גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראש הממשלה נתניהו שוב הבטיח קרקעות לחיילים משוחררים. איפה החסמים?

כבר היום ניתנות הנחות של עד 100 אלף שקל לרוכשי קרקע לבית צמוד קרקע בנגב ובגליל ● אלא שמינואר 2023 ועד היום נסגרו מכרזים להקמת 1,437 יח"ד צמודות קרקע בלבד בסך־הכול ● מהי התוכנית החדשה, והאם יש לה היתכנות?

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל
חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

ראש הממשלה בנימין נתניהו הצהיר בשבוע שעבר כי הוא מקדם תגמול עבור חיילים משוחררים, כך שיקבלו הנחות על קרקע באזורי עדיפות לאומית בנגב ובגליל. "אני מכין חוק שיתגמל יוצאי צבא באופן דרמטי על ידי מתן הנחות עצומות על קרקעות בגליל ובנגב באזורי עדיפות לאומית", אמר נתניהו במסיבת עיתונאים, והוסיף: "חייל משוחרר יקבל על הקרקע הנחה של 90% ולוחם קרבי משוחרר יקבל הנחה עד 95%, כמעט בחינם. הלוחמים הגיבורים שלנו הרוויחו את זה בזכות. הם הגנו על הבית ועכשיו הם יקבלו קרקע לבנות עליה בית". 

האוצר מתכנן הטבת מס דרמטית לרכישת דירה. מי יוכל ליהנות ממנה?
יותר מכל אזור בעיר: מחירי המשרדים בתל אביב צונחים - בעיקר בציר הזה

התקשורת סערה, משום שמדובר בהצעה שנתניהו כבר קידם בעבר והובילה להנחות לקבוצה קטנה של משרתי מילואים בבנייה של צמודי קרקע. בניסיון להבין את ההצעה המתגבשת של נתניהו, פנינו למשרדים הרלוונטיים - משרד האוצר ומשרד ראש הממשלה ודובריו הפוליטיים של ראש הממשלה, שלא היו מוכנים להתייחס לפנייה. גורמים בענף מעריכים שהרחבתה, אם בכלל תקודם, לא תוביל לסיוע משמעותי ובוודאי שלא לכלל המשוחררים מהצבא ולאנשי המילואים בגלל מיעוט קרקעות הניתנות לשיווק.

מה ההטבות שניתנות כיום למשרתי המילואים ברכישת קרקעות?

חיילי מילואים בעבר או בהווה כבר זכאים להטבה חד־פעמית של עד 100 אלף שקל לבנייה צמודת קרקע, בתים בודדים, דו־משפחתיים וארבע־משפחתיים. ברמ"י מפרטים כי ההטבה ניתנת עבור חיילי מילואים ששירתו שש שנים לפחות וצברו 80 ימי מילואים החל משנת 2000 בתקופה זו (אין הכרח שבכל שנה בתקופה זו שירת במילואים). המימוש ניתן עד שש שנים מיום שחרור משירות המילואים.

באתר רמ"י מציינים ששיעור ההנחה באזורי עדיפות לאומית א' סמוכי הגדר יקבלו עד 35% הנחה ובאזורי עדיפות לאומית ב' שיעור ההנחה עד 20% - כל זה עד לתקרה של 100 אלף שקל. יישובים באזורי עדיפות לאומית ב' כוללים למשל את היישובים הקהילתיים ביישובי שגב (משגב), ערים, יישובים וקיבוצים בעמק יזרעאל, הגלבוע והכינרת. באזורים שאינם אזורי עדיפות לאומית ניתנת הנחה של עד 10% ובתקרה של 100 אלף שקל.

 

במכרזים פומביים לבנייה נמוכה ההנחה לחיילי המילואים היא 15% ועד 100 אלף שקל לא כולל מע"מ. בקרקעות שמשווקות בפטור היא ניתנת במחיר אפס.

למי שחושב שאפשר לעשות "סיבוב" על הקרקע, כלומר לקנות אותה בלי לבנות ולחכות שהערך יעלה, נזכיר שברוב המכרזים של רמ"י יש מגבלה לזמן הבנייה. (בדרך כלל שלוש־ארבע שנים מהמכרז) או התחייבות לא למכור את הקרקע במשך כמה שנים.

מה ההטבות הצפויות ועל מי הן ישפיעו?

לפי דברי נתניהו יורחבו ההטבות לקרקעות להנחה של עד 95% באזורי עדיפות לאומית בנגב ובגליל. אלא שלא ברור מה יהיה היקף הביקוש למגרשים הללו, וגם לא ברור מה יהיה ההיצע: לפי אתר רמ"י, מינואר 2023 ועד היום נסגרו מכרזים להקמת 1,437 יח"ד צמודות קרקע בסך־הכול. חסם נוסף הם תהליכי הקבלה ליישובים הקהילתיים - אלה היישובים שבהם יש קרקעות בפטור ממכרז.

יש לציין כי ביישובי העדיפות הלאומית סמוכי הגדר ישנם מקרים שממילא מחיר הקרקע הוא 0. באזורי עדיפות לאומית הסמוכים לגבול ההקצאות בפטור ממכרז הקרקע ניתנת לא עלות כלל ויש לשלם את עלויות הפיתוח. ביישובים שאינם שייכים למרחב הכפרי, ישנם מכרזים בשיטת 'הרשמה והגרלה' בהקצאות לקרקעות ביישובי עדיפות לאומית, שמיועדים לבני המקום, מילואים ונכים וגם בהם הקרקע היא ללא עלות ומשלמים רק את עלויות הפיתוח. מכרז כזה נסגר ביישוב שלומי עבור 98 יח"ד, בדצמבר האחרון. בנוסף ישנם מכרזים 'רגילים' שבהם כל המרבה במחיר לקרקע, גם ביישובי עדיפות לאומית וצמודי הגדר כמו המכרז הפומבי שנסגר בינואר האחרון ביישוב שלומי להקמת 138 יח"ד שנסגר בהצלחה במהלך המלחמה.

גורמים בענף אומרים לגלובס שאם הכוונה רק להנחות בקרקע בלבד זה ישפיע בעיקר על היישובים היותר מבוקשים שאינם סמוכי גדר, שבהם ערכי קרקע גבוהים, כמו יישובי משגב. "אם יתנו שם הנחה של 90% מערך הקרקע זה יהיה משמעותי. אך ביישובים שליד הגבולות בהם ממילא לא גובים תשלום על הקרקע - זה לא רלוונטי".

מה לגבי תשלומי הפיתוח?

אסנת קמחי, סמנכ"לית מנהל ענייני הכפר במשרד הבינוי והשיכון, מסבירה: "ישנן ארבע קבוצות של יישובים בעדיפות לאומית. העדיפות הכי גבוהה, שבה נדרשים הכי הרבה תקציבי מדינה, היא קבוצה א'1, שבה נכללים כל היישובים בטווח 0־7 קילומטרים מגבול עזה, ו־0־2 קילומטרים מגבול הצפון. בקבוצה הזו מקבלים 70% סבסוד פיתוח.

"במגרשים צמודי קרקע הסבסוד עד 50% ולא יותר מסכם קבוע לפי השיפוע של האתר".

ממשרד הבינוי הוסיפו כי ישנו סבסוד פיתוח גם ביישובים סמוכי הגדר שאינם כפריים, "הכל לפי החלטת עדיפות לאומית. שקובעת גובה הסבסוד ליישובים עירוניים". בשורה התחתונה, קשה לדעת מראש מה יהיה גובה הסבסוד של הוצאות הפיתוח.

אילו הטבות נוספות ניתנות למשרתי המילואים בתחום הדיור?

דיור בהנחה: לראשונה הוגרלו דירות בעדיפות למשרתי המילואים במסגרת התוכנית הממשלתית להגרלת דירות בהנחה, שנפתחה בסוף חודש דצמבר, ובה הוגרלו 6,816 יח"ד. בהגרלה זו הוקצו לראשונה כ־10% מהדירות עבור חיילים וחיילות.

השבוע החלו לעדכן את הזוכים בהגרלה, מהם כ־500 חיילי מילואים. ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי זכו בסך־הכול 500 בגלל סדר העדיפות בהגרלות: קודם מבוצעת ההגרלה בעדיפות לנכים שנרשמו, לאחריה לבני המקום, לאחריהם משרתי מילואים ולבסוף כל שאר הנרשמים. עוד נמסר כי פועלים להחלת עדיפות זאת גם בהגרלות דירות להשכרה ארוכת טווח.

ארנונה: בחלק מהרשויות המקומיות יש הטבה של עד 5% בתשלום הארנונה למשרתי מילואים פעילים, בכפוף לשיקול דעת הרשות המקומית.

הטבות במשכנתה המסובסדת: משרתי מילואים פעילים במשך שש שנים בעלי תעודת זכאות למשכנתה ממשרד הבינוי והשיכון, יכולים לקבל תוספת של עד 10% לסכום המשכנתה. התוספת הניתנת היא בשיעור של 0.5% מהמשכנתה הבסיסית לכל 15 ימי שירות. התוספת המינימלית הנה 2% ועד 10% כאמור.

עוד כתבות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון