גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האחים חג'ג' ינסו לצאת מבועת הנדל"ן של ת"א בעזרת שותפות עם עדי צים

קבוצת חג'ג' צפויה להעמיק את פעילותה בתחום ההתחדשות העירונית ● תהפוך לשותפה בחברת צים בהרי בהשקעה של כ־80 מיליון שקל ● המטרה: לצאת מגבולות גוש דן ושוק דירות היוקרה ● זאת לאחר ששיתוף פעולה קודם של חג'ג', בתחום המלונאות עם סלינה, לא עלה יפה

האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר
האחים צחי (מימין) ועידו חג'ג' / צילום: יח''צ - שי תמיר

מניית קבוצת הנדל"ן חג'ג'  זינקה ביום שני השבוע ב־10%, על רקע דיווח על הרחבת עסקי החברה היזמית, שבשליטת האחים צחי ועידו חג'ג', בתחום החם של התחדשות עירונית. עם זאת, בסיכום השנה האחרונה ירדה מניית חג'ג' ביותר מ־10% וביחס למחיר השיא בו נסחרה לפני כשנתיים, ערב העלאות הריבית, נפלה המניה בכ־50% ברקע הקיפאון בשוק דירות היוקרה בתל אביב שבו עיקר פעילותה. כעת, נסחרת הקבוצה לפי שווי של כ־860 מיליון שקל.

עידו חג'ג' רכש תשע דירות בפרויקט של גינדי בקפריסין
מנכ"ל יפאורה-תבורי דורון גלזר נחקר ברשות התחרות

אחרי שלא הצליחה לממש את תוכניותיה הגדולות בתחום המלונאות, במסגרת שיתוף פעולה עם חברת מתחמי האירוח סלינה, פונה כעת קבוצת חג'ג' לטרנד של שוק הנדל"ן המקומי. זאת, כך על פי גורמים בשוק, במטרה "לצאת מהבועה התל אביבית, ולהתרחב משמעותית בבניה למגורים ברחבי המדינה".

השלבים הצפויים בעסקה

קבוצת חג'ג', בניהולו של תמיר אמר, דיווחה כי חתמה על מזכר הבנות להשקעה בחברת צים בהרי נדל"ן, הפועלת בתחום ההתחדשות העירונית ונמצאת בשליטת עדי צים (בעל השליטה בחברת האשראי החוץ־בנקאי אס.אר אקורד). צים בהרי עוסקת ביזום פרויקטים (בעיקר של התחדשות עירונית) למגורים, מסחר ומשרדים.

במסגרת העסקה בין הצדדים, שהיקפה הכולל 81 מיליון שקל, קיבלה חג'ג' אופציה למשך 30 יום להשקיע 56 מיליון שקל כנגד הקצאה של 30% ממניות צים בהרי, השקעה שתקנה לה שליטה משותפת לצד עדי צים. בד בבד תשקיע חג'ג' 25 מיליון שקל כנגד 20% מפרויקט התחדשות עירנית בפתח תקווה של צים בהרי. בהמשך תוכל קבוצת אחים חג'ג' להגדיל את החזקותיה בצים בהרי אם תממש אופציה נוספת, לרכוש מניות שיגדילו את חלקה לעד 50%.

חלק מכספי התמורה שתשלם חג'ג' בעסקה, ישמשו את עדי צים לרכישת מניות המיעוט בחברת צים בהרי מידי שותפיו בחברה, משפחת בהרי, בהתאם לפסק בוררות שניתן לאחרונה בעקבות סכסוך בין הצדדים. פסק הבוררות, של השופט בדימוס איתן אורנשטיין, קבע כי משפחת בהרי תעביר את חלקה בחברה המשותפת (30% מהמניות) לידי צים תמורת 23.5 מיליון שקל. סכום נוסף של 16.5 מיליון שקל תעביר חג'ג' לידי צים עם השלמת רכישת המניות מידי משפחת בהרי וזאת בכפוף לרישום שעבוד לטובתה על המניות הנרכשות.

עם ביצוע הקצאת מניות צים בהרי לחג'ג', היא תעביר לידי צים 20 מיליון שקל נוספים ותעמיד לו הלוואה של 60 מיליון שקל. אם חג'ג' תחליט שלא להיכנס להשקעה בצים בהרי, היא תקנה מידיה, בעסקה חליפית, את פרויקט ההתחדשות העירונית בפתח תקווה הכולל הקמת 2 מגדלי מגורים בני 31 קומות תמורת 80 מיליון שקל.

 

שואפים לצאת מתל אביב

חג'ג' לא מפרטת את מספר יחידות הדיור שמוקמות בפרויקטים של צים בהרי, אך מדובר בפעילות הכוללת לפי ההערכות עשרות מיזמים בשלבים שונים של הקמה. בדיווח לבורסה מצוין כי לצים בהרי פעילות בערים חיפה, באר שבע, ראשל"צ, רמלה, לוד, כפר סבא, נתניה, טירת הכרמל ועוד.

תמיר אמר, מנכ"ל קבוצת חג'ג', ציין כי השלמת העסקה המדוברת תאפשר לחברה לצאת מהמיקוד שלה בגוש דן, "להגדיל את הפורטפוליו מעבר לגבולות תל אביב ולהוסיף למניפת ההיצע גם דירות במחירים פחות גבוהים".

עוד עולה מהדיווח של חג'ג' כי לצים בהרי חובות לגורמים מממנים בסך של כ־200 מיליון שקל. ככל הידוע מדובר בחובות שנלקחו מהבנקים לצורך רכישת קרקעות ע"י צים בהרי לאורך השנים. החברה פיתחה אסטרטגיה של קניית קרקעות קטנות שממוקמות בסמוך למתחמי התחדשות עירונית שביקשה להקים. צעדים אלה איפשרו לה לקדם את התוכניות בנוחות רבה יותר מול הרשויות, אך הם גם הגדילו את המינוף בו היא פועלת. עם זאת, מקורבים לקבוצת חג'ג' מעריכים כי שווי הקרקעות שרכשה צים בהרי כנגד האשראי המדובר גבוה משמעותית מהיקף ההלוואות.

הניסיון האחרון מגמגם

קבוצת חג'ג' עוסקת בייזום של פרויקטי נדל"ן, בעיקר בתחום הבנייה למגורים באזור תל אביב. החברה הקימה נכון לסוף הרבעון השלישי של 2023 כ־4,460 דירות. בנוסף יש לה פעילות נדל"ן מניב בהיקף של 162 אלף מ"ר של משרדים ומסחר.

שיתוף הפעולה החדש בתחום ההתחדשות העירונית, אולי מרחיק את המשקיעים מזכרון עגום שנוגע לפעילות המלונאית הטרייה יחסית של קבוצת חג'ג', יחד עם חברת מתחמי האירוח סלינה. חג'ג' נכנסה למיזם משותף עם סלינה בשנת 2021 והוא נועד להעניק לה דריסת רגל בעולם המלונאות, דרך שני מסלולים: מסלול רכישות, שבו חג'ג' התחייבה לרכוש נכסים שאותם תתאים לתפעול מלונאי על ידי סלינה, בסכום של עד 150 מיליון דולר (יותר מחצי מיליארד שקל), ובמסלול התאמות שבו נכסים שיושכרו לסלינה יותאמו ע"י חג'ג' לצורכי המלונאות. ההשקעה היתה אמורה להגיע להיקף של 30 מיליון דולר באותו מסלול (כ־110 מיליון שקל).

אלא שמאז שנחתם ההסכם, נקלעה סלינה שמוזגה ל־SPAC בנאסד"ק לקשיים, נאלצה לסגור מתחמי אירוח ולפטר מאות עובדים, ברקע הפסדים כבדים שעליהם דיווחה. מניות סלינה נסחרות כיום במחיר אפסי, הנמוך בכ־99% מזה שבו החלו להיסחר בוול סטריט. בסיכומו של דבר השקיעה חג'ג' סכומים נמוכים משמעותית מהמתוכנן. נכון לסוף הרבעון השלישי הושקעו במיזם עם סלינה סך הכל קצת יותר מ־100 מיליון שקל לצורך הקמת מתחמי אירוח. חג'ג' נאלצה לבצע התאמות שווי שליליות של מיליוני שקלים בפרויקטים הללו ובין היתר למחוק מחצית מהלוואות בסך של 2 מיליון דולר שהעמידה לצמד יזמיה של סלינה, רפי מוסרי ודניאל רודסבסקי.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"