גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהל ההשקעות שמסביר: אלה המניות היקרות ואיפה ההזדמנויות בשוק

מנהל בית ההשקעות הורייזן, איתי ליפקוביץ', טוען ש"לא כל שוק המניות האמריקאי יקר, אלא בעיקר המניות הגדולות" ● הוא מאמין בסקטור הטכנולוגיה - "מי שלא מחזיק מניות אנבידיה בעצם הולך נגד השוק", פחות בבורסה בת"א ומעדיף אג"ח קונצרניות על ממשלתיות

איתי ליפקוביץ' / צילום: NEO MEDIA
איתי ליפקוביץ' / צילום: NEO MEDIA

איתי ליפקוביץ' התעניין בשוק ההון מגיל צעיר. "הייתי מסתכל על שערי העיתונים ובודק מה עשו המניות, רציתי להבין למה מניות עולות ויורדות", הוא מספר. אמו עבדה כסוכנת נסיעות וכשנסע איתה בעולם היה קונה ספרים באנגלית על הבורסה. כך, החל לסחור בשוק ההון כבר בגיל 16, ושנה לאחר מכן קרא את "התנ"ך" של משקיעי הערך - "המשקיע הנבון" מאת בנג'מין גרהאם.

המומחה שבטוח: הכסף ימשיך לזרום לאפיקי ההשקעה הללו
מנהלים בגופי השקעה מהגדולים בעולם ממליצים: אלו ההזדמנויות בישראל
הבכיר שמזהיר: אם אתם בני 50 ומעלה, המעבר למסלול S&P 500 מסוכן מדי

היום הוא בן 41, גר בישוב עדי בצפון, נשוי ואב לילד. אחרי שלמד ראיית חשבון והתמחה במחלקה הכלכלית של פירמת ארנסט אנד יאנג, הוא החליט ב-2010 להקים את בית ההשקעות הורייזן, שבו הוא מנהל תיקי קרנות נאמנות, גידור וניהול תיקים בהיקף של יותר מ-3 מיליארד שקל. לעיתים, לדבריו, הוא מביא את הלקוחות להתאוורר במשחקי כדורגל של מכבי חיפה.

 

ככל שהוא רואה את העליות האחרונות בשווקים, כשמדדי וול סטריט נסחרים כיום ברמות שיא, ליפקוביץ' מריח שמתקרב תיקון: "השוק מתוח מאוד כלפי מעלה. אחרי ארבעה חודשים ירוקים ברציפות יבואו ירידות, גם אם זה ייקח עוד חודש. מבחינה סטטיסטית זה צפוי לקרות בחודשיים הקרובים".

אבל האם זה אומר שצריך לצאת כעת מהשווקים? התשובה לטעמו שלילית: "בטווח היותר ארוך מגמת העלייה תימשך. הבנק המרכזי של ארה"ב (פד) צפוי להוריד את הריבית. אבל גם אם היא תרד פחת מהצפי של השוק, עדיין שוק המניות יכול לעלות. התמחור של רוב המניות לא גבוה. למשל, כשמתסכלים על מדד S&P 500 - כשכל מניה מקבלת משקל שווה במדד (RSP) - מקבלים מכפיל רווח עתידי של 16.7 (לעומת 21 במדד ה"רגיל" שבנוי על פי שווי שוק). נוצר פער עצום במכפילים בין מדד ה-S&P במשקל שווה, או מדד ראסל 2000 (של המניות הקטנות) לעומת 7 המופלאות (מניות הטק הענקיות, נ"א)".

ובכל זאת, כשמסתכלים על המדדים הרגילים, השוק יקר. כך, מכפיל הרווח העתידי על מדד הנאסד"ק 100 עומד על יותר מ-30. ליפקוביץ' לא מתרגש ומסביר כי יש פער גדול בין המניות הגדולות של העולם, שזכו לכינוי 7 המופלאות (מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, גוגל, אמזון, מטה וטסלה), לעומת שאר השוק. "יש פה דיסוננס עצום שנוצר בגלל כמה מאפיינים", הוא אומר, "שאחד מהם הוא 7 המופלאות, ובפרט אנבידיה, שאחראית ליותר מחצי מתשואת מדד S&P 500 מתחילת השנה (2024) ולשליש מתשואת המדד בשנה שעברה".

נזכיר כי מאז תחילת שנת 2023, זינקה מניית אנבידיה ב-440% בשל פרוץ מהפכת ה-AI (בינה מלאכותית) לתודעה, כשהיא נישאת על גלי הביקושים האדירים לשבבים, והופכת לחברה השלישית בגודלה בוול סטריט.

"לא כל השוק יקר, אלא בעיקר המניות הגדולות. השאלה היא האם הן יקרות מדי, וזו בעיקר שאלה של צמיחת תחום הבינה המלאכותית. להערכתי השוויים של החברות כמו מיקרוסופט ואנבידיה לא מנותקים מבחינה כלכלית, כי יש מוטיבים שתומכים בכך".

ליפקוביץ' מציין סיבה נוספת לעליות במניות הגדולות - המעבר של הציבור למסלולים עוקבי מדדים ומסלולים מחקי ה-S&P בפרט: "זו תופעה עולמית, כולם קונים מסלולים עוקבי מדדים שבהם יש בולטות ל-7 המופלאות. יש גם תעודות סל שהן ממוקדות נאסד"ק וזה עוד יותר ממוקד במופלאות, כלומר כשאתם קונים את סלי המניות אתם בעצם מוסיפים עוד ביקוש למניות הענק.

"יכול להיות שההשקעות הפסיביות מייצרות בועות נכסים, אבל לא צריך ללכת נגד המגמה ולכן לא בטוח שכעת נכון לקנות מדדי משקל שווה", הוא מציין. "אלמנט הסלים צפוי להמשיך להיות חזק ולכן לא בטוח שהמניות הקטנות, שבינתיים עושות תשואות חסר מול הגדולות, יעשו תשואות טובות יותר ב-2024. יש אנשים שמחכים לראות את אנבידיה, מיקרוסופט וגוגל מתחילות לצלוע, ואת הקטנות מתחילות לרוץ - אני לא רואה את זה קורה עדיין. עם זאת, בטווח הארוך אמור להיות מיצוי של המגמה של סלים גדולים, ואז אולי המניות הקטנות יחזרו להתבלט".

ליפקוביץ' מוסיף כי "גם בניהול האקטיבי הכסף הולך לשם כי מנהל השקעות שלא מחזיק היום 4% או 5% מהתיק שלו במניות אנבידיה בעצם הולך נגד השוק; אם אתה לא קונה 6%-7% מהתיק ממניית מיקרוסופט אתה בעצם מהמר נגדה".

גידור במחיר נוח

בבואו להרכיב תיק השקעות, ליפקוביץ' מזכיר גם את הפיקדונות המובנים, סטרקצ'רים, שהיו פופולריים עד משבר הסאב-פריים (שהוציא להם שם רע). מדובר במכשירים שמאפשרים על בסיס אסטרטגיות של שילוב אג"ח ואופציות ליהנות בתרחישים מסוימים מעליות בשווקים. "אפשרות אחרת היא לנקוט אסטרטגיות דומות בעת רכישת קרנות גידור בנאמנות, שמאפשרות לציבור ליהנות ממכשירים שעד היום התאפשרו רק למשקיעים כשירים".

הקרנות הללו גובות דמי ניהול גבוהים של עד 1.5% פלוס דמי הצלחה של 20% אך ליפקוביץ' טוען כי "בשביל זה משלמים למנהלים מקצועיים. כל אחד היה שמח לשלם 20% כדי לקבל תשואה ששוברת את יחס הסיכוי-סיכון הרגיל שיש בבורסה".

למשקיע אגרסיבי ליפקוביץ' ממליץ לבנות תיק שמורכב חציו מהשקעה בסלי מניות טכנולוגיה וחציו מסטרקצ'רים. עבור משקיע סולידי הוא ממליץ על 70% אג"ח קונצרניות, עוד 20% סלי מניות טכנולוגיה ו-10% סטרקצ'רים.

 

לצד מניות מגזר הטכנולוגיה, הוא ממליץ גם על תחום שירותי הבריאות והפיננסים (ביטוחי בריאות), ש"נהנה מהריבית הגבוהה ומשקיע בעיקר בשוקי האג"ח; כל עוד הריביות על האג"ח גבוהות, החברות הללו יכולות להרוויח יפה בתיק הנוסטרו". לצידם גם תחום הבנקים ומניית חברת ההחזקות של וורן באפט, ברקשייר האת'וויי, שמרוויחים גם הם טוב בתקופה הזו.

בישראל - אג"ח חברות

ליפקוביץ' לא מרבה להזכיר את השוק המקומי ונדמה שהוא מעדיף להימנע ממנו. "השוק הישראלי זול אבל הכול תלוי בגיאופוליטיקה. שאלת מיליון הדולר היא האם תהיה הפוגה ועסקה בעזה ואחר כך בלבנון, או לא. זה יכול להקפיץ את השווקים, אבל כל עוד רמת האי ודאות מאוד גבוהה, אני לא רואה את השוק הישראלי עושה מהלך. גם אין פה מספיק מניות טכנולוגיה, אלא סקטורים שלא יכולים לצמוח הרבה".

בתחום אג"ח החברות (קונצרניות), ליפקוביץ' רואה הזדמנות, אך לא בתחום האג"ח הממשלתיות: "במקום אג"ח מדינה כבר עדיף פיקדון. האג"ח הללו, וגם של הבנקים, יורדות השנה כשאג"ח של חברות עולות. המוסדיים תקועים עם הניירות הללו כי יש להם כסף גדול ולכן הם לא יכולים להשקיע בסדרה של מיליארד שקל אלא רק 20-30 מיליארד. מה גם שבאותה איגרת דולרית אפשר לקבל 8% ולא 4%.

"לעומת זאת באג"ח חברות השוק נמצא בנקודה מאוד מעניינת ואפשר לקבל חברות בדירוג גבוה עם ריביות של 8% עד 10%".

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

כוחות צה''ל וצוות מד''א, סמוך למעבר כרם שלום / צילום: Reuters, Amir Cohen

הותר לפרסום: 3 לוחמים נפלו במטח לכרם שלום

הלוחמים - סמ"ר ראובן מרק מורדכי אסולין, סמ"ר עידו טסטה וסמ"ר טל שביט בשירות סדיר, נפגעו מהירי ונקבע מותם ● צה"ל והשב"כ תקפו מרכז פיקוד של חמאס במתחם אונר"א במרכז הרצועה ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • כל העדכונים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד