גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשיא של 9 חודשים למרות המלחמה והמחירים הכבדים: תעלומת השקל המזנק

סיום המלחמה בעזה לא נראה באופק, אי-הוודאות סביב החזית הצפונית גדולה, הגירעון מזנק, ומודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל ● למרות כל אלו, המטבע הישראלי נסחר ברמות שלא נראו מאז יוני בשנה שעברה ● אופטימיות יתר? חמש הערות על הנעשה בשוק המט"ח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: דוברות הכנסת, דובר צה''ל
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי; צילומים: דוברות הכנסת, דובר צה''ל

מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל, הגירעון תופח, ואי-ודאות גדולה עוטפת את הנעשה בחזית הצפונית ובעזה. כל אלו לא מפריעים לשקל להתחזק לשיא של תשעה חודשים אל מול הדולר האמריקאי. שערו היציג האחרון של הדולר נסגר על 3.56 שקלים - רמה שלא נראתה מאז יוני בשנה שעברה. רק בשבוע שעבר, נרשם שינוי חד של 2% לטובת השקל.

מדדי המניות היכו בחודשיים תחזיות של שנה; מומחים: זו רק ההתחלה
דווקא אחרי הורדת הדירוג: בורסת תל אביב זינקה ב-8%

ההסברים לחוזקו של המטבע הישראלי שונים. חלקם כלכליים גרידא וחלקם נגועים בתחזיות גאו-פוליטיות שיוצרות את הסנטימנטי החיובי. בכל מקרה, אלה חדשות טובות עבור הצרכן הישראלי ובנק ישראל, שכן השקל החזק מסייע לשמור את האינפלציה בתוך היעד של הבנק המרכזי (3%-1%).

יותר קונים ממוכרים

חרף המלחמה בעזה וסימני השאלה הפתוחים סביב הגזרה הצפונית, בראייה ארוכת-טווח יש ככל הנראה יותר גורמים שתומכים בשקל חזק, ולכן יש יותר קונים ממוכרים. בין הגורמים הללו ניתן למנות את מאזן התשלומים החיובי. מאזן התשלומים משקף את העסקאות הכלכליות שהתרחשו בין המשק למשקים אחרים בעולם בתקופה מסוימת וכולל עסקאות על סחורות, שירותים, הכנסה, פעולות פיננסיות ועוד. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, העודף בחשבון השוטף ברבעון השלישי של 2023 (טרם המלחמה) עומד על 5.8 מיליארד דולר. זאת, לעומת 4.5 מיליארד דולר ברבעון הקודם.

גורם מרכזי נוסף הוא פעילות המוסדיים, עליה נרחיב בהמשך. על פי הצהרות של מספר מנהלי השקעות בגופים המוסדיים, הם מזהים את התמחור של השוק הישראלי כאטרקטיבי ביחס לעולם ומגדילים את החשיפה שלהם אליו.

עם זאת, גורם בשוק אומר לגלובס כי "המותג 'ישראל' חטף מכה רצינית בשנה האחרונה בגלל המאבק הפנימי ובגלל המלחמה. משקיעים בעולם מסתכלים עלינו אחרת ומעדיפים לשים את כספם במדינות יציבות יותר מבחינה פנימית וגאו-פוליטית".

מתנה מאמריקה - השווקים לא עוצרים

הגופים המוסדיים בעלי השפעה אדירה על שוק המט"ח הישראלי. כל תזוזה שהם מבצעים לתוך ישראל או מחוצה לה משפיעה באופן מיידי על השער. כל תנועה שלהם מתבצעת בסכומים גדולים מאוד, במיליארדים. מעבר להחלטה אקטיבית על הגדלת החשיפה לישראל, קיים רובד נוסף שמביא את המוסדיים למכור או לקנות דולרים - והוא התנודות בוול סטריט. מלבד מספר חודשים בשנה שעברה, על רקע המשבר סביב רפורמת המשפט שקידמה הממשלה, התרגלנו למשוואה כזו: כשוול סטריט עולה, השקל מתחזק על חשבון הדולר. כשוול סטריט יורדת, הדולר מתחזק.

 

מתחילת השנה וול סטריט נמצאת במומנטום חיובי במיוחד, שבא לידי ביטוי בעלייה של 10% במדד הנאסד"ק ו-8% במדד ה-S&P 500. כשזה המצב, המוסדיים מוכרים דולרים כדי לאזן את היחס בינם לבין השקלים בתיק. בנוסף לכך, הדולר נחשב לנכס בטוח ולמקלט בעת ירידות בשווקים. כשהמגמה היא כה חיובית, יותר משקיעים נוטשים את הדולר ומעדיפים להשקיע במניות.

הגירעון והורדת הדירוג מגולמות

שני גורמים שעל פניו אמורים היו להכביד על השקל הם הגירעון הגדול הצפוי השנה - 6.6% - והחלטתה של מודי'ס להוריד את דירוג האשראי של ישראל לרמה של A2. אלא ששניהם כבר מגולמים במחיר הנוכחי. האג"ח של ישראל בעולם נסחרת ברמה של מדינות בעלות דירוג BBB+. לגבי הגירעון, כל עוד הוא "זמני" המשקיעים לא מתרגשים מכך.

על פי הערכות, גם אם חברות הדירוג האחרות, פיץ' ו-S&P, יחליטו על הורדת דירוג האשראי, לא צפויה בשל כך תנודה משמעותית בשער הדולר-שקל. זאת בהינתן שכל שאר הגורמים הכלכליים יישארו ללא שינוי.

גם העובדה שבנק ישראל נמצא ברקע תומכת בהתחזקות השקל. בתחילת המלחמה, בזמן שהשקל רשם פיחות חד ונסחר ביחס של 4.1 לדולר, בבנק ישראל הביעו נחישות לחזק את המטבע והמקומי והשיקו תוכנית בסך 30 מיליארד דולר. בפועל, הם מימשו כ-8.5 מיליארד דולר בלבד, אך עצם העובדה שבשוק יודעים שבנק ישראל נמצא שם ברקע ובכוננות תורם לייסוף. גם העובדה שהריבית במשק נותרה על כנה ולא ירדה תרמה במעט להתחזקות השקל, שכן משקיעים מסוימים שהעריכו שתהיה הורדה סגרו את הפוזיציה ומכרו דולרים.

 

ההתפתחות שלא מתומחרת

התסריט שאותו כעת לא מגלמים בשוקי המט"ח והמניות הוא התפתחות שלילית בגזרה הצפונית שתביא למלחמה רחבה מול חיזבאללה. התפיסה היא שמדובר בעימות מוגבל שלא יחריף. פעיל בשוק מספר לגלובס כי להערכתו אם חיזבאללה יירה טיל לאזור המרכז, אנו עשויים לראות קפיצה מיידית של כעשרים אגורות בשער הדולר. אירוע רחב יותר בצפון יביא כמובן גם להרעה בנתוני המאקרו האחרים של ישראל ויחייב גידול נוסף בחוב של ישראל, מה שיבוא לידי ביטוי בגירעון התקציבי וביחס החוב תוצר של ישראל. אבל את זה כאמור השוק לא מגלם כרגע ומעריך שאנחנו לא בדרך לשם.

גורם נוסף שתורם לאופטימיות הוא ריבוי ההערכות שאנחנו בדרך להפסקת אש גם בדרום, שלפחות לתקופה קצרה תכניס קצת ודאות לשווקים.

באופן כללי, נראה כי המשקיעים בעולם נמצאים בתקופה אופטימית בעולם ופחות מתמחרים סיכונים גאו-פוליטיים עולמיים. ניתן לראות זאת לדוגמה במדד ה-VIX (מדד הפחד האמריקאי) שנמצא בשפל של שנים.

להתראות למשקולת הגדולה?

ערב המלחמה, ישראל חוותה סערה פנימית סביב השינויים מרחיקי הלכת שקידמה הממשלה במערכת המשפט. היו לכך השלכות גדולות על הכלכלה שבאו לידי ביטוי בהסטת השקעות למדינות אחרות ולעלייה חדה בשער הדולר שקל. בנק ישראל העריך בזמנו כי מדובר בפרמייה שלילית של עד 15% לרעת השקל.

התפיסה הרווחת כעת בשוק היא שהאירוע הזה הסתיים. לפחות מבחינת הזרים, נראה כי רפורמה או מהפכה משפטית שתכביד שוב ותרתיע את המשקיעים לא נמצאת על השולחן בעתיד הנראה לעין. אחד השחקנים בשוק אף העריך שגם אפשרות של בחירות ועליית ממשלת מרכז מתומחרת במידה מסוימת על ידי משקיעים זרים.

בשורה התחתונה, השקל שהיה אחד המטבעות החזקים בעולם מול הדולר בשנים האחרונות איבד מכוחו בשנה האחרונה בגלל אירועים קיצוניים - מאבק פנימי חסר תקדים ומלחמה לא צפויה. קשה לספק תשובה חותכת לשאלה אם המגמה החיובית תימשך, ויש המון משתנים שיכתיבו כיצד תיראה התמונה.

עוד כתבות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס מייקרת את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף בב-19 במאי

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"