גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"ר יוניטרוניקס לאחר האקזיט: "מצטער שלא הכנסתי את קרן פימי לפני 10 שנים"

חיים שני, מייסד ומוביל חברת הרכיבים האלקטרוניים, מכר לאחרונה מניות יוניטרוניקס בעשרות מיליוני שקלים ● עכשיו הוא מספר על הצמיחה בעסקים, שיתוף הפעולה עם פימי, התוכניות לעתיד והשלכות המלחמה

חיים שני מייסד ומוביל חברת יוניטרוניקס / צילום: עינת לברון
חיים שני מייסד ומוביל חברת יוניטרוניקס / צילום: עינת לברון

בתחילת החודש השלימה קרן פימי אקזיט חלקי מוצלח בחברת התעשייה יוניטרוניקס. קרן הפרייבט אקוויטי בראשות ישי דוידי, שנכנסה להשקעה בחברה ב-2016, מכרה מניות בכ-72 מיליון שקל וירדה מהחזקה של 49.5% ל-31.5%. אל הקרן הצטרף חיים שני, מייסד ויו"ר החברה, שביצע אקזיט נאה ומכר מניות ב-31.4 מיליון שקל. הרוכשים הם גופים מוסדיים ובראשם בית ההשקעות מור, שעלה להחזקה של 22.2% ביוניטרוניקס.

החשב הכללי מנסה לעצור הורדת דירוג נוספת. מה אמר לפיננשל טיימס 
הצנחת מנהלים ומחסור בשקיפות: הסיבות להתפטרות המפתיעה של הדח"צית באדמה

"לקרן פימי ולי יש הסכם שאנחנו ביחד", מסביר שני את מכירת המניות מצידו. "החברה עושה מצוין ויש לה עוד הרבה לאן להתקדם, ופימי נמצאת בחברה כבר שמונה שנים ויש לה את לוחות הזמנים שלה. ההבנה של פימי ושלי הייתה שאם מכניסים עכשיו גורמים משמעותיים משוק ההון, זה יעשה טוב לחברה".

יוניטרוניקס מפתחת, מייצרת ומשווקת בקרים לוגיים מתוכנתים. מדובר במוצרי חומרה ותוכנה המשמשים לשליטה ובקרה על מכונות. פימי רכשה את השליטה בחברה תמורת 110 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של כ-220 מיליון שקל. ב-2019, הובילה פימי תהליך של פיצול החברה, כשפעילות בתחום החניונים הרובוטיים הופרדה מיוניטרוניקס לחברה ציבורית חדשה הנושאת את השם יוטרון (שמניותיה חולקו לבעלי מניות יוניטרוניקס בדרך של דיבידנד בעין).

 

חמש שנים אחרי, פימי רושמת רווח נאה "על הנייר", כשיוניטרוניקס נסחרת בשווי 431 מיליון שקל (בעוד יוטרון מדשדשת ושוויה 62 מיליון שקל בלבד). בסך הכול מאז הדיווח הראשון אודות הפיצול הצפוי, בשלהי 2018, הניבה השקעה ביוניטרוניקס למי שהחזיקו במניה תשואה של כ-90% (כולל דיבידנדים שחולקו).

מניית יוניטרוניקס עצמה טיפסה ב-111% בשנה החולפת. שני אומר כי פימי לא רצו למכור את מלוא ההחזקות שלהם. "הם תרמו יפה לחברה והאמת היא שאני מצטער שלא הכנסתי אותם 10 שנים קודם - הם הביאו יכולות שלא היו קודם בחברה". לאחר האקזיט החלקי שביצע, שני מחזיק ב-13.8% ממניות יוניטרוניקס בשווי של כ-61 מיליון שקל וכן במניות יוטרון ב-12 מיליון שקל נוספים.

 

פיצ'רים מתוחכמים נגישים

"יוניטרוניקס היא חברה שאני הקמתי ב-1989. כשפימי נכנסו להשקעה היו לחברה קווי מוצרים מובילים ומוכחים, כשלמעשה הנישה בשוק שאנחנו מכוונים אליה זה יצרני מכונות", מפרט שני. "המכונות שהם מייצרים דורשות יותר ויותר יכולות בקרה מתוחכמות. פעם היה מספיק שיש לחצן סטארט ולחצן סטופ, היום זה יותר מורכב. הדיאגנוזה הטובה שהבקרים היותר מתוחכמים מספקים מעלה משמעותית את היעילות של קו הייצור".

הפועל היוצא מכך, מסביר שני, הוא שיצרן מכונות - שהיכולת שלו היא לתכנן מכונה, צריך פתאום גם לפתח תוכנה, לחבר תוכנה ופאנל שמציג את הדיאגנוזה, מסכים גרפיים, תקשורת ביניהם. "המוצר הראשון שלנו היה בקר שמכיל את כל זה והיצרן לא היה צריך לעשות הרבה. הפכנו את התהליך לכזה שגם יצרן קטן יכול לתכנן מכונה מתוחכמת.

"בשלב הזה של חיי החברה, כשאנו מוכרים את המוצרים בהרבה מדינות, הצטרפה אלינו פימי. עשינו ביחד תהליך ניתוח חוזקות ואסטרטגיות, והבנו יחד שהתופעה של יותר תחכום נכנסת יותר לתעשייה, ומצד שני יצרני המכונות התלוננו שהם מתקשים לגייס אנשים טובים. זאת תופעה שמאוד מפריעה להם, הם מרגישים שהם לא יכולים להתחרות בחברות הגדולות. אנחנו פונים ליצרני מכונות של מאות מיליוני דולרים, שנחשבים כיצרן בינוני.

"התחלנו לקחת את הכיוון ולחזק אותו. חיפשנו את הנושאים היותר מורכבים - תקשורת, סדרה חדשה של בקרת תנועה motion, שהוא נושא מאוד מורכב. שילבנו גם הגנות סייבר, ושורה ארוכה של יכולות שמצד אחד נותנות פיצ'רים מתוחכמים ללקוח, שבתפיסה שלנו יודע לתכנן מכונות אבל לא שולט בריבוי הטכנולוגיות החדשות הנדרשות. הכול מונגש לו בגרירת אייקונים על המסך, ללא תכנות מורכב. התהליך הזה יצר מצב שהבקרים שלנו מטפלים במכונות הרבה יותר גדולות, וזה הרחיב את מגוון הלקוחות האפשרי".

במקביל, הכניסה לתחום ה-motion הגדילה את היקף השוק אליו החברה פונה. לדברי שני, "השוק הזה לבדו גדול פי 2 משוק הבקרים. בנוסף יצאנו עם פתרון ענן SaaS ואנחנו מטפלים גם באבטחת המידע. אנחנו עושים הכול - גם את המוצר הפיזי וגם תוכנות, והשילוב מאפשר לנו את שולי הרווח היפים יחסית שיש לנו".

הכנסות יוניטרוניקס בינואר-ספטמבר 2023 צמחו ב-48% ל-159 מיליון שקל, סכום גבוה מזה שנרשם ב-2022 כולה. הרווח הנקי לתקופה היה 31.7 מיליון שקל, לעומת 12.3 מיליון שקל בתקופה המקבילה. צבר ההזמנות בסוף ספטמבר עמד על 77 מיליון שקל.

"שוק של מפלצות"

איך השפיע הפיצול לשתי חברות על הפעילות?
שני: "הפיצול עשה טוב לשתי החברות. אלה תחומים שונים, נוצר מיקוד נפרד של ההנהלה בכל אחת מהחברות. יוניטרוניקס - יש לה בשלות ורואים כבר את התוצאות. יוטרון, למרות שעברה תקופה לא פשוטה בגלל הקורונה והמלחמה באוקראינה - שם היו כל קווי הייצור שלה, הייתה פעם הפסדית והיום כבר לא. אני חושב שיוטרון עולה על פסים טובים מאוד בזכות המיקוד".

אתה מדבר על מיקוד, אבל אתה פעיל בשתי החברות - יו"ר יוניטרוניקס ומנכ"ל יוטרון.
שני צוחק: "אני לא יודע להתמקד בכלום. בכל מקרה, בשתיהן יש הנהלה מצוינת שלא זקוקה לבייביסיטר רציף. ביוטרון אני המנכ"ל ומוביל את החברה, וביוניטרוניקס יש מנכ"ל מצוין שגדל בחברה (עמית הררי) ואני מסייע לו בתחומים מסוימים שבהם הניסיון שלי רלוונטי".

עד כמה משפיעה המלחמה על פעילות יוניטרוניקס?
"המכירות של יוניטרוניקס בישראל מהוות 4% מכלל המכירות, והפעילות בארץ לא עצרה יום אחד. נכון שלקוחות מסוימים בעולם רצו לראות תוכנית DRP (התאוששות מאסון, ש'ח'ו') ויש לנו תוכנית שמאפשרת במקרה קיצון להוציא לקבלני משנה את הייצור מחוץ לישראל, כמעט ללא התראה. מהבחינה הזו, לקוח שיש לו חששות, אנחנו מצליחים להרגיע עם תשובות טובות. כך שלמלחמה היה אימפקט מינימלי על החברה".

מי המתחרים הבולטים שלכם?
"שוק האוטומציה התעשייתית הוא שוק של מפלצות. יש 3-4 שחקנים ענקיים כמו סימנס, רוקוול ומיצובישי שהם כמחצית מהשוק, ויש עוד מאות חברות שהן חברות נישה כמונו. אנחנו בנישה מאוד מסוימת, לא כולם בכל מכונה צריכים את ה'חוכמות' שלנו. אם זה מסור שיורד בלחיצת כפתור אז לא צריך אותנו, ובינינו, זה רוב המכונות. אבל השוק שאנחנו פונים אליו הוא פוטנציאל של מיליארדים - ואנחנו עדיין במספרים מאוד קטנים".

אולי תהוו יעד לרכישה לגדולים?
"יכול להיות. הסיטואציה היא שיש לא מעט רכישות של הגדולים, זאת דרכם לשמור על נתח שוק".

היו פניות?
"לא לאחרונה".

עוד כתבות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"