גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דיוקן האישה המשפיעה ביותר בחצרו של לואי ה-15

מאדאם דה פומפדור, פילגשו של מלך צרפת, קבעה את סדר היום של החצר המלכותית, כרתה בריתות בין מדינתה לאימפריות אחרות וניהלה סלון אינטלקטואלי ● פרנסואה בושה, מאמני עידן הרוקוקו, לכד בציורו את דמותה רבת העוצמה

מאדאם דה פומפדור, ציור של פרנסואה בושר, 1756 / צילום: ויקיפדיה
מאדאם דה פומפדור, ציור של פרנסואה בושר, 1756 / צילום: ויקיפדיה

 

מרקוס הוא עיתונאי אמריקאי

מאדאם דה פומפדור (1721 - 1764) הייתה אישה בעלת כוח רב בחצר המאהב שלה, מלך צרפת לואי ה-⁻15. היא נולדה בשם ז'אן-אנטואנט פואסון, והחלה לטפס במדרגות חצר המלוכה הצרפתית החל מ-⁻1745, כשהמלך העניק לה תואר אצולה. הייתה לה השפעה עליו גם אחרי שתשוקתם דעכה, בסביבות 1750.

מאסטרפיס|סאטירה חריפה ומצחיקה מאוד על החברה הרוסית במאה ה-19 
מאסטרפיס|הבניין האייקוני שנבנה בעקבות ניסיון ההתנקשות בקיסר צרפת

כאחת מהנשים הבולטות במאה ה⁻-18, היא קבעה את סדר היום וניהלה את דרכי הגישה למלך. במקביל, היא רקחה את הבריתות בין צרפת למדינות אחרות. נוכחותה של הגברת עדיין מורגשת: הדיוקן המרהיב שלה תלוי היום במוזיאון פינקוטק במינכן.

אשת סלונים שהתחככה באנשי רוח

לדיוקן שצייר פרנסואה בושה (1703-1770) ב-1756, "מאדאם דה פומפדור" שמו, מקום יוצא דופן בקריירה של האמן. ביצירותיו הצבעוניות, שהושפעו מסגנון הרוקוקו, הוא התמקד במחזות שמימיים ופסטורליים ופחות בפורטרטים.

הדיוקן הגדול, שבמקור תוכנן לקשט את חדר העבודה הפרטי של פומפדור בארמון וורסאי, הוא גם מונומנטלי וגם אינטימי. בציור נראית הפילגש, שהייתה אז באמצע שנות ה⁻30 של חייה, בזמן קריאת ספר בשעות אחר הצהריים, כשהיא שכובה על ספה ארוכה.

היא הייתה אשת סלונים שהתחככה באנשי רוח דוגמת וולטר ומונטסקייה, שני פילוסופים צרפתיים בולטים, מוזיקאית ואמנית מחוננת. היא הייתה תלמידה וגם פטרונית של בושה, שרבות מיצירותיו קישטו את בתיה המפוארים.

הפרטים הקטנים בציור מעבירים את החיים האינטלקטואליים של פומפדור: הספרים, הפרטיטורות, המכתבים. השמלה בצבע ירוק⁻ים, מקושטת פרחים תפורים, הרבה פחות רשמית מהגלימות הקשוחות שנלבשות באירועים של חצר המלוכה.

שולחן הכתיבה הקטן והאלגנטי, רחוק מרחק שמיים וארץ משידות הבארוק הבומבסטיות של לואי ה⁻15, עשוי מעץ נדיר. הספרייה בסגנון הרוקוקו כוללת שעון מוזהב ששומר עליו קופידון קטן. מראה גבוהה עם שוליים מעץ מגולף הופכת את ההשתקפות של כל מה שרואים בחדר ליצירת אמנות ממוסגרת.

כשמתבוננים היטב בציור, אפשר להסכים עם קביעתה של הביוגרפית של פומפדור, הסופרת הבריטית ננסי מיטפורד: "למעט בני אדם בעולם היו כל כך הרבה דברים יפים".

 

מקום של כבוד במוזיאון במינכן

מאדאם דה פומפדור, ששרדה אינטריגות בבית המשפט, הייתה מושא ללעג מצד הציבור, וקריקטורות שהופצו בזמנו לגלגו על כך שהייתה המאהבת של המלך.

הדיוקן שצייר בושה, שהוצג בפני העם בתערוכת "סלון 1757", יכול להיראות כניסיון זהיר לברוא את עצמה מחדש, אומרת סוזן מ' ווייג'ר, מרצה להיסטוריה של האמנות באוניברסיטת ניו המפשייר, אשר בימים אלה מסיימת לכתוב ספר העוסק ביחסים בין פומפדור לבושה. "הציור הלך וחזר בין הסטודיו של האמן והארמון בוורסאי", היא מספרת, והוסיפה שפומפדור "רצתה להעיר לגביו הערות".

עד 1756, פומפדור כבר דעכה מבחינה גופנית. היא עדיין התאוששה ממותה של בתה הצעירה כמה שנים קודם לכן, וכמישהי שמעולם לא הייתה בקו הבריאות, היא מתה תוך עשור, בגיל 42.

באופן ראוי לציון, אין בציור שום סממנים של אדיקות ולא של צניעות. (החפתים התואמים מקושטי הפנינים אולי עלו הון תועפות). כשלידה נמצא כלב הספנייל שלה, מימי, פומפדור נראית כמי שנמצאת במנוחה ובשליטה.

לדיוקן הזה מקום של כבוד במוזיאון פינקוטק במינכן. לצד "ארבעת השליחים" של אלברכט דירר, ציורו של בושה הוא עוגן חשוב באוסף המוסד. שתי היצירות תלויות בקצוות מנוגדים של הציר המרכזי של המוזיאון, מסמלות את המסורות המנוגדות של אמנות המערב, אמנות דתית אל מול אמנות חילונית.

הכינה את הבמה למערכה הבאה

למרות שפומפדור הובילה את סגנון הרוקוקו בימי הזוהר שלו, היא גם עזרה לדעיכתו. ארמון טריאנון הקטן, השאטו עם החזית החלקה בוורסאי, נבנה עבורה אבל הושלם לאחר מותה. הוא בישר את ניצחון הנאו-קלאסיציזם, שהפך לסגנון הדומיננטי בצרפת, וחיבר את וורסאי של לואי ה-⁻16 עם מוציאיו להורג והאימפריה של נפוליאון.

שולחן הכתיבה הקליל של פומפדור, פריט שהצרפתים בזמנו כינו "רהיט מעופף" - יכול להיחשב למסמר בארון הקבורה של הרוקוקו. "הרגליים רק מעט מעוגלות", מדגישה מרים שפצ'יק, עוזרת לאוצרת אגף הפיסול והאמנות הדקורטיבית במוזיאון גטי בלוס אנג'לס, בנוגע לסגנון העיצוב של השולחן.

בתחום הדיפלומטי פומפדור עזרה לצרפת לכונן ברית עם אוסטריה, וכן לפלס את דרכה במלחמת שבע השנים, סדרת אסונות אסטרטגיים שבית המלוכה הבורבוני מעולם לא התאושש ממנה לגמרי (סמל בית המלוכה וחותמת השעווה המונחים על שולחנה של פומפדור מצביעים אולי על תפקידה שמילאה מאחורי הקלעים).

אם לואי ה-15, זכור בעיקר הודות לטעמו בפילגשים, הרי שמאדאם דה פומפדור תזכר כמי שהכינה את הבמה למערכה הבאה בהיסטוריה של צרפת.

עוד כתבות

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: דירה בב"ש נמכרה ב־1.62 מיליון שקל

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

משלחת ישראלית יוצאת לקטאר, עימות בדיון בין רה"מ לרמטכ"ל

שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● דיווח: איראן הצליחה לפגוע ב-5 בסיסים של צה"ל ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

ארבעה סוגי ירקות מכילים ניקוטין. באיזה מהם הכמות הגדולה ביותר?

מה מקור המילה ונדליזם, איך נקרא המטבע בגמביה ובאיזו קבוצת NBA ישחקו הישראלים בן שרף ודני וולף? ● הטריוויה השבועית

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

שטפון בטקסס / צילום: ap, Eric Gay

יותר מ-20 הרוגים בשיטפונות בטקסס, עשרות ילדות נעדרות

כ-20 ילדות ממחנה קיץ על גדות נהר הגוואדלופה נעדרות בשל הצפה של הנהר • הרשויות במדינה ציינו כי "אנחנו לא יודעים מתי הגשם ייפסק" • מושל טקסס פרסם סרטון של חילוץ באמצעות מסוק: "מחלצים מסביב לשעון"

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

נעילה אדומה באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת