גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהולנד לכפר סבא: ספאר פותחת סניף ראשון בהשקעה של מיליוני שקלים. האם היא תצליח לכבוש את השוק?

בשבוע הבא ייפתח סניף ראשון של קמעונאית המזון ספאר בכפר סבא, בהשקעה של 10 מיליון שקל ● עם גב בינלאומי שמאפשר תנאי סחר טובים ומותג פרטי חזק, המנכ"ל עמית זאב ינסה להציג בשורה בתחום המחיר לצד חוויית קנייה הכוללת גם בית קפה ובאולינג

ספאר. סניף ראשון בכפר סבא / צילום: תמונה פרטית
ספאר. סניף ראשון בכפר סבא / צילום: תמונה פרטית

בשבוע הבא יושק בישראל סניף ראשון של קמעונאית המזון ההולנדית הבינלאומית ספאר. סניף אחד בכפר סבא, בלי הבטחות לחולל מהפכה בשוק, ובמיקום סמוך לסניפים של המתחרות: רמי לוי, שופרסל דיל, יוחננוף, שוק העיר והנמסיס - קרפור הצרפתית. זה קורה עשרה חודשים לאחר שאותה קרפור פתחה 50 סניפים ביום אחד, בהשקה גרנדיוזית עתירת רעש וצלצולים. 

פער כמעט בלתי נתפס: שווי שופרסל גבוה פי 20 מזה של קרפור ישראל
אלה המרוויחים והמפסידים מרפורמת היבוא החדשה

לעומת המהלך של קרפור ואלקטרה צריכה, התוכנית של מנכ"ל ספאר ישראל, עמית זאב, היא איטית וזהירה. בסניף הראשון הושקעו 10 מיליון שקל - השקעה שכוללת, בין היתר, גם בית קפה שייפתח בתוך הסניף עצמו ומסלול באולינג שבאמצעותו ניתן יהיה לקבל הנחות לקניות עתידיות. סניף שני ייפתח בבאר שבע עד סוף 2024.

השאלות הפתוחות הן רבות: האם אסטרטגיית החדירה הזו תצליח? מה הערך שתביא ספאר לצרכן הישראלי? האם אדם אחד, בלי חברת ענק כמו אלקטרה צריכה או שופרסל מאחוריו, יכול להצליח להקים רשת בינלאומית בארץ? האם צפויה בשורה ברמת המחיר? ומי ישלוט בשוק בעוד עשור - הרשתות הישראליות או הבינלאומיות?

ספאר מול קרפור

ההתעוררות הבינלאומית בקמעונאות המזון החלה במרץ 2022, כאשר אלקטרה צריכה, שרכשה את רשת יינות ביתן, הודיעה כי תסב את סניפיה למותג קרפור. ההבטחה הייתה לעיצוב בסטנדרטים חדשים, לצד מחירים שיחוללו מהפכה ביוקר המחיה בארץ.

שלושה חודשים אחר־כך הודיע זאב על עזיבתו את תפקיד מנכ"ל יינות ביתן, ולא הרבה לאחר מכן הוא חתם על הסכם עם ספאר ההולנדית. בין לבין היה גם רומן קצר עם שופרסל, שלבסוף יצאה מההסכם המשותף להבאת ספאר לארץ.

 

זאב רמז בעבר לגבי שאיפותיו עבור הרשת: כ־10 סניפים בשלוש שנים. כאמור, הראשונים הם בכפר סבא ובאר שבע, ולצד זאת כבר נחתמו מספר הסכמים נוספים, במיקומים שאינם ידועים.

בדומה לקרפור, בספאר יוצעו מוצרי המותג הפרטי לצד המוצרים המוכרים לישראלים. ברשת הצרפתית היו בעת ההשקה כאלף מוצרי המותג על המדפים, בעיקר מזון יבש, טואלטיקה ומוצרי ניקוי. בספאר נראה בשלב ההתחלתי מאות מוצרי מזון, במבחר דומה לזה שיש בקרפור, שופרסל, רמי לוי ויוחננוף.

בניגוד לקרפור, שבמשך תקופה ארוכה שחררה טיזרים בסניפי יינות ביתן ומגה בדמות קורנפלקס, שוקולד ותה - מוצרי ספאר טרם נחשפו. אולם כשחלק ממוצרי ענקיות המזון הבינלאומיות מיוצרים באותם מפעלים אירופיים, ניתן להניח כי פערי המחיר לא יהיו גדולים.

מה מאפשר את המחירים הנמוכים? בעיקר כוח הקנייה העצום. לספאר יש כ־14 אלף חנויות ב־48 מדינות (לא כולל ישראל), המשרתות כ־15 מיליון לקוחות מדי יום. מחזור המכירות השנתי עמד ב־2022 על כ־43.5 מיליארד אירו. קרפור כוללת כ־14 אלף סניפים ב־50 מדינות, ומחזור המכירות השנתי שלה עומד על כ־81 מיליארד אירו.

עמית זאב / צילום: טל פלינט

היכולת של רשת לקנות סחורה בזול - מה שאמור לאפשר לה למכור במחירים טובים לצרכן - תלויה בתנאי הסחר שלה. אפילו לשופרסל, קמעונאית המזון הגדולה בישראל המונה כ־400 סניפים, אין יכולת להגיע לתנאי הקנייה של רשת בינלאומית.

גם עם עלויות הכשרות והשילוח, כשספאר ישראל קונה את הסחורה יחד עם זכיין של הרשת במדינה אחרת, היא חוסכת 25%-30% של פערי תיווך - אותם פערים שגוזרת בדרך־כלל יבואנית כמו דיפלומט או שסטוביץ, ושמתגלגלים בסופו של דבר אל הצרכן.

זה אחד הנושאים העיקריים שאמורים להלחיץ את הרשתות המקומיות. שתי רשתות בינלאומיות שמאחוריהן אלפי סניפים ברחבי העולם, מותג פרטי ויבוא פרללי, עשויות להוות יריית פתיחה לרשתות נוספות שיבואו בעקבותיהן לארץ. הישראלים אולי נאמנים למותגים, אבל הם גם מחפשים לקנות בזול, במיוחד לאחר גל עליות המחירים של החודשים האחרונים.

אחד ההבדלים המשמעותיים בין קרפור לספאר הוא המשקולת שקרפור סוחבת. כשעל גבי המוניטין של יינות ביתן ומגה מעמיסים חוב של מיליארד שקל והשקעות עצומות בהסבת עשרות סניפים בתקופה קצרה, לצד רצון לצמצם הפסדים שלא לומר להראות רווחים, יש גבול עד כמה ניתן להוריד מחירים לצרכן.

ספאר אולי מגיעה עם חיסרון ענקי כשאין לה את הגב הכלכלי החזק, אבל היא מגיעה גם בלי היסטוריה מדממת והוצאות גדולות, ועם הבנה שהרווח הגולמי - לפחות בשנים הראשונות - לא יהיה מרשים.

ההשפעה על המחירים

שורה של פרמטרים יוכיחו האם לספאר צפוי עתיד של גימיק זמני כמו סטארבקס, שמצליחה בעולם אבל נכשלה בישראל - או שהיא תהווה חלק משמעותי מהנוף הישראלי בעוד כמה שנים. אחת הנקודות החשובות היא סוגיית המחיר, במיוחד כשיוקר המחיה עולה.

בגזרת המותגים הישראלים, כמו אסם, שטראוס ותנובה, המחירים בספאר לא צפויים להיות שונים בהרבה מאלה שאפשר לראות ביוחננוף או ברמי לוי. זה לא רק לזכותו של זאב, שמאחוריו שני עשורים של ניהול ב־am:pm, טיב טעם, וניליה ואלונית, אלא גם כי אין לו ברירה מלבד למכור במחירים דומים למתחרות, אם ברצונו להפוך לשחקן משמעותי בשוק.

עם זאת, ככל שתגדל התחרות, כך יושפעו גם מחירי הספקיות הישראליות. ראינו כבר שבחלק מהמוצרים שנמכרים בקרפור - תה למשל - המחירים בכל השוק ירדו. כעת, אם שתי הרשתות הבינלאומיות ימכרו פסטה במחיר זול משמעותית מזו של יצרניות מקומיות - שחלקן הגדול, אגב, כבר לא מייצרות בישראל אלא במפעלים מעבר לים - הטענות שבלתי אפשרי למכור במחירים נמוכים לא יישמעו יותר, והמצוקה של הספקים תהיה גדולה.

מה שעובד באופנה

אם ספאר תרשום הצלחה, ייתכן כי נראה עוד רשתות בינלאומיות נכנסות לישראל, ומה שעבד בעולם האופנה ורשתות המזון, יעבוד גם בקמעונאות המזון.

אחד מאלהשהבינו זאת הוא הראל ויזל, שבשנים האחרונות מביא לארץ שורה של רשתות בינלאומיות, מנייקי ועד שייק שאק. גם זארה משקיעה מאות מיליוני שקלים בשיפוץ והרחבת סניפיה בישראל, ורק בשנתיים האחרונות נכנסו לארץ מותגים כמו אלו יוגה, לולו למון ואחרים.

נזכיר כי שופרסל הייתה קרובה לחתום על הסכם עם ספאר, במטרה לקבל גישה לרכש הישיר מול המפעלים. רמי לוי דיווח בעבר כי הוא נמצא במשא־ומתן עם אושן הצרפתית. אושר עד כבר שנים מוכרים את המותג הפרטי של קוסטקו. החברות הבינלאומיות הבאות שייכנסו לאו דווקא יזדקקו לבעל ברית ישראלי, אלא יעשו זאת עצמאית - ככל שספאר וקרפור יוכיחו שזה עובד.

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"