גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כן מדינת חסות של ארה"ב, בינתיים

"היחסים המיוחדים" עם ארה"ב ממש לא מתמצים בכסף ונוגעים גם לזכות הווטו החשובה שלה. התלות הישראלית במעצמה הזו היא קיומית, לא פחות ● התמיכה החד-משמעית שהפגין ביידן בישראל שינתה כיוון ולנתניהו יש ימים עד שבועות למנוע נזק בלתי הפיך ● יחסים במשבר, פרויקט מיוחד

כיפת ברזל מיירטת רקטות. ארה''ב מסייעת בפיתוחה ופרסה באזור מערכות הגנה אווירית כגיבוי / צילום: ap, Tsafrir Abayov
כיפת ברזל מיירטת רקטות. ארה''ב מסייעת בפיתוחה ופרסה באזור מערכות הגנה אווירית כגיבוי / צילום: ap, Tsafrir Abayov

 הכותב הוא לשעבר סגן ראש המל"ל, חוקר בכיר במכון למחקרי ביטחון לאומי.  הוא גם מחבר הספרים "תפיסת הביטחון הלאומי של ישראל: אסטרטגיה חדשה לעידן של תמורות", ו"ישראל ואיום הסייבר: כיצד הפכה אומת הסטארט־אפ למעצמת סייבר גלובלית"  

האם ישראל מסוגלת להתקיים היום בלי ארה"ב? התשובה כנראה שלילית. התלות בארה"ב קיומית, לא פחות. למזער, מדובר בקיום אחר, הרבה פחות בטוח והרבה יותר עני. איש בארץ לא רוצה בו.

רבים מזהים את "היחסים המיוחדים" עם הסיוע האמריקאי, העומד על 3.8 מיליארד דולר בשנה; בתום חבילת הסיוע העשר-שנתית הנוכחית ב-2028 הוא יסתכם בסכום דמיוני של כ-170 מיליארד דולר. בפועל, הסיוע השנתי מהווה כ-3% מהתקציב הלאומי וכאחוז מהתמ"ג, סכום מכובד אמנם, אך כזה שניתן, לכאורה, לחיות בלעדיו. מצד שני, הסיוע מהווה כ-20% מתקציב הביטחון, כ-40% מתקציב צה"ל, וכמעט כל תקציב הרכש.

 

שום מדינה מלבד ארה"ב אינה מוכנה לספק לישראל אמצעי לחימה בכמויות ובאיכויות הנדרשות, גם אם נשלם במזומן. ללא האמל"ח האמריקאי, צה"ל יהיה כלי ריק, גם אם חייליו חדורי מוטיבציה.

ערכו הכספי של הסיוע אינו העיקר, כפי שהומחש היטב במלחמה בעזה. לא זו בלבד שהזדקקנו לסיוע חירום באמל"ח ולגיבוי במועצת הביטחון, ארה"ב אף נאלצה לשגר שתי נושאות מטוסים כדי להרתיע את איראן וחיזבאללה ולחסוך מישראל עימות רב-זירתי, שעלול היה להסלים למלחמה אזורית.

ארה"ב מסייעת בפיתוח מערכות נשק ייחודיות החיוניות לישראל, בהן כיפת ברזל. היא פרסה באזור מערכות הגנה אווירית כגיבוי ליכולות הישראליות מאז פרוץ המלחמה והציבה בארץ, מזמן, מכ"ם המחובר לרשת הלוויינים האמריקאית הגלובלית, להארכת זמן ההתראה לפני נפילת טילים ממדינות מרוחקות כמו איראן.

ישראל וארה"ב מקיימות שת"פ עמוק בתחומי המודיעין, הלוחמה בטרור והסייבר. לארה"ב ימ"ח ענק בארץ, שמשמש גם אותנו, במיוחד בעתות משבר. היא מקיימת עם צה"ל תרגילים משותפים ענפים, חלקם עם מדינות נוספות. שילובנו ב-2020 בפיקוד הצבאי האמריקאי האזורי, סנטקו"מ (United States Central Command), פתח הזדמנויות חסרות תקדים לשת"פ צבאי ומדיני עם מדינות ערביות.

עם הווטו בידיים

קיימת, כנראה, ערובה ביטחונית אמריקאית לקיומה של ישראל, גם אם אינה רשמית. היא באה לידי ביטוי במלחמה בעזה, ומהווה עמוד תווך מרכזי במדיניות הביטחון הלאומי הישראלית. ארה"ב וישראל מקיימות דיאלוג אסטרטגי עמוק, המכסה כמעט את כל הנושאים המעסיקים את ישראל: פלסטינים, איראן, חיזבאללה, חמאס, השתלבותנו באזור ותהליכי השלום.

ארה"ב פורשת מעלינו כיפת ברזל מדינית. אחד המרכיבים החשובים ביחסים עם ארה"ב הוא הווטו שלה במועצת הביטחון. בהיעדרו, ישראל היתה נתונה לסנקציות גורפות כבר עשורים - בגין היכולות הגרעיניות המיוחסות לה, מדיניותה כלפי הפלסטינים, המלחמות והמבצעים השונים, ועוד. ארה"ב חותרת לשימוש מינימלי ככל הניתן בווטו שלה, כדי שהמעצמות האחרות ימנעו גם הן משימוש בו ולא יתקעו את עבודת המועצה. בפועל, בגללנו, היא נאלצת להשתמש בו לעתים קרובות יחסית.

ארה"ב פועלת לקידום תהליך השלום באזור מאז המו"מ עם המצרים בשנות ה-70. היא המדינה היחידה שחותרת בהתמדה להסדר עם הפלסטינים בתנאים המקובלים על ישראל, שמכירה באמת בזכותנו להגנה עצמית ותומכת בעקביות בתביעתנו לביטחון ולהכרה כמדינת הלאום של העם היהודי. היא גם פועלת נגד מגמות הדה-לגיטימציה הגואות ולטובת נורמליזציה עם סעודיה, שתהווה תפנית אסטרטגית אזורית.

הסכם הסחר החופשי עם ארה"ב היה הראשון שכוננה ישראל עם מדינה כלשהי, והיום היא שותפת הסחר הגדולה ביותר של ישראל. הצלחת ההיי־טק הישראלי היא במידה רבה תוצאה של הקשר עמה.

לא לבנות על טראמפ

היחסים עם ארה"ב מצויים עתה במשבר עמוק. למזלנו מכהן כיום הנשיא ביידן, ידיד מושבע, ששם בלמים בפני ניסיונות לפגוע בקשרים; זאת לרבות התניית הסיוע הצבאי בשינוי מדיניות ישראל בעזה ובסוגיה הפלסטינית בכלל, ואף קיצוצו המיידי. ההסתייגות ואף השנאה כלפי ישראל גואות בקרב הדור הצעיר, שאנשיו מצביעים כבר כיום ויהיו בעמדות השפעה בתוך שנים אחדות. מיטב ידידינו, כולל היהודים, מתרחקים מאיתנו. אזהרות כאלו נשמעו בעבר, אלא שהרעלה הדרגתית של באר לוקחת זמן, עד לנקודת המפנה שבה אנו שקועים.

יש השמים יהבם בהיבחרו של טראמפ בנובמבר. אפשר להתווכח כמה טראמפ היה טוב לישראל בכהונתו הראשונה. לחיוב, הוא הכיר בירושלים כבירת ישראל וברמת הגולן כחלק משטחה, ופעל להביא להסכמי אברהם, שהיוו תפנית אסטרטגית רבת חשיבות. מנגד, פרישתו מהסכם הגרעין עם איראן הייתה מחדל בממדים היסטוריים וה"תכנית המדינית" שהציג חיזקה אולי את חוש ההומור האזורי, אך לא תרמה מאומה לשלום עם הפלסטינים.

בכהונה שנייה טראמפ לא בהכרח יהיה אותו נשיא שהכרנו בעבר. נשים בצד שיקולים משניים, למשל שמדובר באיש אכול זעם ורצון נקמה, שרבים תוהים לגבי אחיזתו במציאות ושידו תהיה על "הכפתור הגרעיני". היבחרו פירושו, כנראה, סוף הסדר העולמי מאז מלחמת העולם השנייה, ברית נאט"ו ואוקראינה, חיבוק לרוסיה וצפון קוריאה, ונסיגה אמריקאית ממעורבות עולמית, כולל באזורנו. טראמפ עדיין נוטר טינה לנתניהו, שהעז לברך את ביידן על ניצחונו בבחירות, כועס על "היהודים" בארה"ב, שאינם מכירים לו טובה, וטרם הביע תמיכה בישראל במלחמה. חתנו ג'ארד קושנר, שעיצב את מדיניותו כלפי ישראל בכהונה הראשונה, כבר אינו נמנה על מקורביו. איראן עלולה לחצות את הסף הגרעיני והעימות עם חמאס וחיזבאללה יחריף.

בארה"ב מתרחשים תהליכי עומק דמוגרפיים, שאינם קשורים בישראל, אך משפיעים לרעה על היחסים. אלה כוללים עלייה ניכרת בהשפעת קבוצות אוכלוסין שאינן מזוהות עמנו (היספנים, נעדרי זהות דתית, צעירים), כמו גם היחלשות בגודלה ובהשפעתה של הקהילה היהודית הלא-אורתודוקסית, המשענת המסורתית של ישראל בארה"ב. עתיד היחסים מונח כיום על כף המאזניים. ישראל אינה יכולה להרשות לעצמה אבדן או אף פגיעה בתמיכה האמריקאית.

מתמיכה חד-משמעית בישראל בתחילת המלחמה, האווירה השתנתה לגמרי. אפילו הנשיא עצמו מאבד סבלנות ומביע תסכול וכעס גוברים. "מקור מדיני" (נתניהו כנראה) יכול לזעוק שישראל אינה מדינת חסות של ארה"ב, אך המציאות אחרת. לנתניהו יש ימים עד שבועות למנוע נזק בלתי הפיך.

ייתכן שישראל יכולה לשרוד בלי ארה"ב. להוריד את רמת החיים, להתכנס בתוך עצמה, לדאוג לבד לביטחון. ייתכן. האם מישהו רוצה להסתכן בכך?

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית