גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחוזי ביטל ערבות בנקאית של יזם ומתח ביקורת חריגה: "מקרה של חוסר תום־לב"

החברות י.ע.ז ואנשי העיר נקלעו לסכסוך עם קבלן מבצע בפרויקט תמ"א 38 בתל אביב וביקשו לחלט את ערבות הביצוע בפרויקט, בגובה 1.1 מיליון שקל ● הקבלן ביקש עיכוב בביצוע החילוט, וביהמ"ש נענה לבקשתו ומתח ביקורת על החברות

הריסה ובנייה בתל אביב / צילום: נוי מאיה
הריסה ובנייה בתל אביב / צילום: נוי מאיה

בית המשפט המחוזי בירושלים הורה באופן חריג שלא לממש ערבות בנקאית אוטונומית בסכסוך בין חברות יזמיות לקבלן בפרויקט תמ"א 38 ברחוב מוסינזון 5 בתל אביב.

החברות שביקשו לממש את הערבות הן י.ע.ז ואנשי העיר תמ"א 2 בע"מ, המוכרות בשוק הנדל"ן התל אביבי, והקבלן הוא מורן פרויקטים ויזמות, שמצוי בעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב במסגרת הליך חדלות פירעון שנפתח ביולי האחרון.

מארגני פסטיבל שבוטל ב"צוק איתן" לא יפוצו: איך זה ישפיע על עסקים שנפגעים במלחמה?
החניון שהקפיץ את המספרים של קניון האופנה המדשדש  

עובדת המקרה: החברות י.ע.ז ואנשי העיר חתמו עם מורן פרויקטים על הסכם לביצוע עבודות הבנייה בפרויקט, אולם ביולי האחרון הוגשה בקשה לעיכוב הליכים, ומונתה עורכת דין לניהול ההסדר.

על־פי המתואר בהחלטת השופט, לאחר שהחברות והקבלן נקלעו לסכסוך, לפני כשלושה שבועות פנו י.ע.ז ואנשי העיר לבנק מזרחי טפחות בבקשה לחילוט מיידי של ערבות הביצוע בפרויקט בסך של כ־1.1 מיליון שקל.

המחלוקת: הקבלן טען כי החברות מנצלות את המצוקה שאליה נקלע כדי להימנע מתשלום של כ־2 מיליון שקל שהן חייבות לו בגין עבודות שבוצעו באתר. כן נטען כי המעשה יעמיק את חובו של הקבלן כלפי הבנק - דבר שיעמיד בסכנה את הסדר החוב שאמור הקבלן לכרות עמו.

החברות טענו מצדן כי הקבלן כלל אינו עומד בהוראות ההסכם ובלוחות הזמנים, כי איכות עבודתו ירודה, וכי יש לסלק את ידו מאתר הבנייה.

ההחלטה: בפני בית המשפט עמדו כמה שאלות, שהמרכזית שבהן היא האם בנסיבות המתוארות ניתן למנוע את חילוטה של הערבות הבנקאית. השופט אביגדור דורות השיב על השאלה באופן חריג - בחיוב.

השופט עמד על העיקרון שהוא הכלל - עצמאותה של ערבות בנקאית אוטונומית, גם במקרים שבהם זו הועמדה להבטחת חיובים של חברה שנקלעה לימים להליך חדלות פירעון.

לאחר מכן פנה בית המשפט לבחינת השאלה האם בכל זאת התקיים אחר החריגים לכלל, וקבע שכן. במקרה הזה, החריג הוא "נסיבות מיוחדות" שפורשו בפסיקה כהתנהגות חמורה או שרירותית של המוטב, חוסר תום־לב קיצוני ובולט או התנהגות המונעת משיקולים זרים, הפעלת לחץ או נקמנות.

בית המשפט קבע כי הפעם "מדובר במקרה קיצוני שבו התנהלות היזם נגועה, לפחות לכאורה, בחוסר תום־לב ובאי־הגינות בולטים, המונעת משיקולים של הפעלת לחץ או שיקולים זרים, העולים כדי נסיבות מיוחדות, המצדיקות להיעתר לבקשה של מניעת מימוש הערבות הבנקאית".

"מהלך תיעוד של הודעות רבות"

בית המשפט הצביע בהקשר הזה על כך שמיד לאחר שהסכמות שנעשו בין היזמיות למנהלת ההסדר של הקבלן ואושרו בבית המשפט, שלחו היזמיות הודעות רבות לקבלן "במה שנראה כמהלך של תיעוד הודעות רבות, כדי שניתן יהיה להסתמך על אותן הודעות בהמשך, לצורך סילוק ידה של החברה מהאתר והשתלטות על הפרויקט, מבלי לשלם לקופת ההסדר עבור העבודות שבוצעות במהלך ההפעלה (2 מיליון השקלים - נ"ס), באופן שימנע את השלמת העבודות על־ידי החברה וקבלת הרווחים מן הפרויקט, שיגיעו מהחשבונות הסופיים".

לנוכח הדברים, בית המשפט סבר כי כמו בעניין אחר של חברה קבלנית שנקלעה להליכי חדלות פירעון, מחאמיד תופיק, גם כאן יש למנות מומחה הנדסי שיבחן את טענות הצדדים לגופן, תוך עיכוב ביצוע מימושה של הערכאות הבנקאית והארכה שלה אם יש צורך.

תגובה: "רואים את טובת הדיירים"

תגובת היזמיות, אנשי העיר וי.ע.ז: "בכל פרויקט שלנו אנו רואים לנגד עינינו את טובת הדיירים, את איכות הפרויקט ומסירתו בזמן. על אף שההחלטה להחליף את הקבלן באמצע הפרויקט תייקר אותו, אנו מעדיפים למסור לדיירים את הדירות בזמן ובאיכות המזוהה אתנו.

"לצערנו, השופט בחר לראות את טובת הקבלן על פני הדיירים ורוקן מתוכן את הערבות הבנקאית ואת ההסכמים שנחתמו בין הדיירים, היזם והקבלן. בכוונתנו להגיש ערעור לבית המשפט העליון, היות שהקבלן מצוי בהליכי חדלות פירעון מחודש יולי 2023 ולמעשה מפר כל הסכם שנחתם עמו".

"נורת אזהרה מהבהבת לדיירים"

עו"ד דן הלפרט, המלווה מאות פרויקטים של התחדשות עירונית והליכי חדלות פירעון, טוען כי ההחלטה חורגת בהרבה מעניינם של הצדדים, וכי היא משמעותית מאוד - במיוחד לבעלי הדירות.

"ההחלטה הזו מאפשרת הצצה ליחסים שבין יזם לקבלן, שזו חוליה שבעלי הדירות כלל לא נמצאים בה - והיא מדאיגה אותי כמי שמייצג בעלי דירות", הסביר.

"ההחלטה מדליקה נורת אזהרה מהבהבת, כי אנחנו רואים פה, מצד אחד, התנהלות שבית המשפט מגדיר אותה ככזו שהמטרה שלה היא החרפת מחלוקת עם קבלן ועצירת הבנייה - דבר שמבלי להיכנס לשאלה מי צודק בה, ברור שהניזוקים מעיכוב שעלול להיגרם במסירה הם בעלי הדירות.

"מצד שני, אנו לומדים שהערבות הבנקאית האוטונומית, שאמורה להיות לא תלויה בשום דבר, היא אולי לא כלי מספיק חזק.

"אם היזם, שאיתו חתמתי בתור בעל דירה על ההסכם, מתנהל בצורה כזו שבית המשפט קובע שאי־אפשר לממש את הערבות האוטונומית שלו - אני עלול למצוא את עצמי בבעיה קשה אם הביצוע של הפרויקט ייתקע".

כן הוסיף עו"ד הלפרט כי "ההחלטה אומרת - שימו לב, אתם בעלי הדירות ועורכי הדין שלכם, לקשר שיהיה בעתיד בין היזם והקבלן, ותדאגו לבטח את עצמכם בחוזה".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד