חיסכון של 10,000 שקל בשנה למשפחה: רפורמת היבוא תוגש לכנסת

החוק יאפשר יבוא על בסיס הצהרה על שיווק כחוק באירופה • משרד הבריאות משנה גישה ומסיר התנגדויות שהפילו רפורמות יבוא גדולות בעבר • במשרד צופים חיסכון משמעותי לצרכן ומדגישים: "נדרוש אחריות וניהול סיכונים מהיבואנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

רפורמת היבוא, "מה שטוב לאירופה טוב לישראל", תוגש לכנסת על-ידי משרד הבריאות. תזכיר החוק יפורסם עוד היום (ה').

במסגרת הרפורמה יהיה ניתן לייבא לישראל מוצרי מזון ותמרוקים על בסיס הוכחת שיווק באירופה - ללא צורך לעמוד ברגולציה ישראלית ייחודית. זאת למעט מוצרי תינוקות, ילדים ונשים הרות, החלקת שיער ומוצרי הגנה מהשמש; ובכפוף לאריזה בעברית, מדבקות אדומות וסימון אלרגנים.

על-פי משרד הבריאות, מדובר בבשורה של ממש - שתחסוך 10,000 שקל בשנה בממוצע לכל משפחה בישראל.

רפורמת היבוא של ברקת עברה בוועדת השרים: כל מוצר שמשווק באירופה יוכל להגיע לישראל
פרשנות | רוצים להבין למה השקל מתחזק? תסתכלו מה קרה ליבוא לישראל

על-פי שר הבריאות אוריאל בוסו, "המטרה ברפורמה היא לפשט על היבוא ולהקל עליו, תוך שמירה על בריאות הציבור. יחד עם הרגולציות שמשווים ומקילים, המחויבות שלנו היא לבריאות הציבור, ולכן משרד הבריאות מוביל את החקיקה".

היסטורית, רפורמות דומות רבות נפלו בשל התנגדות משרד הבריאות - שהם עתה מסירים. מכאן שמדובר בשינוי גישה משמעותי מצדם. זאת לאחר דיונים שהתרחשו בין משרד האוצר והכלכלה מול משרד הבריאות, וראש הממשלה הכריע לטובת עמדת משרד הבריאות, שיבוא יתאפשר באמצעות הפניה לחוק האירופי כך שהצהרה על יבוא כדין באירופה תאפשר יבוא חופשי לישראל.

 כל היבואנים יעמדו כשווים בפני החוק הישראלי

על-פי שר הבריאות, "אנחנו מכירים ב-20 רגולציות שמקובלות באירופה, על בסיס הצהרה שהמוצר משווק כדין באירופה. אנחנו מוותרים על הפניה ישירה ליצרן". בכך יבוטל למעשה המעמד של "יבואן רשמי" שמולו "יבואנים מקבילים" וכל היבואנים יעמדו כשווים בפני החוק הישראלי.

עוד מוסיף השר בוסו כי "זה ידרוש מהיבואן ניהול סיכונים ובקרת איכות. משרד הבריאות יפעל להקנות ליבואנים כלים כדי לדאוג לכך - ויטיל עליהם אחריות במקרה של הפרה". 

בנוסף, במשרד הבריאות דאגו למנגנון סנכרון עם היצרנים באירופה: הודעות "ריקול" שיפרסמו יצרנים באירופה יגיעו ישירות למשרד הבריאות, שיעביר את המידע באופן ישיר ליבואנים.

משרד הבריאות פעל עם משרד המשפטים כדי להמשיך את ההכרה האוטומטית בכל שינוי שיעשו בעתיד בתקינה האירופית, כך שיהיה אפשר להמשיך ולייבא.

מבחינת יבוא תמרוקים, אחד השינויים הגדולים שנעשו הוא ויתור על "תיק תמרוק", מסמך משפטי בן מאות עמודים שדרשו לתרגם ולהתאים לישראל - והיווה מעמסה קשה על יבואנים קטנים. היבואנים יידרשו לחתום על הצהרה שהמוצר משווק כחוק באירופה - ויוכלו לייבא אותו באופן חופשי לישראל.

עם סימוני אלרגנים בעברית, מוצרי תינוקות מחוץ לרפורמה

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף כי הרפורמה תהיה נרחבת, אך לא מוחלטת: בכל הנוגע לתמרוקים, יוחרגו ממנה מוצרי תינוקות וילדים, נשים הרות ומניקות, החלקת שיער ומוצרי הגנה מהשמש. אלה יישארו תחת התקינה הישראלית הייחודית, שעליה משרד הבריאות סומך יותר - אך תקשה על יבוא מוצרים אלה.

בנוסף, מוצרי מזון ותמרוקים כאחד יידרשו לארוז את המוצרים מחדש בעברית, לשים עליהם מדבקות המתריעות על סוכר, נתרן ושומן רווי בכמות גבוהה ("מדבקות אדומות") ואף להוסיף סימוני אלרגנים.

לשאלת גלובס, מנכ"ל המשרד השיב כי סימונים אלה לא צפויים להוות בעיה, משום שיש מדינות אחרות עם דרישות דומות. עם זאת, משרד הבריאות עוד לא החליט סופית לגבי סימון מיוחד לאלרגיות שנפוצות יותר בישראל - כגון אלרגיה לפול. 

"משרד הבריאות משנה את הגישה", אומר בר סימן טוב. "ברפורמה הזאת לוקחים סיכונים, כי אנחנו מוותרים על קשר ישיר עם היצרן. זה אומר שההתרעה שתהיה לנו על בעיות תהיה קצרה יותר, ואנחנו גם מוותרים על יכולת אכיפה כלפי היצרן. באירופה, אם יש תקלה ביוון, ושורש התקלה בצרפת - תהיה אכיפה נגד היצרן בצרפת. אנחנו לא נוכל לעשות זאת. ככלל, מאזן האחריות השתנה, ויש יותר אחריות על היבואן ועל הצרכן".

משרד הבריאות ידרוש מהיבואנים ניהול סיכונים במזון, למשל לגבי חיידק הליסטריה ממנו חוששים במשרד הבריאות: "עוסקים במזון צריכים להבין מה המשמעות של החיידק, איך שומרים על המוצרים מפניו, ומתי הריכוז הופך למסוכן מדי". 

בכלל, אומר בר סימן טוב, משרד הבריאות משנה גישה: "אנחנו שואפים להרמוניה כמה שיותר מלאה בין החוק הישראלי לאירופי, מלבד יוצאי הדופן שהגדרנו. הפסקנו תהליכים של בדיקת כל המוצרים בנמל, ובקרוב גם תהיה רפורמה ברישוי עסקים. מי שמתעסק במזון - הוא זה שצריך לנהל את הסיכונים, ובהתאם, האחריות תהיה עליו".