גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העולם כולו נגד הנשיא: ג'ו ביידן נתון במצור, מבית ומחוץ

בניגוד לקודמיו בזמן משבר פנימי, ענייני חוץ אינם מנחמים את נשיא ארה"ב הנוכחי - מאוקראינה ועד עזה, הם אבני ריחיים על צווארו ● תורמים בולטים מזהירים אותו כי המלחמה בעזה עומדת להשאיר את תומכיו בבית - ולהנחיל ניצחון לדונלד טראמפ

הנשיא ביידן נושא השבוע דברים במסעדה בפניקס, אריזונה / צילום: ap, Jacquelyn Martin
הנשיא ביידן נושא השבוע דברים במסעדה בפניקס, אריזונה / צילום: ap, Jacquelyn Martin

חיווי פוליטי רב-שנים, הנוגע לנשיאים אמריקאיים במשבר, מועמד עכשיו במבחן: כאשר נשיאים מתוודעים אל חולשותיהם המערכתיות בענייני פנים, הם מחפשים ניחומים במדיניות חוץ.

מרוץ החימוש: האם אירופה "תעתיק" מישראל את כיפת ברזל?
ההימור המסוכן של נתניהו, והחות'ים במלחמה לא רק עם המערב

החולשות המערכתיות נובעות בדרך כלל מהיעדר רוב בקונגרס; או מן ההתקוטטות הבלתי פוסקת על חלוקת סמכויות בין הממשלה הפדרלית ל-50 המדינות; או מפני שהכלכלה מסובכת מדי מכדי להגיב להוראות הנשיא או למשאלותיו.

אפילו נשיאים שידעו מעט מאוד בענייני חוץ לפני כניסתם לבית הלבן, פיתחו חיבה אליהם לאחר כניסתם. ג'רלד פורד לפני 50 שנה היה דוגמה מובהקת. ככל שהתחוורו הממדים הדרמטיים של משבר האנרגיה, הוא מצא את עצמו מתעניין יותר ויותר ביחסי המעצמות הגדולות ובמזרח התיכון.

ג'ימי קרטר מצא את עצמו שקוע ראשו ורובו בענייני חוץ, לא תמיד מבחירה, אבל בוודאי מתוך עונג. לא במקרה: אינפלציה הרסנית וריבית מאמירה שחקו את בסיס התמיכה שלו.

ג'ורג' בוש האב התקשה לחשוב על ענייני פנים באיזשהו חלק של נשיאותו, אבל לקראת סיומה, על רקע מיתון כלכלי חריף, הפנימיים כמעט סרו מן המכ"ם שלו.

מעזה לאוקראינה, ממדבר הסהרה להרי תימן

מעניין, ואולי לא מקרי, שכל השלושה הנ"ל הפסידו בניסיונם לחזור ולהיבחר. ג'ימי קרטר עשה שלום בין ישראל למצרים, ג'רלד פורד ביסס (אם רק זמנית) את ההפשרה ביחסי מזרח ומערב, בוש האב נחל ניצחון מהולל ומעוט-אבדות במלחמת כוויית ואפילו לא שילם בשבילה (היא מומנה מתקציביהן של בעלות ברית, מיפן עד סעודיה). ההישגים האובייקטיביים לא עזרו להם. הבוחרת האמריקאית (לא ציון מגדרי) פשוט אינה מתעניינת בענייני חוץ.

ועכשיו ג'ו ביידן. כמה שהוא מזכיר את שלושת הנשיאים ההם. סקרי דעת הקהל מראים, כי הפופולריות שלו נמוכה אפילו מזו שלהם. הסקרים מעניקים לו סיכוי שאינו גבוה מ-50-50 לחזור ולהיבחר. הוא מטופל במשברי פנים, המקיזים את דמו הפוליטי.

העולם החיצון משווע לתשומת ליבו, מעזה לאוקראינה, מטייוואן לוונצואלה, ממדבר הסהרה להרי תימן. איפה היה ביידן רוצה להיות עכשיו? מותר לנחש, על סמך ניסיון העבר, שהוא היה מעדיף להיות בעיצומו של ניסיון לתקן את העולם, בהתחשב בזה שסיכוייו ויכולתו לתקן את ארצו מעולם לא היו קטנים יותר.

אך על פי כן, העולם עומד עכשיו בדרכו. כדאי לשים לב למידה שבה הוא חדל לדבר בפומבי על אוקראינה. בשבוע שעבר ממשלו הצליח למצוא פרצה, שאפשרה העברת סיוע צבאי של 300 מיליון דולר לאוקראינה, אבל היה קשה מאוד להשתבח בזה. בימים כתיקונם, זה סכום עתק. בימים כאלה, זה לא יותר מטפטוף.

הוא אומנם שלח השבוע את שר ההגנה שלו לגרמניה, לפגישה של 50 ארצות המסייעות לאוקראינה. השר לויד אוסטין אמר, בפעם המי-יודע-כמה, ש"מערכת אוקראינה מוסיפה להיות אחת המשימות הגדולות של זמננו".

אבל נשיא צ'כיה הקטנה, פטר פאבל, הוא המנהל עכשיו מאמץ רב-יבשתי לרכוש 800 אלף פגזים, כדי לאפשר לאוקראינים לירות במתקיפיהם. קווי ההגנה שלהם עומדים בסימן התמוטטות ואבידותיהם עצומות. כל זה אינו משפיע אף כמלוא הנימה על הרפובליקאים בבית הנבחרים. הם מוסיפים לסכל סיוע צבאי רחב ממדים לאוקראינה.

״מצביעים תוהים אם המפלגה שותפה לערכיהם״

המלחמה באוקראינה ניטשת זו השנה השלישית, ולאמריקאים לא ממש אכפת. לא כן עזה. ה"ניו יורק טיימס" דיווח בבוקר יום ד', כי מאה תורמים מרכזיים למפלגה הדמוקרטית כתבו לנשיא, כי מספר גדל של מצביעים "תוהים עכשיו אם המפלגה הדמוקרטית שותפה לערכיהם". הם מזהירים אותו, כי "בגלל האכזבה העמוקה של חלק חיוני של המפלגה הדמוקרטית, מלחמת עזה מגדילה את סיכויי ניצחונו של טראמפ".

מערכות בחירות בארה"ב ניטשות כמובן סביב נושאים, אבל הן תלויות לחלוטין במימון מסיבי, מפני שהן מתייקרות והולכות. ביידן רכש יתרון חשוב במימון על פני טראמפ, אבל הזהרה כזאת מפי תורמים, הרגילים לכתוב צ'קים של אלפי דולרים, אינה מבשרת טובות. הם אומנם אינם מאיימים להפסיק את תרומותיהם, אבל זה כמובן מה שמשתמע.

אכן, בנימין נתניהו צודק כאשר הוא מתחכם (כפי שעשה השבוע באוזני מנהיגי אייפא"ק, השדולה הפרו-ישראלית) ש"יש פוליטיקה מקומית, אבל השאלה היא מאיזה צד של האגם", זאת אומרת בישראל או בארה"ב.

שער העיתון Elko Daily שבנבאדה: ''נתניהו מגיב בחריפות על ביקורתה של ארה''ב''

התשובה היא כמובן שבשתיהן, אבל עוצר נשימה הוא שיעור כניסתה של מלחמת עזה למשוואות הפוליטיות המקומיות באמריקה. ישראל לא הייתה מוכנה ל-7 באוקטובר, אבל לא רק לזה שפרץ בעוטף עזה, כי אם גם לזה המתנהל בעוטף-וושינגטון. זה בעוטף עזה גילה לישראל לא רק את ליקויי המודיעין שלה כי אם גם את מידת פגיעותה. זה בעוטף-וושינגטון מעמיד בספק היסטורי את ההנחות של 75 השנה האחרונות על מעמדה של ישראל בארה"ב.

ביידן היה שמח לוותר על הגילוי הזה. ב-8 באוקטובר הוא לא היה מסוגל להעלות על דעתו שחמישה חודשים אחר כך תמיכתו הטבעית, הנדיבה, החד-משמעית בישראל, תיכרך כאבן ריחיים סביב צווארו.

ההתפרצויות של טראמפ באות לעזרת ביידן

דונלד טראמפ הוא היריב המסוכן של ביידן, אבל הוא גם הנכס העיקרי שלו. והוא חוזר ומציע את שירותיו לנשיא, במובן הזה שהתפרצויותיו הלא-מאוזנות עשויות להזכיר לאמריקאים את אופי הברירה העומדת בפניהם. ביום ג' הוא אמר בראיון, ש"היהודים התומכים בדמוקרטים שונאים את דתם ושונאים את ישראל", ועליהם "להתבייש". הוא אמר את זה יום אחד לאחר שהכריז, כי המהגרים לארה"ב, ברובם הגדול לטינו-אמריקאים, "הם לא בני אדם".

הרוב הגדול של היהודים בארה"ב אמנם תומכים בדמוקרטים זה כמעט מאה שנה. טראמפ אינו הרפובליקן הראשון המתלונן על הנטייה הזו. אבל הוא כמובן חצה את הקווים.

מעניין שהוא השמיע את הנזיפה ביהודים בראיון עם איש ששמו סטיבן גורקה (Gorka), הונגרי-אמריקאי שהיה פעיל במשך שנים בארגון ימני קיצוני, שאחד ממושאי הערצתו העיקריים הוא האדמירל הורטי, שליט הונגריה בימי מלחמת העולם השנייה, האיש שכרת ברית עם היטלר וחוקק חוקי גזע נגד היהודים. גורקה איפשר את נזיפת טראמפ, כאשר אמר לו, "אתה הנשיא הידידותי ביותר לישראל שישב אי פעם בבית הלבן".

ביידן אומנם דיבר עם ראש הממשלה בתחילת השבוע, אבל בילה חלק ניכר של זמנו הלא-ישראלי במסע בחירות. את יום ג' הוא עשה בשתי מדינות מפתח בדרום מערב ארה"ב, נבאדה ואריזונה. ב-2020, הוא ניצח בשתיהן, בהפרשים קטנים או קטנטנים. עכשיו, שתיהן נשמטות מידיו, וסיבה מרכזית אחת היא עריקה המונית של מצביעים היספאניים.

הנה כי כן, טראמפ אומר שהם "לא בני אדם", אבל נראה שזה לא מפריע להם. תארו לעצמכם את "הפוליטיקה מן הצד הזה של האגם".

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית