גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רגע לפני ההחלטה הגורלית של בנק ישראל, זו הרוח שנושבת בארה"ב

נתוני האינפלציה, התעסוקה והצמיחה בארה"ב מגבירים את החששות מעלייה מחודשת של האינפלציה ● בזמן שבשוק צופים בין שתיים לשלוש הורדות ריבית השנה, ייתכן שהריבית תרד פחות ואף לא בכלל ● מהן המשמעויות לתיקי ההשקעות ומי צפוי להיפגע מכך?

יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Carolyn Kastr
יו''ר הפד, ג'רום פאוול / צילום: ap, Carolyn Kastr

רו"ח ועו"ד איתי רושקביץ ועו"ד מור כ"ץ־אברהמי. מנכ"ל ואנליסטית בחברת הייעוץ Complex

השאלה כמה הורדות ריבית צפויות בארה"ב ב־2024 מתחלפת בשאלה חדשה: האם הריבית בכלל תרד?

רוצים לדעת מה יעשה בנק ישראל? תסתכלו על הנתון הזה
קרן הגידור הקטנה שמנסה להדיח את המיליארדר לארי פינק מבלקרוק

בסוף 2023 השווקים צפו שש הורדות ריבית בשנה החדשה, מרמה של 5.5% עד ל־4%, כאשר ההורדה הראשונה נצפתה במרץ. במאמר שפרסמנו בסוף דצמבר 2023 הערכנו שהציפיות מוגזמות והריבית תרד משמעותית פחות והרבה יותר מאוחר. ואכן, ברבעון הראשון הריבית נותרה בעינה. כעת, השווקים מייחסים להורדת ריבית ביוני הסתברות של כ־50% בלבד, וצופים בין שתיים לשלוש הורדות ריבית השנה. זאת, בעוד הפדרל ריזרב, הבנק המרכזי של ארה"ב (הפד), שומר על עקביות מסוף 2023 וצופה שלוש הורדות ריבית השנה. להערכתנו, גם הפעם תחזיות השוק והפד להורדות ריבית אופטימיות מדי.

התמתנות האינפלציה הפכה למגמת עלייה

הקושי בהורדת הריבית נובע מהאינפלציה המתמשכת ובפרט ה"מייל האחרון" להורידה מתחת ליעד בגובה 2%.

מדדי האינפלציה מעידים שמגמת הירידה נבלמה ואף התהפכה. להמחשה, מדד אינפלציית הליבה המועדף על הפד - ה־PCE, המודד את השינויים בצריכת הסחורות והשירותים על ידי משקי הבית - עלה בפברואר בקצב שנתי של 2.5%, עלייה מ־2.4% בינואר. בנוסף, בין דצמבר לפברואר חלה עלייה חדה לקצב שנתי של 3.5%.

מגמה דומה נצפתה במדד אינפלציית הליבה המקביל (CPI), המודד את הוצאות משקי הבית בנטרול רכיבים תנודתיים כמו מזון ואנרגיה, שעלה בינואר ובפברואר בקצב חודשי של 0.4%, המשקף 5% אינפלציה שנתית.

במקביל, שוק העבודה האמריקאי ממשיך בצמיחה מפתיעה. דוח התעסוקה שפורסם בשישי הציג 303 אלף משרות חדשות, הרבה מעבר לציפיות, ושיעור אבטלה שירד ל־3.8%.

בנוסף, כלכלת ארה"ב צמחה ב־2.8% ברבעון הראשון, מדד פעילות הייצור התרחב לראשונה מאז 2022 והוצאות וביטחון הצרכנים עולים.

שילוב הדברים מראה שכלכלת ארה"ב ממשיכה לצמוח למרות הריבית הגבוהה המתמשכת, ומוביל לתחזיות כלכליות אופטימיות. התחזיות למיתון בצל עליות הריבית הפכו ב־2023 לציפיות ל"נחיתה רכה", כלומר האטה כלכלית ללא מיתון. כעת הז'רגון השולט הינו "ללא נחיתה", כלומר שכלכלת ארה"ב תמשיך לצמוח גם בסביבת ריבית גבוהה, תוך ריסון האינפלציה.

האופטימיות פשטה גם בקרב המשקיעים, שברבעון הראשון הטיסו את מדדי המניות בארה"ב ב־10% לשיאים היסטוריים.

הפד כלוא בין ספירלת מחירים למיתון

החדשות הרעות הן סיכון מתמשך לספירלה אינפלציונית של עלייה במחירי נכסים ובתחושת העושר והביטחון של הציבור. זו, מזינה ביקושים המתדלקים עליות מחירים נוספות ומרחיקים את הורדת הריבית.

כתוצאה, הפד כלוא בין סיכון הורדות ריבית בטרם האינפלציה התבססה מתחת ליעד של 2% שעלולות לתדלק מחדש אינפלציה, למול הסיכון להאטה כלכלית גדולה מהנדרש בגלל ריביות גבוהות לאורך זמן.

לא בכדי הפד כבר נוקט בטון מסויג בהרבה בנוגע להורדות הריבית. להמחשה, יו"ר הפד ג'רום פאוול התבטא בשבוע שעבר שנדרש להמתין להוכחות נוספות לכך שהאינפלציה נבלמת טרם הורדת ריבית וחברי פד אחרים אמרו שייתכן שהריבית לא תרד בקרוב.

חשוב מכך, הריבית ארוכת הטווח אליה חותר הפד, המוגדרת כריבית הניטרלית, שאינה מעודדת צמיחה או האטה כלכלית, עולה בחדות, לאור היכולת המפתיעה של הכלכלה האמריקאית לצמוח בסביבת ריבית גבוהה. לריבית הניטרלית חשיבות עצומה, שכן היא משפיעה על עלות המימון לחברות וצרכנים לטווחי זמן ארוכים ועל הריבית הריאלית בכלכלה (שיעור הריבית בניכוי שיעור האינפלציה).

בעבר, הפד כיוון לריבית ניטרלית נומינלית של 2.5%, שבהנחת אינפלציה של 2% גזרה ריבית ריאלית של 0.5%. כיום הריבית הריאלית גבוהה בהרבה. בניסיון לרסן את האינפלציה היא נעה תקופה ממושכת בין 2% ל־2.5%. להערכתנו, כל עוד הפעילות הפיסקלית (התקציבית) של ממשלת ארה"ב תמשיך להיות מרחיבה, כפי שצפוי לקרות בשנת בחירות, והאינפלציה תיוותר מעל היעד - אז גם הריבית הריאלית תישאר גבוהה.

לכן, לטעמנו, בעתיד הנראה לעין הריבית הניטרלית תנוע בין 3.5% ל־4%. ציפיות להורדת ריבית מעבר לכך, אינן מציאותיות בראי האינפלציה ועוצמת הכלכלה.

המשקיעים צריכים להתרגל לריבית גבוהה

להערכתנו, הפד יבצע בין הורדת ריבית אחת לשתי הורדות ריבית ב־2024, בואכה הרבעון האחרון השנה, ואף קיימת אפשרות ריאלית שהריבית כלל לא תרד. קריאת אינפלציה גבוהה מהצפוי בסוף השבוע, או במהלך הרבעון השני, תרסק את הציפיות להורדות ריבית ביוני ויולי.

כתוצאה, נדרשות התאמות נוספות בציפיות הריבית ועליית תשואות בשוקי האג"ח הממשלתיות והקונצרניות. תשואות האג"ח הממשלתיות לשנתיים כבר עלו השבוע ל־4.75%, רמתן הגבוהה מנובמבר.

בפרט, בשוק אג"ח הזבל התשואות עשויות לעלות בחדות. חברות ממונפות ונכסים בסקטור הנדל"ן המסחרי, עלולים להגיע לחדלות פירעון בהיקף נרחב, שנדחו בחסות דחיות פירעון וולונטריות ממלווים, שניתנו בתקווה להורדות ריבית שיאפשרו שיפור ביכולת שירות החוב והתאוששות עסקית, שכעת יתעכבו משמעותית.

במקביל, חברות צריכות להתרגל לפעול בסביבת ריבית גבוהה ולפנות לכלים המאפשרים חיסכון בהוצאות מימון, כגון אג"ח להמרה, שמקנות קופון מופחת עבור אפשרות אפסייד עתידי במניות. לא בכדי חל זינוק של יותר מ־50% בהנפקות אג"ח להמרה בארה"ב מתחילת השנה.

גופים שהתרגלו לפעול במינוף גבוה להשאת תשואות גבוהות, כמו קרנות פרייבט אקוויטי, יצטרכו להפנים שהתנאים שאיפשרו זאת לא יחזרו. משקיעים יידרשו להתאמות בהרכב תיקי ההשקעות ויעדי התשואות, כתמונת ראי.

לטעמנו, ישנה עדיין עדיפות להשקעה בריבית משתנה, שכן עקום הריביות עדיין מגלם יותר הפחתות ריבית מאלה שיתרחשו בפועל להערכתנו. תקוות לרווחי הון מאג"ח בריבית קבועה בשל ירידת ריבית, עלולות שוב להפוך להפסדי הון בחסות עקום הריבית העולה.

חופש הפעולה של הנגיד בישראל מוגבל

לבסוף, פחות הורדות ריבית בארה"ב יגבילו מאוד את חופש הפעולה של בנק ישראל להוריד ריבית, למרות הצורך הכלכלי שעלול להיווצר בשל נזקי המלחמה, וירידת האינפלציה ל־2.5%, בתוך טווח היעד שבארץ עומד על 1%־3%. זאת, מכיוון שפערי ריביות גבוהים בין הדולר לשקל, בשילוב עם הגידול המתמשך בפרמיית הסיכון של ישראל בשווקים, עלולים להוביל לזינוק חד בשער הדולר מול השקל.

הגורמים בטור זה עשויים להשקיע בני"ע או מכשירים, לרבות אלה המוזכרים בו. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל