גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הלורד שבטוח: "הקהילה היהודית בבריטניה היא כמו צפרדע במים מתחממים"

"הקהילה היהודית היא כמו צפרדע במים המתחממים", אומר דיוויד וולפסון, חבר בבית הלורדים ותת-שר לשעבר בבריטניה ● כמי שלמד בישיבה בירושלים, ושבנו מגויס למלחמה בישראל, הוא לא מהסס להתעמת עם מי שצריך: "בעלי הברית הטבעיים שלנו נאלמים" ● בראיון הוא מספר גם על הקשרים עם בית המלוכה הירדני, על התפטרותו לאחר פרשת המסיבות בקורונה, ולמה לא עשה עלייה

הלורד שמביא את הקול של ישראל לבית המחוקקים הבריטי / צילום: Associated Press, Kin Cheung
הלורד שמביא את הקול של ישראל לבית המחוקקים הבריטי / צילום: Associated Press, Kin Cheung

 

אם צריך לסכם במשפט את חייו של הלורד דיוויד וולפסון בימים אלה הוא כנראה יהיה לקוח משירו של יהודה הלוי - "ליבי במזרח ואנוכי בסוף מערב". וולפסון, ששימש עד לפני כשנתיים כתת־שר במשרד המשפטים של בוריס ג'ונסון, אמנם נמצא בבריטניה, אך גם שם הוא עושה הכול כדי להשמיע בבית הלורדים, הבית העליון של בית המחוקקים הבריטי, את הקול של הקהילה היהודית ומדינת ישראל.

● הצוללת | "החלוקה של העולם לגושים מתחרים הופכת את האינפלציה לדביקה יותר" 
פרויקט מיוחד | המילואימניקים הוותיקים בצה"ל מדווחים מהשטח 
ארץ השמש השוקעת: מה גרם ליפן לאבד את מקומה ככלכלה השלישית בגודלה בעולם? 

אחד הרגעים שהמחישו את זה היה בשבוע השלישי של המלחמה, כשבמהלך דיון בבית הלורדים הוא התרומם ממקומו על הספסלים האדומים וסיפר על ילדיו. "איך בריטניה הגיעה למצב שבו אני מודאג לגבי בתי, שמסתובבת עם מגן דוד על צווארה, יותר מאשר לבני, שמשרת במלחמה?".

"המסר שניסיתי להעביר הוא שהקהילה היהודית בבריטניה מרגישה לעתים שאנשים שאמורים להיות בעלי הברית הטבעיים שלה נאלמים", הוא מסביר בראיון. "אנשים שהיו צועדים למען כל קבוצה פגיעה אחרת לא צועדים למעננו. אנשים שהיו כותבים בעד כל מיעוט אחר לא כותבים בעדנו".

 

למה זה קורה לדעתך?
"אני מכנה את המצב של בריטניה כרגע חברת סנדוויץ': אם תסתכל על השדרה הפוליטית, כל השדרה הפוליטית, תראה תמיכה חזקה בקהילה היהודית ובישראל. גם הגברים והנשים ברחוב מבינים מה קרה ב־7 באוקטובר. מה שמדאיג אותי זה המילוי בסנדוויץ': הפרשנים, בעלי הטורים בחלק מהעיתונים, האוניברסיטאות. נראה שהאנשים החושבים שלנו, למרות שמדי פעם אני תוהה עד כמה הם באמת חושבים, לא מסוגלים לזהות רשע כשהוא מביט בהם בפנים".

זו אנטישמיות?
"אנטישמיות היא תשובה פשטנית מדי להתאים לכולם. התשובה היחידה שהצלחתי לחשוב עליה היא שהאנשים האלה רואים גזענות ודיכוי במונחים של כוח - אם ישראל היא עוצמתית, היא לא יכולה להיות הקורבן. אם יהודים בבריטניה הם בעיקר ממעמד הביניים, הם לא יכולים להיות קורבן לגזענות. כך אנשים שרואים מאוד בבירור גזענות שמופנית כלפי קבוצות אחרות סובלים מסוג של קוצר רואי כשזה מגיע לאנטישמיות".

"המשטרה לא מבינה מספיק את הבעיה"

וולפסון, או בתוארו הרשמי הברון וולפסון מטרגדר, נולד ב־1968 בליברפול ולמד משפטים ומזרחות באוניברסיטת קיימברידג', שם התרועע עם כמה אנשים מעניינים. "הייתי ביחסי ידידות טובים מאוד עם רחמה בנת חסן (אחייניתו של חוסיין מלך ירדן - אב"מ)", הוא משתף. "אז במהלך הלימודים באוניברסיטה, עוד לפני הסכם השלום, נסעתי כמה פעמים לירדן ונפגשתי עם משפחת המלוכה הירדנית. בסופו של דבר, כדי לעשות שלום צריך לדבר עם אנשים שעדיין אין איתם שלום. מי שמדבר רק לחברים לא עושה שלום".

לורד דיוויד וולפסון / צילום: ויקיפדיה

אך למרות שהוא מאמין בשלום, קשה לפספס את הדאגה של וולפסון ממצבה של הקהילה היהודית בבריטניה. "לפעמים אני חושש שהקהילה היהודית, בלונדון ומחוצה לה, היא כמו הצפרדע במים המתחממים. היום אגודות הסטודנטים היהודיות לא קובעות איפה להיפגש עד הרגע האחרון. יש לנו שמירה מחוץ לבתי הספר. לבתי הספר שלנו אין זכוכית בחלונות, אלא פלסטיק, למקרה של מתקפה. יש להם אזעקה לא רק למקרה שצריך להתפנות מבתי הספר, אלא גם למקרה שצריך להתכנס ולנעול את כולם בכיתות כי יש מתקפה. אני לא חושב שיש את זה בבתי ספר סיקיים, מוסלמיים או קתוליים. התרגלנו לאורח חיים שרוב הקהילות היו מתייגות כבלתי נסבל".

ומה עושה המשטרה?
"אני חושב שהמשטרה מתחילה להבין שהיא מתמודדת עם בעיה אמיתית, אבל עדיין, אפשר לראות את ההצהרה של המשטרה המטרופוליטנית של לונדון שלפיה קריאה לג'יהאד ברחובות לונדון היא לא בהכרח תמיכה בחמאס. אני מקבל שג'יהאד יכול לדבר על התפתחות אישית וצמיחה רוחנית, אבל מי שצועקים את זה ברחובות לונדון ליד שלט שאומר 'צבאות מוסלמיים, שחררו את פלסטין', מדברים על רצח, על אונס ועל שאר הדברים הנוראים שראינו ב־7 באוקטובר".

וולפסון מציין כי אחד הגורמים שהחמירו את המצב היה ג'רמי קורבין, ראש מפלגת הלייבור, שהתחמק מהשאלה האם חמאס הוא ארגון טרור במהלך ראיון טלוויזיוני בנובמבר. "הוא בעצם הוציא את השד מהבקבוק, ואחריו היה ניתן להגיד דברים שלא היה ניתן להגיד קודם. והבעיה עם שדים ובקבוקים היא שברגע שהם בחוץ - קשה להחזיר אותם פנימה".

"יש לכם בישראל שיטה פוליטית מוזרה"

לאורך השנים התעסק וולפסון במשפט מסחרי, עד שבדצמבר 2020 חלה תפנית: הוא קיבל הצעה מראש הממשלה בוריס ג'ונסון להתמנות לתת־שר במשרד המשפטים. בעקבות ההצעה הזאת הוא גם קיבל את תואר האצולה לורד. "זה לא היה משהו שציפיתי לו, זה בא משום מקום. זה כמובן היה לי לכבוד, אבל זו גם הייתה החלטה גדולה. פירוש הדבר היה לוותר על הקריירה המשפטית, ובלי לקבל שכר. יש גבול לכמה שרים יכולים לקבל שכר, ואני מאלה שלא קיבלו שכר. אבל זה משהו שאם מציעים לך אתה לוקח. היה מרתק להיות בממשלה, בחדרים שבהם ההחלטות מתקבלות".

הפגנת תמיכה בישראל בלונדון. ''השדים כבר יצאו מהבקבוק'' / צילום: Associated Press, Frank Augstein

וולפסון אמנם לא יכול היה לפספס את ההזדמנות, אבל אחרי פחות משנתיים, באפריל 2022, הוא החליט לפרוש על רקע פרשת המסיבות (פארטיגייט), שבה התגלה שבזמן מגבלות הקורונה התקיימו מסיבות והתקהלויות לא חוקיות בדאונינג 10. "זו הייתה החלטה קשה מאוד, כי המשמעות שלה הייתה לוותר על עבודה שאהבתי", הוא נזכר. "הסיפור מבחינתי לא היה שהמסיבות היו לא חוקיות, אלא שהממשלה אמרה שזה לא ממש משנה שהחוק הופר. להגיד שהחוק לא משנה זה חמור יותר מלהפר אותו. כשהתפטרתי הייתי בישראל, ואני תמיד צוחק שאני השר היחיד שהתפטר בישראל אי פעם על עניין עקרוני".

בדבריו מתייחס וולפסון לכך שבבריטניה שר נדרש כלפי חוץ לתמוך בפעולות הממשלה, ואילו בישראל לא ממש. "יש לכם פה שיטה פוליטית מוזרה. לממשלה יש מדיניות X והרבה שרים אומרים 'אנחנו לא מסכימים עם מדיניות X'. חברים בממשלה שלכם צריכים להבין שכשהם מדברים, אנשים בעולם יתפסו את זה כאילו הם מדברים בשם הממשלה".

כפי שניתן להבין, וולפסון בקי מאוד במה שקורה בישראל. הוריו, אחיו ואחותו עשו עלייה והעבירו לכאן את החיים שלהם. בנו, כאמור, משרת כיום בצה"ל. "הוא היה אמור לעשות מכינה בישראל, אחר כך לעבוד כמה חודשים בתל אביב ואז לחזור לאנגליה, לאוניברסיטה. אבל אז החברים שהוא הכיר במכינה התגייסו, וגם הוא החליט להתגייס. בעיקרון מדובר במסלול של מתנדבי חו"ל באורך של שנה וחצי, אבל אז הוא עשה גיבוש והתקבל לסיירת נח"ל וגם עשה קורס מ"כים. אני גאה בו מאוד".

גם לוולפסון עצמו יש עבר בישראל. "כשהייתי בן 13 השתתפתי בתוכנית מדהימה שבמסגרתה הייתי בארץ חמישה חודשים. הגעתי עם קבוצה וגרתי בגבעת וושינגטון. בשבתות יכולנו להיות איפה שרצינו, אז הייתי נוסע באוטובוסים לעשות שבת אצל חברים ברחבי הארץ. בהתחשב בעובדה שאז לא היו טלפונים ניידים ורק הייתי מתקשר מראש להודיע שאני מגיע, זה די מדהים שזה קרה בגיל 13. אני לא חושב שהייתי נותן לילדים שלי לעשות את זה בגיל הזה.

"נוסף על כך, בין בית הספר לאוניברסיטה למדתי בישיבת הכותל בירושלים. גם השתתפתי שם כמה פעמים במשמר האזרחי. למדתי איך לירות, ואת הפטרולים עשיתי בעיר העתיקה. פעם בכמה שבועות הסתובבתי עם חייל, שנראה לי היה חמוש בגליל. לי היה רובה M1 (קרבין - אב"מ), שזה נשק מאוד עתיק, ולדעתי הוא היה יותר יעיל בתור אלה מאשר בתור רובה".

שקלת לעשות עלייה של ממש?
"שקלתי לעשות את מה שהרבה עושים, שזה לחיות בישראל ולעבוד בבריטניה, כשנוסעים הלוך ושוב. אבל זה לא התאים לעיסוק בפוליטיקה הבריטית, שדורש להיות יותר זמן בבריטניה".

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק