתים רבים ברחבי הארץ ● הבעיות יכלו להימנע עם שיטות בנייה מתקדמות יותר, אולם כשהבנייה מיושנת, וכשעבודות תחזוקה שוטפות אינן נעשות - חורף גשום כמו זה הנוכחי מעניש את הדיירים

הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף / צילום: Shutterstock
הסחבת הישראלית מגיעה לקירות שלנו בחורף / צילום: Shutterstock

לפני כשבועיים דפקה בדלת ביתי השכנה מלמטה, והתלוננה על רטיבות שמגיעה לחדר האמבטיה שלה מהדירה שלנו. ואכן, כשירדתי לדירתה ראיתי כתם רטיבות, שהזכיר לי את הכתם שנוצר אצלנו באמבטיה, בדיוק באותה פינה. קראנו לשיפוצניק, שאיחר בכמה שעות כי בדק רטיבות בבניין בפתח תקווה, והוא אמר מיד שהרטיבות מגיעה מצינור הניקוז המרכזי. 

מידיו של אוליגרך: ואלרי קוגן מוכר פנטהאוז על הטיילת בתל אביב, ותג המחיר גבוה במיוחד
מומחה הנדל"ן והאזהרה: "השוק בצרות, מחירי המשרדים יירדו בחדות"

כשירדנו ליו"ר ועד הבית הוא נאנח, אמר שעוד שכנים בבית מתלוננים על רטיבות, ונזכר שלפני כמה שנים, עוד לפני שקנינו את הדירה, היה בה אירוע רטיבות. "נכון", אמר בעל הדירה הקודם, "אבל זה לא היה באמבטיה. וחוץ מזה, גם אני בדירה החדשה שלי סובל מרטיבות, אז אל תקנא".

"אתם לא לבד. לא תאמין כמה טלפונים אני מקבל מאנשים עם תלונות על רטיבות", ניחם יו"ר התאחדות קבלני השיפוצים, ערן סיב. "החורף הזה הביא עמו מכה של רטיבות ועובש. אני מאמין ש־70% מדירות הגג בארץ סובלות מרטיבות".

מהיכן נחתה עלינו מכת הרטיבות? ברור שמהחורף הגשום, אבל שיחות עם מומחים מעלות שאם הבתים היו בנויים כהלכה ומתוחזקים כהלכה, כנראה שהיינו שומעים פחות סיפורים כאלו.

החוקים לא מעודכנים, הטכנולוגיה מיושנת

ישראל דוד, מ"מ יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות, אומר שהכל מתחיל מבעיות ברגולציה, או ליתר מדיוק חוקים ששכחו לעדכן הרבה מאוד שנים. לטענתו זאת הסיבה שקבלנים בונים בטכנולוגיות ישנות יותר ואטימות פחות.

"הדירות כפופות לכמה חוקים, שהרלוונטי לענייננו הוא חוק המכר שנוסח במשרד השיכון והבינוי. אבל יש תקנים שמנוסחים במשרד הכלכלה ויש תקנות תכנון ובנייה שמנוסחות במשרד הפנים. אף אחד לא מדבר עם השני, אנשים מתחלפים, ממשלות מתחלפות, ונוצר מצב שחוק שהיה לפני 50 שנה נשאר כפי שהוא, כי אף אחד לא הגיע לטפל בו", אומר דוד.

למה הכוונה?
"חוק המכר מגדיר את שטח הדירה, על מה שהיה מבוסס על בנייה עם טיח מלפני 50 שנה. החוק הגדיר את שטח הדירה עד לקצה הבלוק, שמעליו מורחים את הטיח. כבר מזמן לא בונים עם טיח. בבניינים שבנו עם טיח יש בעיות של רטיבות, של עיבוי והבעיה החמורה ביותר של פליטת פחמן.

"בכל העולם מתפתחות טכנולוגיות של חיפויים חיצוניים לקיר, שגם אמורות לפתור את הבעיה של הבידוד התרמי, גם של האטימות וגם של העובש. אבל הטכנולוגיות האלה, שנכנסות בקצב אדיר, לוקחות עובי של מטר נוסף מהקיר. אבל כשיזם לא יכול למכור, הוא לא רוצה לבנות, כי זה גורר הפסד של עשרות אלפי שקל למ"ר, שמצטבר למיליונים רבים בפרויקטים גדולים וזה לא כדאי. לכן ממשיכים לעבוד כמו פעם.

ערן סיב, יו''ר התאחדות קבלני השיפוצים / צילום: רונן מחלב

"יזמים היו מתים לעבור לטכנולוגיות הללו - מדובר במוצר תעשייתי עם איכויות מצוינות, לוחות זמנים קצרים שדורש פחות פועלים. שאלת על רטיבות ועובש, אבל אתה יודע כמה אריחים נופלים מקירות של בתים, עקב הפרשי הטמפרטורות הגדולים כאן ובנס לא מתרחשים כאן אסונות? צריך לזכור גם שהתקנים השתנו לבנייה ירוקה שפולטת פחות פחמן. הבנייה באבן היא הבנייה עם פליטות הפחמן הרבות ביותר".

לגבי מבני הטיח הישנים, דוד חריף אף יותר. לדבריו, "התקנות מדברות על גיל בניין של 50 שנה, אבל אתה יכול לראות בתים בני 70 שנה ויותר, שממש מתפוררים. אז מה הפלא שכשיש יותר ימי גשם, נכנסים יותר מים? שיגידו תודה שהממוצע הרב שנתי כאן הוא 20 ימי גשם".

מהיכן נכנסים המים לדירה?
סיב: "מים זה כמו גנב. אתה רואה אותם כשהם בתוך הדירה שלך, אבל לא יודע מהיכן הם נכנסו. מי שמחפש את הנקודה ממנה הם חדרו, צריך ללכת בצורת האלימינציה, להתחיל מהמקום החשוד ביותר, ולהתקדם".

"המרזב לא בנוי לחורף כל כך גשום"

סיב מונה מונה ארבעה סוגי רטיבות שהם הנפוצים ביותר: הראשון הוא מרזבים שנסתמים בעלים או בלכלוך, ומונעים מהמים בגג לרדת בצורה מלאה. הסתימה גורמת לכך שהמים מחלחלים דרך יריעות האיטום שעל הגג ויורדים לקומות תחתונות.

"יכול להיות גם שהמרזב לא בנוי לחורף כל כך גשום, כמו זה שפוקד אותנו בשבועות האחרונים", מוסיף סיב.

השני הוא הקירות המערביים של הבתים. הגשם מגיע מכיוון מערב, ולכן הקירות הללו מועדים ראשונים לפורענות, במידה שהאיטום בבניין אינו תקין. לעניין זה החלונות הם "יעד" עיקרי לרטיבות, ובמידה שיש בעיה עם הטיח שמסביב, הרטיבות תחדור פנימה.

הגורם השלישי מוכר מבתים עם גגות רעפים. לפעמים, מעוצמת הרוחות בחורף, רעפים זזים ממקומם, ולעתים נסדקים או נשברים, מה שפותח פתח לחדירת מים.

ואילו במרתפים ובחניונים מוכרת תופעה של רטיבות חוזרת ונשנית, עקב בעיות ניקוז. סיב אומר, כי בעיות אלה נגרמות בדרך כלל מטעויות בשלב הבנייה, ולכן קשה ויקר לתקן אותן בהמשך.

בעיה מסוג אחר מוכרת מחדר האמבטיה. מדובר בחדר חם, אפוף אדי מים, ועקב הבדלי הטמפרטורות בין הצד הפנימי של הקיר לזה החיצוני, נוצרים במקרים מסוימים כתמי עובש. "יש אצלנו אנשי מקצוע שמומחים רק לעניין הזה, של עובש", מעיר סיב.

הבעיה: מי יממן את התחזוקה הנדרשת?

מגפת הרטיבות שנחתה על המדינה לא הגיעה משום מקום, אלא ברוב המקרים נובעת מהזנחה, שבעונות חורף רגילות לא מורגשות, אבל בחורף 2023־2024 נענשות מיד.

"בדרך כלל רטיבות פוגעת בקיר ומלווה גם בריח לא טוב. במקרים קיצוניים היא עלולה לסכן בריאות, ולחדור למערכת החשמל, לכן לא מומלץ להשאיר את הבעיות ללא טיפול", אומר סיב. לדבריו, תחזוקה שוטפת, בדיקות שוטפות, הכנת מרזבים ובדיקת הרובה בין הקרמיקות תמנע את רוב הבעיות.

אבל ועדי הבתים צריכים לתמרן בין דיירי גינות הגן, שלא רוצים לשמוע על בעיות גג ומעלית, לבין דיירי הפנטהאוז, שלא מתעניינים בבעיות הביוב. על רקע זה, עבודות איטום נראות כמשהו יקר ולא הכרחי, ונראה שזה המקור העיקרי למגפת הרטיבות שנפלה עלינו השנה.

עוד כתבות

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

המניה שהטריפה את וול סטריט פרסמה תחזית חיובית, אך ירדה במסחר המאוחר

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים