גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קלקולים כלכליים: הסיכונים המרכזיים שמאיימים על הפריחה בשוקי המניות

דווקא כשמדדי מניות בעולם נמצאים בשיאי כל הזמנים, חשוב להתייחס לסיכונים שעלולים להעיב על השווקים ● הסיכונים המיידיים הם התחדשות האינפלציה במדינות רבות או לחלופין האטה כלכלית, ומתיחויות גאו-פוליטיות שיסלימו למלחמות ● כתבה שנייה מתוך שתיים

צילומים: AP - Ng Han Guan, Jeff Dean, Alexander Zemlianichenko, עיצוב: טלי בוגדנובסקי
צילומים: AP - Ng Han Guan, Jeff Dean, Alexander Zemlianichenko, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

הכותב הוא יו"ר מיטב ניירות ערך

דווקא בימים של אופוריה בשוקי המניות, כאשר המשקיעים מדחיקים ידיעות שליליות כדי שלא יקלקלו את החגיגה, חשוב להסתכל נכוחה ולא להתעלם משורת הסיכונים שאורבים לשווקים.

הכוונה כמובן לא להזהיר מלרכוש מניות. שום מנהל השקעות ושום משקיע לא יכול לפעול תחת תחושה שתכף האדמה תפער את פיה ותקריס הכול. לכל סיכון יש הסתברות מסוימת להתרחש, ותוצאות אפשריות, ונדרש להתמקד בתוחלת של הסיכון ברמה מסוימת. בכך יש לשקלל את האלטרנטיבות הקיימות בהשקעה במניות, ולא פחות מכך באיגרות חוב.

כתבה ראשונה | צבי סטפק מעריך: זה מה שיכול לקלקל את האופוריה בשווקים
מרכב עד בנקאות: פיטורים של מאות עובדים בעסקים של אמנון שעשוע 

התחדשות האינפלציה

סיכון שלא חייב להתממש כמובן, אבל הוא קיים. גם אחרי שבעיית הזינוק באינפלציה עד לפני כשנה טופלה היטב על ידי הפדרל ריזרב (הבנק המרכזי האמריקאי, פד), אם כי באיחור, ושהיא מראה סימני נסיגה ברורים בארה"ב וגם (פחות) באירופה. אבל, העלאות הריבית עובדות בעיקר על צד הביקוש ואילו צד ההיצע חשוף לסיכונים דוגמת אפשרות של עלייה במחירי הנפט עקב קשיי מעבר במפרץ הפרסי או החלטה של ארגון אופ"ק לצמצם תפוקה.

כמו כן המגמה של נסיגה מהגלובליזציה והנטייה של מדינות, ובראשן ארה"ב, להפסיק להסתמך על מקורות ייצור זולים בסין למשל ומעבר לייצור בבית, כרוכה בהכרח בהתייקרות העלויות. אפילו בצד הביקוש נותרו סיכונים שכן שוק העבודה בארה"ב עדיין הדוק, השכר עולה בשיעור של כ-4% בשנה, וצריך יהיה לראות שהחזית הזו נרגעת.
התחדשות האינפלציה משמעה אי הורדת ריבית כפי שהשוק מצפה ומייחל ואפילו אפשרות של העלאתה, שכרגע נראית אמנם רחוקה.

 

האטה כלכלית ואף מיתון

לפני כשנה בלבד היו תחזיות קשות של גופי השקעה מובילים בעולם בדבר מיתון שלא נראה כמותו שהולך ומתקרב. לא רק שתחזיות האימים לא התממשו אלא שהכלכלה האמריקאית אמורה לסיים את 2023 עם צמיחה של כ-2.5%, רחוק מכ-0.5% שהיה הקונצנזוס. האם זה אומר שסכנת המיתון חלפה? בסבירות גבוהה, אבל ישנם גורמים מלבים ובעיקר המשבר הכלכלי החמור בסין, שם הדפלציה החליפה את האינפלציה והסכנה להשפעה על הכלכלה העולמית.

בנוסף, השתהות יתר של הפד בהורדת הריבית עלולה לייצר גלישה להאטה כלכלית, שסימנים שלה מופיעים לאחרונה בנתוני המשק בארה"ב, והרבה יותר מכך באירופה, שם ההאטה עלולה לפגוע ברווחיות של חלק מהפירמות העסקיות.

משבר בנקאי

משבר במערכת הבנקאות קיים כבר בסין, אם כי אנחנו לא לגמרי חשופים לממדיו. בארה"ב נמנע משבר כזה, אבל יש לו פוטנציאל להתרחש בחלקים מסוימים של המערכת. ב-2023 חזינו בהתמוטטות בנק ההייטק SVB ובהמשך בקריסתם של בנקים אזוריים לא גדולים, בלי שזה השפיע על המשק האמריקאי בכללותו. אבל זה לא נגמר, ולאחרונה שמענו על הבנק "ניו יורק קומיוניטי" שנקלע לקשיים, כנראה עקב מתן אשראי ליזמים ולקבלנים בתחום המשרדים, שחלקם עומדים ריקים עקב שינויים בדפוסי התעסוקה בעיר הגדולה, וזו בעיה שמלווה גם ערים גדולות בחוף המערבי.

בחירה בטראמפ לנשיא ארה"ב

במקרה שדונלד טראמפ זוכה בקדנציה שנייה כנשיא ארה"ב, הוא צפוי להיות נשיא מסוכן בהרבה מזה שהיה בקדנציה הראשונה שלו. הן במישור הפנים-אמריקאי זה לא יעשה טוב לכלכלה האמריקאית והן במישור הבינלאומי - כשמעמדה העולמי של ארה"ב ייפגע, הכוח של ארגון נאט"ו ייפגע, ומנגד יתגברו הסיכונים לכיבוש של רוסיה את אוקראינה וחלילה גם את המדינות הבלטיות, שיגדילו הסיכון להתלקחות עימות צבאי, לא רק כלכלי, בין ארה"ב לסין. לכל צעד ואמירה של טראמפ עלולות להיות השלכות על השווקים הפיננסיים.

וכשאומרים טראמפ אומרים פופוליזם, ואנחנו נוכחים כבר בעלייתם מנהיגים פופוליסטים לשלטון במדינות מסוימות בדגש על אירופה. אלו מביאים עמם סיכון של ניהול מדיניות כלכלית לא אחראית שעלולה להיתרגם לאינפלציה.

הר של חובות ממשלתיים

עשור של התאוששות הדרגתית מהמשבר הפיננסי הכבד שפקד את העולם ב-2008, הצריך הרחבה פיסקאלית ומוניטרית בהיקפים עצומים, מה שהגדיל מאוד את החובות של ממשלות ברחבי העולם. ההתאוששות האנמית בגידול בתוצר לא הספיקה והיחס בין החוב לתוצר, שהוא פרמטר חשוב מאוד בבדיקת האיתנות הפיננסית של מדינות ויכולתן לפרוע חובות, הורע מאוד. לדוגמה בארה"ב יחס החוב-תוצר שעמד ב-2007 ערב המשבר על 35%, עומד כיום על 98%, וחובות הממשל לאזרחים, באמצעות איגרות החוב שגויסו - ולעולם כולו - עומדים על כ-26 טריליון דולר.

סכום זה לא כולל התחייבויות של הממשלה לסוכנויות שלה - כמו תשלומי פנסיה לעובדים. וארה"ב לא לבד בסבך החובות הזה. הפתרון לכך לא נראה באופק, וברור שחובות עצומים כאלה מהווים נטל על מקבלי ההחלטות שמגביל מאוד את מרחב התמרון שלהם.

מתחים גאו-פוליטיים ומלחמות

את עולמנו טורדים בתקופה זו לא מעט מתחים גאו-פוליטיים, שחלקם כמו רוסיה-אוקראינה כבר הפכו למלחמה, וחלקם נושאים סכנה כזו בחובם. בין אלה עימות בין ישראל לאיראן, מלחמה בין רוסיה של פוטין לבין הברית הצבאית של נאט"ו, מלחמה בין צפון קוריאה לדרומה, והסיכון שהוא כנראה הגדול ביותר מבחינת תוצאותיו - פלישה של סין לטייוואן וכיבושה.

אם יש כרגע משהו שמונע את כיבוש טייוואן הוא החשש של סין מפני תגובה אמריקאית. סין הנשלטת בידי המפלגה הקומוניסטית בראשות הנשיא שי ג'ינפינג, סובלת כבר שנים מבעיות פנימיות חמורות: משבר כלכלי שניכר בעיקר בתחומי הנדל"ן והבנקאות, והתחלה של תסיסה חברתית. ומן העבר השני ניצבת טייוואן שהפכה למוקד ייצור בתחום החיוני למשק העולמי - השבבים. ברור מכך שכיבושה עלול להנחית מכת מחץ על שוקי המניות בעולם.

ואם לא די בששת הסיכונים האלה, הרי שבטווח הארוך יותר ישנם לפחות עוד שלושה סיכונים מז'וריים: מלחמות סייבר, סיכוני אקלים שיביאו למחסור במזון ובמים ויחריפו את בעיית ההגירה, ומגמות דמוגרפיות של הזדקנות האוכלוסייה במדינות שכבר כך הן גירעוניות וטובעות ביחס גבוה של חוב לתוצר.

אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/ או פעולות או עסקאות כלשהן. במידע עלולות ליפול טעויות ועשויים לחול שינויי שוק

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים