גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עידן שלא היה כדוגמתו": מנהל הגידור שממליץ על השקעה במדדים

מייסד קרן קוונטמנטל, עדי מרום, מאמין שניתוח שוק שיטתי ואוטומטי יניב תוצאות טובות יותר מניתוח "ידני" וימנע טעויות נפוצות של משקיעים ● תיק ההשקעות שלו מתבסס על מדדי מניות מרכזיים, בעיקר בחו"ל, ועל אג"ח לטווח קצר ובינוני בארץ

עדי מרום (ימין) ועופר חן, מנהלי קרן קוונטמנטל / צילום: אייל לייבה
עדי מרום (ימין) ועופר חן, מנהלי קרן קוונטמנטל / צילום: אייל לייבה

בזמן השירות הצבאי פגש עדי מרום את עופר חן, מי שיהפוך לימים לשותפו להקמת קרן הגידור קוונטמנטל (Quantamental). זאת על רקע עניין משותף שגילו השניים במשחקי שחמט. בהמשך התמחה מרום בפיתוח מערכות מסחר ומידע. הוא ייסד וניהל את חברת טרייד וואן (ואת גלובס טרייד וואן - שיתוף פעולה עם גלובס) וכן ייסד את וואלה טרייד (כיום מיטב טרייד).

מחקר מלמד: בעלי העניין בחברות בת"א כבר לא ממהרים לקנות מניות בירידות 
115 מיליון שקל בעשור: הדוחות חשפו את המנכ"ל המתוגמל בבורסת תל אביב 

נכון להיום הוא חולק עם חן תחביב נוסף, רכיבה על אופניים, אולם עיקר זמנם של השניים מוקדש לקרן הגידור שהקימו בסוף 2022, אשר לפי האתר שלה "מתמחה בהשקעות אלגוריתמיות המבוססות על ניתוח מתמטי סטטיסטי מעמיק של נתוני שוק. הקרן שואפת להשיג ביצועים עודפים על מדד S&P 500".

 

קרן קוונטמנטל, שככל הידוע מנהלת כיום כמה עשרות מיליוני שקלים, משתמשת באסטרטגיות שונות ומתמקדת בעיקר במסחר לונג ושורט בתעודות סל במגזרים השונים ובמסחר באופציות וחוזים עתידיים. את השנה הראשונה לפעילותה סיימה הקרן בהצלחה: התשואה שהשיגה עמדה ככל הידוע על 42% וזאת לעומת 24% במדד הדגל האמריקאי.

"מה שאנחנו עושים בקרן", אומר מרום, "הוא להביא את הניסיון שלנו בשוק ההון, ובעיקר את האמונה שאם תעשה את ניתוח השוק בצורה שיטתית ואוטומטית - תעשה יותר טוב מאשר בניתוח 'ידני'. זאת מאחר שעיקר הכשלים הם במבנה האישיותי: הרבה אנחנו פעמים נקשרים ומתאהבים בפוזיציה שלנו, או מממשים (מהר מדי) ואז בוכים. לכן אנחנו מעדיפים לעבוד הרבה עם ניתוח כמותי של המידע".

לשאלה האם הראלי בשוק המניות האמריקאי, שהניב תשואות מלהיבות ב-2023 ונמשך גם בחודשים הראשונים של 2024, עתיד להימשך - תשובתו של מרום היא חיובית. להערכתו שוקי המניות בוול סטריט ימשיכו להציג ביצועים עודפים גם בראייה קדימה. "החדשנות ומגזר הטכנולגיה ימשיכו להוביל את השוק האמריקאי", הוא צופה. "אנו חיים בעידן שלא היה כדוגמתו בהיסטוריה האנושית - מהפכות שכל אחת בנפרד משנה את העולם מתרחשות כעת במקביל".

המהפכות הללו, טוען מרום, הן במגוון תחומים: "חלל, מחשוב קוונטי, שבבים, AI, רובוטיקה, הנדסת חומרים, גנטיקה. לצד זאת המשק האמריקאי חזק, הודות לניהול מושכל של הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי, פד) שהצליח להתמודד עם האיומים ולרסן את האינפלציה מבלי להיקלע לאבטלה ומיתון".

מתי הריביות בארה"ב יתחילו לרדת להערכתך?
"לא במהירות שהרבה אנשים חושבים שהן יירדו. תהיה הורדת ריבית בהמשך - אבל בצורה יותר מתונה משצופים. אנחנו רואים שבארה"ב די הצליחו לרסן את האיום האינפלציוני, אבל כנראה שמעדיפים להיזהר שם בכל הנוגע להורדת הריבית".

תעודות סל להקטנת סיכון

ביקשנו ממרום להרכיב שני תיקי השקעות, אחד שנועד למשקיע הסולידי והאחר למשקיע חובב סיכון. התיק הסולידי שבנה כולל רכיב של 30% מניות, כאשר החלוקה שלו היא 10% מהתיק במניות בישראל (באמצעות השקעה במדד הדגל ת"א 35), היתרה - 20% מהרכיב - תושקע במניות בחו"ל דרך תעודות סל, ההתמחות של קוונטמנטל. יתרת התיק "הסולידי" (70% ממנו) תושקע כך: 50% מהתיק באג"ח של ממשלת ישראל ו-20% באג"ח קונצרניות בשוק המקומי.

התיק האגרסיבי כולל השקעה של 60% במניות ומורכב מ-20% מהמניות בישראל, גם כאן באמצעות תעודת סל או קרן מחקה על מדד ת"א 35. יתרת הרכיב המנייתי (40%) תושקע בחו"ל. הרכיב הסולידי בתיק למשקיע האגרסיבי מהווה 40% ממנו ומורכב מ-25% אג"ח של ממשלת ישראל, בהתמקדות במשך חיים קצר-בינוני. והיתרה - 15% מהתיק באג"ח קונצרניות ישראליות.

 

באשר להרכב החלק המנייתי בתיק, מניות בחו"ל מהוות כאמור 20% בתיק הסולידי ו-40% בזה האגרסיבי. מתוך רכיב זה בתיק 40% יושקעו בתעודת סל מחקה על מדד S&P 500 (תעודת SPDR SPY), מאחר שלדברי מרום "המדד הזה שובר שיאים כל יום מחדש ועל פי התנהגות סטיות התקן הגלומות בו, נראה שימשיך כך גם בתקופה הקרובה".

30% מרכיב מניות חו"ל בתיק יושקעו בתעודת סל שמחקה את מדד נאסד"ק 100 (אינווסקו QQQ). "עיקר ההחזקות במדד הן במניות גדולות כמו מיקרוסופט, אפל, אנבידיה, אמזון, מטא, גוגל וטסלה - הענקיות מכל הענפים הטכנולוגיים שנראה כי ימשיכו לצמוח גם בעתיד הקרוב".

שני סקטורים שיתפסו כל אחד 15% מהרכיב המנייתי בחו"ל יורכבו מסקטור הבריאות (תעודת הסל XLV), אשר לדברי מרום הוא "סקטור דפנסיבי יחסית וצבר פיגור בשנה שעברה ביחס לשאר המדדים, כך שעשוי לתקן השנה". לצידו בשיעור דומה גם סקטור הצריכה הבסיסית (XLP), שגם הוא דפנסיבי יחסית. "הענף חווה ירידה בשנה שעברה וכולל חשיפה למניות כמו פרוקטור אנד גמבל, פפסי, וול מארט וקוקה קולה". עבור הרכיב המנייתי בישראל החשיפה אמורה להיעשות כאמור דרך תעודות סל העוקבות אחרי מדד ת"א 35.

ההתמקדות בתעודות הסל נובעת לדברי מרום מכך שבאמצעותן משקיע לא מושפע מהתנהגות של מניה בודדת.

באג"ח: מח"מ קצר-בינוני

באשר לרכיב האג"חי בתיק, ממליץ מרום לפזר את ההשקעה באפיק האג"ח הממשלתיות בישראל: שני שלישים (66%) באיגרות שקליות במח"מ (משך חיים ממוצע) של 2-5 שנים, ושליש באג"ח צמודות למדד במח"מ דומה. באפיק הקונצרני הוא ממליץ על מחצית הרכיב באג"ח שקליות במח"מ 2-5 וחציו באג"ח קונצרניות צמודות גם כן באותו מח"מ. לדבריו "אם משקיעים באג"ח, כדאי ללכת היום על מח"מ שהוא בינוני-קצר, מהטעם שעדיין צריך להיות זהירים (ביחס לכך שהריבית הגבוהה תישאר לזמן ארוך יותר, ח"ש). לפיכך לא היינו קונים כיום אג"ח ארוכות מדי".

יש סקטור שנראה כיום מעניין להשקעה?
"סקטור השבבים, למרות העליות החדות במניות התחום (כמו אנבידיה) בתקופה האחרונה. כשאנחנו מסתכלים קדימה, בכל מה שמייצרים היום נכנס צ'יפ, וזה ביקוש שרק הולך וגדל אקספוננציאלית. אז לא רק אנבידיה תצמח, ייכנסו שחקנים חדשים נוספים. יהיה צורך אדיר בשבבים והמגמה תימשך".

ומאיזה סקטור הייתם מתרחקים?
"הייתי ממתין עם שוק הנדל"ן, בוודאי בישראל. מחירי הנכסים בארץ עדיין גבוהים. השוק לא חווה קריסה של חברות בתחום, לכן המחירים עדיין לא התאזנו כלפי למטה. עוד לא הגענו לנקודה שבאה אחרי 'ההייפ הגדול' שבה נוצר משבר שהמחירים יורדים. במצב הנוכחי אין הרבה עסקאות בשוק, אז גם הקונים וגם המוכרים יושבים ומחכים. אבל משבר המחירים יגיע".

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור