גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רפורמת הטיפול בנכי צה"ל: הכשלים הופכים לבעיה דרמטית

מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות ● הפעם: הטיפול בנכי צה"ל ומערכת הביטחון ● הרפורמה רשמה הצלחות חלקיות בלבד - ועכשיו אנחנו מתמודדים עם ההשלכות

הפגנת נכי צה''ל בירושלים / צילום: אבירם ולדמן
הפגנת נכי צה''ל בירושלים / צילום: אבירם ולדמן

 

 

 

כמו בכל שנה על סיפו של יום הזיכרון, הארץ החלה לשקוט והאומה עמדה קרועת לב אך נושמת. לא הייתה שום סיבה להניח שאווירת האבל הכלל־ישראלית הזאת תפסח דווקא על רחוב ז'בוטינסקי בפתח תקווה. והנה, את עיני באי הרחוב המכונסים והשקועים בספיגת רוח התקופה, סינוור מראן המזעזע של להבות אש ששרפו אדם צעיר. להבות שהוצתו בידי אותו צעיר.

בבתי החולים בנגב ובגליל נלחמים על החיים, אבל החמצן הולך ואוזל
במשך שנים סבלנו מהמשבר במקצועות הבריאות. עכשיו הוא יחריף  

תוך זמן קצר כל הארץ שמעה על איציק סעידיאן - לוחם גולני שנלחם בעזה בצוק איתן ואיבד בקרבות רבים מחבריו. סעידיאן אומנם הוכר כנכה צה"ל, אך הוא נאבק עבור הכרה רחבה יותר - מאבק שהביא אותו עד הצתה עצמית מול משרדי אגף השיקום בפתח תקווה.

המעשה של סעידיאן הרעיד את אמות הסיפים בכל רחבי הארץ. המחאה של סעידיאן ושל נכי צה"ל נוספים הצליחה לזעזע את הממשלה - ובתוך חודש היא קיבלה החלטה לשפר את הטיפול בנכי צה"ל ובפרט אלה הסובלים מפוסט טראומה. זו התפרסמה בשם "רפורמת נפש אחת".

עכשיו, חמישה חודשים אחרי 7 באוקטובר, עומדת הרפורמה הזו במבחן גורלי. למען האמת, יותר משגורלה של רפורמת "נפש אחת" מונח על הכף, מונח על הכף גורלן של נפשות רבות. האם אנחנו יכולים להתמודד עם זה?

אבל לפני כן, ברשותכם, מילה אישית. אחד מכותבי הדו"ח הוא אורון קריפס, נכה צה"ל ועורך דין שמסייע לנכי צה"ל אחרים למצות את זכויותיהם. במילים אחרות, הטקסט שמונח לפניכם נכתב מתוך היכרות צפופה ובלתי־אמצעית עם החומר.

לדוח המלא לחצו כאן

דרוש טיפול דחוף

נתחיל מהיסודות. נכה צה"ל וכוחות הביטחון הוא אדם שבריאותו נפגמה כתוצאה משירותו הצבאי בצה"ל או בכל גוף אחר המשתייך למערכת הביטחון. עד 7 באוקטובר הוכרו כ־116 אלף נכי צה"ל, כאשר אגף השיקום מטפל בכ־60 אלף מהם.

כאמור, בעקבות המחאות, במאי 2021 הממשלה השיקה את רפורמת "נפש אחת" - שזהו למעשה הכינוי של החלטת ממשלה 981. הממשלה ביקשה לשפר את הטיפול בנכי צה"ל בכלל ובסובלים מפוסט טראומה בפרט, בין היתר על ידי הסדרה בחקיקה של זכויות נכי צה"ל וחיזוקן, שיפור השירות של אגף שיקום והוועדות הרפואיות, הגדלת התקינה בוועדות הרפואיות, הכרה וטיפול בסימפטומים של פוסט טראומה ותקצוב את ארגון הנכים הדואג לנכי צה"ל.

 

באופן כללי, שלושת תחומי הליבה של הרפורמה הם עיגון ההטבות בחקיקה לנכי צה"ל, הקלה על נפגעי פוסט טראומה בתהליך ההכרה, הקמת מערכת ממוחשבת שספק שירות מהיר ואיכותי לנכי צה"ל וייעול פעילות אגף השיקום. מתוך ההבנה של דחיפות הבעיה, גם תאריך היעד שנקבע ליישום הרפורמה היה שאפתני: בתוך שלושה חודשים בלבד. כלומר, עד אוגוסט 2021. זה הזמן לראות כמה מזה באמת קרה.

הוועדות מתייעלות לאט

כאמור, אחד מנושאי הדגל של ההחלטה הוא: "ייעול וקיצור הליכי הטיפול בבקשות להכרה של לוחמים ומי שנפצעו באירוע מבצעי או באימונים ללחימה". כפי שנוכחנו לדעת, הליכי ההכרה עקב פגיעה במהלך שירות, הם הליכים ארוכים ומתישים, במסגרתם מי שבמקש הכרה נאלץ לפלס את דרכו בתוך סבך בירוקרטיה צפוף ומאסיבי. מטרת החלטה זו היא קיצור הליכים אלו וייעולם, בדגש על הקלה על אלה שעברו אירוע ברור שאינו שנוי במחלוקת (לדוגמה, אירוע ברור של רסיס בגב לעומת אירוע פחות ברור של מחלת עור עקב לחץ).

האם חל שיפור? לפי ארגון נכי צה"ל ואגף השיקום של משרד הביטחון, באופן כללי קיים ייעול וקיצור בהליכי הטיפול בבקשות. הוקם שירות בשם "ידיים טובות" שהינו מערך ליווי וסיוע חינמי למבקשי הכרה ונכי צה"ל, אשר לפי אגף שיקום טיפל בכ־3,500 נפגעים מאז הושק לפני שנה. בנוסף, בשיתוף מרכז הבריאות "שלוותה", נפתח מערך אבחון שתרם לקיצור זמן בחינת הבקשה להכרה.

יחד עם זאת, לפי ארגון נכי צה"ל והנתונים בשטח, יש בעיה מהותית של פער בלוחות הזמנים בין החלטות הוועדה הרפואית לבין שליחת ההחלטה לנכה. בגלל המחסור בכוח האדם, נכים עדיין יכולים לחכות חודשים לוועדה, ועוד חודשים לקבלת החלטה לאחר קיום הוועדה. ועדיין, כאן חשוב לציין לחיוב את התגייסותו המלאה של אגף השיקום לאחר 7 באוקטובר להנגשה פרו־אקטיבית של אפשרות ההכרה (כאשר לפני כן הנפגע עצמו היה צריך לפנות לאגף). כמו כן, הורחב בהיקף משמעותי "המסלול הירוק" שמקצר משמעותית את תהליך ההכרה הראשוני המאפשר קבלת סיוע מידי, עוד לפני קבלת החלטת הוועדה בעניינו של הפונה.

סיוע כזה יכול לכלול, למשל, תמיכה כספית לארבעה חודשים בסכומים שבין 1,800 ל־9,541 שקלים לחודש (לפי חומרת הפציעה ותקופת האשפוז); סל כספי לבני משפחות של פצועים; טיפולים נפשיים מניעתיים לכל הפצועים ולבני משפחתם לצמצום פוסט-טראומה; התאמות פיזיות למקום המגורים הקבוע ואספקת ציוד רפואי. זה מתקשר לשיפור אופן פעולתן של הוועדות הרפואיות. ועדות אלה הן האחראיות להעריך את מצבם הרפואי של אלו המבקשים הכרה כנכי צה"ל, ולקבוע מהם אחוזי נכות. החלטה זו מכריעה אילו זכויות יינתנו לפונה.

מה שכן התבצע הוא שחלק מהוועדות הועברו לבתי חולים שיקומיים. בנוסף, כעת גם מתאפשר להקליט את הדיונים בוועדות. ואולם, עדיין קיים מחסור משווע של רופאים מומחים שמוכנים לעבוד כפוסקים בוועדות רפואיות, עדיין היכולת לפטר רופאים לא מתאימים מוגבלת ועדיין יש יחס בעייתי ולא מכבד מחלק הרופאים.

לפי סקר של מבקר המדינה שביעות הרצון כלפי הוועדות מאוד נמוכה - ומתוך סולם ציונים שבמסגרתו 5 מבטא את שביעות הרצון הגבוהה ביותר ו־1 את הנמוכה ביותר, הוועדות "זוכות" לציונים של 2.54־3.91 בממוצע. לעומת זאת יש שביעות רצון גבוהה יותר מהוועדות החיצוניות שהן בשיבא, תל השומר ובמרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין שם הממוצע עומד על 3.57־4.27.

תגמול לפי מידת הפגיעה

אחת הבעיות שהרפורמה התכוונה לפתור היא שבניגוד למסלול ההכרה בנכות בביטוח לאומי, קצבה חודשית ממשרד הביטחון תלויה באחוזי הנכות או במידת הפגיעה - ולא במידת אובדן כושר עבודה. למה זה בעייתי? משום שבמצב כזה, נוצרים מקרים שבהם לחלק מהזכאים יש נכות נמוכה, אבל היא עדיין משפיעה באופן ניכר על היכולת שלהם לעבוד, מה שמשאיר אותם ללא יכולת להתפרנס בכבוד. או שישנם מקרים שבהם אף שהפגיעה זהה בין אנשים שונים, ההשלכה שלה על היכולת שלהם לעבוד עשויה להיות שונה לגמרי.

ואכן, בהתאם להחלטה, בוצעו תיקוני חקיקה שהובילו להכרה בזכאים שאינם עובדים במשרה מלאה עקב מצבם רפואי, מה שאפשר להם קבלת תגמול שישפר את רמת חייהם. בנוסף, ניתנה הוראת שעה לפיה התגמול יינתן על פי מידת הפגיעה בכושר העבודה עקב הנכות - וללא תלות במבחני הכנסה או בשאלה האם הנכה עובד בפועל כפי שעבד בעבר. כיום עדיין מדובר בהוראת שעה מתחדשת ולא בתזכיר חוק שיהיה קבוע.

עוד סוגיה שקשורה לזכויות היא הסיכון שאלה ייפגעו עקב החלטות של אגף השיקום. עד לרפורמה, הזכויות בתחומים כמו דיור ורכב, נקבעו דרך הוראות פנימיות של אגף שיקום. אלה כללו הנחיות רבות ומגוונות, ביניהן השתתפות בשכר דירה, מענק התאמת דירה למצב הרפואי, מענק שנתי לחימום הבית (דמי חימום), הלוואות לשיכון ודיור, החלפת רכב רפואי, תנאי הזכאות לרכב רפואי (כולל סכומים) ובדיקה במכון הרפואי לבטיחות בדרכים.

כאשר זכויות משמעותיות מוקצות רק על סמך הוראות פנימיות של אגף השיקום, נפגע מאוד מימד הוודאות והביטחון שהן אכן יינתנו גם בעתיד. לכן, אותן זכויות הובטחו בחוק ובכך הן קיבלו "חסינות" מפני קיצוצים או שינויי מדיניות שמתקבלים בדרגים נמוכים. אז הסעיף יושם, אבל באיחור ניכר: אף שהוא אמור היה להיות מיושם במהלך 2021, בפועל תיקוני החקיקה אושרו בקריאה שנייה ושלישית רק ביולי 2023 - איחור של שנתיים.

הגדלת זכויות ומימושן

אבל לא צריך לדאוג רק לחלוקת הזכויות, אלא גם להגדלה שלהן. הוחלט על "הקמת ועדה מקצועית שתמונה על ידי שר הביטחון לבחינת סל הזכאויות בתחום הרכב והניידות ובתחום הדיור". בפועל, הכוונה היא לשתי ועדות מקצועיות שונות. הוועדה הראשונה בוחנת את סל הזכויות בתחום הרכב והניידות, בעוד הוועדה השנייה בוחנת את סל הזכויות בתחום הדיור.

ועדות אלה נועדו לבחון את הצרכים הייחודיים של נכי צה"ל בשני התחומים הללו, כחלק מהניסיון למצוא פתרונות מתאימים ויעילים שיתמכו בשיקום מיטבי תוך התייחסות לשינויים הנדרשים עבור זכויות שונות. איך עושים את זה? אפשר, לדוגמה, לבסס החלטות שנוגעות לתחום הרכב על חוות דעת כלכלית באשר לצפי מחירי המכוניות החדשות וההוצאות הקבועות והמשתנות.

לפי ארגון נכי צה"ל, הקמת הוועדה עברה בקריאה ראשונה, והוועדות אכן נפגשו מספר פעמים עם גורמים מקצועיים, תוך שיתוף ציבור נכי צה"ל. כמו כן, נטען מטעם ארגון נכי צה"ל כי עדכנו רק את הסכומים הנדרשים, כאשר ישנה עוד מלאכה מרובה לפנינו, בעיקר תיקון הוראת הרכב, כלומר עיגון כל התקנות בהוראת הרכב. אז יש עוד עבודה, אך קיימת התקדמות הנראית לעין. לדברי אגף השיקום במשרד הביטחון, לאחרונה משרד הביטחון העביר החלטת ממשלה שעדכנה את סכומי הסיוע בתחום הדיור והרכב הרפואי.

דיברנו על חלוקת זכויות ועל הגדלתן. אבל מה לגבי אופן מימושן? כיום רבים מהזכאים נמנעים מלהגיש תביעה ראשונה או החמרה כיוון שהם חוששים מהוועדות עצמן או משום שאינם יודעים אילו מסמכים לצרף או להשיג. לפי החוק, רק עורכי דין מוסמכים לייצג את הנכים בוועדות רפואיות ולהגיש בשמם תביעות.

מסיבה זו, הוחלט על "הסדרת הזכאות לסיוע המשפטי באמצעות משרד המשפטים למבקשים שיבחרו בכך ומבלי שיידרשו לעמוד במבחני ההכנסה הקבועים בחוק הסיוע המשפטי". במילים פשוטות, מטרת ההחלטה היא לאפשר סיוע משפטי בהגשת תביעות וייצוג בוועדות לנכי צה"ל בעלי אמצעים כלכליים מועטים. קיימים נכי צה"ל הזכאים לקצבה שמאפשרת קיום מינימלי, אך עבור חלקם גובה הקצבה מגביל אותם מקבלת סיוע משפטי היות שהקצבה גבוהה מההכנסה שבגינה מגיע סיוע מהסיוע המשפטי.

ואולם, כוונות לחוד ומציאות לחוד. הסעיף הזה בהחלטה כלל לא יושם. טרם שונו החוק והנהלים לקבלת ייצוג משפטי ותמיכה מהסיוע המשפטי. לכן, נכי צה"ל יכולים כיום להיעזר רק בארגון "ידיים טובות" - שהוא שירות שבכלל מוצע על ידי רופאים ולא על ידי עורכי דין ומתמקד בעיקר בארגון מסמכים.

סוגיות מבניות מכריעות

לעיתים קרובות השאלה בדבר איכות השירות הממשלתי שאנחנו מקבלים, מוכרעת במידה רבה על בסיס שני גורמים: תקציב וכוח אדם. איך האלמנטים המבניים האלה באים לידי ביטוי כאן?

נתחיל מהתקציב. במטרה למנוע מצב שבו בעקבות קיצוצים תקציביים, הכספים עבור הרפורמה יוסטו למקומות אחרים - ההחלטה קבעה שיש לעגן מקורות תקציביים לשנים הבאות שיוקדשו ליישום ההחלטה. ואולם, כפי שנמסר לנו מארגון נכי צה"ל, מימוש סעיף זה בהחלטה עדיין לא יושם - והוא כרגע נמצא רק בתהליכים.

באופן כללי, נראה שההחלטה לא רשמה הצלחה כבירה בענייני התקציב. מתוך תקציב של 1.2 מיליארד שקלים שהוקצה לרפורמה (ללא תקציב חד פעמי של 300 מיליון שקלים), נעשה שימוש רק ב־443 מיליון שקלים - כ־38% בלבד.

ומה בנוגע לכוח האדם? זה לא סוד שמחסור בכוח אדם הוא גורם מרכזי לכך שרמת השירות של אגף השיקום רחוקה מלהיות מספקת. בדיוק בגלל זה, נקבע בהחלטה שיש להגדיר תוספת תקנים לאגף.

בפועל, אין לנו בשורה של ממש לבשר לכם. לפי ארגון נכי צה"ל, מתוך 249 תקנים הנדרשים למשרד השיקום, אושרו בינתיים רק 95, מתוכם אוישו 63 תקנים בלבד. במסגרת הפעימה השנייה 83% מהתקנים לא אוישו, מתוכם 7 משרות לתפקידים בכירים למחוזות. מיותר לציין שהיעדר התקינה פוגעת עמוקות במתן שירות לאוכלוסיית הנכים הקיימת שגדלה בימים אלה משמעותית.

ביצוע חלקי בלבד

החלטה 981, רפורמת "נפש אחת", מרכזת בתוכה החלטות הנוגעות לשינויים רבים הנדרשים ביחס המדינה לנכי צה"ל, שהקריבו את נפשם ואת גופם עבור המדינה. למעשה, שינויים אלו נדרשו במשך שנים ארוכות, אך רק לאחר אותה מחאה מטלטלת של איציק סעידיאן וחבריו, התחילו לבצע תהליכים שעד אותו רגע מגוון גורמים ממשלתיים טענו בתוקף פעם אחר פעם שהם אינם אפשריים.

בבדיקה של המרכז להעצמת האזרח, מתוך 18 סעיפים אופרטיביים של ההחלטה שנבחנו, רק 7 יושמו באופן מלא (39%), כאשר 4 יושמו חלקית (22%) ו־7 לא יושמו כלל (29%). וגם בקרב אלה שיושמו, חלקם הושלמו באיחור ניכר מהמועדים שנקבעו בהחלטה, מה שלמעשה עומד בסתירה לדחיפות הסוגיה כפי שהובאה בנוסח ההחלטה עצמה שהגיעה, כזכור, על רקע מצוקה מיידית ועמוקה של נכי צה"ל.

אכן, אגף השיקום ראוי לשבחים על תגובתו המהירה, הגמישות, היוזמה והיעילות שגילה, בעיקר באמצעות ההכרה המיידית בחיילים ובאנשי כוחות הביטחון שנפגעו במלחמה. זה לא פחות מקריטי: מחקרים רבים מעידים שטיפול סמוך לחוויה הטראומטית עשוי למנוע פוסט טראומה. לכן, כל כך חשובה ההכרה המיידית שמאפשרת לקבל טיפולים ותמיכה נפשית עבור אנשי כוחות הביטחון ובני משפחתם.

יחד עם זאת, הדחיפות להשלמת רפורמת נפש אחת גבוהה מתמיד. בין הסעיפים שטרם יושמו נמצאים גם כאלה המהותיים במיוחד ליכולתו של אגף השיקום להעניק הכרה ושירות למספר חסר התקדים של נכי צה"ל שעומדים לבקש הכרה קבועה בעקבות המלחמה. לפי התחזית של משרד הביטחון, צפויים להיות כ־12,500 מבקשים - שעם כל הכבוד (ויש כבוד) להליכים הזמניים, יצטרכו בסופו של דבר לעבור גם את תהליך ההכרה הקבוע.

למערכת הביטחון ולממשלת ישראל אין ברירה אלא לפעול כבר עכשיו כדי לתקצב ולאייש את תקני כוח האדם החסרים באגף השיקום ומחוזותיו ולהשלים את כל הצעדים הנוספים שטרם מומשו ברפורמה, על מנת להבטיח מעטפת ושיקום מיטביים לאלה שסיכנו את חייהם - כדי שאנחנו לא נצטרך.

עוד כתבות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים