גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדע החדש על השפעות מזון אולטרה מעובד על המוח שלך

מחקרים מוצאים קשרים בין מזונות אלה ושינויים באופן שבו אנו לומדים, זוכרים ומרגישים

כך מזון אולטרה מעובד משפיע על תפקוד המוח / צילום: Shutterstock, Ground Picture
כך מזון אולטרה מעובד משפיע על תפקוד המוח / צילום: Shutterstock, Ground Picture

מזון אולטרה מעובד עשוי לא רק להשפיע על הגוף שלנו, אלא גם על המוח שלנו.

מחקר חדש מצביע על קשרים בין מזונות אולטרה מעובדים - כמו צ'יפס, סוגים רבים של דגנים ורוב החטיפים הארוזים הנמכרים במכולת - ושינויים באופן שבו אנו לומדים, זוכרים ומרגישים. מזונות אלה יכולים להתנהג כמו חומרים ממכרים, אומרים חוקרים, ומדענים מציעים מצב חדש של בריאות הנפש הנקרא "הפרעת צריכת מזון אולטרה מעובד". דפוסי אכילה המורכבים ממזונות כאלה עלולים להעלות את הסיכון להפרעות נפשיות ולבעיות שינה.

תחום המחקר עדיין צעיר וחוקרים אומרים שיש הרבה שהם לא יודעים. לא כל המזונות האולטרה מעובדים שווים בהשפעתם, אומרים כמה מדענים, ומוסיפים שחלקם עשויים אף להועיל לכם. עם זאת, דפוס אכילה עשיר במזונות אולטרה מעובדים נקשר עם השמנת יתר, סוכרת מסוג 2, סרטן ומחלות לב וכלי דם, אבל החוקרים עדיין בודקים את הסיבות המדויקות לכך, מעבר לספירת הקלוריות והרכב החומרים התזונתיים.

יצרני מזון כגון בשר מעובד ומאפינס מגנים על המוצרים שלהם, ומציינים כי אין הגדרה עקבית ומקובלת כלל למזון אולטרה מעובד.

"יצרני המוצרים הנמצאים בכל בית באמריקה מחויבים להגן על גישה למזון מזין, זול, נוח ובטוח", אמר דובר איגוד המותגים הצרכני, קבוצת סחר בתעשייה.

השתוקקות למזון אולטרה מעובד

מזונות אולטרה מעובדים רבים פוגעים במוח במהירות כאשר אנו אוכלים אותם ויש להם השפעה חזקה על מערכת התגמול שלו, המעורבת בהנאה, מוטיבציה ולמידה.

השפעות אלו דומות לתגובה שמתרחשת כאשר אנשים משתמשים בניקוטין, אלכוהול וסמים ממכרים אחרים, אמרה אשלי גירהרדט, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת מישיגן ושותפה לפיתוח שיטה למדידת התמכרות לאוכל.

"אנשים משתוקקים למזון אולטרה מעובד, צורכים אותו באופן כפייתי ומגלים שהם לא יכולים להפסיק לאכול אותו", אמרה.

אופן ייצור המזון עשוי להסביר חלקית מדוע. כדי להכין מוצרים כמו חטיפי צ'יפס, דגני בוקר וחטיפים אחרים, יצרנים מפרקים לעתים קרובות את המבנה התאי של המרכיבים, מפשיטים מהם מים וסיבים, מה שהופך אותם קלים ללעיסה ואכילה ומהירים לעיכול. הרכיבים מגיעים במוח שלנו במהירות, מה שהופך את המזונות לממכרים יותר, אומרת גירהרדט.

השילוב של רמות גבוהות של שומן ופחמימות במזונות אולטרה מעובדים רבים הוא ככל הנראה סיבה נוספת מדוע אנו משתוקקים להם ומתקשים לעצור כשאנו אוכלים אותם.

שוקולד, גלידה, חטיפי צ'יפס, פיצה וטוגנים הם בין המאכלים המובילים שאנשים מדווחים שהם אוכלים בצורה ממכרת, על פי מחקריה של גירהרדט. רבים מהם עשירים בפחמימות מזוקקות ובשומן, שילוב שלא נמצא בדרך כלל בטבע. מזונות בטבע הם לרוב עשירים בשומן או בפחמימות, אך לא בשניהם.

"בננות, לדוגמה, עשירות באופן טבעי בסוכר אבל אתה אוכל אחת ואתה מסודר", היא אומרת.

מחקר על חטיפים

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Cell Metabolism, החוקרים חשפו את המשתתפים לשני סוגים שונים של חטיפים וראו כיצד המוח שלהם מגיב אחר כך לגירוי של מזון עתיר שומן וסוכר, כמו מזונות אולטרה מעובדים רבים.

סריקת המוחות הראתה שהמשתתפים שאכלו חטיף עתיר שומן וסוכר במשך שמונה שבועות היו בעלי פעילות גבוהה בהרבה בחלקי המוח היוצרים דופמין, נוירוטרנסמיטר המעורב במוטיבציה, למידה וציפייה וחווית תגמולים, כאשר הם נחשפו לגירוי שסימן להם לצפות למזון עתיר סוכר ושומן נוסף.

כאשר אנשים שאוכלים לעתים קרובות מזונות עתירי שומן וסוכר נחשפים לגירויים שלהם בעולם האמיתי, סביר להניח שתהיה להם תגובה דומה, מאמינים החוקרים.

"כשהם נתקלים בסימנים של מסעדת המזון המהיר האהובה עליהם או באריזה של החטיף האהוב עליהם, המוח שלהם הופך להיות פעיל יותר, מה שעשוי להוביל לתחושת כמיהה מוגברת שעלולה לגרום להם יותר לצרוך את המזון הזה", אמרה אלכסנדרה דיפליצ'אנטוניו, מנהלת שותפה במרכז לחקר התנהגויות בריאות בווירג'יניה טק, שהיתה שותפה למחקר.

מדענים הופתעו לגלות שאכילת חטיף עתיר השומן וסוכר השפיע גם על האופן בו המוח שלהם למד.

בזמן שהמשתתפים עברו סריקת מוח, החוקרים ביקשו מהם לבצע מטלת למידה בסיסית שבמסגרתה הם נדרשו ללחוץ על כפתור המקושר לתמונה כשהם שמעו טונים מסוימים. כאשר אנשים שאכלו את החטיף עתיר השומן וסוכר לא קיבלו את התמונה לה ציפו, המוח שלהם הראה פעילות רבה יותר בחלקים המעורבים בהערכת מצבים.

דפוס אכילה עתיר סוכר ושומן "משנה משהו בסיסי באופן בו אנו לומדים", אמרה דיפליצ'אנטוניו.

במחקר אחר, ארבעה ימים של ארוחת בוקר עשירה בשומן רווי ותוספת סוכר נקשרו לירידה בביצועים בכמה מבחני למידה וזיכרון, על פי חוקרים מאוסטרליה. אנשים שאכלו ארוחת בוקר בריאה יותר לא הראו שינויים בביצועים.

מזונות אולטרה מעובדים ובריאות נפשית

בריאות הנפש מושפעת גם היא מהתזונה. מספר מחקרים עדכניים מצאו קשר בין הרגלי אכילה עמוסים במזון אולטרה מעובד לבין סיכון מוגבר לדיכאון. סקירה גדולה של מחקרים שפורסמה בחודש שעבר בכתב העת BMJ מצאה סיכון מוגבר לדיכאון, חרדה ובעיות שינה עם דיאטות עשירות במזונות מעובדים במיוחד.

גירהרדט ועמיתיה מציעים להכניס הפרעה חדשה אפשרית בבריאות הנפש שהם מתכננים לקרוא לה "הפרעת שימוש במזון אולטרה מעובד" או "הפרעת שימוש במזון מעובד מאוד" למדריך הרשמי שבו משתמשים פסיכיאטרים ופסיכולוגים לאבחון חולים. התסמינים כוללים גרגרנות עזה, קושי להפחית את הצריכה ותסמיני גמילה כמו עצבנות בקרב אנשים המנסים להפחית את הצריכה שלהם.

אחת הדרכים העיקריות בהן תזונה משפיעה על בריאות הנפש היא ככל הנראה באמצעות המיקרוביום של המעי, אמרה פליס ג'קה, מנהלת מרכז המזון והמצב הרוח באוניברסיטת דיקין באוסטרליה. המיקרוביום של המעי מתייחס לחיידקים החיים במערכת העיכול. דבר זה משפיע על תפקוד מערכת החיסון, מערכת תגובת הלחץ וייצור נוירוטרנסמיטרים כמו סרוטונין, כולם משפיעים על בריאות הנפש, הוסיפה ג'קה.

דפוסים של תזונה אמריקאית טיפוסית המלאה במזונות אולטרה מעובדים יכולים לשנות את המיקרוביום שלך כך שהוא יהיה פחות מגוון ויכיל פחות סוגים של חיידקים מועילים, אמרה ארפנה גופטה, מנהלת שותפה של מרכז גודמן-לוסקין למיקרוביום באוניברסיטת קליפורניה, לוס אנג'לס.

שינויים במערכת התגמול של המוח הנגרמים על ידי מזונות עתירי שומן וסוכר עשויים גם הם להזין בעיות בריאות נפשיות, אמרה דיפליצ'אנטוניו.

"העובדה שהתזונה שלך משנה את מערכת התגמול בצורה די עמוקה אומרת למעשה שכל דבר בחייך מושפע ממנה", אמרה.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית