גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זו העיר שבה חנויות משלמות את דמי השכירות הגבוהים ביותר

העיר הדרומית ביותר בארץ, אילת, עדיין מתאוששת מהמלחמה: פדיונות המסחר צנחו, אך דמי השכירות נותרו הכי גבוהים בישראל ● בימים אלה נבנים 2,000 חדרי מלון חדשים לצד שלושה מרכזי מסחר, שיגרמו לשוק השכירות לתקן את עצמו

אילת / צילום: Shutterstock
אילת / צילום: Shutterstock

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מי הם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

אילת נמצאת בחזית המערכה בעורף מאז תחילת המלחמה: העיר פתחה את שעריה לעשרות אלפי מפונים מיישובי הנגב המערבי וגבול הצפון, המלונות התאכלסו ב"דיירי קבע", ונוצרה מעין עיר בתוך עיר.

אחרי שנים של ייבוש: האם הרחוב הזה בחיפה יחזור למעמדו המסחרי והחברתי?

מאחר שאילת נשענת באופן כמעט בלעדי על תעשיית התיירות, מתחילת המלחמה נרשמה ירידה חדה בפדיונות בשטחי המסחר. לפי נתוני שב"א, בינואר 2024 ירד השימוש בכרטיסי האשראי בכ־31% ביחס לממוצע בשנת 2023, ובפברואר 2024 הפגיעה פחתה לכ־15% במונחים נומינליים.

למרות השפעות המלחמה, דמי השכירות החודשיים לשטחי המסחר באזור התיירות הצפוני נותרו גבוהים. למעשה, מדובר ברחובות/השדרות היקרות בישראל - עם סכום של 600-800 שקל למ"ר בממוצע. למרות זאת, באופן מפתיע, הרחובות עדיין לא ממוצבים ומתוחזקים כיקרים וכיוקרתיים.

כאן נציג את תמונת המצב של אילת תוך התמקדות בשוק התיירות ובשוק המסחר: מה ההיצע כיום ומה מתוכנן, איך נראים הנתונים התפקודיים של מוקדי המסחר העיקריים, והאם עם דמי שכירות חודשיים ברמה כה גבוהה ניתן יהיה לחולל רווחים?

2.5 מיליון תיירים

באילת מתגוררים כ־70 אלף תושבים בכ־20 אלף משקי בית (לפי הערכות העירייה). תוכנית המתאר לעיר, שאושרה בשנת 2021, קובעת יעד אוכלוסייה של 100 אלף תושבים עד לשנת 2030 ותוספת של כ־14.5 אלף יחידות דיור. שכונות המגורים בעיר פרוסות ממערב לכביש מספר 90, בעוד אזור המלונות העיקרי ממוקם מזרחית להן ולאורך החוף הצפוני, מה שיוצר הפרדה בין אזור התיירות לבין שכונות המגורים.

נמל התעופה, שנסגר בשנת 2019, יצר הפרדה בין אזורים אלה. לאחר פינויו קודמו תוכניות למגורים ולמלונאות שנבנות בתחומו היום. במטרה לייצר רצף עירוני, פותחו גם שטחים ציבוריים ופארק בשטח הטרמינל הישן.

הסכם־הגג שנחתם בין העיר למדינה בשנת 2017 כלל 18.4 אלף יחידות דיור, מהן שווקו עד כה כ־4,000. על־פי התוכנית, אילת תתרחב מערבה וצפונה, ובכך למעשה "תתנתק" עוד יותר מאזור המלונות וממרכז העיר. בצ'מנסקי בן שחר ושות' ייצרנו לאחרונה לעיריית אילת אסטרטגיה כלכלית־עירונית לשוק המגורים, עם המלצה לדחות את שיווק השכונות "המנותקות" ויצירת קונספט ותמהיל לשדרות מסחריות ולמרכזי מסחר.

"עיר התיירות" של ישראל מורכבת לא רק מהתושבים המתגוררים בה באורח קבע (חלק מהותי מאוכלוסיית העיר מתחלף כל מספר שנים), אלא גם מעשרות אלפי התיירים הפוקדים אותה מדי יום ומתחלפים כל שלושה ימים. תיירים אלה מבצעים קניות נוספות בעיר בהיקפים של עיר בינונית בישראל, כמו בת ים או פתח תקווה.

לשם המחשה, בשנת 2022 התארחו באילת כ־2.5 מיליון תיירים, בממוצע של 2.7 לינות לתייר. לאור העובדה שב־20 שנה האחרונות לא הוקם אף מלון באילת, הסכם־הגג כולל בניית 6,000 חדרי מלון, ומתוכם 2,000 בבנייה כעת.

מה קרה לטיילת

כוח הקנייה החודשי של תושבי אילת מוערך כיום בכ־90 מיליון שקל. את מרבית הביקושים למסחר בעיר מחוללים התיירים, שכוח הקנייה החודשי שלהם מוערך בכ־200 מיליון שקל. כיום השוק בכללותו מאוזן, כאשר בתחום הסופרמרקטים קיים עודף היצע קטן, ואילו בתחום ההסעדה ובתי הקפה קיים מחסור בשטחים.

נתונים אלה אינם כוללים את ביצועי ענף הסלולר, שמחולל תופעה ייחודית בעיר, אשר בה נרכשים מרבית מהמכשירים החדשים בישראל. חלק מהרוכשים מגיעים ליממה אחת בלבד באילת, ורוכשים מכשירים לא רק עבור עצמם.

באילת פועלים כיום כ־145 אלף מ"ר נטו של שטחי מסחר קמעונאי. בחמש השנים האחרונות נבנו בעיר כ־6,000 מ"ר מסחר בלבד, וכן הוסבו 10,000 מ"ר נוספים לשימושי מסחר (בניין עיר המלכים הוסב לחנות הסטוק ג'מבו). שלושת מרכזי המסחר המובילים הם מול הים (שנחלש בשנים האחרונות), אייס מול וביג אילת (שמתחזקים), אשר אחראים לשני שלישים מהפדיונות החודשיים בעיר.

ביג מחולל רמות פדיון חודשיות מהגבוהות של מרכזי ביג, עם 100% תפוסה. באייס מול ובקניון מול הים, דמי השכירות החודשיים הממוצעים למ"ר גבוהים מאוד ועומדים על כ־500 שקל, עם נתוני פדיון חודשיים מותאמים. גם היצע אינסופי של חנויות סלולר וגאדג'טים תורם לרמות הגבוהות שמתקבלות.

הטיילת בחוף הצפוני מהווה מוקד משמעותי נוסף. היא מסתעפת לאורך כמה צירים ומורכבת מחזיתות מסחר מתחת למלונות ולאורך החוף והלגונות. בטיילת קיימים כ־27 אלף מ"ר של שטחי מסחר, ודמי השכירות החודשיים בה הם הגבוהים בישראל עבור מסחר קמעונאי בכלל, וברחובות בפרט.

בטיילת יש מספר חנויות דגל של רשתות מובילות כמו פקטורי 54, נייק, אדידס ואחרות. תמהיל החנויות בה מורכב בעיקר מחנויות שאינן מזון (54%) והסעדה ובתי קפה (29%). ב"ימים רגילים" הטיילת מהווה את גולת הכותרת של המסחר באילת במונחי דמי שכירות חודשיים למ"ר. אולם בימים אלה אותות המלחמה ניכרים, ושיעור השטחים הריקים עומד על כ־6% - טרום המלחמה היה מדובר בתופעה "בשוליים". דמי השכירות החודשיים ממשיכים כאמור לעמוד על 600-800 שקל למ"ר, ובחנויות מסוימות המחירים המבוקשים מגיעים עד לכדי 1,500 שקל למ"ר.

רשתות רבות מתמקמות בטיילת, כי "כולם שם". כלומר, מיקום החנות בטיילת הוא גם אקט שיווקי, מעין "שלט", ולא בהכרח משקף פדיון גבוה ורווחיות ברמות שיצדיקו זאת. אמירה זו נכונה גם בשוק המסחר טרום המלחמה.

בחודשים הקרובים צפוי להיפתח קניון שבעת הכוכבים מול בניין הטרמינל הישן, על פני בשטח של 4,500 מ"ר. קניון הסוהו (לו ייעצנו בשלב התכנון והאישור בוועדות התכנון) ייפתח בשנת 2027 ויהיה המרכז המסחרי הגדול בעיר. גם מרכז ביג אאוטלט ייבנה על־ידי הקבוצות ביג ופוקס, כאשר האחרונה תאכלס בו חלק גדול ממותגיה.

דוגמת רמת אביב

בראייה עתידית, מחירי השכירות הגבוהים לא יחזיקו לאורך זמן. בנוסף, שטחי המסחר המתוכננים ואלו שייפתחו בקרוב יהפכו לאלטרנטיבה. ניתן גם ללמוד מהמקרה של קניון רמת אביב, שבו חנויות של רשתות שאינן פרימיום שילמו דמי שכירות גבוהים על אף חוסר הכדאיות הכלכלית, ועם הזמן השוק התאזן, ושחקני פרימיום החליפו אותן.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

אילת עדיין בהתאוששות מהמלחמה והשלכותיה, אך למרות זאת שוק המסחר חזק ויציב. דמי השכירות החודשיים למ"ר הגבוהים בטיילת מצביעים על התפקוד הכלכלי והפדיונות הגבוהים יחסית בחנויות לאורכה. ביום שאחרי המלחמה צפוי שוק התיירות באילת בכללותו, ובתוכו שוק המסחר, להמשיך להתפתח ולגדול - לאור מימוש הסכם־הגג ופיתוח שטחי מלונאות ומסחר נוספים.

דמי השכירות הגבוהים בטיילת צפויים "לתקן" את עצמם מעט, אך ימשיכו להיות גבוהים ולמשוך כוח קנייה משמעותי. כעת מצופה שגם המדינה ועיריית אילת ישדרגו את המוצר התיירותי בעיר בכלל, ואת השדרות באזור התיירות בפרט.

עוד כתבות

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"