גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השאלות שפעם לא היו שואלים, ואצל מי נמצא הכוח: סוכני המכירות מספרים על המציאות החדשה בשוק הנדל"ן

את תקופות השפל שעובר ענף הנדל"ן מרגישים אנשי השטח יותר טוב מכולם ● כיצד מצליחים למכור בזמנים מאתגרים כאלו, ומה השתנה אצל הרוכשים? ● "מתעמקים בכל הפרטים האפשריים, מהמפרט ועד האיתנות הפיננסית של הקבלן; זו בדיקת נאותות לכל דבר ועניין"

לקוחות באים מוכנים / איור: Shutterstock
לקוחות באים מוכנים / איור: Shutterstock

"הלקוחות היום בודקים יותר ומוודאים יותר, עושים עבודת מחקר אמיתית. כל לקוח שלנו היה אצל המתחרים שלנו ובדק את כל השוק לפני שהגיע. הם יורדים לרזולוציות הקטנות ביותר, באים אלי עם דפי אקסל, עם מסמכי בדיקה מרשות המסים, יודעים בדיוק באיזה מחיר מכרו המתחרים, איזה רוכש קיבל חניה נוספת ואיזה לא, אילו תנאי תשלום קיבלו בפרויקט הזה ובפרויקט ההוא. הם משתמשים בכל היועצים שיש, אם זה חבר שעובד בתחום ואם זה ההורים או אפילו יועץ משכנתאות. הם מכירים את השוק היטב, ומתוחכמים מאוד".

עסקאות השבוע | בכמה נמכר בית פרטי בשטח 240 מ"ר באחת השכונות המבוקשות בת"א?
עסקאות של 9 ספרות: "בקרוב 200 מיליון דולר יהיו ה־100 מיליון דולר החדש" 

כך מספרת דינה ענבר, מנהלת השיווק של פרויקט create אשר מקימות החברות אמריקה ישראל ובסט בקריית אתא. גם היא, כמו אנשי שטח רבים, מתמודדת בימים אלו עם אתגר לא פשוט: מכירת דירות בשוק שנמצא בשפל שלא היה כמותו כבר שנים רבות.

מהשאלות הרבות של הקונים היא לא מתרגשת. "אני בשוק הזה כבר כ־30 שנה, ואני מעדיפה לקוח שמגיע אלי אחרי שעשה את כל הבדיקות. כך קל ונוח הרבה יותר להתאים להם בדיוק את מה שהם רוצים וצריכים. אני אוהבת לקוחות כאלו, שיודעים בדיוק על מה הם מדברים".

יובל חיימזון, סמנכ''ל מכירות חברת אינהאוס / צילום: יח''צ

יובל חיימזון, סמנכ"ל מכירות בקבוצת אינהאוס, מסכים שהקונים הפוטנציאליים מבצעים הרבה יותר בדיקות מבעבר של הדירה שהם מעוניינים לרכוש. "הלקוחות התחילו להתמקד הרבה יותר, מה שלא קרה בשנים שעברו", הוא מספר. "מתעמקים במפרט, שואלים כמה שקעים יש בחדרים, כמה גוני ריצוף מוצעים להם, מבררים לגבי האיתנות הפיננסית של הקבלן, מביאים איש מקצוע, בוחרים בפינצטה את הפרויקט שמתאים להם. אם לפני שנה־שנתיים הלקוחות היו מקבלים הצעה מוכנה ולוקחים בלי לשאול שאלות, היום הם עושים הרבה מאוד בדיקות, ובודקים גם את עצמם: מה גובה המשכנתה, מה מצבם הפיננסי, אם הם יכולים לעמוד בתשלומים הגדולים שממתינים בהמשך. תהליך קבלת ההחלטות הפך להיות יותר מורכב - זו בדיקת נאותות לכל דבר ועניין".

דינה ענבר, אמריקה ישראל / צילום: יח''צ

הילדים באים עם ההורים - וההורים עם הילדים

אחד הדברים המרכזיים שהזכירו שוב ושוב אנשי השטח שאיתם שוחחנו הוא נושא הביטחון, היציבות: כאשר הרוכשים חשים ודאות רבה יותר וביטחון ברכישה שלהם, קל להם הרבה יותר לחתום עליה, בטח ובטח בתקופה זו. לכן לא מפתיע לשמוע שרבים מהם מגיעים עם "תגבורת" מהבית.

"רוכשים רבים באים עם ההורים", מספר חיימזון. "אם מדובר בזוג נשוי, יכולים להגיע גם ההורים משני הצדדים. ואם לא ההורים - עורך דין, מתווך או כל איש מקצוע שיכול להשרות ביטחון. צריך גם לזכור שבמקרים רבים, ודאי אצל זוגות צעירים, הם לא תמיד המממנים העיקריים של העסקה, וההורים הם הרוח הגבית הכלכלית, לכן בהחלט הגיוני שהם יהיו שם לצד בני הזוג".

"בהרבה מאוד עסקאות, גם היום וגם בעבר, ההורים הם הגורם המממן העיקרי, בהחלט", מוסיף מתן זלמן, סוכן מכירות ארצי בקבוצת רם אדרת. "אני מכיר גם מקרים שבהם ההורה ממשכן נכס אחר שלו כדי שהילד יוכל לקנות נכס ראשון. זה קרה בעבר, וקורה גם היום - לא בהכרח בשיעור גדול יותר, אבל אני מכיר ורואה את זה כל הזמן".

מעיין רהב, מנהלת מכירות של חברת אשדר מקבוצת אשטרום, מקשרת זאת לאופי שלנו, הישראלים. לדבריה, "זה לא חדש שרוכשים מגיעים עם מומחה כלשהו או אפילו עם ההורים. בעצם, אני מכירה גם את המקרה ההפוך: הורים שרוכשים בית, ומביאים איתם את הילדים כדי שיהיו שותפים להחלטה המשפחתית בלי קשר לשאלה מי המממן. באים כ'צוות', ויש בזה משהו ישראלי מאוד".

גבעת המטוס רם אדרת / צילום: SNAPSHOT

ואם כבר ישראלי, אי־אפשר בלי להזכיר את המילואים: "אנחנו פוגשים בתקופה הזאת יותר ויותר זוגות ומשפחות שאחד הצדדים מגויס, פועל בעורף או נלחם בחזית", מציינת רהב. "זה דורש מאיתנו לנהל את העסקאות קצת אחרת: אם בדרך כלל ההרשמה, שהיא למעשה שריוּן של דירה, הייתה תקפה ל־21 יום, אנחנו מחכים בסבלנות גם אחרי שעוברת התקופה הזאת, כי ברור לנו שגם אנחנו חייבים להכיל את הסיטואציה, להתאים את עצמנו למצב. בהרבה מקרים לא ביטלנו עסקאות אף שעבר יותר זמן, וכך הקלנו על הרבה משפחות".

"מבקשים לדעת אם הממ"ד עומד בתקן"

מלחמת "חרבות ברזל" תרמה לא מעט למצב הרוח הירוד של הרוכשים, שקיבל רוח גבית ממצב הרוח הלאומי כמובן, ובשבועות הראשונים לאחר פרוץ המלחמה כמעט לא נעשו עסקאות נדל"ן בישראל.

אלא שמאז אנשי השטח מדווחים על התאוששות - ואף על "מצב רוח" חיובי יותר בנוגע לביצוע עסקאות, גם בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה.

"יותר קל למכור בחודשים האחרונים, מאז החלה המלחמה", אומרת רהב. "משהו השתנה אצל כולם בגישה, והביטחון של הלקוחות במדינת ישראל דווקא עלה. לפני המלחמה - בימים של שיאי הריביות ובעיקר של שיאי המחאה נגד הרפורמה המשפטית - שמעתי מאנשים שהתעניינו בפרויקט שהם בכלל לא יודעים אם הם רוצים להישאר בארץ. זה נשמע בעיקר אחרי אחרי ההפגנות הגדולות. היום אפשר ממש לשמוע את הפטריוטיות מכיוונם: הם קונים כי הם רוצים להראות שהם עדיין כאן, שהם חיים וממשיכים לחיות כאן ולבנות פה את ביתם".

אשדר נחלת יהודה ראשון לציון / צילום: 3ddesign

רהב מצביעה על עוד מגמה שהיא מבחינה בה בעת האחרונה: הקונים בודקים יותר לעומק את נושא המיגון: "דבר ראשון, אל הפרויקט שלנו בראשל"צ עוברים גם דיירים במסגרת פרויקט פינוי־בינוי, שגרו בסמוך בדירה ללא ממ"ד. המדינה הבינה בעקבות המלחמה שהיא חייבת לזרז אכלוס של פרויקטים כמו שלנו, וכך קיבלנו טופס 4 בתוך פחות משבוע. לצד זה, רוכשים של דירות מוודאים שיש ממ"ד בדירה. היום זה הכרחי מבחינתם. לא רק זה - הם גם בודקים את המפרט שלו: איזו דלת מותקנת בו, מאיזה סוג, אם הוא עומד בתקן, אם הקירות עמידים מפני פגיעות רסס (פגיעות של רסיסי רקטות). אלו שאלות שפעם בכלל לא היו שואלים".

"בחודשיים האחרונים הרבה יותר קל למכור", מאשרת ענבר. "אולי לא יותר מאשר לפני המלחמה, אבל יש תחושה של אור בקצה המנהרה. נכנסנו ל'שגרת מלחמה', יצאנו מההלם הראשוני, הקהל חזר, מצביע ברגליים ומגיע למשרדי המכירות. יש לאנשים ביטחון לחזור ולקנות - גם כי יש תחושה שהמשק מתייצב, הריבית ירדה, גם האינפלציה יורדת".

"אחרי שבוע־שבועיים של קיפאון כולם הבינו שהמלחמה תלווה אותנו תקופה ארוכה", מוסיף זלמן את הזווית שלו. "נדמה היה שהראשונים שהרגישו לא בנוח לשבת על הגדר היו המשקיעים, והרבה מאוד התעניינות הגיעה מהם. גם מכיוון תושבי חוץ הגיעה התעניינות רבה, ואחריהם הגיעו גם רוכשי הדירות למגורים".

"אין לי עניין ב'ילדים' בלי גב כלכלי חזק"

החודשים האחרונים, עוד לפני המלחמה וביתר שאת מאז שהתחילה, הם חודשים קשים מאוד לענף. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בנתונים שהתפרסמו רק בשבוע שעבר, בשנת 2023 נרשמה ירידה של 35% בכמות הדירות שנמכרו, והיצע הדירות החדשות הלא מכורות הגיע בסוף השנה החולפת לשיא חדש.

האם קצב המכירות האיטי מוביל ללחץ בשטח, שדוחק בסוכנים ובמשווקים למכור דירה בכל תנאי ולכל אחד? אנשי השטח המנוסים לא יעשו זאת גם בזמנים כאלו, ויש להם סיבה טובה לכך: אינטרס משותף למוכר ולקונה.

גרופית בפסגה / צילום: אלכס לובימוב

"כולם נותנים היום הטבות, ומי שקונה דירה נהנה מתנאים שלא היו בעבר, ולא בטוח שיישארו כאן עוד הרבה זמן", אומר זלמן. "אבל לנו חשוב מאוד שהעסקאות האלו, למרות פריסת התשלומים ואף שהקונה פוגש את הבנק רק בעוד שלוש שנים - שהן יהיו עסקאות שלא חושפות אותנו בצורה מסוכנת. שלא יקרה מצב שבו אני עכשיו מוכר דירה למישהו, ובעוד שלוש שנים יתברר שהוא לא יכול לממש את העסקה, ולשלם את יתרת התשלומים.

"ההטבות שיש היום, בעיקר בנושא תנאי התשלום, מציבות רף כניסה נמוך יותר לעסקאות, אבל לי אין עניין ב'ילדים' עם 300 או 400 אלף שקל שבאים לבצע עסקה של 3 מיליון שקל, בלי גב כלכלי חזק, של ההורים למשל. אנחנו מקפידים על זה כל הזמן: להיות מספיק אחראיים, ולוודא שיש יכולת להיכנס לעסקה. אם בעינינו אין לאותו אדם יכולת להיכנס לעסקה, גם נגיד לו 'לא. אין עסקה'. בסופו של תהליך אנחנו צריכים גם להשלים עסקה, לא רק לסכם עליה".

"אנחנו מלווים את הלקוחות שלנו לאורך התהליך, ברמה שלא הייתה בעבר", ממשיך באותו קו חיימזון. "יש הבדל משמעותי, מבחינה כלכלית, בין ריבית של 6% ויותר כמו שיש היום (הכוונה היא לריבית בנק ישראל בתוספת 1.5% פריים - י"נ), לעומת ריבית של 1.5% או 2% שהייתה כאן עד לפני כשנתיים. הלקוחות צריכים לדעת כמה כסף הם פוגשים בסוף התהליך, וכמה יידרשו לשלם. אז אנחנו 'עוטפים' את הלקוח בתכנון פיננסי, מעבירים את נתוני הקנייה ואת הנתונים שלו לחברת ייעוץ משכנתאות שנמצאת מאחורי הקלעים, ומוודאים שבסוף הדרך, לא משנה מה יקרה, הוא יוכל להתמודד עם העסקה".

עוד כתבות

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; ההנג סנג קופץ ב-2.5%

הניקיי נסחר סביב רמות הבסיס ● הבורסות בסין סגורות לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה • מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • עדכונים בולטים

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים בארה"ב רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס