גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עליות המחירים וחגיגת הרווחים: המספרים שחשפו הדוחות של ענקיות המזון

דוחות הקמעונאיות הגדולות בישראל וספקיות מזון מרכזיות חושפים זינוק בשורת ההכנסות וקפיצה של עשרות אחוזים ברווחיות ● ברקע, גל העלאות מחירים ומהלכי התייעלות ● האם ההתייקרויות היו מוצדקות? "כשהפוקוס הציבורי ממוקד בלחימה, הוא נמוך יותר לגבי מה שאנחנו רוכשים בסופר. זו סביבה יותר נוחה להעלאות מחירים"

איורים: גיל ג'יבלי, עיצוב: טלי בוגדנובסקי
איורים: גיל ג'יבלי, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

המלחמה בעזה, היחלשות השקל ומחירי ההובלה שקפצו לאחרונה פגעו במגזרי פעילות רבים במשק, אך לא ברשתות המזון המובילות ובספקיות המרכזיות שלהן - כך עולה מדוחות הסיכום של אותן חברות לשנת 2023. הודות למהלכים של התייעלות והעלאות מחירים, שמורגשות היטב בכיסם של הצרכנים, הגדילו אותם גופים את שורת הכנסותיהם והובילו לקפיצה של עשרות אחוזים ברווחים שרשמו רובם אשתקד.

ניתוח | האח הבכור של ה־S&P 500 והנאסד"ק משתרך מאחור. האם זו הזדמנות?
האיש החזק בשופרסל: בן 39, מקורב למיליארדרים ובכיר לשעבר בלשכת שר האוצר 

הרווחים קופצים עם העלאות המחירים

גלובס בחן את תוצאות שש הספקיות הבולטות של מוצרי מזון וצריכה שמניותיהן נסחרות בבורסה (שטראוס, דיפלומט, ויליפוד, סנו, נטו מלינדה וביכורי שדה), לצד אלה של שש רשתות המזון הגדולות (שופרסל, רמי לוי, יוחננוף, טיב טעם, ויקטורי וקרפור).

מהבדיקה עולה כי הכנסות הספקיות (יצרניות ויבואניות מזון) עלו אשתקד ב־10% לסכום מצרפי של 15 מיליארד שקל, בעוד הרווח התפעולי שלהן קפץ בלא פחות מ־89% ל־971 מיליון שקל - קפיצה שחלק משמעותי בה נובע מסיום משבר הסלמונלה בשוקולד שהכה בתוצאות קבוצת שטראוס ב־2022. אצל הרשתות הגדולות נרשמה עלייה מתונה יותר, של 5% בהכנסות המצרפיות לכ־34 מיליארד שקל, ושל 46% ברווח התפעולי שעמד על 1.4 מיליארד שקל (והושפע אף הוא מאירוע חד־פעמי: הוצאות חריגות בגין התייעלות שרשמה שופרסל ב־2022).

 

כאמור, אחת הסיבות לגידול שנרשם במכירות וברווחי הגופים הפועלים בענף המזון בישראל היא עליות המחירים עליהן הכריזו שוב ושוב במהלך השנתיים האחרונות, לנוכח התפרצות אינפלציונית בשנת 2022 שפגעה ברווחיותם. אותן התייקרויות הובילו לביקורת ציבורית רבה ואף לניסיון של שר הכלכלה, ניר ברקת, לגבש לאחרונה "רשימה שחורה" של חברות שמעלות מחירים - שלא ברור עד כמה הוא מסייע בבלימת ההתייקרויות.

מי שמצאה את עצמה בעין הסערה היא יבואנית מוצרי המזון והצריכה דיפלומט , שעם מותגיה נמנים בין היתר סכיני הגילוח של ג'ילט, טונה סטארקיסט ועוגיות אוריו. דיפלומט, הנמצאת בשליטת משפחת מנדל והיו"ר נעם וימן, רשמה מכירות של 2 מיליארד שקל בפעילותה בישראל בשנה שעברה, עלייה של 14% בתוך שנה. החברה ציינה בדוחות כי חוותה אשתקד עליות במחירי המוצרים אותם היא מייבאת, בין היתר בשל "עלייה בשיעורי האינפלציה בעולם והיחלשות השקל אל מול המטבעות המובילים".

דיפלומט הוסיפה כי העלתה מחירים, במהלך הרבעון השני והשלישי של 2023, בעיקר משום שהספקים שלה ייקרו את המחירים מצדם. היא הוסיפה כי מאז פרוץ המלחמה בעזה הצליחה החברה למנוע מהספקים העלאות מחירים נוספות, אך נוכח התייקרות התשומות וגורמים נוספים, רווחיותה הגולמית נשחקה.

דיפלומט מעריכה כי הספקים שלה מתכננים את המשך העלאות המחירים במהלך 2024, ולכן "החברה צופה שתאלץ להעביר התייקרויות אלה ללקוחותיה". הרווח התפעולי שהציגה דיפלומט מפעילותה בישראל קפץ ב־23%, לעומת ל־87 מיליון שקל בסיכום השנה.

 

שירה אחיעז, אנליסטית קמעונאות בבית ההשקעות אי.בי.אי, סבורה כי עליות המחירים בשנה שעברה היו נדרשות לחברות הפועלות בשוק המזון בשל ההתייקרות בתשומות הייצור: "קצב עליית המחירים במשק עמד אשתקד על 5% אשתקד והיה דומה לשנה שלפני כן. מתחילת 2024, מגמת עליית המחירים במשק המשיכה, אבל בקצב יותר נמוך ממה שראינו בשנתיים הקודמות".

"האינפלציה עלתה, עלות שכר העבודה טיפסה, וכך גם שכר דירה, הארנונה, ובחלק מחומרי הגלם נרשמה עלייה. בנוסף, מחיר החלב הגולמי טיפס, ומוצרים בפיקוח ממשלתי התייקרו. עם פרוץ המלחמה, היה אירוע נוסף, נקודתי של עליית מחירים בקטגוריית המוצרים טריים, משום שנוצר קושי להפעיל את השטחים החקלאיים בדרום וצפון, לצד הירידה ביבוא מטורקיה".

עד כמה מוצדקות היו עליות המחירים שאנו משלמים עבור קניית המזון? אחיעז מודה כי "כשהפוקוס הציבורי ממוקד בלחימה, הוא נמוך יותר לגבי מה שאנחנו רוכשים בסופר. המצב הזה מהווה סביבה יותר נוחה לחברות להעלות מחירים. אבל עדיין, העלאות היו נדרשות. צריך לזכור גם את מה שקורה בחודשים האחרונים, עם האיום של החות'ים - הוא ייקר את נתיבי התובלה לישראל מהמזרח הרחוק".

שטראוס: הסלמונלה הרחק בעבר

יצרנית המזון הגדולה שנסחרת בבורסה בתל אביב היא קבוצת שטראוס , בניהלו של שי באב"ד. החברה סיכמה את פעילותה בארץ אשתקד עם הכנסות של 4 מיליארד שקל, עלייה של 16.5% בתוך שנה. הגידול נבע בעיקר בעבות מהלך "ריקול" חסר תקדים בו נקטה ב־2022 בשל פרשת הסלמונלה שהתגלתה במפעל השוקולד שלה בצפון. באותה שנה שובשו המכירות, ורווחי שטראוס נפגעו בצורה קשה. ב־2023 חזרה שטראוס למספרים המוכרים ורשמה רווח תפעולי (בישראל) של 382 מיליון שקל, מול הפסד של 22 מיליון שקל שנה קודם.

גם ברשת הקמעונאות הגדולה בישראל, שופרסל , נרשמו טלטלות משמעותיות בשנתיים האחרונות, כולל רכישת השליטה ברשת לאחרונה על־ידי האחים יוסי ושלומי אמיר, שכבר הספיקו להחליף בתפקידיהם את יו"ר ומנכ"ל הרשת.

עם זאת, עוד בשנת 2023, שבה עדיין כיהנו איציק אברכהן ואורי וטרמן בתפקידים אלה, בהתאמה, גדלו הכנסות שופרסל ב־4% ל־15.1 מיליארד שקל - כמעט מחצית מהמחזור המצרפי של הרשתות הנסחרות בבורסה. הרווח התפעולי של הרשת זינק בשיעור חד של 150% ל־707 מיליון שקל בסיכום השנה שחלפה, לאחר שב-2022 יישמה הרשת תוכנית התייעלות שכללה פיטורי עובדים וסגירת סניפים שפגעה ברווחיה.

סנו בלטה ברווחיות, ויליפוד בלטה בשחיקה

ספקית מוצרי צריכה שבולטת בשיפור משמעותי ברווחיותה בסיכום השנה שחלפה הייתה חברת סנו , שבשליטת משפחת לנדבסרג ובניהולו של יובל לנדסברג. יצרנית מוצרי הטואלטיקה וחומרי הניקיון רשמה עלייה דו־ספרתית (11%) במכירות שהסתכמו ב־2.1 מיליארד שקל אשתקד. זאת לצד שיפור בשיעור הרווחיות הגולמית שעמדה על 37% לעומת כ־33% ב־2022, שמוסבר בפעילות תחום מוצרי הניקוי ואחזקת הבית וכן תחום מוצרי הנייר - כתוצאה מהוזלה במחירי חומרי הגלם. הרווח התפעולי של סנו זינק ב־51% אשתקד ועמד על 284 מיליון שקל.

מי שסבלה במיוחד בקרב הספקיות מההתייקרות התשומות היא ויליפוד , בשליטת האחים צביקה ויוסי ויליגר. בעוד שהכנסות החברה עלו ב־9% ל־543 מיליון שקל בסיום השנה, הודות להשקת מוצרים חדשים, הרווחיות הגולמית שלה נחתכה, משיעור של 28.7% בשנת 2022 ל־22.2% ב־2023. הסיבה הייתה "התייקרות במחירי חומרי הגלם ובמחירם של המוצרים הנרכשים". ויליפוד מציינת גם את החלשות השקל מול הדולר והאירו כגורם שהוביל להתייקרות המוצרים ולכן פגע בשיעור הרווח הגולמי שלה. במקרה הזה היא בולטת בתור ספקית עם נפילה ברווח התפעולי בשיעור של 56% ל־19 מיליון שקל.

בקרב רשתות המזון, מי שסיכמה את השנה החולפת באופן מאכזב הייתה קרפור ישראל (לשעבר יינות ביתן) שבשליטת אלקטרה מוצרי צריכה . המותג הצרפתי הבטיח מוצרים אטרקטיביים ומחירים נוחים, אך לפחות בינתיים הוא רחוק מלספק זאת. הכנסות הרשת הסתכמו ב־3 מיליארד שקל ב־2023, עלייה של 9% שהוסברה בכך ששנה קודם לכן נסגרו חלק מהסניפים לצורך שיפוצם והסבתם למותג הצרפתי.

ועדיין קרפור רשמה הפסד תפעולי של 37 מיליון שקל בסיכום השנה. נקודת האור היא שמדובר בקיטון ביחס להפסד תפעולי כבד יותר של 100 מיליון שקל בשנת 2022. בקרפור מקווים שברבעונים הקרובים תעלה הרשת על פסי רווחיות.

הדיבידנדים משקפים את השיפור

עדות נוספת לשיפור במצבן של החברות הפועלות בענפי המזון ומוצרי הצריכה בישראל מגיעה מהכרזות על דיבידנדים נדיבים שיחלקו לבעלי המניות שלהן בעקבות הדוח השנתי. כך רשת שופרסל הודיעה כי תחלק 180 מיליון שקל (רבה מהסכום לבעלי הבית החדשים, האחים אמיר), גם רמי לוי הודיעה כי תחלק 50 מיליון שקל. בקרב הספקיות יחגוג בעלי המניות בשטראוס עם דיבידנד ענק של 270 מיליון שקל, בעוד דיפלומט הודיעה על חלוקה של 40 מיליון שקל בהמשך החודש.

עוד כתבות

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

דיווח: אם לא יהיו תקלות - הקמת הרציף ההומניטרי בעזה תושלם כבר ביום שישי

מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ראש תוכנית האו"ם לסילוק מוקשים: "כמות הטילים בעזה שלא התפוצצו מאז 7 אוקטובר - לא נראתה מאז מלחמת העולם השנייה" ● עדכונים בולטים

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

צ'אט AI מסתורי מטריף את הרשת, והעקבות מובילות לסם אלטמן

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית