גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

2023 שברה שיאים בהתחלות בנייה שאינן למגורים. איזו עיר מובילה?

היקף התחלות הבנייה למגורים ברבעון האחרון של 2023 הפתיע לטובה - אך מתברר כי בייעודים האחרים התמונה ל־2023 מפתיעה עוד יותר ● התחלות הבנייה למשרדים בת"א הן הגבוהות ביותר מאז 2017, והשיא של התחלות הבנייה מגיע דווקא מסקטור התעשייה והאחסנה

מתחם logix בכפר סבא של החברות צים וקרדן גבע / צילום: מאיר אד
מתחם logix בכפר סבא של החברות צים וקרדן גבע / צילום: מאיר אד

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס) על התחלות הבנייה למגורים הפתיעו לטובה, בייחוד לגבי הרבעון האחרון של 2023. אם מסתכלים על השוק כולו, כלומר על שאר הייעודים, נגלה תמונה חיובית עוד יותר, ומפתיעה אם מביאים בחשבון את אירועי השנה המאתגרת: ב־2023 נרשמו שיאי כל הזמנים בהתחלות בנייה לשטחי משרדים, לשטחי הארחה ולשטחי תעשייה ואחסנה.

השיטה החדשה של רשות המסים לתפוס משכירי דירות שלא מדווחים על הכנסות
המגדל שהשיל 40 מיליון שקל: ההאטה בענף הנדל"ן מגיעה לדוחות 

העליות בהיקפי התחלות בנייה לתעשייה ואחסנה מעניינות במיוחד, שכן בשנתיים האחרונות הן היו גבוהות יותר מהתחלות הבנייה למשרדים - ייעוד שנחשב באופן מסורתי לפעיל ביותר בענף הבנייה, למעט מגורים.

התחלות הבנייה בכלל הייעודים דווקא לא רשמו שיא ב־2023: בשנה החולפת החלה בנייתם של 16.3 מיליון מ"ר בכל הייעודים כולל מגורים, בעוד ב־2021 הן הסתכמו בכ־16.4 מיליון מ"ר וב־2022 בכ־17.1 מיליון מ"ר - המספר השנתי הגבוה ביותר עד היום. המספרים הגבוהים בשנתיים אלו מקורם בהיקפי התחלות הבנייה הגבוהים למגורים, שהסתכמו ביותר מ־12 מיליון מ"ר בכל אחת משתי השנים האלה.

"היינו אמורים להגיע להיקפים גדולים יותר"

ניתוח נתוני הלמ"ס ל־2023 מראה כי סך־כל התחלות הבנייה שאינן למגורים בשנה החולפת עמד על 4.78 מיליון מ"ר, הגבוה ביותר אי־פעם.

ב־2022 עמד היקף זה על 4.46 מיליון מ"ר, ב־2021 על 4.37 מיליון מ"ר, וב־2020 - שנת הקורונה - על 3.83 מיליון מ"ר. בשלושה ייעודים נקבעו שיאי כל הזמנים לשנה אחת: התחלות הבנייה לתעשייה ואחסנה הסתכמו ב־2023 בכ־1.3 מיליון מ"ר, התחלות הבנייה למשרדים בכ־1.2 מיליון מ"ר והתחלות הבנייה לשטחי הארחה ב־245 אלף מ"ר.

מדובר בנתונים לא מובנים מאליהם על רקע אירועי השנה החולפת: עוד בתחילתה, הן בשל המחאה המתמשכת נגד המהפכה המשפטית והן בשל המיתון שאליו נקלעה הכלכלה העולמית, נראה היה שהפעילות בענף הבנייה הולכת ונעצרת.

ענף ההייטק, המספק את הביקוש הגבוה ביותר לשטחי משרדים בישראל, נקלע בעצמו למשבר והפעילות סביבו הצטמצמה משמעותית. ברבעון האחרון של השנה פרצה מלחמת "חרבות ברזל" שהשפיעה כמובן גם היא על הפעילות בענף - ולמרות זאת נרשמו היקפי התחלות בנייה גבוהים. בדיקת המגמה לאורך השנה מראה שקצב התחלות הבנייה נרגע מעט.

"הנתונים לא מפתיעים", מכריז איתי שפרן, יועץ כלכלי ושותף בחברת פתרונות כלכלה תכנונית. "מי שראה את הנתונים של מחצית השנה החולפת ידע לאן נושבות הרוחות, והשאלה הייתה כמה עלייה נראה במחצית השנייה.

"על פי המחצית הראשונה של השנה, היינו אמורים להגיע להיקפים גדולים עוד יותר בתחום המשרדים, למשל, עד 1.5 מיליון מ"ר התחלות בנייה. יכול להיות שרמת הריבית שנותרה גבוהה, ובעיקר המלחמה, עצרו ומיתנו את המגמה. ראינו מספרים חריגים מאוד בחצי הראשון של השנה, כך שלא מפתיע שהגענו להיקפים שנתיים גבוהים כל כך".

איתי שפרן, יועץ כלכלי ושותף בחברת פתרונות כלכלה תכנונית / צילום: פרטי

תל אביב מובילה בבניית משרדים

באילו ערים נרשמו היקפי התחלות בנייה גבוהים בתחום המשרדים ב־2023? תל אביב בראש, עם כ־202 אלף מ"ר שהחלו להיבנות בייעוד זה - ההיקף הגדול ביותר בעיר מאז 2017.

כמה מקומות שבהם התחלות הבנייה שלא למגורים היו גבוהות למדי ב־2023, נחשבו רוויים בשטחים עוד לפני תחילת השנה החולפת - ובעיקר ענף המשרדים. בחולון, שבה החלה ב־2023 בנייתם של 80,147 מ"ר למשרדים, כבר היום ישנם בנייני משרדים מוכנים שאינם מאוכלסים (מגדל "אמות קמפוס חולון", למשל, מושכר בשיעור של 33% בלבד נכון לסוף שנת 2023, על אף שהושלם כבר בתחילת 2022); ובפתח תקווה החלה בנייתם של 65,458 מ"ר משרדים - ועל פי ההערכות כ־500 אלף מ"ר של שטחי משרדים נמצאים כבר בעיצומה של הבנייה.

באשר לתל אביב, אומר שפרן, המספרים הגיוניים: "זו עיר שדורשת בשנה רגילה 150 עד 200 אלף מ"ר של שטחי משרדים, ומאחר שהתחלות הבנייה של 2023 יהפכו לשטחים מוכנים לאכלוס רק בעוד שנתיים עד ארבע שנים, המספר הזה לא צפוי לייצר עודף - ודאי אם נביא בחשבון שעל פי התכנונים, בתום התקופה הזו אמור להתחיל לפעול גם הקו הירוק של הרכבת הקלה בתל אביב".

בערים אחרות המספרים נמוכים בהרבה: ברמת השרון, שם רוב התחלות הבנייה הן בעיקר בשני פרויקטים - מתחם סולאראדג' שבונה עזריאלי ומגדל אלייד וביג במתחם גלילות - החלה ב־2023 בנייתם של כ־96 אלף מ"ר; מספר דומה נרשם גם בראשון לציון, ובירושלים - כ־93 אלף מ"ר התחלות בנייה למשרדים.

2.6 מיליון מ"ר שטחי תעשייה ואחסנה בשנתיים

הנתונים הגבוהים ביותר דווקא לא מגיעים מכיוון שוק המשרדים, וזאת אף שזהו הסקטור אשר מוביל, באופן מסורתי, את "טבלת" היקפי התחלות הבנייה לאורך השנים - למעט תחום המגורים, שם המספרים גבוהים הרבה יותר מכל הייעודים האחרים גם יחד.

כפי שניתן לראות ב־2023 וגם ב־2022, הייעוד שהציג את היקפי התחלות הבנייה הגבוהים ביותר היה דווקא ייעוד התעשייה והאחסנה.

בשנתיים האחרונות, ובניגוד למגמה שהחלה מ־2010, היו יותר התחלות בנייה לתעשייה ולאחסנה מאשר התחלות בנייה למשרדים. בסך־הכול, בשנתיים האחרונות הסתכמו התחלות הבנייה בייעוד תעשייה ואחסנה בכ־2.6 מיליון מ"ר, מספר דומה להתחלות הבנייה הכולל בשלוש השנים שלפני כן (2019 עד 2021). בחמש השנים האחרונות הסתכמו התחלות הבנייה בתחום בכ־5.2 מיליון מ"ר.

מגמה בולטת מאוד בהקשר זה נראית בפילוח הנתונים לערים: מתברר שהעיר המובילה את תחום התעשייה והאחסנה בשלוש השנים האחרונות היא דווקא העיר קריית גת, שב־2023 החלו להיבנות בה יותר מ־200 אלף מ"ר בייעוד זה, ובשלוש השנים האחרונות - כ־633 אלף מ"ר. זהו המספר הגבוה ביותר מבין כל הערים שנכללו בנתוני הלמ"ס.

גם בפתח תקווה נרשמו התחלות בנייה בהיקפים גבוהים ב־2023, כ־115 אלף מ"ר, אך בשנים שלפני כן כמעט שלא החלו להיבנות שטחים בייעוד זה בעיר.

"אזור התעשייה של קריית גת מאוד מפותח, ואני מניח שמשם מגיעים המספרים הגבוהים - בייחוד מאינטל ומההרחבה המתמדת של המפעלים שלה", אומר ד"ר חיים גולובנציץ, מנכ"ל חברת אתגר נדל"ן הפועלת בין היתר בתחום הלוגיסטיקה. "לכן במקרה של קריית גת מדובר בעיקר על שטחי תעשייה חדשים - עניין לא נפוץ במיוחד בישראל, שאינה מדינה תעשייתית.

חיים גולובנציץ, מנכ''ל חברת אתר נדל''ן / צילום: איתמר סיידא

"התחלות הבנייה הללו יכולות בהחלט לתרום לעיר ולקופת העירייה: העיר בונה ומתפתחת בקצב אדיר בשנים האחרונות, גם בשטחי מגורים חדשים. הארנונה למגורים אינה רווחית לעיריות, אך אזור תעשייה חזק, פורח ומשגשג יכול להביא את העירייה לאיזון ואני מניח שלשם הרשות שואפת".

ומה הסיבה לגידול המשמעותי בהיקפים הכוללים של התחלות הבנייה בייעוד תעשייה ואחסנה? "זה שוק מתפתח מאוד", אומר גולובנציץ. "הקורונה חידדה את הצורך באחסנה ובלוגיסטיקה, גם בחברות הגדולות וגם אצל משתמשי קצה קטנים יותר, וכיום אין־ספור חברות עוסקות בתחום, מיבוא ועד השכרת שטחים לוגיסטיים, ואין ספק שהמגמה הזו עולה, בכל העולם.

"אם בעבר, למשל, השכרת שטחי לוגיסטיקה קטנים, 300 עד 500 מ"ר ליחידה, היה עניין של קבוצות רכישה בלבד, היום גם חברות יזמיות גדולות נכנסו לתחום - כולל 'הקונבנציונליות' שעד היום עסקו רק במגורים. זה שוק שהולך ותופס תאוצה".

עוד כתבות

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

שוקלים לעבור למחשב אפל? הנה כמה דברים שכדאי לדעת

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

העליות בוול סטריט הזניקו את הטבת האופציות לעובדים בהייטק הישראלי לכ־2 מיליארד דולר

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל