גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים להשקיע במדד שעשה 43% בשנה האחרונה? הכירו את המגבלה שמסעירה את השוק

רשות שוק ההון תחייב גופים שמציעים מסלול העוקב ברובו אחר מדד הטכנולוגיה הפופולרי, להפחית את החשיפה ל־50% לכל היותר ● כעת ייאלצו גופים שכבר מנהלים כספי ציבור באותם מסלולים להתאים את תמהיל ההשקעות שלהם ● וגם: מדוע הרשות לא נוגעת במסלולי S&P 500?

בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock
בורסת הנאסד''ק בניו יורק / צילום: Shutterstock

אם מסלולי חיסכון פנסיוני שעוקבים אחרי מדד הנאסד"ק האמריקאי היו פועלים לאורך שנת 2023, חוסכים שהיו בוחרים בהם היו רושמים תשואה שנתית של קרוב ל־50% - הגבוהה בעשרות אחוזים מזו שרשמו המסלולים העוקבים אחרי ה־S&P 500 (שלכשעצמם הניבו תשואה שנתית מלהיבה של כמעט 30%), ובוודאי שמאלו שהשקיעו במדדי הבורסה בת"א, שפיגרו משמעותית אחר מדדי חו"ל.

רשות נ"יע צפויה לבדוק: למה מניית תמר פטרוליום קפצה יום לפני עסקת ענק
יו"ר נמל אשדוד חשף: נצא להנפקה, גם העובדים יקבלו חבילה
המקרה של מגדלור: כששכר הבכירים תופס מעל 40% מההכנסות 

התשובה לשאלה עד כמה האפשרות להשקיע את כל כספי החיסכון הפנסיוני במעקב אחרי מדד בודד, בעיקר סקטוריאלי כמו הנאסד"ק, היא מומלצת לציבור - מורכבת, אבל ביום שלישי התברר כי הישראלים לא יוכלו כלל לבחור מסלול פנסיוני או חיסכון ארוך טווח שיתמקד במדד מניות הטכנולוגיה המובילות.

מה קבעה רשות שוק ההון?

רשות שוק ההון, הרגולטור האחראי על תחום החיסכון ארוך הטווח, ולמעשה על ניהול תקין של 2.5 טריליון שקל של הציבור הישראלי, פרסמה להערות הציבור טיוטה המבקשת להגביל את החשיפה המקסימלית של החוסכים בפנסיה ובגמל למדדים בחו"ל (מסלולים פסיביים עוקבי מדדים). בטיוטה קובעת הרשות כי חשיפה למדד בודד כמו נאסד"ק לדוגמה תהיה מוגבלת ל־50% בלבד, לעומת עד 90% כיום. במקביל, מינימום החשיפה למדד שייכלל במסלול יעמוד על 10%.

נזכיר כי בחודש אוגוסט האחרון חשף גלובס את הכוונה של רשות שוק ההון לצמצם את האפשרות להיחשף למסלולי חו"ל באופן בלעדי, תוך הטלת חובה על הגופים הפנסיוניים להוריד את המילה חו"ל משם המסלול, אלא אם ישנו שילוב אלמנטים נוספים שכוללים בין היתר חשיפה לישראל. הפרסום עורר סערה בענף, וברשות מיהרו להתגונן ולטעון כי השינוי לא יפגע ביכולת להשקיע בחו"ל. אמנם כעת אין מגבלה על חשיפה לחו"ל, אך האפשרויות שקיימות בהכרח יוגבלו.

 

מדוע התקבלה ההחלטה?

ברשות שוק ההון מאמינים כי חיסכון במסלול כזה מכיל סיכון גדול יותר מאשר השקעה במספר מדדים במקביל, או בניהול אקטיבי של מנהלי השקעות, כיוון שמדובר בהשקעה בסקטור בודד (טכנולוגיה). די להסתכל על שנים כמו 2022 שבהן מדד נאסד"ק צנח ב־33% לעומת ירידה של 19.4% ב־S&P 500 וירידה של פחות מ־9% במדד דאו ג'ונס, בעקבות העלאות הריבית החדות בארה"ב, שהובילו לספק גובר באשר ליכולתן של לא מעט חברות טכנולוגיה לממן את פעילותן. בנוסף, מכיוון שמדובר על מסלול שעוקב אחרי מדד בחו"ל, השקעה כזו בדומה למעקב אחרי ה־S&P 500 מתאפיינת בסיכונים דוגמת חשיפה לדולר, שבמקרה שהוא נחלש משמעותית - עלולה תשואה חיובית שהשיג המדד להימחק.

"תחום החיסכון הפנסיוני, כשמו כן הוא - חיסכון לטווח ארוך", אמר לא מזמן מ"מ הממונה על רשות שוק ההון, עמית גל. "בשנה החולפת ראינו הרבה מאוד מגמות - מיני אופנות חולפות: פעם רק חו"ל, אחר־כך רק בארץ, לאחר מכן מסלולים עוקבי S&P 500, עכשיו נאסד"ק. השוק הזה לא יכול להיות כזה תזזיתי. כל גורם צריך להבין שאלה כספים לטווח ארוך, וכך צריך להתייחס אליהם". כעת מ"מ הממונה גם פועל.

 

מה יעשו הגופים המוסדיים?

המהלך הזה של רשות שוק ההון מגיע דווקא כשהפופולריות של מסלולים שעוקבים בחשיפה גבוהה אחר הנאסד"ק בנסיקה. כפי שנכתב בגלובס לפני כחודש, עוד ועוד בתי השקעות וחברות ביטוח מציעות כיום את המסלולים ואף משתמשות בהם כדי למשוך לקוחות חדשים. בין החברות נמנות מגדל, מיטב, כלל, הראל ואלטשולר שחם. נכון לחודש ינואר השנה, כ־3% בלבד מהחוסכים בפנסיה נמצאים במסלולים הפסיביים שיושפעו מהשינויים החדשים (כ־3 מיליארד שקל בסך הכול), לעומת כ־40 מיליארד שקל שנוהלו נכון לינואר במסלולי S&P 500 (מסלולי "סנופי").

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

מבט על תשואות המדד בעשור האחרון בהחלט מסביר מדוע יותר ויותר גופים מציעים מוצרים עם חשיפה גדולה לנאסד"ק. את 2023 סיים המדד, העוקב אחר חברות הטכנולוגיה המובילות בארה"ב, עם תשואה של 43%, לעומת 24% שהשיג ה־S&P 500. גם בבחינת חמש השנים האחרונות הנאסד"ק הציג תשואה גבוהה יותר, וכך גם ב־20 השנים האחרונות.

טיוטת החוזר תחייב את כל אותם גופים שיצרו מסלולים המתמחים במסלול בודד, לבצע התאמות על מנת להוריד את החשיפה במסלול ל־50%. כלומר מדובר במעין החלה רטרואקטיבית של החוזר, כשזה יאושר ויפורסם באופן סופי. במגדל למשל, שיצאה בקמפיין תקשורתי גדול סביב המסלול המורכב מ־90% מעקב אחרי הנאסד"ק, 5% חשיפה לעולם השבבים ו־5% לשירותי תקשורת, כלומר לחברות כמו מטא (פייסבוק) וגוגל, יצטרכו למכור "סחורה" שנקנתה כדי להתאים את שיעור החשיפה לשיעור החדש (או למצוא לה יעד שונה במוצרים אחרים).

כיצד קיבלו בשוק את הבשורה?

בגופים המוסדיים עמם שוחחנו מודעים לסיכונים הללו ואף מעדכנים את החוסכים, אך במקביל גם תוהים מדוע מסלולי נאסד"ק נפסלו ואילו מסלולי ה־S&P 500 'מקודשים' על ידי רשות שוק ההון, ולמעשה קיבלו הכשר ממנה. על פניו ה־S&P 500 מבוזר יותר מהנאסד"ק, אך גם התשואה שלו מושגת בעיקר הודות למניות שבע החברות הגדולות שאחראיות גם לתשואה של הנאסד"ק, רק עם משקולת גדולה יותר של חברות קטנות יותר.

נדגיש כי גם ברשות שוק ההון לא כולם מתלהבים מהאישור האוטומטי שמקבלים מסלולי ה"סנופי". עם זאת, במסלולים אלו מנוהלים כבר עשרות מיליארדי שקלים של ישראלים והם מהווים חלק מהשוק זה כמה שנים. כך ששינוי תמהיל ההשקעות בו והפחתת החשיפה ל־50% בלבד סבוכה לאין ערוך מאשר במסלולים העוקבים אחרי מדד בודד כמו הנאסד"ק, טרנד שעוד נמצא בחיתוליו וככל הנראה לא יהפוך לחלק מהותי מהשוק הפנסיוני הישראלי.

מה הסיכוי שהתקנות ייבלמו?

מתברר כי זהו אחד המסלולים המועדפים על הציבור החרדי. זאת מכיוון שהמסלולים אצל קרנות הפנסיה ובתי ההשקעות המובילים זכו לתעודת כשרות מצד הרבנויות המובילות.

הגופים המוסדיים, אמנם לא כמו הבנקים, הצליחו בעבר לשנות הוראות רגולטוריות שעוד נמצאות בשלב הטיוטה. לאור הנטייה של חברי הכנסת לקדש את חופש הבחירה של הציבור, ולמנוע צמצום באפשרויות ההשקעה, יהיה מעניין לראות אם עד כניסת הרפורמה, שכבר עברה כמה שינויים, לתוקף ב־1 ביולי, היא תישאר על כנה.

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"