גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תוך שבוע אחד התפוגגו שני חלומות על אקזיט רפואי ענק בחברת אלביט מדיקל

חברת החזקות הביומד דיווחה על אירועים שליליים בשתי חברות הביומד שטיפחה מאז שנות ה־90: הערת עסק חי באינסייטק, הפועלת בתחום האולטרהסאונד ושבעבר הוערכה במיליארדי דולרים, והסדר חוב בחברת תאי הגזע גמידה סל, שמאז הנפקתה בנאסד"ק צנחה ב-99%

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר
עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

השבוע שעבר היה לא מוצלח, בלשון המעטה, לאלביט מדיקל  הבורסאית. שני דיווחים ששיגרה לבורסה בת"א לימדו על מצוקתן של שתי חברות שבהן היא מחזיקה, שבעבר נמנו עם התקוות הגדולות של התעשייה הרפואית בישראל. מהדיווח הראשון עלה כי חברת האולטרהסאונד הממוקד אינסייטק (בה היא מחזיקה 3.1% מהמניות) כללה בדוחותיה האחרונים הערת "עסק חי", ואילו מהשני התברר כי בחברת תאי הגזע גמידה סל  נערך הסדר חוב שבו שווייה כמעט התאפס. במסגרת ההסדר נפרדה אלביט מדיקל מיתרת החזקותיה בחברה (1.6%).

מוחקת מיליארדים: ההימור שהפך את אינטל למניית שבבים מאכזבת בוול סטריט 
שכר של 50 אלף שקל זו רק ההתחלה: ההסכם החדש והמפנק של עובדי הבורסה 

 

מניית אלביט מדיקל, שהשתיים הן החזקותיה היחידות, איבדה בשנה האחרונה 75% מערכה והיא משקפת לחברה שווי זניח של כ-13 מיליון שקל בלבד. מדובר בחברה שביקשה להנפיק את מניותיה בת"א בשנת 2010 לפי שווי של כרבע מיליארד דולר. אלא שהגיוס נכשל ובסופו של דבר היא מוזגה לשלד בורסאי באותה שנה. מאז איבדה מניית אלביט מדיקל 97% מערכה.

בעת ניסיון ההנפקה הייתה אלביט מדיקל בעלת מניות מרכזית בשתי החברות, שנמנו עם הפורטפוליו ההיסטורי של החברה האם, אלביט הדמיה, עוד משנות ה-90. הן המשיכו להיות כאלה גם לאחר שהשליטה באלביט הדמיה עברה בסיומו של אותו העשור לידי איש העסקים מוטי זיסר ז"ל, שרתם את קופת המזומנים שלה לטובת עסקי הנדל"ן שלו במזרח אירופה. בניגוד לציפיות המוקדמות, זיסר "התאהב" בשתי חברות הביומד וראה בהן את גאוותה של אלביט הדמיה בשנים מסוימות.

עם זאת ב-2010, כאשר עסקי הנדל"ן של אלביט הדמיה נקלעו לקשיים (החברה הגיעה בסופו של דבר להסדר חוב עצום), הוחלט להפריד את הפעילות הרפואית של אלביט מדיקל ולהנפיקה בבורסה. המהלך נחל כישלון חרוץ וגם הכנסתה לבורסה בדלת האחורית הסבה הפסדים כבדים למשקיעים.

אינסייטק - הערת עסק חי וירידה דרמטית בשווי

אינסייטק, ההחזקה האחרונה שנותרה לאלביט מדיקל, פיתחה טכנולוגיה יוצאת דופן של צריבת רקמות בתוך הגוף באמצעות מיקוד אנרגיית אולטרהסאונד, כתחליף לניתוח. בחברה זו הושקעו עד היום קרוב לחצי מיליארד דולר על ידי גופים מובילים כמו קרן יורק, משפחת קוך (בעלת השליטה הנוכחית בחברה), וכן חטיבת הבריאות של תאגיד GE, שהיה בעבר השותף האסטרטגי והשיווקי של אינסייטק.

המוצר הראשון שלה הושק בתחילת שנות ה-2000. בראיון לגלובס ב-2018 צפה מנכ"ל החברה בשנים האחרונות, מוריס פרה, אחד המומחים המובילים בתחום הרובוטיקה, כי אינסייטק תימכר לפי שווי של עשרות מיליארדי דולרים. המשקיעים עדיין מחכים.

לפני כשנתיים וחצי, בשיא הגאות של מניות הטכנולוגיה בוול סטריט, הודיעה אינסייטק שהיא במגעים לקראת מיזוג לחברת SPAC לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר. אולם כעבור חודשים ספורים דווח כי לאור תנאי השוק, שהתקררו, אם המיזוג ייצא לפועל הוא יבוצע בשווי נמוך יותר. בסופו של דבר המיזוג לא התרחש ונכון לדוחות 2023 מוערך שווי החברה בכ-211 מיליון דולר בלבד (חלקה של אלביט מדיקל מוערך בכ-5 מיליון דולר).

האתגר של אינסייטק היה המורכבות הגבוהה של המוצרים שלה, שהשפיעה על עלויות השימוש עבור בתי החולים, על ההטמעה של המוצר ועל קצב האימוץ של הטכנולוגיה. החברה כמעט תמיד הייתה הפסדית, גם כאשר רשמה הכנסות של עשרות מיליוני דולרים בשנה. בשנת 2023 היו הכנסות החברה כ-87 מיליון דולר (לעומת 96 מיליון דולר בשנה קודמת) וההפסד לתקופה העמיק ב-16.5% לכ-101 מיליון דולר. הערת ה"עסק חי" נרשמה לנוכח היקף המזומנים הקיים (שאינו מספק ל-12 חודשים קדימה), הגידול המשמעותי בהתחייבויות החברה והחשש מפני אי עמידה בתנאי ההלוואות שנטלה לצורך מימון פעילותה.

החלום הגדול של אינסייטק כיום הוא טיפול ממוקד אשר פותח את מחסום הדם-מוח, כדי לאפשר להעביר בקלות רבה תרופות לתוך המוח, וכן כטיפול אפשרי בפני עצמו במחלות ניווניות של המוח כמו אלצהיימר. ניסויים ראשונים בטכנולוגיה הזו נראים מבטיחים מאוד, אך שוב מדובר בחלום רחוק, והחברה מתחילה להתקשות בלגייס עוד ועוד מימון לחלומות מסוג זה.

אלביט מדיקל אגב הצליחה לממש מניות אינסייטק בכ-100 מיליון דולר בסבב הגיוס שבו הפכה משפחת קוך לבעלת השליטה בחברה, לפני מספר שנים. היא השתמשה במזומנים כדי לפרוע אג"ח שהנפיקה וכן לבצע רכישת מניות עצמית. בעלת מניות אחת, אקסיג'נט ניהול, לא נענתה להצעת הרכישה והיא כיום בעלת המניות המרכזית (66%) באלביט מדיקל.

גמידה סל - הסדר חוב וקריסה של 99% במניה

ההחזקה האחרת (לשעבר) של אלביט מדיקל היא חברת גמידה סל שהוקמה בשנות ה-90 בירושלים, אשר פיתחה טכנולוגיה שנחשבת פורצת דרך עד היום, המאפשרת להרבות תאי גזע בלי לאבד את צפיפותם. היכולת הזו משמעותית לקליטת תאי הגזע למשל אצל מטופלים שעוברים השתלת דם טבורי לטיפול בסרטן הדם, ויכולה להיות משמעותית גם בטיפול בסוגי סרטן אחרים.

החברה עברה דרך יסורים, כאשר הגיעה כמעט לקו הסיום עם מוצר ראשון שפותח בשיתוף פעולה עם טבע, אך ה-FDA, רשות המזון והתרופות האמריקאית, דרשה ממנה ניסוי נוסף שהפך את הפיתוח ללא כדאי (במהלך העשור הקודם). במקום זאת היא החליטה להתמקד במוצר חדש, פוטנטי יותר, הפעם בלי טבע, והצליחה להביא אותו לשוק סוף סוף השנה אחרי דחיות רבות.

אלביט מדיקל וכלל תעשיות ביוטכנולוגיה, שהיו בעלות המניות המרכזיות בחברה, הובילו ב-2018 את הנפקת גמידה סל בנאסד"ק לפי שווי של 215 מיליון דולר אחרי הכסף. מאז ועד היום איבדה המניה כ-99% מערכה, כאשר המכה האחרונה ניחתה בשבוע שעבר עם ההודעה על הסדר החוב, שבעקבותיה צנחה המניה בכ-80% ביום. גמידה סל נסחרת כעת לפי שווי של 6 מיליון דולר, לאחר שגייסה כ-325 מיליון דולר במהלך שנות פעילותה.

המוצר של גמידה סל לשיפור השתלות דם טבורי אושר באפריל 2023 על ידי ה-FDA, והחברה מסרה כי היא מסוגלת לשווק אותו עצמאית. אולם בשלב זה לא היו לה המזומנים המאפשרים לעשות זאת בצורה מוצלחת, והיא הייתה כבר כבולה בחוב לקרן הייברידג' האמריקאית, ולא עמדה בתנאיו, כך שהקרן יכלה לדרוש פירעון מיידי. החברה חיפשה שיתוף פעולה מסחרי וגם אופציה לגיוס הון משמעותי נוסף, בעודה מנסה לבנות את ערוצי השיווק, מצב שהכביד על ההשקה.

הסדר החוב שלה מול הנושה הייברידג' יהפוך את גמידה סל לחברה פרטית בבעלות הקרן, במסגרת מהלך שבו יימחק לה חוב של 80 מיליון דולר ויוזרמו עוד 10 מיליון דולר לחברה. בעלי המניות הקיימים יוכלו לראות אפסייד בעתיד, אם החברה תעמוד באבני דרך מסויימות.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות