גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרגלי הגלישה של הישראלים נחשפים: טלגרם מתחזקת, פייסבוק נחלשת

נתוני איגוד האינטרנט הישראלי מצביעים על התחזקות של וואטסאפ, טיקטוק וטוויטר ב–2024, בצל המלחמה ● במקביל נרשמת מגמה שצריכה להדאיג הורים, ולא רק אותם: עלייה בשימוש בפלטפורמת דיסקורד, שלצד פעילות ראויה כוללת גם תכנים קשים ומסוכנים

הרגלי הגלישה של הישראלים נחשפים / אילוסטרציה: shutterstock
הרגלי הגלישה של הישראלים נחשפים / אילוסטרציה: shutterstock

בשנים האחרונות בוחן איגוד האינטרנט הישראלי את הרגלי הצריכה בדיגיטל, ומפלח את האפליקציות ואת השירותים הפופולריים ביותר לפי תדירות שימוש וחלוקה דמוגרפית. השבוע חושף האיגוד את נתוני 2024, על בסיס סקר מקיף שנערך באמצעות מכון גיאוקרטוגרפיה בקרב מדגם מייצג בחברה הישראלית של 1,004 משיבים בגירים (18+), כולל החברה הערבית.

גוגל, אמדוקס ואוניברסיטת רייכמן משיקות בית ספר להייטק בשדרות
דיווח: WIZ מנהלת מגעים לגיוס לפי שווי של למעלה מ-10 מיליארד דולר

בדומה ל-2023, גם השנה יוטיוב מובילה (98% שימוש), אך היא חולקת את המקום הראשון עם וואטסאפ, שעלתה ב-3%. פלטפורמות נוספות שהתחזקו השנה הן טיקטוק ב־6%, טוויטר ב־2% ומסנג'ר של פייסבוק ב־5%.

במבט מעמיק ניתן לזהות מספר מגמות מעניינות, בצל המלחמה ובצל התחזקות ענקיות הטכנולוגיה. הנה ארבע הערות על צריכת הדיגיטל בישראל 2024. 

טלגרם: גידול בצל המלחמה

אפליקציית העברת המסרים טלגרם צמחה מאוד מתחילת המלחמה מול ארגון הטרור חמאס. כבר לא מדובר באפליקציית שוליים מחתרתית שמנסה לתת פייט לוואטסאפ, אלא כזו מתקרבת לאחוזי שימוש גבוהים ביותר.

אם בשנת 2023 שיעור השימוש עמד על 54%, כעת כבר מדובר ב־70%. לדברי ד"ר אסף וינר, סמנכ"ל רגולציה ומדיניות באיגוד האינטרנט הישראלי, "מאז מתקפת ה־7 באוקטובר אנחנו מזהים שינויים עמוקים בדפוסי צריכת החדשות הישראלית, ובראשם מעבר מאסיבי לצריכת חדשות ומידע באמצעות המרחבים הדיגיטליים, ובמיוחד טלגרם - שאומצה על־ידי כל שכבות הגיל והמגזרים בחברה הישראלית".

הדבר אף מתבטא בכך שגם בגילאים מבוגרים יותר, 50-59, נרשמה עלייה בצריכה מ־47% ל־62%. בחלוקה גאוגרפית, אפילו אזורים בישראל שבהם פחות השתמשו בטלגרם, כמו ירושלים, למשל, אימצו בהרחבה את האפליקציה.

חשוב לוודא שהשימוש באפליקציה בריא: אין בה שום ניהול תוכן, ולכן מתפרסמים תכנים קשים ובעייתיים ללא סינון, שצריך להיזהר מהם.

טיקטוק: הפער בין האוכלוסיות

ב־2018 נכנסה לשוק המערבי רשת חברתית סינית חדשה, שטרפה את הקלפים בשוק הפרסום הדיגיטלי. טיקטוק שינתה את הרגלי הצריכה של צעירים ברחבי העולם, אבל גם מבוגרים משתמשים בה לא מעט - ובישראל בולטים הבדלי השימוש בין החברה היהודית לחברה הערבית.

בקרב החברה היהודית, שיעור השימוש בטיקטוק עומד על 51%, בעוד שבחברה הערבית הנתון משמעותית הרבה יותר גבוה - 71%. מה שמעניין לראות הוא שהמלחמה כמעט לא שינתה את שיעור חדירה: ב־2023 עמד הנתון בחברה הערבית גם כן על 71%, ובחברה היהודית - על 44% (עלייה פחות משמעותית מטלגרם, לדוגמה).

"אנחנו סבורים כי היקף השימוש הרחב יחסי בטיקטוק בקרב החברה הערבית בישראל משקף מידה מסוימת של חוסר אמון באמצעי התקשורת המסורתיים", מסביר ד"ר וינר, "ולעומת זאת יש הסתמכות על טלפונים חכמים כאמצעי התקשורת הבלעדי לצריכת חדשות ובידור".

נציין כי טיקטוק מתמודדת עם קשיים בארה"ב ונדרשת למכור את הפעילות המקומית שם לחברה אמריקאית. הדבר עשוי להשפיע על היחס לחברה, גם בישראל.

פייסבוק: לראשונה נרשמת היחלשות

את פייסבוק של חברת מטא הספידו בהרבה הזדמנויות, בעיקר בצל התחזקות טיקטוק. קראו לה זקנה ומיושנת, אבל היא עדיין הרשת החברתית הגדולה ביותר בעולם, עם יותר מ-3 מיליארד משתמשים פעילים.

עם זאת, לראשונה במדד של האיגוד האינטרנט נרשמה בישראל היחלשות בשימוש בפייסבוק - מ-90% ל-87%. אומנם לא מדובר בפגיעה קשה, אבל ייתכן כי מדובר בתחילתה של מגמה.

"לאחר עשור שבו פייסבוק החליפה את העיתונות המודפסת ואת הטלוויזיה בישראל כמקור ידע, היא הופכת פחות ופחות רלוונטית עבור השכבה הצעירה באוכלוסיית המבוגרים הישראלית", מציין ד"ר וינר. "כשפייסבוק לא הייתה זמינה בשבוע שעבר למשך כמה שעות, ההיסטריה הייתה בעיקר בקרב בני 30 ומעלה".

דיסקורד: סכנת התכנים הבעייתיים והאיומים

הסכנות שאורבות ברשתות החברתיות הן ברורות, אבל יש פלטפורמה אחת פחות מוכרת שצריך לשים לב אליה. מדובר בדיסקורד, ש"מזרימה" וידאו לצרכנים לפי תחומי עניין, כאשר לצד כל וידאו ניתן להעביר מסרים כתובים.

הפלטפורמה הוקמה על־ידי שני יזמים, ג'ייסון סיטרון וסטניסלב וישנבסקי, ב-2015, והיא מיועדת בעיקר לגיימרים. למרות שיש בה שימושים נהדרים כמו תכני ספורט וגיימינג, השימוש יכול לעבור גם לכיוון שלילי, כמו תכני סחר בסמים, טרור, שנאה או ניצול מיני של ילדים.

ב-2019 נחשף ב"פורבס" כי יש קבוצות דיסקורד שלמות שמוקדשות לפעילות עבריינית שנחקרות ב-FBI. בדוח מיוחד של מוקד 105 - המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת - נכתב כי הגיעו מקרים גם למוקד שלהם. בין היתר: בת 9 שניהלה שיחות פרטיות בעלות אופי מיני ככל הנראה עם אדם בגיר, נער שנסחט לאחר שהחליף תמונות וסרטונים מיניים, נער שפרצו לחשבונו ואיימו לפרסם את פרטיו ומקרי גניבת זהויות.

זה חשוב בעיקר כי בשנים האחרונות השימוש בפלטפורמה בישראל נמצא בעלייה. בקרב צעירים בני 18-22, ב-2023 עמד שיעור השימוש על 26%, וב-2024 הנתון כבר קופץ ל-35%. בקרב בני נוער (13-17, לא כולל החברה הערבית והחרדית, בשל קשיי איסוף נתונים) כבר מדובר ב-42%.

"דיסקורד הפכה לפלטפורמה מרכזית עבור בני נוער וצעירים", מסביר ד"ר וינר, "אך לרוב האוכלוסייה הישראלית ואפילו להורים אין מודעות או הבנה של מלאה שלה ושל מגוון השימושים והאיומים שייחודיים לאינטראקציות המתקיימות שם". 

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו