גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בענף הבנייה מודים: מספר השוהים הבלתי־חוקיים קפץ משמעותית

החל מהבכירים ועד לאנשים בשטח, בענף הבנייה מספרים כי מספר הפועלים הפלסטינים ללא אישור נמצא בעלייה לאור המחסור ● גם נתוני האכיפה מגלים תמונה דומה - 2,900 נתפסו בתוך פחות משלושה חודשים ● בינתיים הגיעו לישראל כאלף עובדים בלבד מחו"ל, והמדינה לא מצליחה לייצר אלטרנטיבות

אתר בנייה סגור ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי
אתר בנייה סגור ברמת גן / צילום: טלי בוגדנובסקי

"אלפי עובדים פלסטינים נמצאים גם כעת בשטח ישראל, נכנסים מדי יום משטחי הרשות הפלסטינית לארץ, כדי לעבוד באתרי הבנייה. הם מחזיקים בידם אישור עבודה תקף, שכן שום גורם ממשלתי לא הגיע אל ביתם פיזית ולקח את האישור. הם נכנסים לישראל בדרכים שונות, שלא דרך מעברי הגבול הרשמיים כמובן, ומועסקים על ידי קבלנים על אף שבפועל העסקתם אינה חוקית".

בדיקת גלובס | קניתם דירה חדשה מקבלן? כנראה שלא תקבלו אותה בזמן
מנכ"ל רשות האוכלוסין: כמות העובדים הזרים חזרה לרמתה מלפני המלחמה
מנכ"ל קבוצת אקרשטיין, אהוד דנוך: נוכל לבנות בניין של 40 קומות בשנה בלבד

את הדברים הללו אמר בימים האחרונים בשיחה לגלובס גורם בכיר בענף הבנייה, על רקע המחסור הגדול בידיים עובדות מאז נעצרה כניסתם של פועלים פלסטינים לישראל עם פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". כעת מתברר כי רבים מהם כן נכנסים לישראל, וכן מועסקים באתרי בנייה - מה שמסביר, אולי, מדוע התחלות הבנייה ברבעון הרביעי של 2023 ירדו בשיעור נמוך יחסית (5% בלבד לפי הלמ"ס) על אף הטענות על השבתה של כ־50% מאתרי הבנייה בישראל בשל המחסור בפועלים.

"מנצלים את הפרצות של השגרה"

בימים האחרונים פורסמו כמה הודעות לתקשורת מצד משטרת ישראל, על תפיסת שוהים בלתי־חוקיים באתרי בנייה. חמישה חשודים נעצרו בשבוע שעבר באתר בנייה ברחוב לילינבלום בתל אביב, ומוקדם יותר החודש נעצרו עוד 13 באתר בנייה בחולון. מתברר שאלו שתי דוגמאות לתופעה נרחבת הרבה יותר.

"בתחילת השנה יצאנו למבצע מיוחד לאיתור שב"חים", אומר סהר ביטון, דובר מג"ב. "המבצע נמשך גם היום, במקביל לפעילויות השוטפות האחרות שאנחנו עושים. עד כה, בשלושת החודשים ינואר, פברואר ומרץ, נעצרו יותר מ־2,900 שב"חים, הרבה מהם גם באתרי בנייה.

עיקר התפיסות מתרחשות לאורך קו התפר, בדגש על ירושלים ועוטף ירושלים, אבל ישנן תפיסות גם בעומק הארץ". לדברי ביטון, הממוצע השבועי עומד על 200-250 שב"חים שמאותרים ברחבי הארץ. לצד זה, נעצרו גם כ־660 מעסיקים, מסיעים ומלינים של שב"חים בשלושת החודשים האחרונים, ואותרו כ־120 אתרים שבהם שהו שב"חים, כולל אתרי בנייה.

לנתונים אלו יש להוסיף את חשיפתו של יוסי אלי, כתב חדשות 13, ולפיה 2,396 בתי עסק ומפעלים מחזיקים באישורי כניסה לאלפי פועלים פלסטינים, משום שהם מוגדרים כ"עסקים חיוניים".

את עו"ד דוד אזולאי, בעלי קבוצת דוד אזולאי, הנתונים הללו לא מפתיעים: "מתחילת המלחמה ניתנות אשרות לאותם עסקים חיוניים בענף התעשייה, ולנו הקבלנים לא ברור מדוע אנחנו לא מוגדרים חיוניים. המציאות היא שהמדינה לא פותחת את השערים בצורה רשמית לפועלי בניין פלסטינים, אבל דרך האישורים לתעשייה זורמים אלפי עובדים בפועל אל אתרי הבנייה. זה גלגל שמתגלגל בצורה הזאת כבר כמה חודשים, מנצלים את הפרצות שתמיד קיימות".

עו''ד דוד אזולאי / צילום: קבוצת דוד אזולאי

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ומנכ"ל חברת צמח המרמן, מדגיש כי כל העסקה כזו אסורה על פי חוק: "הסגר גובר על כל סוג של רישיון עבודה. אני לא מכיר תופעה בהיקף כזה שמתרחשת היום, ואם זה קורה - זה בשוליים, ולא חוקי כמובן. זו חריגה מהחוק. הציבור מאוד רגיש בתקופה הזאת לנושא: מתקבלות כל הזמן תלונות מראשי ערים, כיתות הכוננות דרוכות מאוד, ומספיק ששומעים ערבית מדוברת מכיוון אתר בנייה, וכל הסביבה קופצת על הרגליים. לכן אם זה קיים, זה קורה בצורה נקודתית, וחריגה".

חיים פייגלין, סגן נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ ומנכ''ל צמח המרמן / צילום: כדיה לוי

עשרות אלפי עובדים עדיין חסרים

ברקע הנתונים על השוהים הבלתי־חוקיים, נמשכים המאמצים להבאת עובדים זרים לישראל, כדי שיפצו על ה"בור" שנפער ברגע שנעצרה כניסתם לארץ של כ־102 אלף פועלים פלסטינים. מאמצים אלו נמשכים כבר קרוב לשישה חודשים, ובכל חודש מבלי שהפער הזה נסגר, נגרם נזק של 2.4 מיליארד שקל לתוצר בישראל.

כעת מנסה מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, לקדם כמה מהלכים להאצת הבאת העובדים הזרים לישראל. לדבריו, השאלה המרחפת באוויר סביב כניסת הפועלים הפלסטינים לישראל היא, בין היתר, זו שמעכבת את הבאתה של מאסת עובדים גדולה מחו"ל: "מיינו עד כה 30 אלף עובדים במדינות היעד - הודו, סרי לנקה ואוזבקיסטן. 20-23 אלף מהם נמצאו מתאימים לעבודה בישראל, אך השוק צריך להתרגל לכך, ולכן אנחנו עוד לא רואים אותם בכמויות בארץ".

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד השיכון / צילום: כדיה לוי

הבאת העובדים הזרים משלוש המדינות הללו, במסגרת ההסכמים הבילטרליים החדשים, היא בבחינת "ניסוי" מסוים בענף הבנייה, שכן עד כה מעולם לא עבדו בו פועלים ממדינות אלו. "75% מהקבלנים מוגדרים קטנים ובינוניים, והם רגילים לפועלים הפלסטינים", מסביר מורגנשטרן. "הם לא בטוחים שהם רוצים עובדים זרים במקומם, ומאמינים ש'אוטוטו יאפשרו את כניסת הפלסטינים'. נוסף על כך, ישנם תאגידי כוח־אדם שוויתרו על הקצאת העובדים הזרים שכבר ניתנה להם - וזה כנראה גם כן קשור לעניין. לבד מהממשלה, אנחנו צריכים לצידנו את הקבלנים ואת התאגידים כדי להצליח".

לצד האתגרים הללו, לא הוסרו מהדרך גם שלל המכשולים הבירוקרטיים הכרוכים בתהליך, שגם להם כמובן חלק משמעותי בקצב האיטי שבו מגיעים עובדים אלו לישראל עד כה.

 

על הפרק: סבסוד טיסות וביטול המיונים

בין הצעדים שמנסה לקדם כעת מורגנשטרן; ראשית, הגדלת מספר העובדים שיגיעו במסלול הפרטי ל־20 אלף - מהלך שכבר אושר בממשלה, אך בהוראת הייעוץ המשפטי דורש הליך פרסום ואישור ממשלה מחדש; שנית, פתיחת האפשרות להבאת עובדים זרים ישירות על ידי חברות הבנייה, ולא דרך תאגידי כוח־האדם אשר כיום הם היחידים המורשים להביא עובדים זרים לישראל; הבאת עובדים זרים ללא צורך במיונים, בכפוף לכמה תנאים שיבטיחו הבאת עובדים מוכשרים, וללא פגיעה בזכויותיהם; סבסוד חלקי של עלויות הטיסות עבור העובדים הזרים; וסבסוד של האגרות והערבויות שבהן מחויבים הקבלנים ותאגידי כוח־האדם.

על פי ההערכות, עלויות סבסוד הטיסות הן כ־300 דולרים לכל עובד, ועלויות סבסוד האגרות והערבויות יסתכמו בסכום כולל של 200 עד 400 מיליון שקל. "ברגע שנצליח להביא לכאן עובדים זרים בכמויות, נצמצם משמעותית את הפגיעה בתוצר - והעלות של המהלכים הללו תהיה זניחה בהשוואה לכך", אומר מורגנשטרן.

"הבאת העובדים ללא מיונים לא תדרוש החלטת ממשלה חדש, אך יתר ההחלטות כן. מבחינה תקציבית אנחנו יודעים להעמיד את הכסף".

נציין כי נכון לשבוע שעבר הגיעו לישראל 1,004 עובדים זרים חדשים בלבד - רובם מהודו - מתוך עשרות אלפים שהמדינה שואפת להביא לכאן. אף אחד מהעובדים הללו לא הגיע לארץ במסגרת ההסכמים הבילטרליים החדשים.

לצד מספר זה ישנם עוד כ־5,000 עובדים חוזרים, כאלו ששהו בישראל לפני המלחמה וכעת שבו לכאן.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר