גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסנקציות החדשות על כלי רכב מסין, וההשלכה על ישראל

האיחוד האירופי מקדם צעדים לצמצום יבוא כלי הרכב החשמליים מסין לאירופה, ומקורות בענף הרכב אומרים כי מדובר ב"רעידת אדמה" בעבור השוק הישראלי ● וגם: הדגמים החדשים של סקודה, מרצדס ופורד שהגיעו לישראל ● השבוע בענף הרכב

באיחוד מנסים לעכב את היצוא מסין / צילום: יח''צ
באיחוד מנסים לעכב את היצוא מסין / צילום: יח''צ

האיחוד האירופי החל לנקוט בצעדים לצמצום יבוא כלי הרכב החשמליים מסין לאירופה באמצעות הטלת מכסים, החל מקיץ 2024. יצוין כי האיחוד האירופי מנהל החל מאוקטובר אשתקד חקירה סביב החשד שממשלת סין נוקטת במדיניות של היצף כדי לסייע ליצרני רכב סינים, בעיקר של רכב חשמלי, להיכנס לאירופה.

המחירים נחתכים: יצרניות הרכב הסיניות רבות, והצרכן הישראלי מרוויח
מרכב שטח למקצוענים ועד לחשמלית קומפקטית וזולה: חמישה דגמים סינים שצפויים לנחות בישראל  

החקירה הייתה אמורה להסתיים עד נובמבר 2024, אולם על פי הודעת האיחוד השבוע, נציבות השוק האירופי עתידה להתחיל כבר בקרוב בהליך רישום לצרכי מכס של כל דגמי הרכב החשמליים מתוצרת סין - למעט כלי רכב דו־גלגליים - שמיובאים לאיחוד. זאת, כהכנה לקראת הטלת מכסים "זמניים" עליהם כבר בחודש יולי הקרוב.

בהודעת הנציבות נמסר כי למרות שהחקירה טרם הסתיימה, בידי האיחוד "הוכחות מספקות" לכך שיצרנים של כלי רכב חשמליים מתוצרת סין קיבלו סובסידיות ממשלתיות משמעותיות לצורך יצוא לאירופה. לטענת האיחוד, "אם סין תמשיך להאיץ את קצב היצוא לאירופה לפני שהחקירה תסתיים במלואה, יצרני הרכב באיחוד האירופי עלולים לספוג נזק שיהיה קשה לתקן".

על פי הנתונים מתחילת החקירה, באוקטובר 2023 ועד סוף ינואר יובאו לאירופה כ־178 אלף כלי רכב חשמליים ופלאג־אין מתוצרת סין - עלייה של 11% לעומת התקופה המקבילה. לדברי הנציבות, "לאור הפגיעה הקשה במכירות של היצרנים האירופאים והפגיעה בתעסוקה עוד לפני תום החקירה, הטלת מכסים על כלי רכב רשומים מתוצרת סין היא מתבקשת".

רישום דגמי הרכב הסיניים לצורך הטלת מכס אמור להתחיל בימים הקרובים, לאחר פרסום המהלך ברשומות הרשמיות של האיחוד. יצוין כי גם בריטניה, שאינה חברה באיחוד, החלה בבדיקה משלה, שעלולה גם היא להניב הטלת מכסים מקומיים על יבוא סיני לשטחיה.

דובר של משרד החוץ הסיני כינה בתגובה את הצעדים "פרוטקציוניסטים", ורמז כי סין עלולה לנקוט בצעדי תגובה מסחריים נגד יצרניות רכב מערביות, שפועלות באירופה.

"רעידת אדמה" בשוק הישראלי

בתוך כך, אומרים מקורות בענף הרכב הישראלי כי מדובר ב"רעידת אדמה". לדבריהם, אם האיחוד יטיל מכסים משמעותיים על כלי רכב חשמליים מתוצרת סין, כבר הקיץ תהיה לכך השפעה ישירה ומהירה גם על השוק הישראלי - שבו כלי רכב מתוצרת סין מובילים את המכירות מתחילת השנה.

להערכתם, בטווח הקצר המהלך יהיה חיובי עבור השוק הישראלי. זאת מכיוון שיצרנים סינים, שכלי הרכב שלהם כבר מצוידים בתקינה אירופאית ומשווקים באירופה, עשויים להגביר את היצוא לישראל, לשפר את זמינות המלאים ולהוריד את המחירים ליבואנים - על מנת לפצות על ירידה אפשרית במכירותיהם בשווקים הגדולים של אירופה. במקביל, צפויים יותר ויותר יצרנים להקים מפעלי הרכבה לכלי הרכב שלהם באירופה, שיהיו פטורים ממכס.

עם זאת, בטווח הארוך יותר המהלך של האיחוד צפוי להקטין את המוטיבציה של מותגי רכב חדשים לבצע לדגמים חדשים תקינה אירופאית, שהיא גם תנאי לשיווק שלהם בישראל.

המותגים הסיניים שיגיעו

על רקע זה גם צפוי להתגבר בחודשים הקרובים זרם המותגים הסיניים החדשים שינחתו בישראל. אל חברת דונפנג הממשלתית, שהודיעה בשבוע שעבר על כוונתה להיכנס לאירופה ולישראל עם מותגים חשמליים חדשים עוד לפני סוף השנה, צפוי להצטרף גם קבוצת BAIC עם המותג ARCFOX, שמייצר רכבי פרמיום חשמליים.

על פי רישומי משרד התחבורה, זיכיון היבוא של המותג נמצא בידי חברת EV־MOTORS, שנמצאת כיום בקשיים משפטיים. אולם מתנהלים כיום נסיונות לממש את היבוא בדרכים חליפיות. למותג יש תקינה בסדרות קטנות, והעיתונות הספרדית מוסרת שמשלוח ראשון של כמה אלפי כלי רכב של המותג שמיועד לאירופה כבר נחת בספרד.

גם NIO הסינית, שמיוצגת בישראל על ידי דלק רכב, צפויה להרחיב בחודשים הקרובים את נוכחותה בסין ובשווקי היצוא עם מותג "MASS" חדש שנושא את השם ALPS. הרכב הראשון של המותג, שיהיה ברמת מחיר נמוכה משמעותית מרמת המחיר הנוכחית, יצא לשוק הסיני כבר ברבעון השלישי של השנה וייצא לאירופה בתחילת 2025. זהו קרוס־אובר חשמלי, שממוצב ישירות מול טסלה Y.

יוצאת לשוק: סקודה קאמיק המחודשת

חברת צ'מפיון החל לשווק בישראל את הדור המחודש של הקרוס־אובר הקומפקטי סקודה "קאמיק". הרכב עבר מספר שינויי עיצוב שמתמקדים בפגושים, בגריל, בפנסים מלפנים ומאחור ועוד. תא הנוסעים שודרג עם חומרי דיפון משופרים וקיבל מערכת מולטימדיה מדור חדש, לוח מחוונים דיגיטלי ומערך פיקוד חדש. מערכת ההנעה נותרה ללא שינוי והרכב ישווק בישראל עם מנוע 1 ליטר טורבו־בנזין בהספק 115 כ"ס או עם מנוע 1.5 ליטר טורבו־בנזין עם 150 כ"ס.

המחירים מתחילים ב־141 אלף שקל לדגם ה־1 ליטר הבסיסי ומגיעים עד כ־156 אלף שקל לדגם ה־1.5 ליטר. זוהי התייקרות של בין 2,500 לכ־7,000 שקל לעומת הדגם היוצא.

סקודה קאמיק המחודשת / צילום: יח''צ

השקה מקומית: מרצדס GLC קופה החדשה

חברת כלמוביל החלה לשווק בישראל את הדור החדש של הקרוס־אובר מרצדס GLC קופה. הדגם גדול מקודמו וניצב על בסיס גלגלים מעט ארוך יותר. יש לו עיצוב חדש ותא מטען, שנפחו צמח בכ־45 ליטר. גם תא הנוסעים מיישר קו עם התא של מרצדס GLC החדש, שהושק בשנה שעברה.

הרכב ישווק בישראל בשלוש גרסאות: GLC 200 עם מנוע 2 ליטר טורבו בהספק 204 כ"ס; דגם GLC300 עם מנוע 2 ליטר טורבו־בנזין ומערכת היברידית "קלה"; ודגם פלאג־אין עם הספק כולל של 313 כ"ס וסוללה גדולה, שמאפשרת לנוע על חשמל בלבד לטווח של עד 118 ק"מ. המחירים מתחילים בכ־490 אלף שקל לדגם ההתחלתי ומגיעים עד כ־570 אלף שקל לדגם ההיברידי.

מרצדס GLC קופה החדשה / צילום: יח''צ

נחתה בארץ: פורד טרנזיט קאסטום

חברת דלק רכב החלה לשווק בישראל את המסחרית פורד טרנזיט קאסטום. הרכב, במשקל כולל של 3.22 טון, מגיע בשלב הראשון לישראל בגרסה באורך 5.45 מ' שלתוכה ניתן להעמיס מטען במשקל של עד 1.28 טון.

לרכב יש מערך פיקוד מודרני עם לוח מחוונים דיגיטלי ומסך מולטימדיה גדול תומך אנדרואיד. המנוע הוא 2 ליטר טורבו דיזל והמחיר כולל מע"מ 282 אלף שקל.

פורד טרנזיט קאסטום / צילום: יח''צ

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

נגישות או עיוות? מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר